Husk meg
Brukernavn
Passord

Tabelltips, 12. plass: Sogndal

Laget fra den berømte saftbygda har på imponerende vis etablert seg i toppsjiktet av norsk fotball– mot alle odds. Med små ressurser, men dyktige folk, har man klart det som egentlig skulle være umulig i lille Sogndal. Men hvor lenge klarer de å holde seg opp? Jan Halvor Halvorsen går løs på nok en sesong hvor hovedfokuset bør være å unngå nedrykk.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 10. April 2004 - 22:18
Sogndal har, med rette, gjerne blitt trukket frem som en slags foregangsklubb når det kommer til å utvikle, følge opp og slippe til talentene i distriktet. Det har holdt til at klubben har klart å klore seg fast i Tippeligaen i en rekke sesonger, men Sogndal har også fungert som et heislag mellom de to øverste divisjonene antagelig mer enn noen de siste ti sesongene. Nå har de derimot holdt seg opp de tre siste sesongene. I perioder har laget også ligget høyt på tabellen og imponert spillemessig. Spesielt hjemme på Fosshaugane.

Sogndal var det store overraskelseslaget på våren i fjor. Et godt stykke ut i sesongen lå faktisk Sogndal på en oppsiktsvekkende 2. plass. Men så kom skadene, og spesielt slet klubben da midtbanestrateg Rune Buer Johansen ble satt ut av spill. I år er østfoldingen borte hele sesongen. Han har nemlig skrevet under for Ham Kam.

I fjor var det kun Rosenborg som var et bedre hjemmelag enn Sogndal. Og det er definitivt hjemme på vanskelige Fosshaugane Sogndal må vinne kampene dersom plassen skal reddes i år igjen. Men hvor lenge kan denne klubben egentlig holde det gående på dette nivået? Det er jo nærmest naturstridig at denne lille bygda år etter år nekter å slippe taket.

Jan Halvor Halvorsen har hatt et meget godt grep om klubben. Mange spillere er unge og sultne. Laget er samspilt, og at klubben stort sett blir spådd nedrykk hver sesong kan bidra til både ekstra krefter og motivasjon.

I mål står Terje Skjeldestad – en svært lovende keeper som også har blitt lagt merke til av landslagstrener Åge Hareide, og nylig fikk sin debut med flagget på brystet da et slags B-Norge tok turen til Asia for noen måneder siden. Reservekeepere er enda yngre Bjarte Hovland og Bjørge Fedje.

I de bakre rekker er Raoul Kouakou (Elfenbenkysten) en viktig brikke og av lagets aller beste spillere – såfremt han faktisk klarer å holde seg på banen. Fyren tok vel norgesrekord i antall røde kort pr. sesong i fjor. Marco Reda (Italia) er en annen viktig brikke i Sogndals forsvar som har utenlandsk pass. Med nok en utlending, Robbie Russell (USA) på høyreback har bygdelaget blitt internasjonalt. På venstreback derimot tar Ole Hjelmhaug (som har kommet tilbake til Sogndal i år etter et opphold i Bryne) plass. Er nok den svakeste plassen i forsvaret. Kurt Heggestad er også et greit alternativ. Glem heller ikke finske (nok en utlending altså!) Jukka Hakala som kan gjøre en god innsats i forsvarsrekka. En spiller med mange U-landskamper for Finland.

På midtbanen blir savnet av Rune Buer Johansen merkbart. Han leverte en glitrende sesong i fjor og var svært delaktig i Sogndals fantastiske vårsesong. Så ble han skadet og Sogndal tapte kamp etter kamp. Når Buer så kom tilbake igjen, begynte laget å vinne og reddet til slutt plassen med god margin… Men nå er han borte. Ousman Nyan kan derimot kalles en god forsterkning. Han var riktig nok i Sogndal i fjor også, men spilte få kamper og var dårlig trent som følge av skadeproblemer i oppkjøringen. Nå har han grunnlaget, og da kan Nyan bli en hit i Tippeligaen. Kim Tengedal er også et navn vi må merke oss. Dette kan være nok et stjerneskudd som kommer ut av Sogndal-akademiet. Rune Bolseth og Anders Stadheim har allerede vist hva de kan, og tar de enda et steg videre i år, så kan også Sogndal fort ta et steg videre. Problemet med SILs midtbane er at den virker sårbar for skader, samtidig med at mangelen av rutine er påtagelig etter RBJ sin avgang.

På topp er det Håvard Flo som er mannen. Hadde en knallsesong i fjor og har spilt seg inn i landslagstroppen. Spiller med hjertet utenpå drakta; godt skuddbein, sterk i duellene, god i boksen og farlig i duellspillet. Kanskje er Sogndal for avhengige av ham? Kim Rune Hellesund er hentet inn fra Bryne og kan utfylle Flo godt med sin hurtighet. Hellesund er dog en slags medgangsspiller som fort kan bli veid for lett i Sogndal over tid. Da har vi LANGT mer tro på Tommy Øren og Alexander Ødegaard. Spennende spillere som i likhet med flere på midtbanen bare mangler det lille ekstra for å prestere stabilt på høyt nivå og dermed bli profiler i Tippeligaen.

Sogndal er kanskje litt svekket fra i fjor, men flere av de unge spillerne har også fått lagt en nyttig sesong bak seg. De vet hva som skal til for å heve seg i Tippeligaen og har potensialet. Sogndal har i fjor og i år også begynt å importere spillere fra utlandet. Det gir laget en ny dimensjon. Men det er tross alt egenproduksjon som har gjort Sogndal til et Tippeliga-lag, de har lagt grunnlaget og sørget for at laget har beholdt plassen. Vil de utenlandske spillerne gjøre at dette går i oppløsning, eller vil det gjøre at klubben kan ta enda et steg videre?

