Husk meg
Brukernavn
Passord

Gustav Adolf "Gusten" Edén

Bilde av Gustav Adolf "Gusten" Edén
Posisjon Forsvar
Alder 70 år (29.12.1895 - 19.09.1966)
Fødested Råde
Nasjonalitet NO Norge
Andre klubber Københavns BK, Danmark; Borussia Berlin, Tyskland; Red Star Paris, Frankrike

Biografi


Fredrikstad og Østfolds første landslagsspiller.

Gustav Adolf "Gusten" Edén ble født i Råde, men vokste opp i Fredrikstad.

Hans far, bakermester Gustav Edén (1854-1927), kom opprinnelig fra Bräken i Västra Götalands län i Sverige, men flyttet til Råde i 1975 hvor han traff sin fremtidige kone Martine og etter hvert fikk fire barn. I 1882 etablerte han G. Edén, bager og colonialforretning Fredrikstad.

Parets tredje sønn viste seg snart som et stort idrettstalent, og "Gusten" skal ha vært den første fra Østfold som deltok i Holmenkollen. Han var med i kombinert-konkurransen i 1906.

I 1908 hadde FFK bunnskrapt klubbkassen for å få stjernespillerne til Kødenhavns Boldklubb på besøk til plankebyen. Den første kampen ble spilt 19. juli, og interessen var enorm blant byens befolkning. Det startet brukbart for FFK, og det tok ti minutter før KB fikk sitt første mål. Resten av kampen er det ikke så mye å skrive hjem om. Danskene vant 21-1.

Det ble også holdt en omkamp. Det gikk noe bedre denne gang siden danskene hadde lært FFK-spillerne noen triks på kveldstreningene under oppholdet, men 0-11 var fortsatt ikke noe å skryte av. I omkampen ble FFKs Andreas Brynildsen skadet. Innbyttere fantes ikke, og løsningen ble at en av tilskuerne kastet jakken og ble med på laget. Hans navn var Gustav "Gusten" Edén. En stor fotballkarriere var i gang.

Vi må tre år fram i tid før Edéns navn igjen dukker opp i FFKs historiebøker. Disiplinen var ikke alltid god og innstillingen den rette i FFKs første år, og til kampen mot Frigg på Brakkesletta 30. juli 1911 møtte det bare åtte mann. Igjen kom Gustav Edén til redning slik at FFK kunne spille med ni mann hele første omgang. Men så heter det:

"I anden Afdeling traadte 2 Mand af det tilstedeværende Publikum ind i Fredrikstads Lag, saa dette blev
fuldtalligt".

Resultatet sies det ingenting om.

I slutten av 1912 ble det spilt en kamp mellom løkkelagene Kicks og Fremad på Phønixplassen, en kamp som Kicks vant 2-0. Begge disse lagene skulle få stor betydning for FFKs fremtid. Kicks var stiftet på et loft på Cicignon, og på et bilde av laget finner en kjente navn som Einar Wilhelms, Ingvald Johannessen, Heiman Johansen og med Gustav Edén som trener. På Fremad spilte blant andre Harald Kilde, Fridtjof Resberg, Harald Olsen, Oscar Hansen og Birger Pettersen som alle senere skulle sette sitt preg på fotballen i Fredrikstaddistriktet. Fremad gikk samlet inn i FFK i 1913 og dannet klubbens B-lag.

Gustav Edén var skreddermester, og under læretiden oppholdt han seg i København, Berlin og Paris hvor han spilte på noen av byenes største lag. Han ble også plukket ut til å spille på Paris' bylag. Og det var i nettopp Paris Edén befant seg da 1. verdenskrig brøt ut i 1914. Nordmannen måtte flykte hals over hodet, og rakk hjem til Fredrikstad i tid til å spille for FFK i åpningskampen på den nye idrettsplassen på Mørcheløkka på Holmen, den fremtidige Fredrikstad Stadion. Edén hadde også vært med i plasskomitéen som hadde arbeidet med finansieringen og tilretteleggingen av den nye banen.

FFK slo Moss 3-2 i den første kampen på den nye idrettsplassen, og publikum var svært begeistrede over å se den hjemvendte sønn i aksjon.

Medlemmer av Fredrikstad Idrettsforening under et stevne i Oslo i 1916. Gustav Edén står som nr. 3 fra venstre.

Tilbake i Norge arbeidet Gustav Edén intenst med å skaffe FFK nye rekrutter ved å se på kampene til alle småklubbene, skrive referater fra kampene og påpeke de feilene som disse spillerne begikk.

Som første FFK-spiller ble "Gusten" i 1915 tatt ut på det norske landslaget. Kampen mot Sverige ble spilt på Gamle Frogner Stadion i daværende Kristiania 27. juni og endte 1-1, den første kampen mot "söta bror" som ikke endte med tap. Edén spilte høyre half i denne kampen.

Edén var ikke bare den første FFKer på landslaget, han var også den første fra Østfold. Det ble bare den ene
landskampen for "Gusten", men på den tiden var landslaget dominert av Oslolagene og Odd fra Skien. Edén hadde også måtte prøvespille for Uttakningskomitéens flosshattkledde medlemmer før han fikk slippe til på ordentlig. En ny milepæl var nådd for Fredrikstad Fotballklubb, veien var nå åpnet for nye FFKere med flagget på brystet.

Gustav Edén var med på FFK-laget som spilte den første kampen i det første åpne Norgesmesterskapet i 1917. Men noen heldig debut ble det ikke. Lyn vant 4-2, og FFK røk ut etter første kamp.

Ved klubbens 15 årsjubileum året etter ble "Gusten" tildelt FFKs spillermedalje. Han spilte til sammen 15 sesonger på FFKs A-lag, og var FFKs formann i 1921. Han var også den første som mottok klubbens gullmerke.

Om "Gusten" fortelles det at "han var en allsidig idrettsmann som dyrket friidrett, boksing, bryting, ski og skøyter - foruten fotball". Under oppholdet i Frankrike var han blant annet skiinstruktør i Alpene i to sesonger.

Edén var en fargeklatt med en kjapp replikk. FFKs 75 årsbok forteller om en kamp mot Kvik i Halden hvor det partiske hjemmepublikummet forsøkte å bringe FFKs stjernespiller ut av fatning. Da FFK fikk et frispark ute ved den ene sidelinjen vendte han seg til de nærmeste tilskuerne og sa :

"Nå skal dere få se hvordan man tar frispark i Paris."

15. november 1924 giftet han seg med i Vestsidens Kirke med Astri Strømholm.

Gustav Adolf Edén døde i 1966.

Les mer om Gustav Adolf Edén:
NFF

Oppdatert: 19. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340