Husk meg
Brukernavn
Passord

23 Mattias Christer Andersson

Bilde av Mattias Christer Andersson
Posisjon Angrep
Alder 42 år (07.10.1981)
Høyde 183 cm
Vekt 81 kg
Nasjonalitet SE Sverige
Kontrakten utløper 31.12.2012
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 29 (26 serie, 1 kvalik, 2 cup)
Andre klubber Myresjö IF, Sverige; Mjällby AIF, Sverige (2000-02), Raufoss Fotball (2003-04), BK Häcken, Sverige (2004-05), Västra Frölunda IF, Sverige (lån - 2005), Strømsgodset IF (2006-09)

Biografi


Svenske Mattias Andersson ble klar for FFK få timer før overgangsvinduet stengte 31. august 2009.

Andersson hadde spilt for flere svenske klubber da han ble hentet til Raufoss i 2003. Året etter ble han solgt for 1,5 millioner kroner til Häcken, og den hurtige kantspilleren så ut til å gå en stor fotballfremtid i møte. Så gikk det galt.

- I den andre kampen for Häcken mistet jeg synet i kort tid, og jeg fikk ikke puste. Jeg visste ikke hva som var feil, og ble veldig redd. Først trodde jeg det var hold, fortalte Mattias Andersson til Drammens Tidende i april 2006.

Men det var ikke hold. Andersson ble fraktet til sykehus, der man konstaterte at plagene skyldtes medfødt hjertefeil.

- Jeg trodde jeg skulle dø da jeg våknet på akutten. Jeg lå helt stille med over 200 i puls. Jeg fikk helt sjokk. I tre uker lå jeg på hjerteintensiven i Göteborg.

Nærmere undersøkelser viste at Andersson led av en feil på nervebanen. Svensken måtte under kniven for å brenne bort nervebanen. Tre ganger. De to første operasjonene mislyktes, og det var ikke før en av Sveriges beste leger ble koblet inn at problemet ble løst. To uker senere scoret han i comebacket for Häcken. I dag er han helt frisk.

Fortsettelsen i Häcken ble vanskelig. Klubben byttet trener, og fant ikke plass til Andersson i sitt system. I 2005 ble han lånt ut til Västra Frölunda. Andersson leverte varene, men Göteborg-klubben rykket ned fra Superettan. Da kom Bodø/Glimt på banen. Og deretter GIF Sundsvall.

- Bodø/Glimt rotet med flybilletten min. Jeg sto på flyplassen som en idiot og ringte, men fikk ikke tak i noen i klubben. Da ble jeg irritert
, fortalte Andersson til Drammens Tidende.
- Men det var veldig nær at jeg valgte Sundsvall.

I stedet sto Strømsgodset klare til å ta seg av svensken, og før 2006-sesongen signerte han for Drammenslaget. Venstrevingen fikk sitt store gjennombrudd allerede i sin første sesong. Strømsgodset lå i 1.divisjon, men med en leken svenske på kant ble det moro på Marienlyst. Mattias Andersson storspilte og ble Adeccoligaens toppscorer med 19 mål. Han fikk også Kniksenprisen for Adeccoliganes beste spiller. Strømsgodset vant serien med klar margin og rykket opp til Tippeligaen.

Knær til besvær

2007-sesongen ble derimot en nedtur. Allerede i mai var uhellet ute. Strømsgodset spilte bortekamp mot Rosenborg, og Mattias Andersson skjønte umiddelbart at noe gikk fryktelig galt med kneet da beinet satt fast i Lerkendal-gresset.

- Jeg forsto det før jeg falt. Jeg kjente smertene mens jeg var i luften, fortalte en deppet Andersson til Drammens Tidende.

Korsbåndet ble revet av, og resultatet ble at han mistet resten av sesongen. Samtidig gikk han glipp av en mulig overgang til skotske Celtic som i følge Drammenspressen skulle være interessert.

24. august 2007 var det en offensiv Mattias Andersson som skrev et åpent brev til Strømsgodsets hjemmesider. Her hyllet han lagets supportere som hadde støttet ham, og sendte samtidig avgårde et spark til Lerkendal-publikummet.

