De forspilte sjansers kamp

FFK trengte sårt en etterlengtet seier i dagens treningskamp mot Brann på Østsiden Stadion. Men dessverre ville det seg ikke for FFK i dag heller. Likevel var denne kampen et langt skritt i riktig retning. I perioder kjørte FFK over Brann, var det klart beste laget på banen og skapte drøssevis av sjanser. Men så var det å omsette sjanser til mål da…
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 01. April 2004 - 22:59
FFK - Brann 0-1 (Østsiden Stadion)

Roger Helland og Jørgen Pettersen vinner en av mange dueller med Brann-spillerne

1. omgang
Det startet som en typisk treningskamp. En bane som var mer gul enn grønn. Sur vind (hvert fall for publikum). Og når den dommeren hadde blåst i gang kampen: mange feilpasninger og ustrukturert spill.

Men ting tok seg opp etter hvert.

For etter at lagene har følt litt på hverandre innledningsvis, så får FFK kampens virkelig første sjanse etter om lag 10 minutter. Det er banens bestemann, Simen Brenne, som får ballen sentralt på midtbanen – drar kula med seg noen meter fremover og fyrer av et hardt og godt skudd. Dessverre suser det like over tverliggeren. Friskt av Brenne!

Like etterpå så er Brian West bokstavelig talt på farta. Amerikaneren beviste for alle de nærmere 1500 fremmøtte at han vil bli en viktig bidragsyter i det offensive spillet. I det 15. spilleminutt løper han fra det som er av Brann-spillere, kommer til dødlinja og slår inn foran mål. Men dessverre kommer ballen frem litt før Simen Brenne. West burde nok ha holdt på ballen litt lenger i påvente av Brenne, men totalt overblikk og total hurtighet er nok ingen enkel kombinasjon. Men med litt trening…!

Første del av første omgang er egentlig jevnspilt. En del feilpasninger og sløvt spill (som hører hjemme i treningskamper), men også tilløp til gode kombinasjoner og fint offensivt spill. Spesielt fra FFKs side. For Brann er derimot Seyi Olofinjana hele tiden spillbar, mye involvert og god med ballen. Midtbanespillerne til FFK slet til tider med afrikaneren som stod bak mye av det Brann skapte fremover på banen.

Etter 20 minutter kommer til da kampens største sjanse. Brian West og Pål André Czwartek kombinerer fint på høyresiden før ballen serveres Håkan Söderstjerna på motsatt side. Fra skrått hold får svensken omsider skutt, men symptomatisk nok for FFK i dag så ble ballen reddet på streken av en Brann-forsvarer etter at keeper Ivar Rønningen var utspilt.

Ingen stor sjanser resten av omgangen. Markus Ringberg har en halvgod heading, men Rønningen ser ut til å ha kontroll. Så veldig god kontroll hadde han derimot ikke på tampen av omgangen da han skal sparke ut etter et tilbakespill, men treffer Simen Brenne hvorpå ballen nesten havner i mål. Og når det først er snakk om keepere og kontroll, så må det nevnes at Steinar Sørlie hadde en særdeles fomlete innleding på kampen. Ved to-tre anledninger gav han Brann noen veldig tidligere julegaver, men heldigvis gikk det bra til slutt.

2. omgang
FFK gjør ingen bytter til pause. 2. omgang starter ikke veldig ulikt den første, men Brann har tilrevet seg et lite overtak i åpningsminuttene. Kanskje ikke så rart ettersom Brann nå spiller i medvind, mens FFK hadde den fordelen i 1. omgang.

Likevel tilriver FFK seg gradvis overtaket igjen utover i omgangen. Roger Helland har også en kjempesjanse etter en corner fra Tero Koskela. Den tidligere Brann-spilleren får ballen nydelig servert på bakerst stolpe, men han treffer ballen med knærne og på streken gjør Rønningen et tigersprang og får avverget.

Brann viste seg å være mer effektive. I sin første sjanse i 2. omgang, og andre totalt i kampen, så er Olofinjana sistemann på ballen etter at Brann har rullet opp et fint angrep. FFK er derimot svært passive i forsvar, og det ser ut som Czwartek viker litt unna i situasjonen.

http://home.no/ffkweb/ffk_brann.jpgFFK har etter scoringen flere muligheter til å utligne. Czwartek og Stian Johnsen er i perioder begge friske pust i det offensive spillet, mens Simen Brenne er kreativ som møtende spiss/offensiv midtbanespiller. Rødbuksene produserer flere farligheter, men er også skremmende ineffektive.

