Husk meg
Brukernavn
Passord

Per "Snæbbus" Kristoffersen

Bilde av Per "Snæbbus" Kristoffersen
Posisjon Angrep
Alder 85 år (12.10.1937 - 02.03.2023)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge

Biografi


I FFK 1956-68

Per "Snæbbus" Kristoffersen er FFKs største målkonge gjennom tidende, og er stadig den fjerde mestscorende spilleren i norsk toppserie.

Per Kristoffersen vokste opp i Mellomgata midt i Fredrikstad sentrum, og ruslet inn på treningen til FFKs småguttelag som 11-åring i 1948. Lagets trener, legendariske Rolf "Bayern" Johannessen,  syntes Per var i minste laget.

- Kom igjen neste år, du gutten min, sa han til unggutten. Medtrener Tollef Olsen var heldigvis av en annen oppfatning. 
- Kom igjen nesten gang, du
.

Det gikk ikke lang tid før Kristoffersen gjorde seg bemerket, ikke bare for sitt fotballtalent men også for sine kvikke kommentarer.
- Du har jammen en fin snæbb, du
, skal treneren hans ha utbrutt. Og dermed var kallenavnet ”Snæbbus” på plass.

Lille Per og kompisen Bjørn Borgen ble raskt en viktig del av laget, og sammen gikk de to gradene i klubbens aldersbestemte lag.

FFKs juniorlag, Norgesmestere og Østfoldmestere 1955.
Bak fra venstre: Bjørn Borgen, Per Kristoffersen, Asbjørn Roger
Jacobsen, Rolf Borgersen, Kjell Larsen. Midten fra venstre:
Gunnar Andreassen, Hans Jacob Mathisen, Rolf Olsen.
Foran fra venstre: Johan Johansen, Kai Henriksen,
Jan Hermansen. Foto: FFK

1955 ble et stort år for Per Kristoffersen. Sammen med Bjørn Borgen ble han norgesmester for junior, og de to debuterte sammen på juniorlandslaget, hvor de imponerte stort.

Sommeren 1956 debuterte ”Snæbbus” på FFKs A-lag. Han ble matchet forsiktig i de innledende cuprundene, men scoret fem mål på de fire første kampene. Etter sommeren fikk han sin seriedebut. I den første kampen i sesongen 1956/57 vant FFK 3-2 over Vålerengen, og debutanten scoret ett mål. Angrepstalentet var ikke snauere enn at han ble lagets toppscorer med 15 mål i sin debutsesong.

Og dermed var moroa i gang. Per Kristoffersen var nå fast inventar i FFKs angrepsrekke, og det tok ikke lang til før ryktet om samspillet mellom Kristoffersen, Borgen og playmaker Arne Pedersen nådde utenfor byens grenser.

"Snæbbus" scorer mot Sandefjord i NM-finalen i 1957.
Jan Aas og Willy Olsen tar del i feiringen. Foto: FFK

Året 1957 ble Kristoffersens store gjennombrudd. Han var banens gigant med sine tre scoringer da FFK tok sitt åttende seriemesterskap med 6-1 over Odd i seriefinalen, og ble 1956/57-sesongens toppscorer i Hovedserien med 15 mål på 14 kamper. Senere på året laget han to av målene da FFK slo Sandefjord 4-0 i cupfinalen og sikret klubben ”the double”.

I juni 1957 debuterte 20-åringen på landslaget i Norges sensasjonelle 2-1-seier over Ungarn på Ullevål. ”Snæbbus” storspilte og benyttet anledningen til å rappe med seg matchballen etter kampen. Ballen er nå utstilt i Fotballmuseet i Fredrikstad. Pressen var full av lovord etter ungguttenes landslagsdebut:

Løperrekkens triumf var de to debutantene, Bjørn Borgen og Per Kristoffersen, de to unge Fredrikstad-spillerne. Sjelden har vi sett slike debutanter
. (Arbeiderbladet)

Per Kristoffersen og Bjørn Borgen debuterte på landslaget med å slå Ungarn på Ullevaal 12. juni 1957. En fornøyd landslagssjef Ron Lewin i midten. "Snæbbus" med matchballen til venstre.

