Husk meg
Brukernavn
Passord

Åge Johansen

Bilde av Åge Johansen
Posisjon Midtbane
Alder 76 år (25.06.1947)
Fødested Sarpsborg
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 20 (20 serie)
Andre klubber IL Sparta, Sarpsborg FK (1970, 72)

Biografi


I FFK 1971, 73-81

Til tross for at han aldri fikk noen landskamper, nevnes Åge Johansen stadig som en av FFKs virkelig store spillere.

Indreløperen kom fra hjembyens Sarpsborg FK før 1971-sesongen. Johansen ble dermed den første spilleren som gikk fra SFK til erkefienden i sør. Han hadde spilt for Sparta på smågutt- og guttelag, men meldte etter hvert overgang til SFK.

- Da jeg meldte overgang til Sarpsborg, sluttet Sparta-folk å hilse på meg. Men da jeg gikk til Fredrikstad, hilste de igjen, fortalte han til Fredriksstad Blad i 2003.

Johansen ble en umiddelbar suksess. I Jan Fuglset fant han en strålende makker, og duoen Fuglset/Johansen ble et fryktet angrepsvåpen. Jan Fuglset ble 1. divisjons toppscorer med 17 mål, og ved mange av disse var Åge Johansen tilrettelegger.

Årets beste kamp ble spilt på Fredrikstad Stadion 3. mai. Lyn kom på besøk, og etter 90 fartsfylte minutter sto FFK igjen som seierherrer med 3-2. Kampen ble Jan Fuglsets store gjennombrudd, og Fredriksstad Blad hevdet at Åge Johansen var den nye Arne Pedersen.

FFK kjempet i toppen gjennom hele sesongen, men måtte til slutt ta til takke med en fjerdeplass. En slags trøst var det at laget også spilte seg fram til cupfinalen.

På veien dit hadde FFK slått Viking 4-3 i en ulidelig spennende kvartfinale. Åge Johansen sørget for en av FFKs scoringer, og etter kampen mente Dagbladet at FFK-spilleren nå måtte inn på landslaget. Slik gikk det ikke. Merkelig nok fikk Johansen aldri muligheten til å spille med flagget på brystet.

Også i semifinalen mot gamleklubben Sarpsborg kom Åge Johansen på scoringslisten, og med 2-0 var aristokraten klar for sin 16. cupfinale.

Rosenborg var motstander i finalen, og før kampen hadde RBK-trener Nils Arne Eggen gitt beskjed til forsvaret om at Åge Johansen måtte "tas" slik at han ikke fikk servert baller til Jan Fuglset.

Taktikken fungerte. Trønderne var best i det meste og vant 4-1. FFKs mål ble satt inn av Åge Johansen på straffe.

Åge Johansen scorer på straffe i NM-finalen i 1971. Det hjalp så lite. RBK vant 4-1. Foto: ukjent

Etter kampen ønsket Nils Arne Eggen å sikre seg FFK-spillerens underskrift. Johansen var i utgangspunkt positiv til å flytte nordover, men tok en helomvending da han ble kontaktet av gamleklubben Sarpsborg.

"Jeg hadde billetten til Trondheim etter å ha blitt kontaktet av Kåre Rønnes [tidligere RBK-spiller red. anm.]. Så kom Sarpsborg FK med sitt tilbud. Dermed valgte jeg korteste vei."

FFK tok sølv i serien i 1972, men det ble hevdet at laget hadde tatt gull med Åge Johansen på laget. I stedet var han med på å hjelpe SFK til en meget god vårsesong. Så reiste han til sjøs, og SFKs poengfangst stoppet opp. Resultatet ble at FFKs arvefiende rykket ned ved sesongslutt etter å ha tapt den siste og avgjørende kampen 0-1 mot nettopp FFK.

Åge Johansen har scoret på sin tidligere lagkamerat,
Sarpsborgkeeper Kolbjørn Nilsen. Foto: FFK

I 1973 var Åge Johansen tilbake både på land og i FFK. Sesongen ble derimot en nedtur for både Johansen og FFK. Han gikk skadet store deler av sesongen, og for første gang i historien rykket FFK ned fra eliteserien.

Før møtet med nivå to var strategen tilbake, og han sørget for FFKs første andredivisjonsscoring da laget åpnet sesongen med 1-1 borte mot Pors.

FFK ble til slutt nummer to i serien, men rykket opp etter en dramatisk kvalifiseringskamp på Stadion mot Bodø/Glimt.

I årene som fulgte vokste Åge Johansen i rollen som FFKs playmaker. Et nytt nedrykk fulgte i 1976, men Johansen ble uansett kåret til "Årets spiller" ved årets generalforsamling.

De neste fire årene spilte Johansen samtlige seriekamper, og etter nesten å ha ledet laget til medalje i 1981, valgte han å takke for seg. Han hadde spilt ti sesonger i FFK og var nå 34 år.

Johansen hadde senere en rekke treneroppdrag. Han var assistenttrener for FFK på midten av 80-tallet, og hadde senere ansvaret for blant annet FFKs rekrutter og Østsidens juniorlag.

I 1999 ble Åge Johansen valgt til leder av FFKs Sportsutvalg. 2001-sesongen ble preget av interne stridigheter, og 1. august valgte Johansen å trekke seg.

FFKs jubileumsbok gir Åge Johansen følgende karakteristikk:

"Hans ettermæle er som én av de virkelig store FFK-ere: En lynende intelligent indreløper som med sin klokt avsluttet like suverent som såkalt sweeper."

I 2008 ble Jan Fuglset intervjuet av Fredriksstad Blad. Den gamle målkongen ble spurt om hvem som hadde vært hans favorittmakker i FFK. Moldenseren var ikke i tvil:

- Åge Johansen. Åge hadde fantastisk spilleforståelse, og så før alle andre hvor ballen ville komme, eller burde slås.

Åge Johansens meritter:
Cupfinalist 1971
1 cupfinalemål (1971)
105 eliteseriekamper i FFK (1971, 73, 75-76), 30 i Sarpsborg (1970, 72)
11 eliteseriemål i FFK (1971, 75-76), 2 i Sarpsborg
75 kamper på nivå 2 i FFK (1974, 77-79)
13 mål på nivå 2 (1974, 77-79)

Oppdatert: 18. juli 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

27/08/2023 12:52 | a5d0a5e4