Husk meg
Brukernavn
Passord

18 Amin Soleiman Askar

Bilde av Amin Soleiman Askar
Posisjon Midtbane
Alder 38 år (01.10.1985)
Fødested Somalia
Høyde 177 cm
Vekt 73 kg
Nasjonalitet NO Norge
Kontrakten utløper 31.12.2012
Sesonger på a-lag 3
Obligatoriske kamper 100 (81 serie, 13 cup, 2 e-cup, 4 kvalik)
Andre klubber FK Eika, Åvangen Ball & Sjakklubb, Kambo IL, Moss FK (2002-08)

Biografi


Etter lengre tids spekulasjon ble Moss' Amin Askar klar for FFK 31. mars 2009.

Askar er født i Somalia, men kom til Norge som toåring i 1987. Fotballtalentet var så stort at han i ung alder fikk to kamper for Kambo ILs A-lag. I 2002 ble han fanget opp av Moss FK og ble en del av klubbens juniorlag.

Amin Askar på skuldrene til Tom Reidar Haraldsen, etter at
Askar bidro til MFKs 2-1-seier over Strømsgodset i 2003.
Foto: Geir Hansen/Moss Avis

Lynvingen ble raskt en toneangivende spiller for MFKs juniorer, og i 2003 ble han som 17-åring hentet opp i A-stallen, som også besto av kjente navn som Simen Brenne og Vidar Martinsen. Samme år fikk Askar sin debut for det norske G18-landslaget da Norge tapte 0-3 for Irland i Dublin 20. august.

Unggutten fikk 25 seriekamper i sin første sesong for MFKs A-lag, hvorav 18 fra start. I årets siste hjemmekamp var han med på å slå FFK 1-0 på Melløs etter scoring av Vidar Martinsen, og FFKs backer fikk nok å stri med mot den dribleglade høyrekanten.

- Det er høydepunktet. Utrolig moro, mimret han til Moss Avis da sesongen ble oppsummert.

Ved sesongslutt takket Amin Askar ja til en ny og forbedret kontrakt, en kontrakt som bandt ham til MFK ut 2008.

- Amin er det største talentet vi har hatt i klubben. Han hadde egentlig kontrakt med oss i to år til, men vi valgte å forlenge. Vi mente det var riktig å oppgradere ham til en bedre kontrakt, sa Leder i MFK ASA, Tore Jobs til Moss Avis 16. februar 2004.

I løpet av sin første sesong som seniorspiller gjorde Amin Askar sine saker så bra at han i november fikk tilbud om å hjelpe til å trene juniorlaget til gamleklubben Kambo IL, noe han takket ja til.

Skadet ett år

Stjerneskuddet var mer eller mindre fast for MFK også gjennom vårsesongen 2004, men høsten ble spolert av skader etter at han strakk et leddbånd og fikk en rift i korsbåndet.

Vinteren 2004/05 ble brukt til å trene seg opp, men under treningsoppholdet i Spania i mars 2005 var uhellet ute igjen. Amin Askar fikk en vridning i kneet, og etter en MR-undersøkelse var det klart at både korsbånd, leddbånd og menisk var skadet. Resultatet ble at hele 2005-sesongen gikk føyken.

- Jeg var innstilt på at det kom til å bli tråkig å se kampene fra tribunen i starten på denne sesongen, men jeg trodde jo at jeg kunne komme til å spille etter hvert. Nå er det enda mer tråkig med beskjeden om at korsbåndet er røket, fortalte en mutt Amin Askar til Moss Avis 09. april 2005.

Til 2006-sesongen var han tilbake og spilte 23 av 30 seriekamper for MFK som leverte en høyst ordinær sesong og havnet på 8. plass i Adeccoligaen. Askar noterte seg for seks scoringer i løpet av sesongen. Midtveis i sesongen ga Mossetrener Geir Bakke ham følgende karakteristikk:

- Amin er en veldig pålitelig spillertype. Selv hvis han har en dårlig dag presteringsmessig, har han alltid en god "usynlig" innsats. Amin er alltid løpsvillig og "rett mann til rett tid". Han er god både offensivt og defensivt, og har et godt repertoar. Sånn sett er han en komplett fotballspiller, men han er fremdeles ung.

Askar misset riktignok noen kamper i løpet av høstsesongen på grunn av et brudd i foten, men 20-åringen kom tilbake på rekordtid og spilte sesongenes tre siste kamper. I løpet av disse kampene ble Askar testet ut som høyreback, en oppgave han løste med glans.

Fra kant til back

Omskoleringen til forsvarsspiller fortsatte i treningskampene gjennom vinteren, og Askar fungerte som både høyre- og venstreback. Trener Bakke var full av lovord om hvordan unggutten løste sin nye rolle.

