Moss - Fredrikstad 2-5 (0-3)

Moste Moss med målfest!

Det finnes dager med økonomisk rot, sportslig nedtur og intriger. Heldigvis finnes det dager der du blir dratt opp av gjørma og ut i solen også. I dag møtte mosselukta sine overmenn, for i dag luktet det svidd av Fredrikstad. Kampen preges av utvisningen til Moss sin keeper allerede etter ti minutter, men spillet, målene og prestasjonen er likevel stor.

Tekst av Stein Andre Sæther
Lagt ut: 23. May 2010 - 19:38

Spillerbørsen - hvor du også kan registrere din egen dom over dagens mannskap

Etter endeløse treningskamper uten seier mot Moss løsnet det endelig før sesongen da FFK vant 5-1. De fleste regnet med at det skulle bli jevnere denne gangen, og det ble det, men bare litt. Fredrikstad har gradvis tatt små steg i riktig retning i nesten hver kamp. I dag løsnet det skikkelig mot et mosselag som ser ut til å ha mistet litt av hatet mot å tape mot FFK. Vertene var i hvert fall særdels gavmilde i forsvaret og hadde lite å tilby offensivt.

Fortjent rødt kort preget kampen

Er det én kamp som engasjerer mossingene, så er det nettopp oppgjørene mot Fredrikstad. Tilskuertallet på 4017 var mer enn de tre siste hjemmekampene til sammen, og maks av hva Moss har lov til å slippe inn på sine kamper. De fleste med svart og gul fetisj hadde nok et nostalgisk håp om at kråkene skulle gjenta bedriften fra 2003, da de utsatte opprykksfesten til FFK med å vinne 1-0 etter mål av Vidar Martinsen.

I dagens match var det FFK som kom best i gang. Styrte mye av spillet de første minuttene og Mathias Andersson kom til en god sjanse allerede etter et halvt minutt. Etter snaue ti minutter skulle dominansen bli total. Amin Askar spilles igjennom og mossekeeperen rykker ut og bruker venstrehånden for å stoppe Askar som er på vei igjennom for å sende gjestene i ledelsen. Soleklart rødt kort til Eikum og inn kommer debutant Bjerke på 17 år. På det påfølgende frisparket står en fryktet duo klar. Celso Borges hopper over, mens Wallace Pereira klinker ballen i mål til 1-0.

Like etter blir Askar på nytt felt rett utenfor sekstenmeter på vei ned på dødlinjen. Dommeren valgte å ikke blåse, og det valget tok han nok en gang senere i kampen på en mye styggere forseelse.

To akseptable minutter

Gjestene fortsetter sitt dominerende banespill og etter tjue minutter vil Borges ha mål. Halvveis inne på kråkene sin banehalvdel sender han en pasning ut til Simen Rafn. Unggutten får god tid til å sikte inn et perfekt innlegg, og hvem andre enn nevnte Borges har tatt et sugende løp inn i sekstenmeteren og sniker seg foran en gulsvart forsvarer og sender FFK-fansen på nytt til himmels.

Neste rødhvit scoring blir kun avbrutt av avspark for Moss. Andreas Tegström mottar ballen innenfor sekstenmeter og får kontroll på kula med fire-fem mossinger rundt seg før han sender avgårde et vakkert skudd fra skrå vinkel. Bjerke må nok en gang plukke ballen ut av nettet.

Full kontroll inn mot pause

Det skulle gå en halvtime før hjemmelaget viste seg frem skikkelig offensivt. Kvalheim mottar ballen i feltet og skal avslutte, men Pereira ofrer seg og det ender med corner. Kvalheim får også avsluttet på den, men Lasse Staw - som var trygg hele kampen - var raskt nede og hindret redusering. Ringberg avslutter fem gode mosseminutter med et volleyskudd som Staw redder, men noe særlig mer skjedde ikke inn mot pause.

En veldig god omgang av Fredrikstad som klarer å utnytte overtallsspillet til fulle. Keeperdebutant Bjerke får en utakknemlig jobb med å nesten være alene om å prøve å stoppe gjestene, for han fikk lite hjelp av forsvaret sitt.

