Husk meg
Brukernavn
Passord

Tabelltips: Bunnstriden

Da er tiden for FFKSupporter.net å presentere det virkelige tabelltipset for Tippeligaen 2005. I år vil tipset deles i tre, hvorpå bunnstriden presenteres i dag. Deretter kommer lagene som antas å kjempe rundt midten av tabellen, før vi den tredje dagen runder av med topplagene. Men la oss begynne i bunn...
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 04. April 2005 - 01:01
10. plass: TROMSØ
Tidligere "journalist-klovn" i Trondheim, Otto Ulseth, fikk i fjor ganske overraskende jobben som Per Mathias Høgmo sin assistent i Tromsø. Nå har Høgmo gitt seg og humørsprederen Ulseth har fått hovedansvaret.

At Høgmo, som etter alt å dømme er av landets desidert beste trenere, har takket for seg er neppe til Tromsø sin fordel. Ei heller at klubben starter sesongen uten Morten Gamst Pedersen, eller Peter Kovacs for den saks skyld. Den bredden de hadde offensivt på vårparten i fjor er borte. På den andre siden kan publikum på Alfheim glede seg over Patrice Bernier allerede fra 1. serierunde i år. I tillegg stilles det enda større forventninger til en spiller som Lars Iver Strand.

Men mest kritisk er det defensivt for Tromsø. Både Steinar Nilsen og Miika Koppinen er borte, og det vil merkes. Klubben har riktig nok hentet inn noen utlendinger i backrekka, men det virker litt tynt. Vi tror TIL rett og slett kommer til å slippe inn for mange mål til at de kan havne på øvre halvdel i år. Heldigvis har de en god keeper i Knut Borch bakerst, men i sum virker troppen og laget litt for dårlig skodd bakover på banen.

Men selv om det ser litt skralt ut defensivt, er TIL fortsatt et spennende lag med stort potensiale offensivt. Selv om Gamst Pedersen er borte, så er det mange morsomme spilletyper igjen på Alfheim. Lars Iver Strand er allerede nevnt og er sikkert sulten på å vise seg enda mer fram i år. I tillegg besitter klubben den artige kantspilleren Essediri, mens Årst vil bidra med muskler og scoringer. En vanskelig spiller å møte.

Det er derimot ikke til å komme utenom at Tromsø har av de aller tynneste spillerstallene i Tippeligaen, og i kombinasjon med en kanskje litt naiv trenerløsning og et usikkert forsvar, velger vi å tro at Tromsø ender opp på nedre halvdel i år.



11. plass: START
Nyopprykkede lag tippes gjerne rett ned igjen. Men mange ser ut til å tro annerledes om Start, og vi føyer oss inn i rekken. Tom Nordlie er én årsak, men viktigere er det faktum at Start har en god fotballsesong. De har forsterket seg kraftig fra i fjor, en sesong hvor de var suverent best i 1. divisjon. De har lov til å være optimister i Kristiansand.

Men det er ingen grunn til å ta av. For det blir garantert en tøff sesong. Det er stor forskjell på 1. divisjon og Tippeligaen, men Start har i allefall mer enn potensiale til å gjøre en god figur.

Blant annet har Start kanskje hentet den mest spennende spilleren til årets Tippeliga. Snakker da selvfølgelig om den tidligere Monaco-, PSG- og Everton-spilleren Alex Nyarko. På sitt beste kan han bli en "ny Olofinjana" i norsk fotball, men det er også en overhengende fare for at han ender opp som en flopp. Mange faktorer spiller inn her. Hvordan vil han takle motgang og bli satt ut av laget? Pr. i dag er det etter sigende langt i fra sikkert at han blir å finne i startoppstillingen. Hardarsson har gjort det meget skarpt i vinter og blir mye mulig foretrukket.

Nordlie har også en god balanse mellom rutine og fremadstormende spillere. Start er som kjent blant de aller beste på å dyrke frem eminente talenter. Fredrik Strømstad og Marius Johnsen er nok de som ligger best an til å få sitt virkelige gjennombrudd denne sesongen. Kanskje også Hæstad. I forsvarsrekka finner vi to spillere med internasjonal rutine: Steinar Pedersen og Bård Borgersen. Det virker solid. I tillegg er Atle Roar Håland fremragende.

