Husk meg
Brukernavn
Passord

Kai Nilsen

Bilde av Kai Nilsen
Posisjon Midtbane
Alder 84 år (03.03.1940)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge
Andre klubber Modig, Lisleby FK (1965-66)

Biografi


I FFK 1961-64, 67-73

FFKs altmuligmann er vel så kjent for sine kvikke kommentarer som han var for sine raske finter.

Kai "Brandter'n" Nilsen vokste opp på Lahelle og startet fotballkarrieren i løkkelaget Modig, i likhet med flere andre FFK-profiler.

Som smågutt kom Nilsen med i FFK. Han gikk gradene i klubben, og ble junior-norgesmester i 1957, mens han bare var 17 år.

FFKs juniorlag, Norgesmestere 1957. Bak fra venstre: Harald
Poppe, Yngvar Wernersen, Kai Nilsen, Rolf Borgersen,
Åge Singdahlsen. Midten: Åge Karlsen, Tom Sandersen, Rolf
Olsen. Foran: Reidar Hansen, Harry Hansen, Kjell Andreassen.
Foto: FFK

I 1959 fikk 19-åringen sin debut på A-laget i en kamp som sendte sjokkbølger langt utenfor Østfolds grenser.

- Det er ikke så lett å glemme debutkampen. Det var en cupkamp. 3. runde mot Nessegutten. Vi hadde knapt hørt om denne klubben da vi møtte dem. For å gjøre en vond historie kort. Vi tapte 3-1 og etter det visste hele fotball-Norge hvem Nessegutten var, fortlate Kai Nilsen til Demokraten i 2005.

Seriedebuten måtte han derimot vente med til 1961. FFK møtte sterke Steinkjer borte 30. juli i den første kampen i den såkalte "Maratonserien", og debutanten takket for tilliten med å score tre mål i 5-3-seieren.

Totalt ble det syv scoringer på 14 kamper i løpet av 1961/62-sesongen for den dribleglade midtbanespilleren, men han ble vraket til både serie- og cupfinalen 1961.

Det tok i det hele tatt lang tid før Kai Nilsen etablerte seg på laget. Han spilte riktignok samtlige seriekamper i 1964, men året etter valgte han å slå følge med Per Martinsen til Lisleby.

"Brandter'n" ble to sesonger på Sentralidrettsanlegget, men til 1967-sesongen var han tilbake i moderklubben. Sesongen ble en fiasko, og plassen ble ikke berget før i siste seriekamp mot Odd. FFK vant 2-1, og Odd rykket ned. Kai Nilsen scoret et av FFKs mål.

Kai Nilsen treffende og ofte syrlige bemerkninger ble etter hvert noe av hans varemerke, noe lagkamerat Asle Arntsen fikk merke da han scoret FFKs eneste mål 1-2-tapet for Vitoria Setubal i europacupkampen på Fredrikstad Stadion i 1967.

- Dæggern, det var litt av en suser, mente Arntsen om langskuddet som snek seg over streken.

- Vel, så hardt var det ikke. Jeg rakk jo å løpe inn i mål og vente på'n, kontret Kai Nilsen.

Kai Nilsen i kamp med Strømsgodsets Steinar Pettersen
under NM-finalen i 1969. Foto: FFK

De to påfølgende sesongene ble en kamp mot nedrykk, men 1969-sesongen ble en slags opptur med sølv i både serie og cup.

- Vi skulle egentlig vunnet mot Strømsgodset, men det ble lagt til tid fordi publikum stormet banen da vi tok ledelsen. Det var litt ergerlig, mimret han til Fredriksstad Blad i 2006. På grunn av banestormingen ble det lagt til tid, og Drammenslaget utliknet på overtid. Dermed ble det omkamp, og Strømsgodset ble norgesmestere med 5-3.

Et nytt cupfinaletap fulgte i 1971 før det ble seriesølv i 1972 etter at FFK hadde vunnet 16 av 22 kamper - hvorav ni av dem 1-0. Sesongen ga også et stygt 3-9-tap borte mot Strømsgodset. Kai Nilsen sørget for samtlige FFK-scoringer.

