Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

For egen regning

Kasey Wehrman på godt og vondt...

Kasey Wehrman er vår beste og viktigste spiller, men også den mest kontroversielle. Nå truer han med å forlate klubben dersom han ikke får den kontrakten han ønsker. Hva skal FFK gjøre?
Tekst av Trond Johansen, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 16. August 2008 - 15:43
Per Morten Haugen sier til Fredriksstad Blad at "det tar vel mye av" når Wehrman nå uttaler seg.

Det er lett å forstå Per Morten Haugen.

Men dette er ikke første gang det har stormet rundt fotballspilleren Kasey Wehrman. FFK visste hva de fikk da de hentet den australske midtbanespilleren fra Lillestrøm i fjor sommer. Både på godt og vondt.

La oss først spole litt tilbake...

2003


Foran 2003-sesongen ønsker Kasey Wehrman å komme seg videre fra Moss og spill i norsk 1. divisjon. Både Molde og Lillestrøm viser interesse. Mest ivrige er Lillestrøm i en overgangssak som utvikler seg til å bli vinterens store føljetong i norsk fotball. Det er mye frem og tilbake før overgangen til slutt går i orden. Wehrman blir underveis omtalt som grådig når han først takker nei til Lillestrøm på grunn av et for dårlig økonomisk tilbud. Til slutt ender han opp med en avtale som ifølge Moss Avis gav han 100 000 kroner ekstra rett i lomma i sign-on-fee, pluss tilbud om frie hjemreiser til Australia og fri bil innbakt i kontrakten.


2004


Wehrman sliter med å spille seg inn på Lillestrøm-laget og legger ikke skjul på frustrasjonen når han snakker med media. Når han får beskjed om at han ikke er med i troppen som skal møte Viking i neste kamp, renner det over for Wehrman som skjeller ut Arne Erlandsen og forlater treningen i sinne.

- Han viser meg ikke respekt i det hele tatt. Derfor fortjener han ikke respekt fra meg heller. At jeg forlot treningen var kun ment som en protest mot ham, sa Wehrman til Romerikes Blad den gang.

- Jeg trives ikke under Arne Erlandsen. Selv om han trolig er borte neste sesong, gidder jeg ikke kaste bort resten av sesongen under han. Jeg vil finne meg en ny klubb.


2005


Kasey Wehrman blir imidlertid værende på Åråsen og i 2005-sesongen går alt mye bedre. Arne Erlandsen er byttet ut med Uwe Rösler og Kasey Wehrman får en sentral rolle på laget som ender på 4. plass.


2006


Regelverket som tilsier at klubbene kun kan benytte to spillere utenfor EU/EØS per kamp, gjør at Wehrman ofte havner på tribunen. Uwe Rösler prioriterer gang på gang Khaled Mouheli og Olivier Occean fremfor en oppgitt og frustrert Kasey Wehrman. Igjen bruker den australske midtbanespilleren media for hva det er verdt. Før en kamp mot Stabæk stiller Wehrman et tydelig ultimatum gjennom uttalelser i Nettavisen:

- Ta meg med mot Stabæk, ellers forsvinner jeg, sier en frustrert og forbannet Kasey Wehrman.

- Jeg er den beste spilleren i den posisjonen, og derfor burde jeg spille på det helvetes laget, er Wehrmans klare tale.


2007


Men Kasey Wehrman blir likevel værende på Åråsen. Og foran 2007-sesongen opplever han igjen et trenerbytte når Uwe Rösler byttes ut med Tom Nordlie.

Under vinteren stjeler Wehrman igjen overskriftene. Denne gang fordi han bryter klubbens interne regelverk om drikke av alkohol under oppholdet på La Manga. Avisene slår også stort opp at Kasey Wehrman er involvert i et slagsmål med engelskmenn i en pub på La Manga, noe Wehrman selv benekter. Wehrman innrømmer imidlertid å ha drukket alkohol og brutt klubbens reglement.

Men når sesongen sparkes i gang gjør Wehrman seg endelig bemerket banen. Med fast plass på laget er Wehrman sterkt delaktig i LSKs gode sesongåpning. Midtbanespilleren smir mens jernet er varmt og legger frem forslag om en ny og forbedret kontrakt over tre år. Lillestrøm nekter å gi Wehrman tre nye år og velger til slutt å selge ham til Fredrikstad i sommerens overgangsvindu fremfor å slippe ham gratis som bosman-spiller ved endt sesong.


2008


Kasey Wehrman er kaptein og en svært viktig brikke i et FFK-lag som kjemper om medalje. Gjennom deler av vårsesongen og i sommermånedene forhandler Wehrman og FFK om ny kontrakt. Wehrman ønsker en ny 3 årskontrakt med bedre betingelser, men partene virker ikke å komme til enighet. En oppgitt Wehrman legger ikke noe i mellom når han karakteriserer FFKs ledelse som "håpløs og amatørmessig" i media. Ifølge Fredriksstad Blad kan cupkampen mot Odd Grenland 16. august bli Wehrmans siste i FFK-trøye.


På godt...


Det er ingen tvil om Kasey Wehrmans betydning for årets Fredrikstad-lag på banen. Nettavisen har tidligere dokumentert hvordan Lillestrøm umiddelbart etter Wehrmans avgang har plukket færre og færre poeng, mens pilen har pekt i motsatt retning i Fredrikstad.

