Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltipset 2011

Virile værstekællær og trøtte typer

Kun fire plasser gjenstår i årets siffertips. Slår vi til med en overraskende FFK-plassering? Og hva med Viking? Har vi i det hele tatt troen på siddisene i år?

Tekst av Stein Andre Sæther og Marius Kjølstad. Grafikk: Martin Henriksen
Lagt ut: 16. March 2011 - 13:00

Fredrikstad

Ikke siden 2003 har aristokraten mønstret en yngre stall. En snittalder på 24,5 år er 1,6 år lavere enn nedrykkssesongen for to år siden.

I 2009 var det også femten utlendinger i troppen i løpet av sesongen, og de representerte hele elleve forskjellige nasjoner. Kanskje ikke så rart at dette endte med nedrykk tross alt?

I 2002 var Hvidén-Watson og Ringberg eneste i stallen uten norsk pass, og vi må faktisk helt tilbake til den gang for å finne en FFK-stall med færre utlendinger enn årets.

Fem spillere har utenlandsk pass, to i forsvar og en i hver av de andre lagdelene. Denne sesongen stiller også Fredrikstad uten svensker. Sist gang dette var tilfelle var Hans Erik Ramberg 20 år og Khalifa Jabbie var til sammenligning tre år!

Året i Adeccoligaen ser altså ut til å ha ført med seg en hel del positive ting, også på det økonomiske planet.

Sesongen i fjor

Januar ble en måned hvor omtrent alt ble forandret i klubben. Først forsvant styret og Runar Henriksen ut portene. Snaue to uker senere var det Tom Nordlie sin tur.

Inn kom Svein Johannessen som en reddende engel med den gode hjelpeengelen Jan Rafn på skulderen. Gamle spøkelser ble filleristet, nå skulle alt kartlegges og ordnes opp i. En lang og slitsom prosess som nå virkelig begynner å vise resultater.

Tom Freddy Aune tok på seg oppgaven med å få klubben på veien igjen sportslig. Etter mye intern uro i spillergruppa, bråk rundt Tom Nordlie og en hel by som krevde opprykk, var oppgaven like formidabel som for fyren som fikk ansvaret for roret etter at Titanic traff isfjellet.

Det ble mange unødvendige poengtap og ydmykende tap for Sarpsborg 08 innledningsvis før ting begynte å løsne. Åtte seire på ni kamper om sommeren sørget for fornyet optimisme med tanke på opprykk, før nok en dårlig periode kom.

Resultatet ble en skuffende tredjeplass, men publikum og spillerne ville opp igjen og slo først Løv-Ham, før de nedsablet Tippeliga-klubben Hønefoss med 8-1 sammenlagt. Det ble opprykksfest likevel, og en fantastisk avslutning på et av de mest innholdsrike årene i Fredrikstads historie.

Rødbuksene endte opp på 3. plass i fjorårets Adeccoliga, men opprykk som resultat til slutt.

Utskiftningene

Årets overgangsvinner i kategorien valuta for pengene? Tarik Elyounoussi var et veldig godt salg, men et enda bedre kjøp. Molde kunne kaste så mange tusenlapper de ville etter nummer 10. Han ville hjem!

Alexander Ruud Tveter var heller ingen spiller som kostet skjorta, og har virkelig imponert i treningskampene. Spilte på cupaskeladden Follo i fjor og kan vise seg å være en av årets kometer i Tippeligaen.

Jørgen Horn har tro på en ny vår i Fredrikstad etter en turbulent tid i Viking. Siddisene kunne se langt etter en overgangssum og Oslo-gutten har allerede vist at han tilfører noe nytt i midtforsvaret og blir mest sannsynlig å finne i startoppstillingen ofte i år.

Mads Hansen fikk omsider oppfylt drømmen om å spille for Fredrikstad da Mjøndalen endelig så seg fornøyd med overgangssummen for sin trofaste tjener. Tilfører nødvendig bredde på kanten.

Eneste utenlandske overgang er Khalifa Jabbie. Årets yngste medlem av stallen ser ut til å kapre en plass på midtbanen på årets FFK-lag. Det ser ut som klubben har fått dreis på integreringen av spillere fra fjerne strøk omsider. Så gjenstår det om Khalifa vokser seg like stor i FFK-drakta som verdens høyeste bygning som deler navn med han.

Agim Shabani har gjort kråke av seg, mens Jonas Becken dro sørover til Halden. Gunnar Thorvaldsson ble ikke funnet god nok for årets FFK-stall. Det gjorde ikke Andras Tegström, Roger Risholt og Atakora Lalawele heller.

Her er det ingen tvil. Fredrikstad kan se tilbake på et av de bedre overgangsvinduene på langt tid. Treningskampene har vist at Joacim Jonsson med flere har gjort en veldig god jobb i løpet av vinteren.

Det eneste spørsmål som gjenstår er hvordan Borges sine uttalelser om at han ønsker nye utfordringer slår ut. Ingen vet hvor lenge Celso Borges blir i klubben, men alle er inneforstått med at han ikke blir å finne i stallen etter årets sesong.

