Husk meg
Brukernavn
Passord

5 Roger Helland

Bilde av Roger Helland
Posisjon Forsvar
Alder 50 år (26.09.1973)
Fødested Austrheim
Høyde 182 cm
Vekt 79 kg
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 3
Obligatoriske kamper 67 (60 serie, 7 cup)
Andre klubber SK Brann (1993-99), Brøndby IF, Danmark (1999-2000), Lillestrøm (2000-02). I tiden etter FFK: Turn & IL Hovding

Biografi


Roger Helland nevnes kanskje ikke i samme åndedrag som FFKs største legender, men han fortjener en liten plass i historiebøkene som mannen som sørget for FFKs første tippeligaseier noensinne.

Helland gikk gradene i Brann og ble regnet som et av klubbens store egne talenter. Han spilte også på U21-landslaget sammen med blant andre Claus Lundekvam. Som 20-åring tok han steget opp på A-laget i 1993. I Brann var Helland blant annet lagkamerat med Tore Pedersen. I løpet av seks år var han med på å spille tre cupfinaler, men alle endte med tap. I 1997 fikk han sin A-landslagsdebut.

Da Åge Hareide overtok danske Brøndby i 1999, ble Helland hentet dit, men på grunn av for lite spilletid reiste han hjem til Norge og Lillestrøm. Oppholdet i Romerikeklubben ble heller ingen suksess. I Tippeligaen i 2002 fikk han kun en kamp fra start og tre kamper som innbytter.

Etter opprykket til 1. divisjon ble det ryddet kraftig i FFK-stallen. 17. desember 2002 fikk FFK-veteran Christer Arnesen beskjed om å finne seg en ny arbeidsgiver, men samme dag ble det kjent at Roger Helland hadde takket ja til en toårskontrakt. Haugesund hadde vært også ute etter å sikre seg den allsidige spilleren, men aristokraten fristet mest.

- Jeg var veldig glad når FFK tok kontakt, det er en attraktiv klubb som det svinger rundt. Det er kanskje litt likheter med Brann akkurat der
, sa den gamle Brannspilleren til Fredriksstad Blad.

- Vi er veldig glade for å ha Roger Helland på plass. Våre øvrige midtbanespillere er ikke så storvokste, og Helland vil utfylle det vi mangler. Nemlig en spiller som ruver litt og er god på hodet, sa Harry Hansen som et lite spark til kortvokste Roger Risholt og Bjørnar Johannessen.

Helland tok umiddelbart plass i FFKs førsteellever, og spilte så godt som samtlige kamper i jubelsesongen 2003. 

Historiske Helland

Også i FFKs første tippeligasesong var Roger Helland en av lagets hjørnestener. Etter to stygge og målløse tap i de to første kampene, gikk turen til Molde 25. april.

FFK spilte ingen god kamp på Aker Stadion, men etter 26 minutter steg Roger Helland til værs og skallet inn aristokartenes første toppseriemål på 20 år. 1-0 sto seg til slutt, og FFK kunne feire sin første tippeligaseier noensinne.

- Dette smakte virkelig godt, men at det var jeg som ble matchvinner hadde vel ingen trodd. Det er deilig å være på rett plass, men svært tilfeldig
, smilte en lettet og glad Roger Helland til Fredriksstad Blad.

Roger Helland gjør 1-0 på Aker Stadion og sørger for FFKs første Tippeligaseier noensinne.

Helland hadde for alvor markert seg som en viktig mann for FFK, og klubbledelsen var ivrige etter å forlenge kontrakten hans. 29. april signert vestlendingen en ny kontrakt som bandt ham til FFK ut 2005.

Sitt første møte i FFK-drakt med den gamle hjemmebanen Brann Stadion ble av det uheldige slaget. Helland fikk riktignok applaus fra hjemmepublikummet før kampen, men ble utvist i første omgang etter en ytterst tvilsom dommeravgjørelse.

- Jeg opplevde det ikke som straffe og utvisning. Jeg river ham ikke ned, men han kommer i ubalanse og faller idet han forsøker å skyte. Nå har ikke jeg fått sett situasjonen ennå, men det er i hvertfall slik jeg oppfatter den
, kom det fra en ydmyk Roger Helland etter kampen.

