FFK 1-0 Vålerenga

Fra Stian Johnsen til Vålerenga-investor Øystein Stray Spetalen. Det var et gledelig syn at juvelen vår igjen fikk litt spilletid, men FFK burde dominert vesentlig mer mot et b-preget Vålerenga. Det hele ble rett og slett en kald og kjedelig oppvisning på Kongstenbanen.
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 09. April 2003 - 21:06
Fredrikstad startet med så å si toppet lag – unntaket er Welton Melo som fortsatt er litt småskadet etter oppholdet på La Manga. Riktignok skal Melo slite for å få en plass på laget. Han har enda ikke overbevist, og Bjørnar Johannessen er tilbake for fullt, og vi vet alle hvor viktig han var i fjorårssesongen.

1. omgang

Kampens første skudd på mål kom etter bare 1,5 minutt. Roger Risholt sendte av gårde en grusom feilpasning, og Vålerenga fikk en mulighet som Steinar Sørlie reddet greit. Etter dette hadde både Fredrikstad og Vålerenga hver sine småsjanser, men etter bare 7 minutter måtte Morten Berre ut med skade, og ble erstattet av Espen Næss Lund. Vi får håpe det ikke er alvorlig for a-lagsspilleren.

Minutter senere begynner Vålerenga å vise at de er farlig på kontringer. Etter en Fredrikstadcorner kommer de hurtig i angrep, men Steinar Sørlie er nok en gang en god mann å ha der bak.

Fredrikstad svarer med en stor sjanse. Bjørnar Johannessen kommer på et av sine mange løp og blir spilt fint igjennom, men Johannessen er ikke egoistisk nok til å avslutte selv, og pasningen havner hos en Vålerenga spiller som enkelt avklarerer. Nok en gang svarer Vålerenga med en kontring, Steinar Sørlie redder, og Tor Trondsen avklarerer.

Etter 12 minutter spiller Ringberg spisskollega Lars Petter Hansen igjennom med en nydelig pasning. Hansen setter fart, men gjør en stor feil: Han skjærer ikke inn mot mål, men velger i stedet å gå utover mot dødlinja. Fredrikstad kommer ikke etter med folk, og Hansen blir helt alene.

Spillet bølger frem og tilbake uten de helt store sjansene. Vålerenga er spesielt farlige på kontringer, men Steinar Sørlie er god som bakerste mann i dag. Pasningsspillet til Fredrikstad sitter heller ikke som det skal. Spesielt backene sliter med å få ballen frem til riktig adresse.

Etter 26 minutter har Vålerenga en stor sjanse til å ta ledelsen. Fredrikstadforsvaret tror det er offside og står og sover. Vålerengas Espen Næss Lund utnytter situasjonen og setter fart, men Söderstjerna jobber godt bakover og får avklarert. Söderstjerna har jobbet godt bakover på banen i dag!

Kampens eneste scoring kommer etter 28 minutter. Lars Petter Hansen jobber godt og presser Vålerengas keeper til en grusom klarering. Ballen går rett til værs, og Fredrikstad vinner ballen langt inne på Vålerengas halvdel. Söderstjerna går på løp nedover venstrekanten og tar ned pasningen elegant. Han ser opp og legger ballen inn til Markus Ringberg som enkelt kan plassere ballen i mål.

Kampen fortsetter som før uten de helt store sjansene. Det blir mye ”tennisfotball” på midtbanen og lite underholdning.

Etter 34 minutter kommer nok engang Bjørnar Johannessen igjennom på løp. Söderstjerna står klar og bare venter på at ballen skal komme, men Johannessen velger å skyte. Dessverre går ballen langt utenfor. Stor sjanse!

Fredrikstad fester et grep om kampen som varer omgangen ut, men Vålerenga er nær utligning etter 44 minutter. Jonas Krogstad blir spilt igjennom, men Steinar Sørlie er våken og stormer ut for å gjøre målet så lite som mulig. Krogstad setter ballen i nettveggen til høyre for Sørlie. Våkent av Sørlie!

Fredrikstad svarer momentant. Söderstjerna sender Lars Petter igjennom med en god pasning, men nok engang blir Hansen helt alene, og det ender med at han somler bort ballen. Bjørnar Johannessen kom hurtig på løp, men ballen forsvant utover dødlinja.

Lars Petter Hansen har hatt et par-tre sjanser til å score i denne omgangen, men virker litt rusten. Han har over hodet ikke vært venn med ballen i dag. Söderstjerna har imponert med god defensiv jobbing.

2. omgang

Fredrikstad åpner andre omgang klart best. Lars Petter Hansen får i alt tre sjanser: Den første etter pasning fra Ringberg, men Hansen skyter langt over. Sekunder senere får han sin andre sjanse, men skyter rett på keeper. Den tredje kommer 6 minutter ut i andre omgang. Hansen spiller nydelig veggspill med Söderstjerna, men avslutningen er altfor dårlig.