Lagoppstillingen

Lasse Staw
Cristian Gamboa - Jørgen Horn - Vidar Martinsen - Joachim Thomassen
Amin Askar - Khalifa Jabbie - Hans Erik Ramberg - Alex Valencia
Tarik Elyounoussi - Celso Borges

Konklusjonen

Treningskampene har vist at Fredrikstad kan overraske i årets sesong. Økonomien virker å være på stell, entusiasmen er igjen å finne både i stall og supportere. Tiden med dyre utenlandsproffer på banen, på benken og på tribunen er over. Unge norske talenter med videresalgspotensialet preger nå stallen.

Nedrykket var kanskje et nødvendig onde for å få orden på klubben, for fremtiden ser lysere ut på lenge. I en spådd rekordjevn Tippeliga-sesong kan dette slå ut i alle mulige retninger. Hvordan vil styret stille seg til nok en nedrykkskamp? Sitter Aune trygt eller vil det føre til nye hastetiltak for å unngå et nytt år i Adeccoligaen?

Vi tror Kosten ikke trenger å bekymre seg for dette i løpet av sesongen og at Fredrikstad tidlig peker seg ut til å havne rundt midt på tabellen. Stallen ser mer jevn ut enn på lenge, noe som er en fordel når skader og suspensjoner gjør sin entré i løpet av sesongen.

Vi tror verdens beste klubb å være supporter av ender på en flott åttendeplass denne sesongen!

Viking

Kanskje det mest profilløse Tippeliga-laget siden, vel, Viking anno 2010. Selv ikke en keeper med Tourettes-tendenser og en gammel hjemkommet helt i Erik Nevland løfter dette laget ut av kategorien kjedelig.

Sesongen i fjor

Vikinghordene har fått viljen sin. Uwe Rösler fikk sparken og supporternes favoritterstatter, Åge Hareide, fikk jobben med å ta Viking videre. Det fikk ingen umiddelbar effekt og laget skinte like godt som en gråstein i tett tåke om natten.

Laget fungerte mest som stallfyll i fjor og selv om laget ved et par anledninger luktet på en medaljekamp, så ble det for mange uavgjorte kamper til at det ble en realitet. Var som oftest involvert i målfattige kamper, med hederlige unntak.

Noe kan sikkert skyldes skadeproblemer i løpet av sesongen, men selv om Åge Hareide skulle klare å lage gull av gråstein tar det tid når han har fått en hel lass av gråstein.

Viking endte på en niendeplass med nesten helt jevn fordeling mellom seier, uavgjort og tap.

Utskiftningene

Jørgen Horn har funnet seg en bedre tilværelse i Fredrikstad. Martin Fillo dro overraskende hjem til moderklubben for å vinne noe. Børre Steenslid trodde han skulle bli en del av et toppet kjøpelag i Molde.

Alexander Ødegaard dro for å besøke Torstein Helstad i Metz, med en mindre hyggelig avskjedshilsen. I tillegg har Joachim Austnes blitt frigitt etter å ha fått liggesår av å sitte på benken stort sett igjennom hele Viking-tiden etter overgangen fra Aalesund i 2007.

Toni Kallio er heller ikke å finne i årets siddisstall. Tommy Høiland har i tillegg returnert til Bryne.

36 år gamle Bengt Sæternes blir neppe spissen som skyter Viking inn i medaljestriden i år. Björn Andersson skal fylle skoene til Børre Steenslid, det samme skal Johan Lærde Bjørdal som de har hentet for Bodø Glimt.

Supportere flest er vel også mer misunnelig på folk med gonoré enn Vikinghordene som kan se Tommy Knarvik i aksjon for favorittklubben etter overgangen fra Tromsø rett før seriestart.

Lagoppstillingen

Rune Almenning Jarstein


Håkon Skogseid - Johan Lædre Bjørndal - Indridi Sigurdsson - Trond Erik Bertelsen


André Danielsen - Tommy Knarvik - Tomasz Sokolowski

Birkir Bjarnason


Valon Berisha - Erik Nevland

Konklusjonen

Vi tror ikke laget gjør seg bemerket verken i den ene eller andre delen av tabellen. Hele klubben fremstår like interessant som studier gjort av leseferdighetene til løvetann.

På papiret har de en del spennende spillere, men det virker som ingen slår skikkelig til i Viking. Om Hareide kun trenger litt mer tid på å få Viking gjenstår å se. Vi tror det ikke.

Vi tipper Viking havner på en 12. plass i årets serie.

Tabelltipset så langt

1. ?
2. ?
3. Tromsø
4. Stabæk
5. Strømsgodset
6. Molde
7. Odd Grenland
8. Fredrikstad
9. Start
10. Brann
11. Aalesund
12. Viking
13. Sarpsborg 08
14. Lillestrøm
15. Haugesund
16. Sogndal

 

 

 

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3