Andre var ikke like forsonende, blant andre Steinar Sørlie:

- Jeg var bombesikker på at det skulle være utspill. Brann-spilleren bommer på ballen og sklir overende. Nok en gang ødelegger dommeravgjørelse kampen for oss. Faktisk mener jeg at det bør innføres videodømming i fotball. En dommer skal helt enkelt ikke få lov til å gjøre slike feil.

For ordens skyld, FFK tapte kampen 2-4.

Roger Helland jubler for scoring hjemme mot Ham/Kam
12. september 2004. Foto: Jan Erik Skau

Vårsesongen hadde vært grusom, og nedrykkslukta lå tung over plankebyen ved halvspilt serie. Med inntredenen til spillere som Raio Piiroja, Bora Živkovic og Dagfinn Enerly innledet laget en utrolig høstspurt. 12. september ble Roger Helland dagens mann med to scoringer da Ham/Kam ble slått 2-1 på Stadion.

Helland, som så langt hadde spilt både midtstopper og midtbane, gikk glipp av serieinnspurten etter at han fikk skulderen ut av ledd i hjemmekampen mot Bodø/Glimt 27. september, men lagkameratene sto løpet ut og kunne til slutt krone sesongen med fornyet tippeligakontrakt.

Også under Egil "Drillo" Olsen i 2005 fikk Roger Helland mye tillit. Mirakelkampen på Lerkendal 24. april spilte han derimot ikke. Helland valgte å bli hjemme siden samboer Marianne ventet parets andre barn. Steinar Sørlies store bragd ble fulgt via TV, og to dager senere kom mini-Helland til verden.

- Vi fikk en sønn, noe som betyr at vi må begynne å tenke på et navn til ham. I forkant fikk vi tydelige signaler på at det ble en jente igjen. Vi hadde bestemt oss for å kalle henne Emma, så det var en overraskelse
, sa en stolt far til Fredriksstad Blad.

Roger Helland hadde vært klar på at han kom til å forlate FFK etter 2005-sesongen. Familien var allerede godt i gang med å bygge hus i Bergen.

- Vi vil hjem igjen, og komme nærmere familien
, fortalte den sympatiske vestlendingen til Fredriksstad Blad 9. september.

Sine siste minutter for FFKs A-lag spilte Roger Helland da han ble satt inn i 2. omgang i den høydramatiske serieavslutningen mot Start på Kristiansand Stadion. Helland kom inn for Øyvind Hoås for å demme opp for hjemmelagets offensiv, men nedrykkstruede FFK red stormen av og kunne feire ny kontrakt med seier 3-1.

Tiden i Fredrikstad ble avsluttet med 2. lagets kvalifiseringskamper mot Vålerengas rekrutter. Oslolaget trakk til slutt det lengste strået. Etter den siste kampen, mimret Roger Helland tilbake på FFK-karrieren.

- Opprykket fra 1.divisjon og måten vi berget plassen i tippeligaen på både i 2004 og i år, er minnene som sitter sterkest
, sa bergenseren til Fredriksstad Blad.

Roger Helland og Aleksander Lund Hansen fikk blomster etter sin siste FFK-kamp, 2. lagets kvalikk-kamp mot Vålerenga i Østfoldhallen. Fra venstre: Terje Jensen, Helland, Lund Hansen Plankehaugens Øyvind "Sjefskongen" Johansen. Foto: Trond Thorvaldsen

Tilbake i Bergen fortsatte Roger Helland karrieren som spillende trener for 3. divisjonslaget Hovding. I 2010 ble han hentet tilbake til Brann for å bidra på trenersiden rundt klubbens junior- og andrelag.

Roger Helland var en av FFKs bærebjelker i sine tre år i klubber. Han fremhevet sjeldent seg selv, og leverte jevnt over solide kamper. Han foretrakk å snakke i «vi»-form, var en typisk lagspiller, en som ofret seg, uten nevneverdig å stjele overskriftene. Med sin rutine og ro spredde han trygghet og var alltid pålitelig. Helland var  en allsidig spiller som levere varene både som midtstopper og sentral/høyre midtbane.

6. april 2005 ba Fredriksstad Blad FFKs spillere beskriver hverandre. Roger Helland fikk følgende kariterisktikk:

"Hjemmets mann. En tverrligger. Men også den av spillerne som prøver å løse Drillos geografiopppgaver. Har kjøpt motorsykkel, men få har sett ham kjøre den. Akademiker."

Helland står oppført med to A-landskamper.

Les mer om Roger Helland:
NFF
Wikipedia

Oppdatert: 1. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340