Husk meg
Brukernavn
Passord

21 Mihály Attila Tóth

Bilde av Mihály Attila Tóth
Posisjon Angrep
Alder 49 år (27.12.1974)
Fødested Budapest, Ungarn
Høyde 178 cm
Vekt 80 kg
Nasjonalitet HU Ungarn
Sesonger på a-lag 3
Obligatoriske kamper 35 (30 serie, 5 cup)
Andre klubber Kispesti Honvéd (1993-1994), Fehérvár Parmalat FC (1994-95), Kispesti Honvéd (1995-1997) (begge Ungarn), FC Germinal Ekeren, Belgia (1997-98), Metz FC, Frankrike (1997-99), Club Africain, Tunisia (1999), Ferencvárosi TC, Ungarn (1999-2001), SC Sopron, Ungarn (2001-05). I tiden etter FFK: Budapest Honvéd, Ungarn (2007), Panachaiki G.E. Patras, Hellas (2007-08), Diósgyöri VTK, Ungarn (2008-09), Szolnoki MÁV FC (2009-)

Biografi


Da Markus Ringberg brått ble solgt til Ham/Kam sommeren 2005, lovet FFKs ledelse at en erstatning ville være på plass i løpet av kort tid. De fleste rynket nok på nesen da supersvenskens arvtager var en totalt ukjent ungarer, men selv om han ikke ble noen ny Ringberg, spilte Mihály Tóth en helt avgjørende rolle da FFK tok sitt 11. Norgesmesterskap.

Mihály Tóth feirer scoringen sin i 5-3-seieren hjemme
mot Tromsø i 2006. Foto: Trond Thorvaldsen.

Etter å ha skapt seg et navn i ungarsk fotball på midten av 90-tallet, brakte fotballen kraftspissen etter hvert til Belgia, Frankrike og Tunisia. Tilbake i Ungarn og SC Sopron ble han ligaens toppscorer i 2004, og var med på å vinne den ungarske cupen året etter.

Tóth var derimot ute av form da han ankom plankebyen, og da han nesten hadde trent seg opp, fikk han trøbbel med sitt venstre kne. Det ble bare syv innhopp og 99 minutter seriespill i løpet av høstsesongen, men han fikk i hvert fall æren av å sette spikeren i kista da Rosenborg ble nedsablet med 5-1 på Stadion onsdag 3. august.

2006 ble Mihály Tóths store år. Knut Torbjørn Eggen ga ham mye tillit på topp, og han var på banen i 22 av 26 kamper. Ungareren sørget for syv scoringer, men brøytet også vei for de andre spillerne med sin fysikk. Målet han scoret hjemme mot Molde 17. september hørte riktignok bedre hjemme på en håndballbane, men sluttresultatet 1-1 vil for alltid stå meislet inn i historiebøkene.

- Det er skremmende at hele dommertrioen unngår å se situasjonen
, sa en amper Molde-trener Arild Stavrum til FBs Vidar Henriksen etter kampen.

FFK hadde kjempet mot nedrykk hele sesongen da ferden gikk til Ullevaal 29. oktober 2006. Med tap i siste bortekamp mot Lyn kunne man med maksimalt uflaks falle ned på nedrykksplass, men med 5000 elleville østfoldinger i VG-svingen på Ullevaal brøt endelig FFK den vonde bortestatistikken. Lyn tok ledelsen etter 20 minutter, men Simen Brenne svarte ti minutter senere. Den rød/hvite gjengen sang Lyn-Bastionen i senk, og da Mihály Tóth utnyttet en forsvarsfeil og hamret inn 2-1, ble resten av kampen og hjemturen til Plankebyen en eneste stor fest.

Ullevaal 29. oktober 2006, FC Lyn - FFK 1-2. Mihaly Tóth runder Eddie Gustafsson, setter inn seiersmålet og sikrer FFK ny Tippeligakontrakt. Foto: Ken Inge Olsen

Uken etter at plassen ble sikret med 1-1 hjemme mot Rosenborg gikk ferden nok en gang til Ullevaal og FFKs 18. NM-finale. Mihály Tóth hadde spilt en helt avgjøende rolle på veien dit. I kvartfinalen hadde FFK trukket kanskje vanskeligste mulige motstander - Vålerenga på Ullevaal.

Tusenvis av FFK-tilhengere fylte nok en gang VG-svingen og ble vitne til det som skulle bli ungarerens store kamp. Etter 39 minutter knuste han VIFs midtstoppere i luften og stanget inn 1-0. Etter en snau time lurte John Anders Bjørkøy hjemmelagets offsidefelle og kunne elegant rulle inn 2-0. Kampen ble definitivt avgjort da Tóth hamret inn 3-0 etter at Tarik Elyounoussi hadde skutt i stolpen. De rød/hvite på tribunen trodde knapt det de så. Den seierssikre Klanen kunne bare konstatere at laget deres hadde fått en leksjon i effektiv fotball.

Etter å ha blitt rundspilt av FFK for andre gang i sesongen valgte VIF-trener Kjetil Rekdal å trekke seg etter kampen.

Tóth spilte både seminfinalen hjemme mot Start og finalen mot Sandefjord, og kunne feire FFKs 11. NM-tittel sammen med 15.000 elleville østfoldinger på Ullevaal 12. november 2006.

Spissen hadde fått mye spilletid under Knut Torbjørn Eggen, men da Anders Grönhagen tok over i 2007, rykket Mihály Tóth bakover i køen. "Grönis" valgte å satse på Tarik Elyounoussi og Garðar Jóhannsson, og det ble bare et enslig innhopp i løpet av vårsesongen.

I juni ble det spekulert i en overgang til Moss, men kråkene valgte å trekke seg fra forhandlingene på grunn av økonomi. I stedet valgte han i juli å returnere til Ungarn og gamleklubben Kispesti Honvéd.

- Jeg er meget skuffet over at jeg ikke har fått vist meg frem. Å spille på 2.-divisjonslaget var ikke det jeg håpet på. Avgjørelsen om å dra hjem var ikke lett, men jeg kunne ikke fortsette sånn. Jeg ønsket å spille tippeligafotball, men når jeg ikke fikk det, måtte jeg gjøre noe annet
, fortalte en skuffet Tóth til Fredriksstad Blad. Han hadde allikevel mange gode minner fra tiden i FFK.
- Cupfinalen glemmer jeg aldri, og heller ikke måten fansen har støttet meg på - også nå som ikke jeg har spilt, sa ungareren som i løpet av de to årene i Norge lærte seg flytende norsk.

Etter et opphold i greske Panachaiki G.E. Patras, returnerte Mihály Tóth til ungarsk fotball i 2008.

Les mer om Mihály Tóth:
Wikipedia (engelsk)

Oppdatert: 21. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340