Husk meg
Brukernavn
Passord

VAR i norsk fotball

Flat Trådet Nøstet
Side 1 av 1 1

Tøfflus

Landslagsspiller

Ble medlem: 06 jun 07
Innlegg: 4692

Lagt til: 27 jul 23, 19:50

Ingen fotballinteresserte kan vel ha unngått å få med seg kontroversene rundt bruken av VAR i norsk fotball. Det går knapt en eliteserierunde uten diskusjoner, og sist helg ble det kanskje satt en ny rekord da man brukte sju (!) minutter på å komme fram til at Odds 1-0-mål ikke var offside.

Foruten tidsbruken er det jo diskusjon rundt de samme tingene vi har sett andre steder. Når er en dommerfeil klar nok for VAR-teamet til at de skal si fra? Det første store kontroverset her kom tidlig i sesongen da to lignende situasjoner i to samtidige kamper fikk forskjellig utfall, en med rødt kort og en ikke. Og sånn må det kanskje bli, det er tross alt mennesker som vurderer dette og attpåtil med begrenset tid til rådighet. Det som er klart er jo at med tilgang på kameraer har VAR-dommerne (og de som dømmer på banen) mulighet til å få se situasjoner fra en annen vinkel og dermed se detaljer de ikke har sett.

Personlig synes jeg at det verste egentlig er at man bruker utrolig mye tid på marginale offside-situasjoner. Man kan jo si at det er en enten-eller-situasjon. Enten er man offside eller onside. Men nå er det jo tross alt slik at det er veldig sjelden linjemann - eller kamera, for den saks skyld - er i perfekt posisjon til å vurdere der det står om centimeter. Man skal holde styr på tre ulike spillere samtidig. Bakerste forsvarer, pasningslegger og pasningsmottaker. For å gjøre det enda verre, ingen av dem står stille. og skal man være virkelig pirkete - kontakten mellom fot og ball varer i kanskje ett hundredels sekund eller to og på den tiden rekker spillerne å flytte seg. Ikke mye, men nok til at VAR kan gå fra onside til offside.

Disse kildene til usikkerhet tok man klokelig hensyn til da regelen ble formulert: Er det tvil skal den komme det angripende laget til gode. Så hvorfor ikke praktisere dette slik også med VAR? Har man et bilde som viser tydelig at det er offside, så døm offside. Har man ikke et tydelig bilde så drit nå i å sitte med skyvelære og tegne streker i flere minutter, hvor man prøver å finne ut om en spiller kanskje er en centimeter offside med kneskåla, panna eller for den saks skyld ølmagan.

Når det gjelder de avgjørelsene som går på skjønn så er VAR fint dersom det er grunn til å tro at dommeren ikke har sett en situasjon skikkelig, og at han ville dømt annerledes om han hadde det. Men klart, om VAR-teamet plukker ut en snutt på to-tre sekunder og spiller den i sakte film så tipper jeg det er mange situasjoner som ser verre ut enn i virkelig hastighet. Men akkurat det er vel en treningssak for alle parter.

Hva mener folket? Er VAR ille bra, eller er det bare så ille at vi bør holde oss i OBOS-ligaen inntil de har kommet på bedre tanker?

 

---------------------------

Journalist: "Gordon, in what areas do you think Middlesbrough were better than you today?"

Gordon Strachan: "What areas? Well, mainly the big green one out there"


Sørsia

A-lagspiller

Ble medlem: 08 apr 22
Innlegg: 272

Lagt til: 27 jul 23, 20:50

VAR er rett og slett søppel! Ødelegger entusiasmen til tribunesliterne som får en oppstykket kamp fordi dommerne skal avgjøre forskjeller på noen centimeter. Fotball trenger ikke å være perfekt, for de det er spenningen i sporten folk har forelsket seg i, ikke om reglene blir fullt 100 % riktig fra regelboka.

Jeg er også rimelig sikker på at VAR har gjort at dommerne ikke stoler helt på sine egne avgjørelser. Noen ganger ser det ut som om enkelte valg dommeren har lyst til å ta blir totalt overkjørt over VAR-teamet.