Vi tror Sogndal kommer til å ta en del poeng på eget gress i år også, men på bortebane blir det tradisjonen tro tøft. Flere av lagene som slett i bunnstriden i fjor har styrket seg vesentlig gjennom vinteren og forventes å gjøre det bedre i år. Vi kan ikke si det samme om Sogndal. Ergo blir tipset kvalik. Og da er alt åpent.

Vårt tips: 12. plass
Plassering i fjor: 8. plass

Trener: Jan Halvor Halvorsen
Stadion: Fosshaugana, kapasitet: 4500
Møter FFK: 16/05 FFK – Sogndal, 29/08 Sogndal - FFK

Offisiell hjemmeside: Sogndal IL
Supporterklubb: Saftkokaradn

Forventet lagoppstilling (4-3-3): Terje Skjeldestad – Robbie Russell, Marco Reda, Raoul Koukaou, Ola Hjelmhaug – Rune Bolseth, Anders Stadheim, Ousman Nyan – Alexander Ødegaard, Håvard Flo, Tommy Øren


Overganger:
Inn:
Ole Hjelmhaug (Bryne)
Kim Rune Hellesund (Bryne)
Jukka Hakala (klubbløs)
Mathias Eikenes (Sandane)
Alexander Breidvik (egen ungdomsavd.)
Børre Stenslid (Skavøypoll)
Ut:
Christian Kalvenes (Brann)
Rune Buer Johansen (Ham-Kam)
Kristian Ystaas (Brann)
Sindre Erstad (Løv/Ham)
Eirik Hillestad (lagt opp)

Sogndals treningskamper 2004:
Sogndal - Gjøvik/Lyn 2-2 (1-0)
Sognehallen
150 tilskuere
Mål: 1-0 Kim Tangedal (15), 1-1 Pål Arne Jensen (55), 1-2 Lars Erik Lundberg (63), 2-2 Alexander Ødegaard (78).

Sandefjord - Sogndal 1-3 (0-1)
Mål: 0-1 Anders Stadheim (7, straffe), 0-2 Alexander Ødegaard (61), 1-2 Geir L. Fevang (70), 1-3 Alexander Ødegaard (72)


Sogndal - Hødd 1-0 (0-0)
Sognehallen
200 tilskuere
Mål: 1-0 Håvard Flo (50).

Sogndal - Ham-Kam 2-0 (2-0)
Sognahallen
Mål: 1-0 Ole Hjelmhaug (25), 2-0 Anders Stadheim (str. 45).

Sogndal - Aalesund 1-0 (1-0)
Sognahallen
Mål: 1-0 Robbie Russel (3)

Brann - Sogndal 2-2 (1-2)
Vestlandshallen, 797 tilskuere
Mål: 0-1 Rune Bolseth (5), 0-2 Anders Stadheim (20), 1-2 Dylan Macallister (27), 2-2 Martin Knudsen (46)

Molde - Sogndal 4-2 (1-1)
Herdbanen i Ålesund
Mål: 1-0 Magne Hoseth (27), 1-1 Anders Stadheim (28), 2-1 Petter Rudi (52), 3-1 David Ljung (54), 4-1 Hoseth (str.78), 4-2 Kim Rune Hellesund (90)
250 tilskuere

Malmö (Sverige) - Sogndal 2-0 (2-0)
La Manga
Mål: 1-0 Rune Bolseth (selvmål, 21), 2-0 Andreas Yngvesson (31).

Sogndal - IFK Göteborg 0-1 (0-0)
La Manga
Mål: 0-1 Peter Ijeh (78).
Gult kort: Kim R. Hellesund, Kjetil Holvik, Sogndal.
Sogndal (4-3-3): Terje Skjeldestad - Ole Hjelmhaug (Øystein Hesjedal fra 65.), Marco Reda (Kjetil Holvik fra 55.), Børre Stenslid (Jukka Hakkala fra 21.), Kurt Heggestad - Rune Bolseth, Robbie Russell (Alexander Breidvik fra 86.), Anders Stadheim - Kim Tangedal (Kim R. Hellesund fra 60.), Håvard Flo, Alexander Ødegaard.

Lillestrøm - Sogndal 2-1 (2-0)
Vallhall
Mål: 1-0 Arild Sundgot (13, straffe), 2-0 Magnus Powell (28), 2-1 Alexander Ødegaard (87)
Sogndal (4-3-3): Terje Skjeldestad - Ole Hjelmhaug, Øystein Hesjedal, Børre Stenslid, Kurt Heggestad - Kjetil Holvik (Mathias Eikenes fra 53.), Rune Bolseth, Anders Stadheim - Kim Tangedal, Kim Rune Hellesund (Tommy Øren fra 80.), Alexander Ødegaard.

Viking - Sogndal 1-0 (1-0)
Stavanger stadion
Mål: 1-0 Erik Nevland (15).
Sogndal (4-3-3): Terje Skjeldestad - Ole Hjelmhaug, Jukka Hakkala (Øystein Hesjedal fra 46.), Børre Stenslid, Kurt Heggestad - Robbie Russel (Kjetil Holvik fra 46., Alex Breidvik fra 72.), Anders Stadheim, Rune Bolseth - Kim Tangedal (Tommy Øren fra 63.), Kim Rune Hellesund, Alexander Ødegaard.

Sogndal - Bodø/Glimt 1-0 (0-0)
Fosshaugane
728 tilskuere
Mål: 1-0 Kurt Heggestad (53.).

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 21:35 | 06d4061f