- Det var en begivenhetsrik sesong. Fullt så bra ikke det ikke året etter. Da rykket vi nemlig ned og i en alder av 33 følte jeg at jeg ikke hadde mer å gi og valgte å legge opp, fortalte Kai Nilsen til Demokraten i oktober 2008.

Ferdig i FFK var han derimot ikke. På ingen måte. Allerede i 1974 ble han klubbens oppmann, et verv han bekledde i flere perioder til langt inn på 80-tallet.

Selv om han ikke lenger hadde noe formelt verv, ble "Brandter'n" etterhvert nærmest en del av inventaret på Fredrikstad Stadion. I alle år har han vært et fast innslag på både treninger og kamper, og med sine lynraske og treffende replikker har han blitt en viktig skikkelse i FFK-miljøet. I sin rolle som "treningsassist" er han stadig i sving på FFKs treningsfelt, enten som barnepasser, ballgutt eller hva annet spillerne skulle trenge - en slags FFKs syvende far i huset.

- Jeg husker en gang jeg skulle passe datteren til Markus (Ringberg). Jeg fløy langs sidelinjen med barnevogn, ettersom hun skrek hver gang hun hørte stemmen til faren ute på banen, humret Nilsen til Fredriksstad Blad i 2006.

I november 2006 ble Kai Nilsen invitert med som en del av FFK-delegasjonen under NM-finalen mot Sandefjord. "Brandter'n" takket nei.

- Jeg er ikke valgt til noe og da føler jeg at det blir feil. Fikk også tilbud om en sort dress, men det er ikke noe for meg. Jeg finner meg sikkert et tog eller en buss innover på søndag. Jeg er heller ikke en som har noe særlig til overs for å gå rundt i dress og stikke meg frem, sa Nilsen til Fredriksstad Blad.
- Det finnes mange andre i klubben som sikkert har lyst til å bli sett og omgås de andre. Dress er ikke noe for meg, men jeg er takknemlig for at jeg fikk en billett av klubben.

Sommeren 2008 vant FFK 4-0 over Lillestrøm på Stadion, og LSKs John Anders Bjørkøy tok tapet tungt. Men én mann fikk smilet tilbake hos den tidligere FFK-kapteinen.

- Jeg møtte igjen Kai Nilsen. Han klarte å få frem smilet hos meg, selv i en vanskelig periode. Kai er en utrolig person og viktig for omgivelsene i klubben. Får derfor håpe at klubben forstår det,og verdsetter ham deretter, sa Bjørkøy til Fredriksstad Blad.

Kai Nilsen lar heller aldri muligheten gå fra seg til å fortelle om sin egen fotball-karriere:

- Jeg var jo relativt hurtig, hadde bra kondis og en brukbar skuddfot. Men hvor god jeg var blir jo relativt. Husk at jeg spilte sammen med noen av de største profilene i FFKs historie. Det skal noe til å bli vurdert som god når man spiller sammen med spillere som Bjørn Borgen, "Snæbbus", Per Mosgaard, Roar Johansen og Hans Jacob Mathisen.

På spørsmål om hvem som var den beste spilleren han hadde spilt med, er Kai Nilsen klar:

- Ingen tvil! Det er Bjørn Borgen. Selv om fotballen har utviklet seg siden han var på topp er jeg hellig overbevist om at mange av dagens backer hadde blitt skikkelig huggærne dersom de hadde møtt Bjørn. Hans dribleferdigheter var fantastiske, fortalte han til Demokraten i 2008.

Ved generalforsmalingen i februar 2009 ble Kai Nilsen hedret ved å bli valgt til årets FFK-medlem.

Som spiller startet Kai Nilsen som spiss, fortsatte på midtbanen, før han som FFK-kaptein i 1970 ble skjøvet ned på venstre back.

I det sivile liv var Nilsen å finne bak disken i Stabburet Matcenter i Fredrikstad.

Kai Nilsens meritter:
1 B-landskamp i Lisleby (1966)

6 europacupkamper (1961-62, 67, 72)
Cupfinalist 1969, 71
Norgesmester junior 1957
138 eliteseriekamper i FFK (1961-64, 67-73), 15 i Lisleby (1966)
20 eliteseriemål i FFK (1961-64, 67-73), 9 i Lisleby (1966)

Oppdatert: 13. juli 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340