Husk meg
Brukernavn
Passord

Leif Thomas Markus Ringberg

Bilde av Leif Thomas Markus Ringberg
Posisjon Angrep
Alder 48 år (05.05.1976)
Fødested Bromölla, Sverige
Høyde 190 cm
Vekt 88 kg
Nasjonalitet SE Sverige
Sesonger på a-lag 4
Obligatoriske kamper 106 (94 serie, 12 cup)
Andre klubber Ifö Bromölla IF (1994-94), GAIS (1996), IFK Hässleholm (1996), Olofströms IF (1997-99), Mjällby AIF (2000-01) (alle Sverige). I tiden etter FFK: Ham/Kam (2005-09), Moss FK (2009-2010), Kvik Halden (2010-)

Biografi


- Fredrikstad Fotballklubb? Nei, jeg visste ikke at det var en klubb som het det.

GAIS-spiller Ringberg

Slik minnes svenske Markus Ringberg den første gang han ble kontaktet av FFK for en mulig overgang fra Mjällby AIF. Det var ikke mange her i byen som visste hvem Markus Ringberg var heller, og noen fryktet nok at FFK hadde kjøpt katta i sekken. Så feil kunne man altså ta.

Markus Ringberg kommer fra den lille kommunen Bromölla helt sør på Skånekysten hvor han startet sin fotballkarriere i den lokale klubben Ifö. Herfra gikk turen til andredivisjonslaget Hässleholm hvor midtstopperen (!) gjorde sine saker så bra at han i 1996 ble snappet opp av det daværende førstedivisjonslaget GAIS. Ringberg ble derimot ikke noen hit for det gamle storlaget, og etter én sesong og bare åtte kamper forlot han Gøteborgklubben.

Neste stopp ble Mjällby AIF fra Blekinge i sør-Sverige. Her kom treneren på det smått geniale trekket å flytte den store forsvarsspilleren opp som spiss, og vips tok karrieren til Markus Ringberg en ny vending. I Superettan (nivå to) i 2000 og 2001 scoret han 35 mål, noe som tiltrakk seg oppmerksomheten til klubber som Vålerenga, Molde, Sandefjord og Sheffield United.

I stedet valgte Ringberg den norske andredivisjonsklubben FFK, og resten av historien er kjent for de fleste.

- Jeg valgte Fredrikstad fordi klubben hadde ambisjoner
, fortalte han senere til VG

Markus Ringberg = svensk magi. Foto: ffksupporter.net.

Markus Ringberg ble en umiddelbar hit i Fredrikstad og hamret inn mål nærmest på bestilling. I den vanvittige 2002-sesongen scoret han og spissmakker Lars Petter Hansen 31 mål hver, og delte dermed toppscorertittelen.

For å skremme bort eventuelle andre klubber gikk FFKs sportslige leder Harry Hansen ut i Demokraten og slo fast at et salg av toppscoreren ikke ville komme på tale.

- Med unntak av Rosenborg er det ingen norske klubber som har råd til å løse Markus Ringberg fra kontrakten. Og det er helt uaktuelt å selge ham.

”Markus Ringberg scorær mål…” hadde for lengst blitt en hit blant medlemmene i Plankehaugen, og i 1. divisjon i 2003 ble han nok en gang divisjonens toppscorer med 16 scoringer. Markus Ringberg ble kåret til ”Årets Spiller” i 1. divisjon under NISO-gallaen i november 2003.

En glad gutt. 23. mai 2005: FFK - Tromsø 4-2.
Foto: ffksupporter.net.

Ringberg taklet også overgangen til Tippeligaen i 2004 på en utmerket måte. Selv om FFK slet i bunnen gjennom stort sett hele sesongen, ble Ringberg FFKs toppscorer med 11 mål. Riktignok slet han innledningsvis i sesongen, men da klubben innledet høstspurten sto kapteinen fram som en lederfigur.

Mot Lyn på Ullevål 3. oktober scoret han sitt raskeste mål i FFK, etter 47 sekunder. Kampen endte 2-2 og klubben tok et livsviktig poeng i kampen for å overleve. Etter kampen innrømmet han at måltørken hadde gått innpå ham og fortalte at han hadde booket seg inn på samtaletimer hos coach Per Bård Thorvik.

- Vi tok for oss ulike situasjoner som hadde oppstått. Det var godt å få rensket opp i hodet
, fortalte han til Dagbladet.

Mer Ringbergjubel ble det da han 11. juli 2004 giftet seg med sin Elin i Østre Fredrikstad Kirke. Plankehaugen hyllet brudeparet utenfor kirken med en massiv flaggborg.

Markus Ringberg hadde spilt omtrent det som hadde vært av kamper under sine tre år i FFK, og han hadde scoret nærmest når han ønsket. Da Egil ”Drillo” Olsen overtok som hovedtrener før 2005-sesongen gikk det brått tråere for den sympatiske svensken.

Årets to første scoringer kom ikke før i den tiende serierunden, da Ringberg sørget for å snu 1-2 til 3-2 på overtid hjemme mot Bodø/Glimt 12. juni. Trener Olsen hadde tidligere gitt uttrykk for at han var misfornøyd med FFKs spisser, og i begynnelsen av juli ble det klart at FFK var i samtaler med Ham/Kam om en overgang for Markus Ringberg.