- Amin er suveren. Han er en hel høyreside alene og man kommer ikke uten han. Det burde vært egne uttrykk for spillere som Amin.

Moss kjempet om opprykk gjennom store deler av 2007-sesongen, og Amin Askar var på banen i 25 av 30 kamper. Han ble også lagets toppscorer med syv mål, imponerende med tanke på at han tilbrakte mesteparten av sesongen på backplass. Laget sviktet derimot i løpet av høstsesongen, og til slutt måtte Askar og lagkameratene nøye seg med en 5. plass.

2008-sesongen ble en nedtur for både Moss og Amin Askar. Han misset sesonginnledningen på grunn av en ny skade, og i juni måtte han sone to kamper etter at han ble utvist hjemme mot Kongsvinger etter å ha kommet i klammeri med en KIL-spiller. Moss endte til slutt på en skuffende 9. plass, men verre var det at det etter sesongslutt ble klart at klubbens økonomiske situasjon var i ferd med å bli kritisk.

I november 2008 ga Amin Askar MFKs klubbledelse beskjed om at han ønsket å se seg om etter en ny klubb. Spilleren hadde i utgangspunkt kontrakt ut 2009, men Moss så nå at et salg kunne hjelpe på i en slunken klubbkasse.

Den første klubben som meldte sin interesse var seriemester Stabæk som var på jakt etter en erstatter for Alanzinho som hadde blitt solgt til Tyrkia. Etter at hovedpersonen hadde vist seg fram på trening i Bærum, ønsket Stabæktrener Jan Jönsson å ha ham med til lagets treningsopphold på La Manga. Det ble avslått av nyansatt Mossetrener Per Morten Haugen.

- Det er helt uaktuelt å sende Amin Askar til La Manga sammen med Stabæk. Vil de ha ham med dit, må de kjøpe ham først, slo Haugen fast overfor Moss Avis 26. januar 2009.

FFK tar kontakt

I løpet av januar hadde også FFK meldt sin interesse, men aristokratens to første fremstøt ble blankt avvist. Daværende sportsdirektør i FFK, Tor-Kristian Karlsen, foreslo også en byttehandel som innebar at Pål André Czwartek, Hans Erik Ramberg eller Raymond Kvisvik skulle gå til Moss og Amin Askar motsatt vei.

I begynnelsen av februar 2009 var FFK i ferd med å gi opp hele overgangen.

- Vi har pratet litt med Moss om det, men vi står for langt fra hverandre på alle områder. Vi vet jo at gutten har ett år igjen av kontrakten, så vi gjør våre vurderinger derfra. Akkurat nå er den saken egentlig et avsluttet kapittel, sa FFK-trener Anders Grönhagen til NRK.

Det var derfor overraskende for mange da det 27. mars ble offentliggjort at Moss FK og FFK hadde kommet til enighet om en overgang for Amin Askar. Overgangssummen skal ha vært omtrent én million kroner, pluss et gitt beløp etter et visst antall spilte kamper, pluss prosenter av et eventuelt videresalg.

- Dette er en mann for fremtiden. FFK har nå fått tak i en spiller som kan brukes på flere plasser i laget. Vi har fulgt med på Amin Askars prestasjoner i lengre tid, og er overbevist om at han er en spiller for FFK, sa assistenttrener og scout Joacim Jonsson til fredrikstadfk.no da overgangen ble offentliggjort.

31. mars 2009 ble Amin Askar presentert som FFK-spiller, og han brukte ikke lang tid på å innfri forventningene. Askar debuterte i den tredje serierunden borte mot Sandefjord 5. april (1-1) og var deretter å finne på banen i de neste 26 seriekampene.

Amin Askar ble matchvinner hjemme mot Start i 2009 og fikk fortjent applaus av Joachim Thomassen. Foto: Rolf. B. Gundersen/fredrikstadfk.no.

Sesongen endte til slutt med nedrykk fra Tippeligaen, men Amin Askar var en stor positiv overraskelse i sitt første år i FFK-drakt. Den anvendelige spilleren overbeviste både i forsvar og i angrep, og var et friskt pust med sine mange raid på høyrekanten. Askar scoret tre mål, blant annet ett borte mot Stabæk 4. oktober som kom etter et herlig soloraid. Hjemme mot Start 1. juni ble han matchvinner da han satte inn sin første FFK-scoring og kampens eneste mål.

Amin Askar har ni kamper for Norges G18- og G19-landslag.

Les mer om Amin Askar:
Wikipedia

Oppdatert: 15. februar 2010

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3