Kristoffersen var også med på landslagets høsttur til Ungarn og Bulgaria. I Bulgarias hovedstad Sofia var spillerne på opera. Etter hvert begynte det det å tynnes i rekkene siden mange av spillerne ble matforgiftet under oppholdet, men "Snæbbus" holdt ut hele forestillingen. Vel hjemme igjen ble han intervjuet av NRK radio om hvordan operaforestillingen hadde vært.

- Joda, operaen var bra den, men døm damene var svære og tjukke.

- Det var ikke slik du hadde forestilt deg med prinsesser og sånn?, undret reporteren.
- Nei, det var ikke det, svarte "Snæbbus".

Fornøyde FFKere etter triumfen mot Ajax i 1960. Fra venstre:
Per Kristoffersen, Reidar Kristiansen og Roar Johansen.
Bilde fra Fotball For Alle: Østfoldfotballkrets Gjennom 100 år.

Deretter begynte det å gå litt tråere for Per Kristoffersen. I 1958 opplevde han å gå mye skadet, og han gikk også glipp av en del av sesongen grunnet militærtjeneste. Han var utstasjonert på Rauøy Fort og var tydelig misfornøyd med situasjonen. I 1959 spilte Bjørn Borgen for Lyn, og ”Snæbbus” led tydeligvis under savnet av sin makker.

I 1960 var de to til gjengjeld tilbake i godt gammelt slag, om ikke bedre. Kristoffersen ble seriens toppscorer i både 1959/60 (13 mål) og 1960/61 (16). Han scoret ett mål da FFK slo Eik i seriefinalen 1961 med 2-1 og sørget for klubbens foreløpig siste seriemesterskap, og laget to mål da hjelpeløse Haugar ble slått hele 7-0 i NM-finalen samme år. I 2. rundekampen mot Vestfossen scoret "Snæbbus" alle fem målene da FFK vant 5-2.

Per Kristoffersen fortsatte storspillet i årene som fulgte, han ble klubbens toppscorer i alle sesongene fra 1962 til 1964, men han og de andre FFK-spillerne måtte vente noen år før de på ny fikk noe å juble for.

I 1965 måtte han se seg slått av Arne Pedersen som FFKs toppscorer, men i 1966 var ”Snæbbus” tilbake på topp. Han ble 1. divisjons toppscorer med 20 seriemål på 18 kamper, og senere samme år var han med på å spille FFK til nok et cupmesterskap da Lyn ble slått 3-2 på Ullevål.

- I år blir vi mestere, guttær, sa "Snæbbus" til de andre spillerne etter andrerundekampen mot Fram. Jajamen.

Arne Pedersen (til venstre), Bjørn Borgen og "Snæbbus"
med kongepokalen på Ullevaal i 1966. Foto: ukjent

På slutten av 60-tallet gikk FFK gjennom et generasjonsskifte. Arne Pedersen ga seg etter NM-finalen i 1966. Keeper Per Mosgaard og stopperkjempen Roar Johansen forsvant året etter, og etter 1968-sesongen valgte både Bjørn Borgen og Per Kristoffersen å gi seg. Sin siste kamp for FFK spilte "Snæbbus" 15. oktober mot Vålerengen på Bislett. Kampen endte 1-1, og som vanlig var det Per Kristoffersen som scoret FFKs mål. Det ene poenget sørget for at FFK var garantert ny kontrakt i 1. divisjon.

FFKs angrep fikk en solid forsterkning i 1967 i moldenseren Jan Fuglset, men dette generasjonsskiftet skulle langt på vei vise seg å bli slutten på FFKs gullalder.

Etter endt FFK-karriere ble "Snæbbus" spillende trener i Sparta.

Per Kristoffersen og Vikings landslagskeeper Sverre Andersen
etter at FFK slo Viking 4-2 på Stadion 6. juni 1964. Fra ffksupporter.nets utklipssamling

Per Kristoffersen var en unik angrepsspiller. I løpet av sine år som A-lagsspiller stod "Snæbbus" bak en fjerdedel av FFKs mål. I seriekamper laget han til sammen 147 mål, og holder med det stadig fjerdeplassen på statistikken bak Harald Brattbakk, Petter Belsvik og Odd Iversen. Han er selvsagt FFKs største målkonge gjennom tidende.

