Husk meg
Brukernavn
Passord
  • Du må logge inn for å kunne svare på dette innlegget! Dette gjøres øverst i høyre hjørnet.

ey1984

A-lagspiller
Ble medlem: 05 apr 10
Innlegg: 260

Lagt til: 27 aug 21, 04:59

Etter halvspilt sesong er det vel også på tide med litt statistikk? 

Tabellen er altså slik den er, med oss og HamKam på de to øverste plassene, og Blink og Grorud på de to nederste. Det er ikke mer enn ett poeng ned til Jerv på 3. plass, men 3 poeng ned til Aalesund som vi må kunne betegne som en liten luke. Sogndal har vi 4 poeng på, mens det er 7 poeng ned til Ull/Kisa. Det er dermed 5 lag som ligger nokså jevnt, men likevel er det de tre på topp som utkrystalliserer seg. Blant de fire er det vel nå HamKam og Aalesund som flest snakker om som våre største konkurrenter til de to øverste plassene. La oss derfor titte litt på de tre lagene og sammenligne litt tall, samt litt diverse artige statistikker. 

De siste 5 kampene står vi med 3-2-0 i form, HamKam med 3-0-2. Vi er dermed i marginalt bedre form enn HamKam, men så har også de møtt presumptivt sterkere motstand. Vi står med like mange scorede mål som Kamma, 32, som er flest i ligaen, hele 6 mer enn Start som har tredje flest. Når det gjelder scorede mål imot er imidlertid HamKam en god del bedre enn oss, med ikke mer enn 13 innslupne mål på 15 kamper, noe som er bunnsolid. Vi står med 19, noe som er 5. best. Litt interessant at Strømmen faktisk kun står med 16 minus, noe som jo er meget bra, hvert fall tatt i betraktning at de ligger tredje sist på tabellen. Tallene tyder dermed på at vi og HamKam begge er gode offensivt, men at HamKam er hakket hvassere defensivt. Aalesund på sin side står med 22 scorede og 17 innslupne, noe som vel er helt ok. Disse tallene blir imidlertid litt moderert når vi nå tar en kikk på expected goals. 

Når vi ser på xG ser vi kanskje noe overraskende at nettopp Aalesund topper denne statistikken. De har et gjennomsnitt på 2.09 scorede mål per kamp, noe som er veldig høyt, særlig når vi ser at deres faktiske uttelling er 1.47 mål per kamp. Vi kan dermed trekke ut av dette at Aalesund produserer mange sjanser, og mange store sjanser, men får lite uttelling. Er det fordi de har hatt uflaks og lite flyt, eller er det fordi de ikke har gode nok avsluttere? Jeg vil anta førstnevnte, men det er ofte en viss blanding. På andreplass på xG for ligger, også nokså overraskende, Ranheim, med 1.94 forventet scorede mål per kamp.

Vi ligger på tredjeplass på denne statistikken med 1.82 forventet scorede mål per kamp, mens vår faktiske uttelling er 2.13. Vi scorer dermed litt flere mål enn forventet På 4. ligger Start og 5. ligger Raufoss. HamKam er ikke høyere her enn 9. plass, med 1.45 xG per kamp. Sammenlignet med HamKams faktiske målrate på 2.13 per kamp, er det mye som tyder på at dette er et lag i flyt, og at de scorer mange mål på ikke fullt så store sjanser. Differansen til HamKam ligger på 0,68 i pluss, mens vi scorer 0,31 flere mål enn forventet ut ifra sjanser. 

Men, tenker vi. HamKam produserer kanskje ikke så mange store sjanser, og har kanskje litt tur med antall mål, men de er jo ligaens beste defensive lag, og da trenger man heller ikke score masse mål for å vinne kampene sine. Ja, men nei. Faktisk er det Ranheim som topper statistikken forventede mål mot per kamp, med ikke mer enn 1.21. Og på andreplass? Der ligger vi med 1.32 mål per kamp. Det er dermed forventet ut ifra sjansene vi slipper til at vi skal slippe inn få mål. Det som er gøy er at vi faktisk slipper inn 1.27 mål per kamp, dermed får vi nærmest akkurat de målene imot som vi fortjener. Aalesund forventes å slippe inn 1.47 mål per kamp, noe som kvalifiserer til en 10. plass. De slipper imidlertid kun inn 1.13 per kamp, så der hvor Aalesund underpresterte i forhold til sin xG, overpresterer de nokså mye sin xGA. 

Ut ifra disse tallene fremstår det i stor grad som om HamKam den første halvdelen av sesongen har vært et lag i flyt. Kan dette fortsette? Så absolutt, det er ingen garanti at xG eller xGA jevnes ut, det kan rett og slett hende HamKam er ekstremt dyktige til å vippe marginer i sin favør. Imidlertid pleier dette som oftest å jevne seg ut over tid, noe som kan signalisere at HamKam ikke vil fortsette å være så overlegne som de har vært så langt denne sesongen. På vår side får vi jevnt over som vi fortjener, noe som jo er ekstremt gledelig når vi tross alt ligger på 2. plass. Det kan imidlertid være verdt å forberede seg på at Aalesund, med sin negative differanse på 0,68 xG, vil komme mye sterkere i løpet av høsten, når de begynner å sette de store sjansene de har.

Skulle gjerne hatt mer statistikk å vise til, særlig interessant hadde det vært å sammenligne dette med antall skudd innenfor boksene, antall touch innenfor boksene og differansen mellom sjanser og store sjanser. Jeg vil blant annet forvente at vi som står med såpass høyt press, vil ha få sjanser i mot, men at andelen sjansen som karakteriseres som store vil være veldig høy. Det får bli neste gang med mer tid og en enda bedre stats-tjeneste.


Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340