Husk meg
Brukernavn
Passord

Historikk » 2000 - 2009 » 2000 – Dramatikk på Gjøvik

2000 – Dramatikk på Gjøvik

Hovedleder: Finn Mikaelsen
Sportsutvalgets leder: Åge Johansen, Roar Johansen
Trener: Håkan Sandberg, Johnny Jonassen
Toppscorer: Kristian Østli (10)  

Omstridte Håkan Sandberg.

Bjarne Rønning hadde ikke klart å leve opp til forventningene, og etter 1999-sesongen trakk han seg som FFK-trener.

Håkan Sandberg ble hentet inn som erstatter. Svensken hadde tidligere trent Tromsø og fortalte til  Fredriksstad Blad at "FFK låter som en "kul" sporslig utfordring, og jeg har så mye energi at jeg i hvert fall skal holde i ett år".

Sandberg måtte snart bite i seg de ordene.

Flere nye spillere ble også hentet inn, men det var bare en av dem som maktet å markere seg nevneverdig. Han ble til gjengjeld en ordentlig publikumsyndling med sine mange raid på venstrekanten. Vi snakker om en nordlending ved navn Stian Dagfinn Johnsen.

Sandberg fikk en kjempestart som FFK-trener. Etter syv kamper sto man med syv seire, 22-1 i målforskjell og soleklar tabelltopp. Laget virket utilnærmelig.

Men så fulgte tre tap på rad. Det siste, 1-5 hjemme mot Gjøvik/Lyn, skulle bli Håkan Sandbergs siste kamp. Sandberg skyldte på at han savnet familien i Gøteborg, men kort tid etter dukket han opp i ny trenerjobb på Kypros.

Han fikk sparken etter kort tid på middelhavsøya, og ble etter hvert FIFA-agent.

Måten Sandberg forlot FFK på gjorde at mange følte seg lurt av svensken. At han i tillegg tok med seg FFKs kaptein Joakim Hallenberg til Kypros gjorde Håkan Sandberg til en svært upopulær mann i Plankebyen.

Da han kom på besøk til Stjernehallen som del av et svensk veteranlandslag sommeren 2004, ble han møtt med buing.

Sandberg bekreftet senere at grunnen til at han forlot FFK var at han ikke kom overens med ledelsen i klubben.

Johnny Jonassen tok over treneransvaret i FFK og gjorde sine saker meget bra. På de ti neste kampene tapte ikke FFK en eneste kamp.

Lars Petter "Biffen" Hansen. Kraftspiss med
kort lunte. Her er han i kamp med Rådes
Jon Olsen i 1998. FFK vant kampen 5-2.
Foto: Geir A. Carlsson.

Høsten skulle by på mer utenomsportslig dramatikk. I begynnelsen av oktober ble Fredriksstad Blad-journalist Vidar Henriksen slått ned på utestedet XO i Fredrikstad sentrum av FFKs Lars Petter Hansen. Saken ble slått stort opp i lokalavisene og havnet også på forsiden av VG. Etter et oppklaringsmøte de to i mellom valgte Henriksen å ikke anmelde Hansen.

Før siste serierunde ledet FFK serien med ett poeng på Lillehammer. Siste kamp gikk borte mot Gjøvik/Lyn, og hundrevis av feststemte FFK-patrioter tok turen oppover til den lille Mjøsbyen. En bortebane pyntet i rødt og hvitt møtte spillerne, og FFK skuffet ikke de mange tilreisende supporterne i 1. omgang. Ved pause sto det 2-0 til rødbuksene etter scoringer av Bjarte Vatlestad og Jens Berg. Stemningen var enorm. Opprykket var så godt som sikret, dette kunne man da ikke rote bort?

Kristian Østli fotviler etter kampen på Gjøvik.
Østli ble FFKs toppscorer i 2000, men hva
hjalp vel det når opprykket glapp.

Man kunne visst det. FFK-spillerne var som forvandlet da de kom ut til 2. omgang. Offensiviteten fra 1. omgang var borte. Laget la seg bakpå og inviterte Gjøvik/Lyn inn i kampen. Reduseringen kom etter seks minutter. Gjøvik utliknet samtidig som beskjeden kom om at Lillehammer hadde tatt ledelsen over Årvoll. FFK var ikke lenger på tabelltopp. Kom igjen, guttær!

Det hjalp ikke. På overtid snek en Gjøvik-spiller seg frem på bakerste stolpe og satte inn seiersmålet. Festen var avlyst. Spillerne lå utslått på banen.

- Nå vil jeg ikke spille fotball mer
, sukket en fortvilet André Andersen. På tribunen gråt man. Mange opplevde nok sin tyngste stund som FFK-supporter denne dagen.

Sportslig leder Roar Johansen valgte å ta nederlaget med fatning.

- Har'u vært med og tapt 0-9 for Polen tar du aldri noe for gitt
, kommenterte den gamle forsvarskjempen nøkternt til Demokraten.
- Blir det en avslutningstur for laget?, spurte avisen videre.
- Ingenting er planlagt, men kanskje vi skulle ta en tur ned til Håkan på Kypros?, svarte Johansen med et smil. Galgenhumor kalles det vel.

På grunn av dårlig innsats i serien året før, måtte man ut i kvalifiseringskamper for å bli med i NM. Med 3-1 over Torp og straffeseier 7-6 over Lisleby var man klare for første ordinære runde. Her tok man en ny skalp med 1-0 over Skjetten, men så var moroa over. I 2. runde var FFK sjanseløse. Som så mange ganger før ble Skeid for sterke og vant 4-0.