Etter 52 minutter er det Söderstjerna sin tur til å bli spilt igjennom. Uegoistisk legger han ballen til Ringberg, men Vålerengaforsvaret får avklarert. Minuttet etter er Söderstjerna nok en gang involvert i et angrep. Han sender et innlegg langs bakken inn i feltet. Lars Petter Hansen setter ballen 2-3 meter over mål fra 7 meter. Det er tydelig at det ikke er Hansens dag i dag.

Etter 57 minutter får vi en artig vri fra Roger Risholt. Han prøver et Figoskudd fra langt hold (25-30 meter). Ballen dupper nydelig mot bakerste kryss, men treffer oversiden av tverrleggeren. Nydelig forsøk.

Minuttet senere er Bjørnar Johannessen nok engang i farta, men sender ballen like utenfor den høyre stolpen for keeper. FFK er klart best å banen nå.

Etter 64 minutter får FFK en stor dobbeltsjanse. Söderstjerna skyter rett på keeper, og Markus Ringberg skal bare sette returen i mål, men etter litt klabb og babb ender det med corner til FFK.

Etter 68 minutter skal Fredrikstad bytte ut hele 8 (!) spillere. Inn kommer Stian Johnsen, Lahai Fallay, Jørgen Pettersen, Jørgen Pettersen, Alexander Forsberg, Jeton Petisha, Miran Mahmutcehajic og Anders Østli, og ut går alle utenom Bjørnar Johannessen, Steinar Sørlie og Vebjørn Hagen.

Stian Johnsen entrer banen til stor jubel fra publikum. Han går frem som spiss, og presenterer seg nesten momentant. Johnsen header ballen igjennom til Mahmutcehajic som skyter utenfor. Han viser også frem en av sine gamle finter, og publikum jubler. Resten av kampen er han riktignok anonym.

De friske innbytterne sørger for at det blir mer fart på banen. Spillet bølger frem og tilbake, men uten de helt store sjansene.

Etter 36 minutter gjør Vålerenga et ganske så useriøst innbytte. Øystein Stray Spetalen kommer inn for gjestene, og publikum svarer med blandet reaksjon. Noen klapper og ler, mens de aller fleste buer og ber ham sette seg. Ganske usportslig oppførsel av publikum.

Spetalen klarer ikke å utrette noe som helst ute på banen, og til å begynne med ser det ut som om han ikke har hørt om offsideregelen. Begge lag ser ut til å være fornøyde med resultatet, og tempoet synker betraktelig.

Etter 83 minutter takler Jørgen Pettersen en Vålerengaspiller unødvendig stygt, og det ender med at de smeller hodene sammen. Pettersen ser rimelig groggy ut, og må legge seg ned med en gang. Begge spillerne blir tatt av banen, og Tore Pedersen kommer inn igjen for Fredrikstad.

Vurdering

Dette var en kamp hvor Fredrikstad styrer det meste av spillet. Seier er fullt fortjent, men effektiviteten var ikke bra i dag. Lars Petter Hansen virket veldig rusten, og misbrukte mange sjanser. Til å begynne med klarte ikke FFK å etablere pasningsspillet sitt, spesielt backene sliter med å få frem pasningene dit de skal.

Vebjørn Hagen fikk mye skryt på grunn av sitt flotte pasningsbein i tidligere treningskamper, men i det siste har han ikke helt fått det til som han burde. Vi håper han kommer sterkere tilbake.

Men på gledessiden så er både Bjørnar Johannessen og Stian Johnsen tilbake for fullt. Johannessen jobbet konstant gjennom hele kampen i dag og kom på mange gode løp i bakrommet. Welton Melo kommer til å slite for en plass på laget nå som Johannessen er tilbake og storspiller som før.

Det virket også som om Stian Johnsen ikke lenger er plaget av skaden, og av det vi kunne se så det heller ikke ut som om han har mistet noe av farten sin. Dette er selvfølgelig gledelige nyheter for alle oss som husker fjorårssesongen. Vi får inderlig håpe at han snart klarer å kjempe seg inn i førsteelleveren. Eggen har en vanskelig oppgave med å plukke ut midtbanen, men i dag fik vi nok en god indikasjon på hvordan laget vil se ut til søndag mot Skeid.

Steinar Sørlie startet også denne kampen i et ellers toppet Fredrikstadlag – betyr det at Sørlie kanskje skal stå i sesongåpningen?

Uansett burde Fredrikstad dominert mer mot et så b-preget Vålerengalag som de møtte i dag. Det var ikke mer enn 3-4 a-lagspillere i startelleveren, men likevel klarte ikke Fredrikstad å dominere spesielt - i hvert fall ikke til å begynne med. Det ble også misbrukt altfor mange sjanser i dag, og det har vi ikke råd til i årets 1.divisjon.