Kristoffersen hadde vært fast inventar på landslaget etter brakdebuten mot Ungarn, men etter 1959-sesongen ble det dårlig med landslagsopptredener for ”Snæbbus”.  Det ble riktignok et par kamper våren 1962, deretter fikk han noen kamper sent på høsten 1963. Han var blant annet med da Norge tapte hele 1-6 borte mot Skottland 7. november 1963. ”Snæbbus” scoret Norges mål og var lagets beste spiller.

Hadde vi hatt flere landskamper i år, ville ikke gårsdagens blitt den siste for Snæbbus som var den gode gamle denne gangen, med velplasserte skudd og med fint overblikk
, meldte NTB.

Da Per Kristoffersen ga Norge ledelsen 1-0, ble han samtidig første nordmann som hadde scoret på legendariske Hampden Park i Glasgow.

Landslagstrener Nikolai ”Nicken” Johansen hadde lagt merke til at Skottlands Dennis Shaw hadde snakket til ”Snæbbus” under kampen, og lurte på hva han hadde sagt.

- Jo, han sa at jæ sku’ønske du var skotte, Snæbbus, sa’n.

"Snæbbus" med gullklokka.

I årene som fulgte ble det også bare noen sporadiske opptredener, fram til han i november 1966 endelig oppnådde gullklokka da landslaget tapte 0-3 borte mot Vest-Tyskland. Etter kampen ble han hyllet av forbundsleder Ragnar Juell Morken som mente at ”Snæbbus” hadde opplevd en ”indian summer”. Kampen mot Vest-Tyskland ble Per Kristoffersens siste landskamp.

Det går mange historier om "Snæbbus", men denne skal visstnok være sann. Under en kamp var han svært uenig i en dommeravgjørelse. Til slutt ble dommeren lei "Snæbbus'" bemerkninger:

- Hvem er'e som dømmer?"
.
- Hørte dere det, guttær?", ropte "Snæbbus". Han vet ikke det engang!

"Snæbbus" og kompisen Bjørn Borgen blar i avisutklipp og
mimrer tilbake til storhetstiden. Foto: ukjent

Per ”Snæbbus” Kristoffersen var selvsagt med da Arne Scheie i 1999 satt opp sitt drømme-FFK-lag:

- En av de giftigste målscorerne i Norge. I fire sesonger ble ”Snæbbus” toppscorer, noe som forteller det meste om hans teft for nettkjenninger. Første gang var i 1957. Siste gang ni år senere i 1966. Da ble FFK også cupmestere, og det var på en måte slutten på den virkelige store FFK-tiden.

Kristoffersen er fortsatt en aktiv person i FFK-miljøet og er stadig på plass som tilskuer på både treninger og kamper. I dag har han kone, to barn og fire barnebarn. Han har vært med i en liten rolle i filmen ”Lange, flate, ballær”, og vært med i TV Norge-serien ”Heia Tufte”.

- Pensjonisttilværelsen er veldig fin. Mandager er det bading med den gamle gjengen, og onsdager møtes vi gamlegutta alltid på stadion
, fortalte Kristoffersen til Dagbladet i november 2006.

Per Kristoffersen hjemme mot Frigg 28. juni 1963.
FFK vant 2-0, og "Snæbbus" scoret begge målene.
Fra ffksupporter.nets utklippssamling.

Pers sønner, Atle og René Kristoffersen har begge spilt for FFK. Atle Kristoffersen er spilleren med flest seriekamper for rødbuksene.

Per Kristoffersens meritter:
25 A-landskamper
4 B-landskamper
5 U-landskamper
1 juniorlandskamp
10 E-cupkamper
1 E-cupmål
Norgesmester 1957, 61, 66
Cupfinalist 1963
4 cupfinalemål
Norgesmester junior 1955
Seriemester 1956/57, 59/60, 60/61
Seriefinalist 1958/59
7 seriefinalemål
194 eliteseriekamper
147 eliteseriemål
Toppscorer i Hovedserien 1956/57, 59/60, 60/61 og i 1. divisjon 1966

Les mer om Per Kristoffersen:
NFF
Sportskontoret
Wikipedia

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340