Hovedleder for Byprosjektet, Arne Morten "Arnie" Johannessen.

Som en notis kan det nevnes at FFKs budsjett i 2000 var tre millioner kroner. I 2007 rundet klubben 90 millioner...

I august 2000 inngikk FFK en avtale med åtte av distriktets klubber med tanke på talentutvikling. Samarbeidet fikk navnet ”Byprosjektet” og gikk ut på at distriktets talenter skulle få muligheten til å trene sammen under veiledning av FFKs spillere og trenerapparat. På sikt var det ønskelig å gi noen av disse muligheten på FFKs juniorlag og forhåpentligvis bygge opp fremtidige A-lagsspillere. Etter hvert har flere klubber sluttet seg til Byprosjektet. Per 2008 består Byprosjektet av 18 klubber - 16 i Fredrikstad, en på Hvaler og en i Sarpsborg.

Pauseunderholdningen på Stadion har vært en evig kilde til debatt og har bydd på alt fra korpsmusikk via bøtteballett til brasilianske samba. Are Bye mimrer i sin bok "Ti år i ørkenen" om en kamp i 2000 hvor den lokale hiphop-gruppa Pen Jakke opptrådte med sin hit "Fredrikstad". Møtet mellom rappere med saggebukser og den konservative forsamlingen på tribunen var overhodet ingen "match made in heaven".

""Hvor er det du er fra", spurte den ene høyt og tydelig, et sekund gikk, "Fredrikstad", svarte kompisen. Begge gestikulerte mot hovedtribunen for å få med alle. "Hvor er det du er fra", ropte de igjen. Folk så på hverandre og trakk på skuldrene. Skulle dette være kremen av Fredrikstads ungdom? Noen svarte forsiktig "Fredrikstad", men fikk raskt olme blikk. "Hvor er det du er fra", spurte duoen for tredje gang, men da fikk det være nok syntes Fredrikstad-publikummet. "Nei, hold kjeft a'gett", "Ta og pell dere av banen". Pen Jakke prøvde å fortsette, men hetsingen nådde nye høyder: "Få på deg buksa da vel", "For varmt å gå med lue nå". Et latterbrøl spredde seg. Lyden av musikken forsvant, og Pen Jakke rømte bokstavelig inn i den mørke garderoben."

Lasse Ternström. Her
fra tiden i GAIS.

En av spillerne Håkan Sandberg hentet til klubben før han forsvant var Lars Ternström. Svensken ble lovet en egen bolig av klubbledelsen, men måtte ta til takke med en campinghytte i Øyenkilen som han måtte betale 3.500 kroner i måneden for, og som han til alt overmål måtte dele med en annen FFK-import, britiske Scott Middelmass.

I september var det så kaldt i hytta at Ternström måtte flytte inn hos Christer Arnesen i byen. Før avreise til Norge hadde svensken solgt sin egen bil siden klubben også hadde lovet at han skulle få låne en bil som han kunne disponere fritt. Denne bilen fikk han derimot kun benytte én gang, og han ble dermed avhengig av å sitte på med Alexander Forsberg til trening.

Tilværelsen ble sikkert ikke bedre av at klubbledelsen prøvde å kvitte seg med ham underveis i sesongen.

- Du må komme deg i trening, du er dyr i drift
, skal Henning Forsberg ha sagt til en skadet Ternström. 
- Mange netter gråt jeg meg rett og slett i søvn. Tiden i FFK var helt forferdelig. Folk som ikke kjenner meg vil ha vanskelig for å forstå hvor vondt jeg har hatt det, fortalte Ternström senere om sitt opphold i Plankebyen.

FFK-leder Finn Mikaelsen karakteriserte på sin side Ternström som en "sutregutt".

- Det overrasker meg absolutt ikke at han går ut i avisen og kritiserer FFK
, sa han til VG.

Oppmann Terje Humlekjær hadde derimot lite til overs for behandlingen av Ternström og trakk seg i protest.

- Endel mennesker må vekk fra sentrale posisjoner før det blir aktuelt å ta et nytt verv, var den klare beskjeden fra en oppgitt Humlekjær.

Seriekamper, 2. divisjon avdeling 2
24.04 Stabæk 2 - FFK 1-3
29.04 FFK - Årvoll 7-0
07.05 FFK - Vardal 5-0
16.05 Sarpsborg FK - FFK 0-1
22.05 FFK - Kongsvinger 2 4-0
28.05 Ullern - FFK 0-1
01.06 FFK - Elverum 1-0
04.06 Asker - FFK 4-0
12.06 FFK - FF Lillehammer 0-1
17.06 Lørenskog - FFK 1-1
25.06 FFK - Gjøvik-Lyn 1-5
22.07 Årvoll - FFK 3-3
27.07 FFK - Stabæk 2 1-1
29.07 Vardal - FFK 1-3
06.08 FFK - Sarpsborg FK 2-1
14.08 Kongsvinger 2-FFK 0-8
20.08 FFK - Ullern 3-3
26.08 Elverum - FFK 4-5
03.09 FFK - Asker 2-1
10.09 FF Lillehammer - FFK 1-1
16.09 FFK - Lørenskog 3-0
24.09 Gjøvik-Lyn - FFK 3-2
FFK på 3. plass med 44 poeng

Cupkamper
18.04 1. kvalifiseringsrunde Torp - FFK 1-3
03.05 2. kvalifiseringsrunde Lisleby - FFK 0-0 (6-7 på straffer)
24.05 1. runde FFK - Skjetten 1-0
08.06 2. runde Skeid - FFK 4-0

Av: Martin Henriksen.

Publisert 23. mai 2008 kl 14:00.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340