Takket være en sen scoring ble oppladingen til 17.mai glimrende. I morgen kan FFK-spillerne gå med hevet hode i 17.mai-toget, mens enkelte publikummere bør sitte hjemme og skamme seg.

Tekst av Marius Kjølstad, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 17. May 2010 - 01:00

16.mai er hele Fotball-Norges festdag. Eller halve Fotball-Norge, får man vel si. For de seirende lags supportere er det en fantastisk dag, samtidig som det er ekstra tungt å se laget sitt tape akkurat denne dagen.

For FFKs del skulle dette bli en festdag. Mange bedrifter deltok i en kronerulling, på motsatt banehalvdel sto et relativt dårlig lag, troppen var tilnærmet skadefri og det var meldt om et ny publikumsrekord for året.

Det eneste som kunne sette en demper for festen var været eller dårlig spill. Og regn ble det. I massevis. Det dårlige spillet så derimot ut til å utebli, hvertfall de første tyve minuttene.

Glimrende start

FFK gikk ut i et meget høyt tempo. Mange beveget seg mye samtidig, og det resulterte i flere sjanser. Når laget mistet ballen, var de meget dyktige i gjenvinningsfasen. Spissene presset godt, midtbanen og backene sto høyt. Dette førte til mange gunstige brudd.

Den første store sjansen sto Mattias Andersson for. Etter seks minutter dro han seg fint inn i banen, og skjøt i stolpen fra 16 meter.

Like etter vartet FFK opp med et mønsterangrep. Joachim Thomassen slo en cross-pasning til Wallace Fernando Pereira, som utfordret Løv-Hams høyreback. Brasilianeren kom til innleggsposisjon, og serverte Celso Borges et hardt og presist innlegg langs bakken. Borges klarte å treffe ballen feil, og den gikk utenfor. Veldig nære 1-0 etter flott fotball.

Mistet initiativet

Etter dette fikk Løv-Ham komme mer og mer inn i kampen. Det var som om noen trykket på en bryter hos FFK-spillerne. Midtbanen falt langt ned, spillerne presset èn og èn og Løv-Ham fikk mer og mer banespill. Dette førte til to sjanser, hvor Jon Masalin fikk vist at han er en habil keeper.

FFK-benken prøvde å gjøre grep, og la om til noe som lignet på en 4-5-1-formasjon. Dette ga desserre ikke noe utslag i positiv retning.

De siste fem minuttene kom laget imidlertid mer inn i kampen igjen. Presset ble høyere igjen, vi fikk kantene våre rettvendt, men målene uteble. FFK spilte glimrende fotball de første 20, men det var forsåvidt helt greit at det sto 0-0 til pause.

2.omgang

Etter pause kom Vidar Martinsen inn for Jan Tore Ophaug. Dessverre ble det ikke noe positivt innhopp fra Råde-gutten. Han virket veldig nervøs, gjorde rare valg og har en svak pasningsfot. Det førte til litt mer rot defensivt.

Dette førte uansett ikke til noen særlig bekymringer. Løv-Ham var svake offensivt, og kom til Fredrikstad for å kapre ett poeng. For FFKs del gjaldt det å «pøse på» med offensiv kraft.

Han blør for drakt og by...

Og etter 85 minutter kom den forløsende scoringen. Det hele startet med at Mattias Andersson kom rundt på venstrekanten og slo et godt innlegg mot innbytter Alex Valencia. Valencia headet ballen på mål, men Johan Thorbjørnsen fikk slått til corner.

Høyrekant Valencia gikk selv ut for å ta corneren, etter at Wallace hadde mislyktes med sine dødballer.

Corneren ble servet, og på bakerste stolpe kriget Raio Piiroja inn 1-0! Publikum var i ekstase, og gleden var til å føle og ta på.

Fem minutter senere blåste en for anledningen svak dommer av kampen, og FFK hadde nok en gang sikret tre viktige poeng sent i kampen på en dødball.

FFKs beste spiller

Celso Borges. Viser en enorm innsatsvilje, og legger ned mange meter i dag. Har gode bevegelser, og er ofte å finne i mellomrommet. Viser også god nærteknikk, og en glimrende pasningsfot. Har tatt solide steg fra en begredelig sesongåpning.

Kampens øyeblikk

Da Celso Borges sto for dagens herligste detalj. Etter 80 minutter serverte han et hælspark mellom beina til en motspiller. Fantastisk å se på!

Tre positive ting å ta med seg

De første tyve minuttene. Laget står høyt, vi vinner igjen ball i gunstige posisjoner, bevegelsen er bra og pasningene presise. Spiller vi som dette fremover, snakker vi Tippeliga 2011!

Vi makter nok en gang å avgjøre kampen i sluttminuttene. Det viser styrke.

Alle kan glede seg til en fin 17.mai-feiring i morgen. Det er alltid langt morsommere å feire nasjonaldag etter en FFK-seier enn dersom det har blitt tap.

Tre ting å jobbe med

Publikum. Dette er noe av det flaueste undertegnede har vært med på. Enkelte må gå i seg selv, og vurdere om de heller skal bli hjemme istedenfor å sitte og spre dritten sin på tribunene. En supporter skal støtte laget sitt, ikke ta fra spillere selvtillit ved å bue.

Laget må kunne makte å ha gode perioder i mer enn 20 minutter. Savner at spillerne presterer mer jevnt gjennom hele kampen.

Neste gang kan arrangementsansvarlig bestille litt bedre vær!