15. juli ble Ringberg presentert som Ham/Kam-spiller etter at hedemarkingene hadde lagt 1,6 millioner på bordet. Salget førte til voldsom kritikk mot klubbledelsen som kulminerte med protestaksjoner utenfor klubbhuset.

- Nå må noe gjøres. Mokkelbost og Drillo må få reisepass. Det er i ferd med å bli et unisont krav fra alle supporterne
, var den klare beskjeden fra de fremmøtte.
Man hadde kvittet seg med spilleren som nærmest sto som symbolet for oppturen de siste årene. At man til og med hadde solgt ham til en tippeligarival fikk mange til å se rødt.

Velkomsthilsen til Markus Ringberg da han vendte tilbake som
Ham/Kam-spiller i august 2005. Fikk mest omtale fordi det hadde
sneket seg inn en liten skrivefeil et sted. Finner du den?
Foto: Raymond Bråthen.

Kritikken mot klubben gikk så langt at ledelsen 17. juli sendte ut en pressemelding for å roe gemyttene. Her ble det presisert at Ringberg selv hadde tatt initiativet til overgangen.

Ringberg selv hadde derimot en annen oppfatning av saken, og trakk blant annet fram uoverensstemmelser med hovedtrener Egil Olsen som en av grunnene til at han forlot FFK:

- Det er riktig at alt ikke var fryd og gammen. Da klubben fikk et tilbud fra HamKam forstod jeg at de ville bli kvitt meg. Kanskje sa jeg for mye. Etter det gikk alt veldig fort. Plutselig satt jeg på Hamar som HamKam-spiller"
, sa Ringberg til Demokraten 2. mai 2008.

Det var med tungt hjerte han forlot sine venner i Plankebyen.

- Mine tre beste år som fotballspiller og menneske hadde jeg i Fredrikstad.

I 2008 var Ham/Kam og Markus Ringberg tilbake i Tippeligaen.
Den gamle toppscoreren ble ønsket velkommen hjem til
nye Fredrikstad Stadion. Foto: Geir A. Carlsson.

Da Ringberg vendte tilbake som Ham/Kam-spiller høsten 2005 ble han hyllet med et digert banner og stående ovasjoner fra sitt gamle hjemmepublikum. Mottagelsen gjorde Ringberg så rørt at han spilte en av årets svakeste kamper og etter hvert ble byttet ut.

- Det var spesielt å komme hit. Jeg er veldig glad denne matchen er unnagjort
, fortalte han til Demokraten.

I Ham/Kam ble han en viktig spiller, og han var sterkt delaktig i at klubben berget plassen i Tippeligaen i 2005. I 2006 måtte derimot ”Kamma” ta den tunge turen ned i Adeccoligaen, men året etter bidro han strekt da klubben rykket rett opp igjen til Tippeligaen. Briskebybanden kåret Markus Ringberg til ”Årets Spiller” i 2007.

Etter hvert gikk det tyngre for svensken på hedemarken, og han gjorde det klart at 2009-sesongen ville bli hans siste på Briskeby. I august 2009 overrasket han mange da han skrev under 2,5 årskontrakt med Moss og flyttet tilbake til Østfold.

- Markus er en profil og en ledertype som vi er utrolige glade for å få til Moss, sa klubbens daglige leder Frode Andresen til mossfk.no.
- Det var Bjørnar Johannessens overgang til Sarpsborg 08 som gjorde det økonomisk mulig for oss å få til dette. Lønnsmidlene vi fikk frigjort her kunne altså benyttes for å signere Markus.

13. august 2005. Markus Ringberg vender tilbake som
Ham/Kam-spiller og får blomster og medlemskap i Plankehaugen
av leder Lars Thoresen. Foto: Raymond Bråthen.

12. januar 2006 ble det klart at Markus Ringberg med sine 71 mål for FFK og Ham/Kam var Sveriges tredje mestskårende utenlandsproff gjennom tidende. Bare Per Zetterberg (81 mål) og Henrik Larsson (202 mål) var  foran på listen.

30. august 2006 ble det arrangert en veldedighetskamp på Fredrikstad Stadion til inntekt for Dagfinn Enerlys fond. På Dagfinns "Dream Team", som møtte FFK til kamp, fant man - selvsagt - Markus Ringberg.

Markus Ringberg er spilleren som fremfor noen står som symbolet på den enorme oppturen FFK har vært med på de siste årene. Da Ham/Kam kom på besøk til Fredrikstad Stadion i mai 2008 – nesten tre år etter at han ble solgt – ble Ringberg hyllet med et banner påskrevet ”Velkommen hjem, Markus” og draktnummeret hans i et hjerte.

Følelsen mellom Ringberg og FFKs supportere er gjensidig.

- Jeg har hele tiden savnet Fredrikstad etter at jeg dro. Ikke det at jeg ikke har det bra på Hamar, men Fredrikstad var en unik by. At jeg fikk være med på den enorme oppturen med FFK gjør jo også sitt til at jeg har helt spesielle minner og følelser for klubben og byen.

Den likandes svensken er for alle kjent som Markus, men hans fulle fornavn er faktisk Leif Thomas Markus.

Les mer om Markus Ringberg:
Spillerprofil Briskebybanden
Spillerprofil Ham/Kam
Wikipedia

Oppdatert: 8. august 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340