Rollebytte for Martinsen og Askar

Det er syv år siden disse to var på Melløs med mossekontrakt i forrige seriemøte mellom lagene. Etter pause skulle de vise seg frem igjen, til liten jubel fra hjemmesupporterne. Etter åtte minutter klarerer Martinsen på best mulig måte. Klareringen blir nemlig et nydelig oppspill til Askar som kommer alene med keeper. Den 17 år gamle innbytteren redder godt og gir til corner. Den klarer Martinsen på underlig vis å sette i mål i kamp med Ringberg.

Fem minutter senere er ydmykelsen total. Igjen blir Askar spilt igjennom og denne gangen gjør 24-åringen ingen feil og setter inn 5-0! De som ble igjen etter den scoringen fikk se at gjestene satte ned tempoet og slapp Moss mer inn i kampen.

Rafn ut med skade

Tjue minutter før slutt scorer Klaussen på en corner, før samme mann først er heldig som får ballen og dyktig når han drar seg forbi Ophaug og smeller inn nok en redusering. I mellom målene måtte Rafn ut med skade etter å blitt meiet ned av Vidalon etter å ha avsluttet mot mål. Det røde kortet er soleklart, men utrolig nok gjør dommeren ingenting i situasjonen. Inn kommer Odilon Kashima som prøver å følge opp cupscoringen mot Skeid med et brassespark like etter, men lykkes ikke helt.

Moss gjør sitt beste for å pynte ytterligere på resultatet, mens FFK fortsetter å teste ut kontringsspillet sitt. Noen flere mål blir det ikke og rødhvite supportere kan ikke bare glede seg over å ha ydmyket lillebror på det groveste, men også for serieledelse.

Positive ting å ta med seg

Spillet. De lange uadresserte pasningene var i dag erstattet av smarte bakromspasninger som Askar fikk mye ut av. Angrepsspillet virker mindre planløst og ballen triller fortere fremover enn før, og det på en småhumpete Melløs-matte. Ti mål på de åtte første kampene, fem mål alene i dag forteller også sitt.

Savnet etter en superspiss har vært der lenge, og vil sikkert være der en stund til. I mellomtiden er det lov å glede seg over at nesten hele startelleveren har scoringsteft. Raio Piiroja lot andre få lov til å styre showet i dag, og fem forskjellige målscorere på like mange mål vitner om et lag som kanskje ikke er så avhengig av en toppscorer.

Wallace Fernando Pereira. Brasilaneren har vært dårlig i flere kamper denne sesongen. Ikke bare rent spillemessig, men har levert dødballer i klasse med Steinar Sørlie sine gamle utspark. I dag satt dødballene bedre, kanskje var det praktmålet som ga et boost for selvtilliten? Vi gleder oss til flere frisparkperler fra det venstrebeinet!

Man skal heller ikke undervurdere gleden av å slå lillebror 5-2 på Melløs. Om de ennå teller treningskamper der borte, så har FFK scoret ti mål på to kamper mot Moss. Mossespøkelse er herved borte, eventuelt har det flyttet til Sarpsborg.

Ting å rette på

Etter fire kamper uten baklengs kom det to unødvendige mål i mot i dagens kamp, og det med en spiller mer på banen. Ingen forventer at laget skal holde toppnivået oppe igjennom hele kampen, men Moss burde være mer slitne mot slutten enn at de skal få lov til å redusere to ganger og være såpass mye med i kampen i andreomgang.

Kampfakta

Melløs stadion
4017 tilskuere

Mål: 0-1 Pereira ('12), 0-2 Borges ('21), 0-3 Tegström ('22), 0-4 Martinsen ('54), 0-5 Askar ('59), 1-5 Klaussen ('63), 2-5 Klaussen ('69).

Gule kort: Heia (Moss), Thomassen (FFK)
Rødt kort: Eikum, Moss

Moss (4-4-2): Eikum - Jensen, Vidalon, Wemberg, Edvardsen - Gjestrumbakken, Klaussen, Heia, Muiruri (Bjerke '11) - Kvalheim (Edelsteen '64), Ringberg (Bachke '64).

Fredrikstad (4-4-2): Staw - Pereira, Piiroja, Ophaug, Martinsen - Andersson (Valencia '87), Borges, Thomassen, Rafn (Kashama '69) - Tegström (Ramberg '75), Askar.

26/04/2024 21:35 | 06d4061f