Husk meg
Brukernavn
Passord

1 Rami Shaaban

Bilde av Rami Shaaban
Posisjon Keeper
Alder 48 år (30.06.1975)
Fødested Fisksätra, Sverige
Høyde 193 cm
Vekt 91 kg
Nasjonalitet SE Sverige
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 52 (43 serie, 7 cup, 2 e-cup)
Andre klubber Saltsjöbadens IF, Sverige (1995), Al-Zamalek, Egypt (1995-96), Thadosman, Egypt (1995-96), Nacka FF, Sverige (1996-98), Djurgården IF, Sverige (2000-02) Värtans IK (2001 - lån), Arsenal FC (2002-04), West Ham United (2003-04 - lån), Brighton & Hove Albion (2004-04) (alle Storbritannia). I tiden etter FFK: Hammarby IF, Sverige (2008-)

Biografi


Svenske keepergigant som rakk å bli norgesmester under sine to sesonger i Fredrikstad.

Rami Shaaban, som har finsk mor og egyptisk far, startet sin seniorkarriere i Stockholmslaget Nacka. Han hadde tidligere spilt i mindre klubber både i Sverige og Egypt. Derfra var veien kort til storlaget Djurgården fra samme by, der han ble lagkamerat med Andreas Isaksson i 2000. Da Isaksson ble skadet, var det Shaaban som bokstavelig talt tok opp hansken og storspilte i en kortere periode. Det gikk ikke mer enn et par år før også hovedstadslaget måtte gi slipp på sin keeperkjempe, og karrieren gjorde et byks da Arsenal kom på banen og signerte svensken i 2002, muligens som en fremtidig erstatter for den aldrende David Seaman, som på den tiden også var landslagskeeper.

Rami Shaaban fikk til slutt sine sjanser hos londonlaget, deriblant i Champions League, men julaften 2002 fikk karrieren en brå vending. På trening brakk Shaaban beinet, og han klarte aldri å komme opp på det samme nivået som før skaden. I tillegg hadde Arsenal hentet inn Jens Lehmann som erstatter for David Seaman.

I januar 2004 ble han leid ut til West Ham, og samme året gikk turen videre til Brighton der han ble værende helt til han kontraktsløs søkte etter ny klubb tidlig i 2006. Etter først å ha takket nei til Molde, skrev han under en treårskontrakt med Fredrikstad. Han trengte å komme til en klubb hvor han ville bli satset på og samtidig ikke var for langt unna sønnen i Stockholm, begge deler fant han i FFK.

FFK på sin side hadde i nærmere et halvt år annonsert at en ny førstekeeper stod høyt på ønskelisten. De sjanset på Rami Shaaban, og det skulle vise seg å bli en god løsning. Han viste allerede lovende takter i Salzbrenner Cup, hvor FFK hentet sin første pokal for året.

Tippeligadebuten kom mot Brann på Stadion, en kamp som for øvrig endte 1-1. Shaaban imponerte hjemmepublikummet med å redde straffe fra Branns Martin Andresen, men kampen huskes kanskje best for Charlie Millers brassespark. Utover vårsesongen spilte Shaaban solid, og interessen fra hjemlandet begynte så smått å melde seg. Hans tidligere lagkamerat Andreas Isaksson var et naturlig valg for Sveriges landslag, men bak han var det to ledige plasser til VM i Tyskland, hvor Ramis navn stadig oftere ble nevnt.

Overraskelsen var likevel stor da han ble tatt ut i landslagstroppen til Sverige til VM. Isaksson ble skadet i forkant av turneringen, og Rami fikk muligheten i åpningskampen mot Trinidad og Tobago, en kamp han for øvrig holdt nullen i.

Utover høsten ble det stadig flere gode landskamper for Shaaban, noe som gjorde at han ble kåret til "Årets keeper i Sverige". Han spilte også cupfinalen mot Sandefjord, og dermed ble 2006 en gedigen opptur for Shaaban. Fra å være arbeidsløs, til å spille fast på klubblaget, og ha nesten samme status på landslaget.

Storspillet fortsatte for både klubb- og landslag utover i 2007. Sin beste kamp i FFK-trøya spilte han muligens da Vålerenga kom på besøk i mai. Bohemene fra Oslo Øst skapte sjanser på løpende bånd, men Shaaban var i det umulige hjørnet.

- Det går ikke å score med en sånn "edderkopp" i mål. Han hadde ben og armer overalt, sa VIFs Rune Lange etter kampen som FFK smått ufortjent vant 1-0.

Foto: Geir A. Carlsson

Shaabans overgangsfarse
Rami Shaabans solide spill gjorde at han stadig ble linket til andre klubber. Både rumenske, egyptiske, tyrkiske og ikke minst svenske klubber ble nevnt som nye stoppesteder for den sympatiske svensken. Med ny samboer og et nytt barn på vei ble det etter hvert klart at Shaaban ønsket seg tilbake til Stockholm.

Høsten 2007 var svenske Hammarby ute etter å sikre seg FFKs keeperkjempe Rami Shaaban. FFK avslo derimot det første budet fra Stockholmsklubben. Samtidig kastet andre svenske klubber seg inn i jakten på landslagsmålvakten.

Shaaban selv ønsket seg tilbake til Stockholm for å se mer til sin sønn Gabriel og sin mor.

- Jeg ønsker mer en noe annet at dette skal bli klart så fort som mulig. Min agent har dialog med Hammarby, så får vi se hva som skjer
, sa hovedpersonen til Aftonbladet 19. desember.

I slutten av desember ble det klart at Shaaban og Hammarby hadde kommet til enighet om en fireårsavtale. Den svenske klubben nektet derimot å legge de fem millionene på bordet som FFK krevde. Keeperen var oppgitt over Hammarby da han ble intervjuet av Aftonbladet 16. januar.

- Klubber vurderer og jobber ulikt når de forhandler med spillere. Hammarby får gjøre det på sin måte, men dette er jeg ikke vant med, for å si det diplomatisk. Det er ganske komisk.

I slutten av januar 2008 våknet Hammarby, men det nye budet på ca. 2,5 millioner ble kontant avslått av FFKs ledelse. Kort tid etter kom svenskene tilbake med et høynet bud, denne gangen på omkring fire millioner kroner. Og denne gangen aksepterte FFK budet.

8. februar ble Rami Shaaban presentert som Hammarbyspiller, og vinterens lengste overgangsfarse var over.

I et intervju med Aftonbladet 23. mars sendte Rami Shaaban av gårde et spark til FFK og Spillerinvest som i 2006 nektet å selge ham til tyrkiske Trabzonspor. Svensken hevdet at han tapte 20 millioner på at Fredrikstad Spillerinvest satte foten ned.

- Da jeg kom til Fredrikstad, var det ingen investorer. Etter hvert var det plutselig en milliardær som eide halve meg
, sa keeperen og siktet til Terje Høili. Shaaban hadde et møte med klubbens ledelse for å få en klarhet i hvorfor han ikke ble solgt selv om han tidligere hadde fått et muntlig løfte om at alt ville gå i orden.
- Jeg hadde dette møtet for at ingen andre spillere skulle havne i samme situasjon, men jeg måtte ta støyten. Jeg tapte 20 millioner på det.

Tiden i Hammarby har så langt vært preget av skader og lite spilletid. I mars 2009 begynte han å trene seg opp igjen etter at en korsbåndsskade hadde satt ham på sidelinjen i seks måneder.

Les mer om Rami Shaaban:
Spillerprofil Hammarby
Spillerprofil svenskfotboll.se
Wikipedia (svensk)

Oppdatert: 21. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340