men ikke vant - igjen">

"Kampen vi måtte vinne"
men ikke vant - igjen

(FFK-Stabæk 0-2) Etter fire hjemmekamper, har FFK fortsatt tilgode å ta tre poeng. I dag ble det ingen. Stabæk kom til Fredrikstad, imponerte på ingen måter, men kunne likevel dra tilbake til Bærum med tre poeng. Mens Ingebrigt Steen Jensen kunne gå bananas på sidelinjen, så må Eggen & co. i FFK konstatere at dette blir tøft - virkelig tøft. FFK ser dessverre ut til å være et nummer for lite i dette selskapet vi kaller Tippeligaen.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 23. May 2004 - 21:55
Det er vanskelig å være optimistisk etter en kamp som denne. Alle klarer å lese og tolke tabellen. Der står vi oppført sist med få poeng og veldig mange innslupne mål. Men samtidig ser vi fortsatt at det er mange kamper igjen...

Jeg burde skjønt at dette absolutt ikke var dagen for de store triumfene da jeg spaserte inn på stadion. Tusenvis av grusomme klappere var delt ut, og for første gang på lang tid var det faktisk dårlig stemning på stadion. Ikke bare er slike redskaper unødvendig ettersom de fleste av oss er utstyrt med to velfungerende håndflater, men lyden er så irriterrende slik at effekten bare blir enda mer destruktiv. Men nok om det. Det er kampen jeg egentlig skal skrive om.

Kampen starter kaotisk og dårlig og ingen av lagene klarer å etablere noe spill. FFK viser tydelig at de har fokusert på defensive arbeidsoppgaver etter all kritikken den siste uka og er svært forsiktige med å gå framover. Dermed blir det Stabæk som får trille mest ball, men de klarer heller ikke utrette stort på en fortsatt humpete gressmatte. Det hele minner litt om en middels 2. divisjonskamp mellom Stabæk 2 og FFK for tre år siden.

Jeg vet ikke om det var håndballklapperne på tribunen som gjorde at FFK la seg rundt 16-meteren og forsvarte seg i ren håndballstil, men dette fungerte uansett ekstremt dårlig. FFK ble voldsomt baktunge, og det blir vanskelig å kjøre overganger når spillerne kommer joggende ut fra forsvarssonen og havner i undertall gang på gang fremover på banen. Derfor klarte heller ikke FFK å skape all verden. En sjelden gang var det smågode tendenser, men ukonsentrasjon hos både avsender og mottager gjorde at det meste ble avvinket for offside.

Jeg velger å ikke kommetere den første halvtimen ytterligere - annet enn å si at dette var en pinlig seanse og desidert årsverste av FFK.

Etter en drøy halvtime kom endelig FFK seg litt over på motsatt banehalvdel og skapte litt foran mål, men noen uttelling ble det ikke. Stabæk burde hatt ledelsen til pause etter at de hadde truffet både stolpe og tverligger.

Eggen er ikke overraskende misfornøyd med innsatsen i 1. omgang og gjør to spillerbytter i pausen. Pål André Czwartek og Dag Frode Hornseth forlater banen og inn kommer Vebjørn Hagen og Christian Petersen. Peters tar plass i midtforsvaret sammen med Helland, mens Vebjørn Hagen overtar venstrebacken og skyver Stian Johnsen frem på venstre midtbane. Endelig!

Med Stian Johnsen tilbake i sin vante posisjon, så ble det også litt mer fart og kreativitet fremover. Etter 50 minutter er lynvingen i gang med et av sine raid, men når han når 16-meteren så blir han stoppet av en Stabæk-spiller. Spillere og publikum roper på straffe, men vi vet vel egentlig bedre enn at dommerne er på vårt lag i Tippeligaen... Den samme dommeren overså også en hands inne i Stabæks felt i 1. omgang.

FFK har i det minste spilt seg lenger frem på banen og er det klart beste laget på stadion i åpningen av 2. omgang. Men så...

I en god FFK-periode hvor ballen blant annet har danset på streken bak Jon Knudsen, så er det nok en gang duket for et aldri så lite antiklimaks på stadion. Det er spilt 70 minutter og det er Jørgen Pettersen som roter det til for seg selv i egen 16-meter. Samuel Wowoah utnytter situasjonen, snapper opp ballen og skrur den rundt Rotevatn og i lengste hjørne. Dermed kunne gjestene fra Bærum slippe jubelen løs - mens folk på stadion begynte å mumle "nedrykk" og "typisk" samme setning.

Etter scoringen så faller FFK ned på samme begredelige nivå som i store deler av 1. omgang. Etter 74 minutter setter Stabæk i gang en kontring. Christian Finstad (ikke Morten Finstad som speaker proklamerte før avspark) utfordrer Stian Johnsen, og når situasjonen ser ut til å bli avverget inne i feltet, så forsøker Johnsen seg på en overdristig tacklingsvariant inne i egen 16-meter. Konsekvensen blir at Finstad går i bakken, og dagens dommer Tommy Skjerven tildeler Stabæk straffespark. Den scorer Christian Holter sikkert på, til tross for at Rotevatn kaster seg samme retning, og med det var kampen i praksis avgjort.