"Innan jag ens känt Lerkendals gräs mot min kropp så visste jag att säsongen var över redan där och då. När sjukvårdarna bar mig längs banan, publiken buade högt och folk reste sig upp och skrek stygga saker mot mig så bestämde jag mig för två saker:
Jag ska komma bättre tillbaka än någonsin förut och jag ska aldrig spela i Rosenborg."

Mattias Andersson demonstrerer ved å hysje på Marienlyst-
publikummet etter sin scoring mot Ham/Kam 31. august 2008.
Foto: Rune Folkedal /Drammens Tidende

Mattias Andresson var tilbake til 2008-sesongen, men svensken fikk ingen heldig sesong. Han måtte tåle kjeft for dårlig spill og innsats, og da han scoret hjemme mot Ham/Kam 31. august, demonstrere han med å sette fingeren til munnen og hysje på Marienlystpublikummet. Etter kampen nektet han å la seg intervjue. Han ga også beskjed om at han ikke kom til å la seg intevjue av Drammens Tidende resten av 2008.

I et åpent brev til avisen 3. september begrunnet han boikotten med det han mente var feige angrep på han og hans familie på dt.nos kommentarfelt.

"På søndag gjorde jeg to ting som fikk tilskuerne og pressen til å reagere. Jeg jublet ikke etter min scoring, og jeg forlot stadion uten å snakke med media. Dette er årsaken; Om du betaler entré til Marienlyst stadion og på det settet støtter Strømsgodset, er det OK.
[...]
"At du reiser deg opp og ber meg dra til helvete, kalle meg "svenskejævel" eller bare skrike at jeg er dårlig. Jeg ser deg og jeg hører deg. Og det er OK. Det er modig gjort å si det til meg.
[...]
Jeg gir ingen intervju til Drammens Tidende så lenge de står bak og oppfordrer til mobbing, personhets eller hva man vil kalle det, av så vel spillere som trenere i klubben.
At fans får kalle oss hva de vil på sine supportersider/blogger er noe de har full rett til. Men jeg reagerer på at det under artiklene på dt.no, som vel kan kalles Strømsgodsets "lokalavis", gis mulighet for kommentarer som til tider er ren personhets, det gjør til tider vondt for oss alle. Er det OK at sønnen til målscoreren eller foreldrene til spilleren som fikk gult kort skal behøve lese under artikkel om den han bryr seg om at han bør sparkes fra klubben, han "suger", "svenskjævel", danskejævel" "reis hjem". Er det dette man kaller "blø for drakten"?
[...]
I stedet for å bruke dt.no`s forum, kom heller på stadion, løs billett, be meg heller dra til helvete der og da. Det er min jobb å tåle det."

Brevet førte til en heftig debatt i Drammen. Andersson fikk mye støtte for sin ærlighet, både fra supportere, andre fotballspillere og politikere.

Ikke før turbulensen hadde lagt seg, ble venstrevingen skadet på ny. Denne gangen var det en avrivning i korsbåndet i høyre kne som gjorde at Andersson igjen måtte under kniven, og nok en gang mistet han over et halvt år med fotball.

Til FFK i tolvte time

I april 2009 var Mattias Andersson tilbake på banen, og gjennom sommeren begynte den populære spilleren å komme tilbake i god gammel form.

Det kom derfor overraskende på mange at svensken skrev under for FFK kun få timer før overgangsvinduet stengte 31. august 2009. Sportslig leder i Strømsgodset, Jostein Flo forklarte at spilleren selv hadde tvunget fram en overgang.

- Mattias Andersson har vært mye plaget med skader. Han har lenge villet vekk fra klubben, og vi har flere ganger overtalt ham til å bli. Dessuten ønsket Mattias heller ikke å spille på et lag som hadde kunstgress som hjemmebane - fordi han mente at det gjorde det verre for hans skadesituasjon, sa Flo til Drammens Tidende.

I følge samme avis måtte FFK ut med 3,2 millioner kroner for å sikre seg kantspilleren som eies 100% av Terje og Mariann Høili.

Oppdatert: 1. september 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340