Husk meg
Brukernavn
Passord

20 Ismaël Béko Fofana

Bilde av Ismaël Béko Fofana
Posisjon Angrep
Alder 35 år (08.09.1988)
Fødested Abidjan, Elfenbenskysten
Høyde 180 cm
Vekt 69 kg
Nasjonalitet CI Elfenbenskysten
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 29 (24 serie, 5 cup)
Andre klubber Académie de Sol Beni (-2006), Asec Mimosa (2006-07) (begge Elfenbenskysten). I tiden etter FFK: AS Cherbourg (2008-09), FC Saint-Lô Manche (2009-10) (begge Frankrike) , Séwé Sports de San Pedro (2011) (Elfenbenskysten), Shirak FC (2012)

Biografi


I november 2006 hadde FFK to unggutter fra Elfenbenskysten på prøvespill i Østfoldhallen. Begge kom fra klubben Asec Mimosa – Elefantene – hvor de hadde vært med å vinne det nasjonale seriemesterskapet. De hadde også landskamper for det ivorianske ungdomslandslaget.

Ismaël Béko Fofana og Serge Konan Kouadio imponerte FFK-ledelsen såpass at de begge ble tilbudt kontrakt. Men å hente unggutter fra Afrika er ingen lek, dette markerte starten på et byråkratisk overgangsirkus som skulle vare nesten et halvt år. Først ble det kjent at den engelske klubben Charlton gjennom sitt samarbeid med guttenes ivorianske klubb, Asec Mimosa, satt på eierrettighetene til spillerne. Løsningen ble derfor å inngå en treårig leieavtale for å gjøre Fofana og Kouadio til FFK-spillere. Spillerene var i utgangspunktet ventet til Fredrikstad i februar, men måtte først få spilletillatelse fra NFF og oppholdstillatelse fra norske myndigheter. At spilletillatelsen måtte flyttes fra England til Norge gjorde at prosessen tok ekstra lang tid. I tillegg hadde strengere regler gjort at klubben måtte legge frem ytterligere dokumentasjon på hvorfor det var nødvendig å hente spillerne. Det var lenge usikkert om guttene i det hele tatt ville bli klare for FFK. I begynnelsen av mars fikk man føringer fra NFF om at overgangen ville gå i orden, og 10. mars var guttene på plass i Fredrikstad. Elleve dager senere kom gladmeldingen: NFF hadde innvilget ivorianerne spilletillatelse. Endelig var Fofana og Kouadio FFK-spillere.

Fofana setter inn sitt eneste eliteseriemål bak Starts Rune Nilssen
på Stadion 17. juni 2007. FFK vant kampen 3-0. Foto: Jørgen Grytøyr

Fofana var den av de to som har fikk mest tillit i FFK den første sesongen. Med sin fart og teknikk viste han tidvis gnistrende spill, men han slet med å finne nettmaskene. Det ble kun ett seriemål i 2007-sesongen.

Året etter ble tungt for Fofana, og 2008-sesongen skulle vise seg å bli den siste i FFK. Både han og Kouadio kom utrente og overvektige tilbake til Norge etter juleferien, og begge brukte lang tid på å komme i form. Fofane fikk kun et innhopp for A-laget i løpet av sesongen, og klarte heller ikke å markere seg på rekruttlaget.

I løpet av sommeren hentet FFK inn ghanesiske Dominic Adiyiah og Éverton Santos da Costa fra Brasil. Dermed hadde FFK sprengt sin utlendingskvote, og det ble klart at ivorianernes tid i FFK var over. I slutten av august reiste Fofana og Kouadio til den franske serie B-klubben Brest for å vise seg fram. Prøveoppholdet ble ingen suksess, og guttene returnerte til Fredrikstad.

30. september sa FFK opp leieforholdet de hadde med Charlton på de to afrikanerne. Neste stopp ble den franske amatørklubben Cherbourg.

- Det er leit at det gikk slik, men vi får bare ønske Fofana og Kouadio lykke til videre i karrieren
, sa sportslig administrativ leder i FFK, Per Morten Haugen til klubbens hjemmeside.

Rådgiver Jon Thorstensen, som var delaktig i overgangen til FFK, ble intervjuet av Fredriksstad Blad 7. oktober 2008. Han var klar på at integreringen av spillerne hadde sviktet.

- Det var hallelujastemning da de først kom hit, hvor folk fikk et veldig positivt inntrykk etter de første treningene. Så kom hverdagen
, sa Thorstensen som kunne fortelle at de to blant annet hadde brukt mye av lønnen sin på skyhøye telefonutgifter.
- Vi snakker om to gutter som har blitt passet på og blitt beskyttet på et akademi i Elfenbenskysten siden de var 13-14 år gamle. Så kommer de til Norge etter nettopp å ha fylt 18 år, men hva slags oppfølging har de fått fra klubben?

Språkopplæring hadde blant annet ikke blitt prioritert, i følge rådgiveren. Heller ikke løftet om kjøreopplæring ble holdt.

Fofana fikk lite spilletid for AS Cherbourg, og forsvant til FC Saint-Lô Manche etter en sesong.

Les mer om Ismaël Béko Fofana:
Stastistikk Cherbourg (fransk)
Wikipedia (engelsk)

Oppdatert: 11. september 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340