FFK setter etter hvert inn Momo for Jørgen Pettersen, men klarer likevel ikke sette det helt store trøkket på Stabæk det siste kvarteret. Stabæk er solide i forsvar og sikrer rutinert de tre poengene vi var så altfor snille å gi bort - igjen. Det ender altså med 2-0 til Stabæk og FFK ligger fremdeles sist på tabellen.

Situasjonen ser ganske håpløs ut når man ikke klarer å ta tre poeng fra Vålerenga og Sogndal hjemme, samtidig som et ganske svakt Stabæk-lag får stikke avgårde med alle tre poengene. Likevel vet vi at ting snur fort i fotball. Derfor er det ingen vits å grave seg ned. Det er viktigere enn noengang at folk møter opp på stadion og støtter guttene nå - helst uten klappere, da!

Kampfakta:
Fredrikstad - Stabæk 0-2 (0-0)
Fredrikstad Stadion, 8 564 tilskuere
Mål: 0-1 Wowoah (70), 0-2 Holter (74, straffe)
Dommer: Tommy Skjerven
Gule kort: Olsen og Ohr (Stabæk), Söderstjerna (FFK)

FFK-børsen:

Anders Rotevatn 4
Kan ikke lastes for noen av scoringene. God i feltet og et par fine redninger. Er derimot litt passiv i kommunikasjonen med forsvarsrekka.

Pål André Czwartek 3
Spiller bare 1. omgang. Skaper så å si ingenting offensivt. Klarer seg greit defensivt, men småproblemer innimellom.

Roger Helland 4
Bør i kraft av sin rutine være den som tar litt mer ansvar i en kamp som denne. Forsvaret blir ganske ofte liggende litt for dypt. Har også et par store pasningsfeil, men den i forsvaret som stort sett virker tryggest.

Jørgen Pettersen 2
Ingen heldig kamp av Pettersen. Virker stresset, usikker og ukonsentrert. Gjør en del merkelige valg. Dårlig i pasningsspillet. Blir flyttet fra stopper til høyreback til 2. omgang, men sliter i perioder med posisjoneringen der også. Blir etter hvert tatt av banen.

Stian Johnsen 3
Igjen viser Stian Johnsen at han absolutt ikke er noen venstreback. Spiller uten selvtillit og mistrives helt tydelig. Kommer på banen i 2. omgang som venstre midtbane og er mye bedre da. Skaper en del farligheter og flink til å utfordre backen. Det er bare så utrolig synd at helhetsinntrykket ødelegges på grunn av at Eggen misbruker ham på backplass kamp etter kamp.

Tero Koskela 3
Gjør meget gode ting av og til, men det forsvarer ikke en ellers sløvhet i altfor store perioder, spesielt i det defensive. Blir altfor ofte observert småjoggende ved siden av. Har gode ferdigheter når han først vil, men innsatsten mål ligge i bunn hele veien for at det skal bli virkelig bra. Kan så mye bedre.

Roger Risholt 5 FFKs beste
Nok en gang FFKs beste. Viser tydelig med kroppspråket at han er misfornøyd og vil noe mer når det butter i mot, men får sjeldent med seg resten av laget. Dessverre blir ikke den gode innsatsen belønnet med poeng.

Håkan Söderstjerna 3
Klarer aldri å prege kampen på noen som helst måte. Pådrar seg også et gult kort, som virket veldig billig, og må dermed stå over neste kamp.

Simen Brenne 4
Sammen med Risholt, er Brenne den av spillerne som forsøker å ta tak i ting i 1. omgang. Akseptabel innsats og en del fin pasninger. Forsvinner litt mer utover i 2. omgang.

Markus Ringberg 3
Ingen stor kamp av "Macke" i dag. Har vanskelige kår relativt ensomt på topp mot rutinerte Stabæk-forsvarere. Skaper lite og gjør mest nytte for seg litt for langt tilbake på banen. Lukter ikke mål av Ringberg i dag, dessverre.

Dag Frode Hornseth 3
Klarer ikke å skape all verden den omgangen han spiller. Blir forholdsvis lett tatt hånd om av sterkere Stabæk-forsvarere.

Christian Petersen 3
Spiller 2. omgang som midtstopper. Klarer seg greit nok i begynnelsen, men etter hvert blir det altfor tydelig at Peters egentlig er midtbanespiller - ikke forsvar. Man dribler ikke og "kjører karuseller" rundt egen 16-meter opptil flere ganger i en og samme kamp.

Vebjørn Hagen 4
Spiller 2. omgang som venstreback. Har to store, lett synlige feil på kort tid. Utover det spiller Hagen nærmest plettfritt med gode pasninger og slipper ikke til en eneste sjanse mot på sin side. Bør starte neste kamp.