På topp er det også spennende. Det blir nok vanskelig å komme utenom Bala Garba som fortsatt har mye å fare med. Men han vil sikkert også merke at det blir vanskeligere i Tippeligaen enn 1. divisjon, selv om han har gjort tingene sine brukbart i Tippeligaen tidligere sesonger. I bakhånd finnes Ben Wright (som ikke akkurat imponerte da han spilte for Viking i Tippeligaen) samt en spennende svensk nykommer i Stefan Bärlin som har bøttet inn med mål i svensk fotball. Start spiller gjerne i 4-3-3 og har spennende og kreative kantspillere i Alex Valencia og nykommer fra Sandefjord, Jon Midtun Lie. Morsomme spilletyper som er virkelig gode når de er i form – men kanskje ditto dårligere når ting butter i mot.

Tom Nordlie er trolig den mest karismatiske treneren i Tippeligaen. En virkelig fargeklatt. Men samtidig har han aldri hatt ordentlig suksess på dette nivået. Klarer han å føre Start enda et hakk videre? Det gjenstår å se. Start er, kanskje ved siden av FFK, det mest uforutsigbare laget å spå noe om denne sesongen. Spennende. Vi håper og tror det uansett holder til fornyet kontrakt.



12. plass: MOLDE
Molde hadde en begredelig sesong i fjor. Mange forventet at de skulle kjempe i toppen, men isteden ble det en kamp for tilværelsen. Laget fremstod grått og trist, uten sprut og entusiasme. Ikke ulikt stemningen på Stadion deres. Blir det noe bedre i år?

Nyansatte Bo Johansson får hvert fall en overkommelig oppgave. Den rutinerte treneren har mange bragder på CVen, og han har egentlig også et godt utgangspunkt i Molde. For denne sesongen virker det som de fleste antar at Molde vil slite tungt.

Hovedårsaken til at Molde tippes på kvalik er den prekære mangelen på bredde i stallen. Spesielt offensivt er det veldig tynt. Rob Friend gjorde en del bra etter overgangen fra Moss i fjor, men å legge for mye ansvar på en såpass urutinert spiller virker litt naivt. Bak han finnes det unge og talentfulle spillere, men sett utenfra virker det voldsomt tynt.

Da er laget bedre besatt defensivt. Slovenske Matej Mavric imponerte voldsomt da han kom til Molde under fjorårets sesong, og sammen med svenske Marcus Andreasson danner han et meget godt stopperpar. Ellers registrerer vi at Toni Kallio, ikke et ukjent navn for oss FFKere, trolig vil bli å finne på venstreback.

På midtbanen utfyller Petter Rudi og Markus Kihlberg hverandre godt, men begge var svært ustabile i fjor, selv om Rudi i perioder var dominerende. Kantspillerne i Molde har i flere sesonger fått betegnelsen "spennende", men det har aldri blitt noe stabilt høyt nivå på det. Stian Ohr kan neppe tilføre det som savnes heller.

Og når det gjelder keeperplassen var trolig Eddie Gustafsson en bedre sisteskanse en årets førstevalg Moldeskred (som riktig nok er en spennende type, men til forskjell fra Eddie er han neppe blant de to-tre beste keeperne i Tippeligaen)

Det blir spennende å se hvordan Bo Johansson klarer å påvirke Molde. Å få en ny hovedtrener kort tid før seriestart er neppe den optimale løsningen for klubben, men svensken bør ha rutine nok til å vite hvilke grep som bør gjøres. Likevel tror vi at laget må belage seg på en ny sesong i bunnstriden. Det ender med kvalik.


13. plass: BODØ/GLIMT
Glimt måtte ut i kvalik mot Kongsvinger for å sikre fornyet Tippeligakontrakt i fjor. Med ny trener og en spillerstall som ikke virker særlig forbedret, tror vi laget faller én plassering ned fra i fjor. Det betyr i klartekst direkte nedrykk.

Da Øystein Gåre takket for seg etter fiaskosesongen i fjor, valgte Glimt til slutt å gå for en intern løsning når ny trener skulle ansettes. Kanskje like greit at det ikke ble "Mini", men isteden ble det altså tidligere forsvarskjempe Ola Haldorsen. Han har tidligere vært assistenttrener i klubben og skal angivelig ha klubbrekord i antall spilte kamper for klubben, så det er neppe noen tvil om at han vil legge sjela si i Glimt. Men holder det?