Også er det vel typisk norsk og ikke gå på fullskala opplegget, men heller velge en billigere løsning. Denne varianten av VAR som Norge tydeligvis har er til stryk.

VAR ut av Norge!

---------------------------

Tribunekultur


kanogvetalt

Landslagsspiller

Ble medlem: 01 jul 04
Innlegg: 5548

Lagt til: 28 jul 23, 11:28

VAR er genialt, men gjennomføringen i Eliteserien i praksis står til stryk.

De må rett å slett bli flinkere og raskere, og der kan jo komme med øvelse.


Rey

Moderator
Ble medlem: 22 okt 04
Innlegg: 5442

Lagt til: 28 jul 23, 20:23
Endret: 28 jul 23, 20:31
Endret av: Rey

Opprinnelig postet av Tøfflus

Hva mener folket? Er VAR ille bra, eller er det bare så ille at vi bør holde oss i OBOS-ligaen inntil de har kommet på bedre tanker?

VAR er så ille at vi nesten bør holde oss i OBOS-ligaen.... og jeg stortrives med Championshipkamper for mitt andre lag selv om mangel av VAR slo særdeles dårlig ut for dem forrige sesong.

Ellers er jeg enig i at VAR er alt for pirkete. I utgangspunktet skulle dette være for feil som var "clear and obvious". Det er langt fra der vi er i dag. Må dommer se på det mer enn en gang er det ikke "clear and obvious". Millimeterhysteriet rundt offside er bare latterlig. Ja, man er enten i offside eller ikke men må man bruke syv minutter som i Oddkampen er den ikke obvious i det hele tatt.

VAR skulle luke ut de værste feilene så får man heller leve med alle de mindre feilene.

Clear and obvious... men min definisjon på clear and obvious er tydeligvis en helt annen enn IFAB og NFF sin

---------------------------

The colour of her eyes
Were the colour of insanity


Tøfflus

Landslagsspiller

Ble medlem: 06 jun 07
Innlegg: 4692

Lagt til: 03 apr 24, 11:13

Da er årets sesong i gang og allerede i første hjemmekamp fikk vi en smakebit på denne herligheten, hvor VAR-dommeren tydeligvis mente at det var en "opplagt feil" av Rohit Saggi å ikke gi rødt kort. Heldigvis viste Saggi ryggrad og sto på sin avgjørelse.

Jeg er selvsagt åpen for at det er klubbrillene som får meg til å vurdere rødt kort som totalt uaktuelt i den situasjonen, men det fantes altså minst én person med dommerutdannelse som mente at det ikke bare var aktuelt, men opplagt. Når vedkommende først har sagt ifra, er jo selvsagt Saggi nødt til å ta seg tid til å se på bildene, men for meg er ikke de tre minuttene i seg selv problemet i akkurat denne situasjonen. Problemet er at det i det hele tatt ble en VAR-situasjon. 

Vi har tydeligvis mye å glede oss til. Blir sikkert koselig når VAR skal bruke fem minutter på å vurdere en millimeteroffside etter at vi har scoret mål mot 08.

---------------------------

Journalist: "Gordon, in what areas do you think Middlesbrough were better than you today?"

Gordon Strachan: "What areas? Well, mainly the big green one out there"


Erikk

Landslagsspiller
Ble medlem: 20 jul 04
Innlegg: 3498

Lagt til: 03 apr 24, 12:04

VAR er ikke perfekt og de må bli veldig mye bedre enn hva vi ser i dag. Imildertid mener jeg at det er for mye fokus på VAR og jeg foreslår at man isteden fokuserer på reglene. Hva skal for eksempel til for å få straffespark? Slik jeg ser det er at alt for mange straffespark i fotball og det kan virke som noen spiller bevisit for å få det. Spesiellt ille synes jeg det er med de som bevist spiller ballen opp i armene på motspillre innefor straffegrensen. Hva med offside som VAR bruker mange minutter på? Kan det ikke være en stoppeklokke som sier at VAR har f.eks max 60 sekunder? Hva med  direkte rødt kort for "småtterier"? Var det ikke slikt før at det skal være stygt for å få det?Flat Trådet Nøstet
Side 1 av 1 1

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340