Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Regelnytt og retningslinjer sesongen 2009

NFF: Offensiv fotball skal verdsettes

Før fotballsesongen 2009 legger Norges Fotballforbund vekt på at regelverket og håndhevingen av det skal fremme offensiv fotball. Det sier dommeransvarlig i NFF, Rune Pedersen til fotball.no.
Tekst av Martin Henriksen, foto: Morten Hauge
Lagt ut: 13. January 2009 - 15:30
Norges Fotballforbund har lagt klare retningslinjene for fotballsesongen 2009. I følge fotball.no inneholder årets retningslinjer lite nytt, men NFF ønsker å være tydelige på enkelte områder som er viktig for fotballens utvikling.

Retningslinjene bygger på internasjonale spilleregler med de siste endringene som er vedtatt. I tillegg er alle involverte anmodet om å komme med innspill på de emner man mener fortolkningen og håndhevelsen har vært uklar.

Intensjonen er at alle skal ha kjennskap til nivået dommerne vil dømme etter og NFF håper dette bidrar til at klubber, spillere og trenere skal være enda bedre forberedt til sesongen 2009.

Skadede spillere

Et interessant punkt dreier seg om skadede spillere og hvordan dommere og øvrige spillere skal forholde seg til disse. I punkt 4. Skadede spillere heter det:

NFF gjorde foran sesongen 2007 en innskjerpelse for håndtering av skadede spillere og disse kunne ikke delta i spillet før etter første stans. Hensikten var at man skulle hindre noen av de unødvendige stopp i spillet ved relativt små skader. NFF opplever at denne praksisen har virket etter hensikten.

  • Dommeren skal stanse kampen, hvis en spiller etter hans mening, er alvorlig skadet og sørge for at spilleren forlater banen
  • Dommeren skal tillate spillet å fortsette inntil ballen er ute av spill, hvis en spiller etter hans skjønn, bare er lettere skadet

NFF anbefaler at lagene spiller til dommeren stopper spillet, med mindre man ser at dette dreier seg om en alvorlig skade.  Dommerne vil selvsagt umiddelbart stoppe spillet ved alvorlige skader.

Vi minner også lagene om at det ikke kan forventes at ballen spilles tilbake til laget som spilte ballen utover sidelinjen.

Hands eller ikke?

De siste årene har det vært et voldsomt fokus på dommernes vurdering av situasjoner som kan oppfattes som hands. Retningslinjenes punkt 7. forsøker å klargjøre denne problemstillingen:

Vurdering av hva som er straffbar bruk av hånd på ballen, er avhengig av flere vurderinger fra dommernes side. Fortsatt skal armen berøre ballen med forsett (viljehands) om det skal dømmes hands, men spillerne må i større grad ta ansvar for hvordan man opptrer med hånd/arm og hvor denne er i forhold til kroppen for øvrig.

For kamplederne er 2 spørsmål avgjørende:

  • Var det ballen som traff hånden? IKKE STRAFFBAR
  • Var det hånden som søkte ballen? STRAFFBAR

Les alt om årets retningslinjer her.

 

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340