Nei, vi tror ikke det. Stallen er ikke særlig forsterket, kanskje snarere svekket som følge av André Hanssen sin overgang til Hereenveen. Det skal selvsagt bli interessant å se om Håvard Sakariassen, som vi kjenner litt til fra oppholdet i Moss, vil sette sitt preg på Tippeligaen. Men vi har vanskelig for å se at han har det som skal til.

Glimt skal ha honnør for å satse på kontinuitet fremfor å fornye laget fra år til år. Men det er nok mer mangel på økonomi enn ideologi som står bak. Nå besitter riktignok klubben en rekke kvalitetsspillere, men litt mer fornyelse av spillere som hadde hevet laget hadde neppe vært dumt. Var suksessesongen for to år siden et blaff, eller var fjorårets skuffende sesong et engangstilfelle? Umulig å si.

Kjølner og Hansen er et solid stopperpar, Runar Berg er på sitt beste fantastisk god (kanskje Tippeligaens beste midtbanespiller) Stig Johansen er en rutinert og lur spilletype, mens vi bare venter på at Trond Fredrik Ludvigsen skal vi sitt umiddelbare gjennombrudd. Mange gode fotballspillere, men langt fra komplett. Bredden i stallen virker heller ikke spesielt god, og er Ola Haldorsen rett mann? Han har hvert fall ikke noe enkelt utgangspunkt for sin debutsesong som hovedtrener i Tippeligaen. Vi spør en trøblete sesong i Bodø som ender med nedrykk til 1. divisjon.


14. plass: AALESUND
Stian Johnsens nye arbeidsgiver er tilbake i det gode selskap etter en sesong i 1. divisjon. Spørsmålet er om de er godt nok rustet denne gang. Det var bare marginer (mildt sagt) som avgjorde i deres disfavør for to år siden. Med en fantastisk entusiasme og ny flott Stadion ligger alt til rette. Men vi tror konkurransen blir for hard...

Det er ikke akkurat noe originalt tips å plassere Aalesund i bunn. I fjor tippet de fleste Ham Kam på jumboplass. Alle vet hvordan det gikk. Men det skal nok ekstremt mye til at Aalesund gjør noe lignende.

Spillerstallen er nok bedre enn for to år siden. Mange av spillerne som var ferske den gang har opparbeidet mer rutine og vet hva de har i vente foran årets sesong. Likevel mangler laget det lille ekstra. Nyinnkjøpte Karl-Oscar Fjørtoft kunne vært den som utgjorde forskjellen, men det er vanskelig å si om han kan komme tilbake på sitt beste med det første. Dessuten vil klubben garantert savne den populære og gode midtstopperen Amund Skiri som har gått til Vålerenga. Men det stilles også store forventninger til hans arvatager, Gudmundsson, i spann med Christian Steen. Ny i backrekka er også Petter "hardere mottakk enn skudd" Werni med en lang fartstid i LSK. Sikkert en grei tilvekst, men det helt store er han ikke.

For oss som er fra Fredrikstad blir det også spesielt interessant å følge Stian Johnsen. Om han holder seg frisk og får tillit på venstre kant i et offensivt Aalesund-lag, så kan han fort bli en publikumsfavoritt på Color Line Stadion. Aalesund har også sikret seg en spennende nykommer på høyre kant i Lasse Olsen. Men det er en stund siden Olsen har imponert for Godset og enda lenger siden han spilte i Tippeligaen...

I mål ser Adin Brown ut til å bli førstevalget, og han skal etter rapportene å dømme ha gjort en god figur sålangt. Mest skeptisk er vi kanskje i motsatt ende av banen. Hvem skal score målene for Aalesund? Tor Hogne Aarøy er neppe komplett nok til å bøtte inn scoringer i Tippeligaen, men komplenterer likevel Moldeskred godt. Men i utgangspunktet ikke noen spesielt fryktinngytende duo på dette nivået. Om senegaleseren M'baye med en obskur fortid i Tromsø vil slå igjen er ren bingo.

En entusiastisk, kvasi-filosofisk og humrende naiv Ivar-Morten Normark på sidelinjen er et forholdsvis underholdende innslag i Tippeligaen. Men vi tror altså ikke det holder, selv om han har varslet at Aafk skal bli mer kyniske i år, og at det nye kunstgresset og en fullsatt Stadion hver runde sikkert kan være til deres fordel. Uansett er Aalesund et morsomt innslag i Tippeligaen, og dersom det var hjertet som skulle sette opp dette tipset ville nok de oransje ha sneket seg over streken.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3