Når det gjenstår kun to minutter av ordinær spilletid, så gir den lokale dommeren Frank Vik (Begby) noe som kan se ut som et billig straffespark for FFK. Alle forventer at Roger Risholt skal løpe opp fra sin venstrebackposisjon (!) og sette ballen sikkert inn bak Rønningen slik at vi hvert fall får ett mål. Men det skulle ikke skje. Isteden er det Markus Ringberg som legger ballen på krittmerket. De fleste husker vel den berømte straffen han sendte femten meter over mål borte mot Nybergsund for to sesonger siden. Skulle han få sin revansj? Neida. Ringberg legger ballen til høyre for Rønningen, men det er verken hardt nok eller godt nok plassert. Rønningen redder ganske enkelt, og luften går med det ut av FFK-mannskapet. Det ender med 0-1 tap!

Konklusjon: Oppløftende spill fra FFKs side. Skaper veldig mange sjanser, men er også skremmende lite effektive. Er en god stund siden undertegnede har sett en kamp hvor FFK har hatt såpass mange sjanser uten nettkjenning. Med normal uttelling burde kampen vært vunnet med tre-fire mål. Veldig beklagelig at det ikke skjedde, for fotball handler faktisk om å score mål, ha flyt og selvtillit – noe som gjerne er et resultat av gode prestasjoner OG seire. Nå begynner det å bli voldsomt lenge siden sist. Men vi får ta med oss det positive fra denne kampen, så får vi heller satse på seier mot Ham Kam på Briskeby førstkommende tirsdag! (siste treningskamp før alvoret starter).

Slik spilte FFK-spillerne:

Steinar Sørlie 4
Er veldig usikker ved to-tre anledninger hvor han nærmest serverer Brann-spissene gode sjanser. Viser også at han har noe å jobbe med på tilbakespill. Er ellers god på å plukke overlegg og kan ikke lastes for målet. Spiller seg opp etter hvert i kampen.

Pål A. Czwartek 4
Litt mer slurv enn ønskelig fra Czwartek. Litt for mange upresise pasninger, kan virke litt stresset i enkelte situasjoner. Er derimot i perioder veldig bra med i det offensive spillet.

Tor Trondsen 5
Gjør noen småfeil og ser ikke ut til å være helt på topp i starten. Men blir bedre og bedre utover i kampen. Har et par avgjørende sklitacklinger og som vanlig god i pasningsspillet. Godt gjennomført kamp.

Roger Helland 6
Best av de bakre. Spiller som vanlig alltid trygt og enkelt. Tar ikke de store sjansene, og gjør rett i det. Blir flyttet litt opp på midtbanen i 2. omgang. Gjør det også bra der, men blir også avslørt på tempoproblemer der ettersom han ikke er like kvikk i beina lenger. Viser igjen også at han er flink til å komme til sjanser, spesielt på dødball.

Stian Johnsen 5
Starter kampen litt svakt, men også han blir bedre etter hvert. Spesielt i 2. omgang. Har klare mangler defensivt, men er meget god når FFK fører kampen og han får delta mye offensivt med gode finter og høyt tempo. Starter antagelig som venstreback på Åråsen?

Brian West 5
Den nye lynvingen vår viste igjen at han kan parkere de fleste backer. Var ofte en trussel offensivt, men har også mye å jobbe med, spesielt i forhold til overblikk og defensivt arbeid. Spennende å følge utviklingen!

Tero Koskela 5
Best på midtbanen i dag. Spiller med stor aggressivitet og er ikke redd for å gå inn i dueller med en så fysisk stor spiller som Olofijana. Kan kanskje spille fra seg ballen litt fortere i enkelte situasjoner.

Roger Risholt 5
Litt mer anonym enn vi ønsker å se ham og har blitt vant til. Smeller til i duellspillet, men vinner ikke så mange baller normalt. Blir overraskende flyttet ned til venstreback ut i 2. omgang, men beviser at han kan gjøre det bra i den posisjonen også. Bør i likhet med Koskela bli flinkere til å se pasningsmuligheter fortere.

Håkan Söderstjerna 3
Er fortsatt uten særlig matchtrening og preges av det. Blir lite involvert i spillet fra sin posisjon på venstresiden. Har også et par grove pasningsfeil defensivt som skaper farligheter. Gjør gode ting i små perioder, men dessverre altfor sjeldent. Kommer antagelig sterkere tilbake!

Simen Brenne 6
Kampens beste spiller. Løper mye, viser frem tekniske finesser og godt overblikk som han utnytter til å slå gode pasninger. Bør jobbe med å komme til enda flere avslutninger, og ikke minst: lage mål.

Markus Ringberg 4
En helt grei kamp. Vinner mange dueller og jobber tilsynelatende hardt. Mangler det lille ekstra foran mål som han har på en god dag. Brenner også strafespark.

Jørgen Pettersen, Christian Petersen og Bjørnar Johannessen spilte for lite til å kunne bli vurdert.