I 2007 tok FFK i snitt 1,1 poeng per kamp uten Wehrman på laget mot et snitt på 1,7 poeng per kamp med Wehrman på laget.

Samme sesong tok Lillestrøm i snitt 2,0 poeng per kamp med Wehrman på laget mot 1,4 poeng uten Wehrman på laget.

En oppdatert statistikk viser at FFK har tett opp mot et snitt på 1,9 poeng per kamp med Wehrman på laget inkludert kampene i årets sesong. Det gjør FFK til en medaljekandidat. For Lillestrøm har som kjent nedturen fortsatt i år. På 31 kamper uten Kasey Wehrman har LSK et snitt på 1,2 poeng per kamp og har vært et etablert bunnlag siden han forlot Åråsen.

Det er vanskelig å tro at dette er tilfeldig.

Allerede i sin første kamp for FFK, som var mot nettopp Lillestrøm, gikk Wehrman inn og dominerte på midtbanen. Lillestrøm kom knapt til en eneste målsjanse og kampen endte 0-0. Det var begynnelsen på et nytt Fredrikstad. Et Fredrikstad som kunne spille ærgjerrig og være kompakte defensivt, slippe inn færre mål, plukke flere poeng på bortebane og klatre til uante høyder på tabellen.

Den som har sett Fredrikstads bortekamper i Tippeligaen med og uten Kasey Wehrman på banen vil se en markant forskjell i defensiv trygghet. Samtidig er Wehrman en dyktig ballfordeler som bidrar i oppbygningen av angrepsspillet og starter kontringer med overblikk og presis pasningsfot.

... og vondt


Kasey Wehrman er kanskje den beste midtbanespilleren i sin rolle i Tippeligaen. Han er kaptein på et FFK som seiler i medvind og leverer solide prestasjoner fra uke til uke.

Men det gjør ikke at vi automatisk skal akseptere all oppførsel. Ingen er større enn klubben. Uansett.

Når Fredrikstad kjøpte Kasey Wehrman i fjor sommer visste de hva de fikk. En god fotballspiller, men også en kontroversiell person som også tidligere har vært "flink" til å bruke media som verktøy for å fremme personlige interesser. At han nå gjør det igjen bør derfor ikke overraske verken ledelsen eller supporterne.

Wehrmans kontroversielle fortid i Lillestrøm var også grunnen til at undertegnede stilte spørsmålstegn ved Grönhagens valg av Wehrman som kaptein på bekostning av Patrik Gerrbrand foran årets sesong, vel vitende om at Wehrman er en fremragende ledertype når alt går på skinner.

Men ting kan ikke alltid gå på skinner. Og det siste en klubb trenger er en kaptein som ikke opptrer samlende og profesjonelt både på og utenfor banen.

Og i øyeblikket gjør Kasey Wehrman seg like uspiselig for Fredrikstad som han mener Fredrikstad gjør seg for han.

Det er ikke en situasjon Fredrikstad kan leve med. Derfor er det viktig at denne saken løses så raskt som mulig.

Et veivalg


FFK må imidlertid finne en løsning de kan leve med innenfor sine trange økonomiske rammer. Lønnsøkningen i norsk fotball har de siste årene vært formidabel, men FFK kan ikke la seg presse til å bli med på noe som kan sette lisensen i fare. Derfor var det også viktig og riktig å stanse forhandlingene med Espen Hoff.

Tilfellet Kasey Wehrman er imidlertid vanskeligere.

Spilleren selv har et godt poeng når han sier til FB at det fort vil bli minst like dyrt eller dyrere å finne en erstatter. Bare det å finne den rette spilleren kan være vanskelig nok.

Samtidig må FFK akseptere at lønnsforskjellene vil øke. Utviklingen går i retning av at de beste spillerne tjener mer. Utfordringen blir å holde igjen på de nest beste.

De beste spillerne og største profilene er i moderne fotball blitt så viktige at de fort kan forsvare "uforsvarlige" lønninger. Problemet er om de nest beste stiger tilsvarende i lønn. Derfor er det en farlig utvikling når Brann gir reserven Erik Huseklepp årslønn på over 3 millioner kroner. Det er en utvikling som stanses.

Flere har brukt Kasey Wehrmans alder (Wehrman fyller 31 år i dag, gratulerer med dagen!) som et argument mot en 3 årskontrakt. Per Morten Haugen har også flere ganger gjentatt at klubben ikke ønsker å tilby langtidskontrakter til spillere over en viss alder.

Likevel valgte FFK å skrive under 4 årskontrakt med 31 år gamle Jan Tore Ophaug tidligere i år.

Kontraktslengden bør i tilfellet Kasey Wehrman ikke være det avgjørende punktet. En defensiv midtbanespiller med Wehrmans spillestil og forholdsvis milde skadehistorikk, vil sannsynligvis ha mange gode år foran seg på høyt nivå. Minst tre. Det bør i hvert fall FFK gamble på.

FFK står nå overfor et veivalg der økonomiske hensyn må veies opp i mot betydningen av å beholde de mest sentrale enkeltspillerne. Enkeltspillere som på kort sikt kan være med å etablere FFK helt i toppen av norsk fotball, og på lang sikt generere inntekter som forsvarer de høye inntektene.

Om FFK har vilje og muskler til å forbli en seriøst medaljekandidat? Det får vi svaret på i det sekund Kasey Wehrman skriver under på en ny treårskontrakt... eller ikke.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340