Husk meg
Brukernavn
Passord

Historikk » 2000 - 2009 » 2001 – Manglende stabilitet ødelegger

2001 – Manglende stabilitet ødelegger

Hovedleder: Roar Johansen
Sportsutvalgets leder: Åge Johansen, Roar Johansen, Geir Bakken
Trener: Glenn Rostad
Toppscorer: Lars Petter Hansen (9)  

André Andersen hadde en tung dag hjemme
mot Tollnes og ble først erstattet av...

Klubben ønsket i utgangspunktet å ha Johnny Jonassen med videre, men da det drøyde med en avklaring forsvant han etter hvert til Greåker. Løsningen ble Glenn Rostad, treneren til damelaget Athene Moss.

30 år gamle Rostad ble dermed tidenes yngste FFK-trener, knapt eldre enn en del av spillerne på laget.

- Å trene FFK er en stor utfordring for meg. Jeg gleder meg veldig og går skikkelig motivert til oppgaven
, sa Rostad til Fredriksstad Blad.

Samtidig ble den gamle FFK-helten Roar ”Pontus” Johansen klubbens nye leder.

...Kristian Bergfald, og deretter...

2001-sesongen ble ikke fullt så dramatisk som året før, selv om Fredrikstad så absolutt var med i kampen om avdelingsseiren. Laget tapte hele ni kamper, blant annet hele 3-6 hjemme for Tollnes, men var fremdeles med i tetstriden helt til årets nest siste kamp. Her ble det et stygt 0-4-tap hjemme mot Nybergsund som knuste opprykkshåpet for godt.

Ved serieslutt lå FFK på en 4. plass, tre poeng bak Tollnes som rykket opp til 1. divisjon. FFK benyttet hele 26 spillere i 2001-sesongen, noe som sikkert kan forklare de varierende resultatene.

På spørsmål fra Fredriksstad Blad om hva som skulle til for at FFK skulle bli mer stabile var trener Glenn Rostad klar:

- Først og fremst ved hardt arbeid. Det er en balansegang, hvor det kreves tøffhet og kvalitet på hver trening. Du blir ikke god av å sove lenge og spise pizza.

...Thomas Gill. Gill fikk
en kort FFK-karriere.

I en kronikk i september døpte Fredriksstad Blad FFK "Nesten-laget - laget som aldri rykker opp".

En tidligere SFK-formann gikk så langt som å foreslå at de gamle arvefiendene Fredrikstad FK og Sarpsborg FK burde slå seg sammen. Det ble heldigvis aldri noe av de planene.

Den tidligere landslagskeeperen Thomas Gill kom til klubben i august og fikk sin debut i bortekampen mot Lillehammer. Man trodde at man hadde fått inn en spiller som kunne heve laget, men Gills opptreden i debuten var heller lurvete. FFK tapte 1-3. Det ble kun med denne ene kampen for Thomas Gill som deretter forsvant til Start.

Sesongen hadde også hatt sin dose intern uro. Til hjemmekampen mot Stabæk II i august ble fem spillere, Tom Hammerborg, Anders Østli, Jørgen Pettersen, André Andersen og Jon Hermansen, utestengt fordi de hadde brutt klubbens disiplinærreglement om totalt alkoholavhold de siste 48 timer før kamp under 30-årsdagen til Jon Forsberg. Klubben nøyde seg med denne straffen, og så seg ferdig med saken etter kampen som FFK for øvrig vant 2-1.

"Bryggepromenaden er et populært sted for byens befolkning. Jon Forsberg kunne kanskje valgt en mer usjenert plass til sin 30-års feiring
", kommenterte Fredriksstad Blad tørt.

NRKs Jon Herwig Carlsen sang bursdagssang for
Jon Forsberg på Føyka Stadion.

Det var flere som markerte Forsbergs 30-årsdag. 11. august spilte FFK borte mot Asker og vant 3-1. Speaker på Føyka Stadion var NRKs Jon Herwig Carlsen. Da Forsberg kom joggende ut i pausen dro Herwig Carlsen i gang en unison "Happy birthday to you". Før kampen var også NRK-legenden i slag.

- Så var det FFKs lagoppstilling... (liten pause). Men hvor er Bjørn Borgen, "Snæbbus", Arne Pedersen og Per Egil Ahlsen. Spiller de ikke?,
kom det over høytaleranlegget.

Nå hadde det seg faktisk slik at Arne Pedersen hadde tatt seg en tur til Asker, og Herwig Carlsen fikk etterhvert øye på "Lille-Lækken" på tribunen.

- Men der er du Arne! Reis deg opp så vi alle får se på deg. Kjære publikum, her er selveste Arne Pedersen, han har gitt oss alle masse glede! La oss gi ham en skikkelig applaus.
Arne Pedersen tok utfordringen og reiset seg og vinket, og ble møtt med applaus fra de 300 fremmøtte.

Glenn Rostad benyttet for øvrig sesongen til å renske opp i stallen for å rydde opp i den rådende kulturen og få inn nye ansikter. Populære spillere som Christer Arnesen, Jon Forsberg, André Andersen, Jon Hermansen og ikke minst Hjalmar Johansen ble alle bedt om å finne seg nye arbeidsgivere. Etter siste hjemmekamp, som endte med 0-4-tap for Nybergsund, sa Jon Forsberg følgende til Fredriksstad Blads Are Bye: 

- Jeg tror ikke ledelsen vet hva de gjør. Å få tak i slike typer som "Herman", André, og Christer er ikke gjort over natta. Det er de som bygger miljøet i klubben.
 

Hjalmar Johansen var FFKs beste spiller i 2000
og 2001, men fikk ikke fornyet kontrakten.

Hjalmar Johansen hevdet at han hadde blitt tilbudt en ny kontrakt som var dårligere enn den han hadde hatt tidligere. Forsvarskjempen var blitt kåret til FFKs beste spiller to år på rad, men nå var han rasende. 

- Jeg føler meg holdt for narr. FFK har opptrådt amatørmessig i denne saken. Det var ikke en gang snakk om å sette seg til forhandlingsbordet. Jeg hadde forventet få snakke med noen som har myndighet til å ta avgjørelser, ikke en fersking som sitter der på midlertidig basis
, sa en skuffet Hjalmar Johansen med klar hentydning til fungerende leder i sportsuvalget, 29 år gamle Geir Bakken.

Johansen var derimot overveldet over støtten han hadde fått fra supporterne:

- Jeg hadde aldri forventet et slikt engasjement. Jeg føler jeg har fått massiv støtte fra supportere. Stort sett alle har kommet med en positiv kommentar
, fortalte han til Fredriksstad Blad.

Nordlendingen Stian Johnsen ble en publikums-
favoritt med sine mange raid på kant. Her
scorer han hjemme mot Ullern.

Man hadde etter hvert utviklet et slags Østsiden-kompleks. Det var nok mange som fryktet et nytt tap på andre siden av ælva da lagene ble trukket sammen i 1. runde av cupen. Frykten skulle vise seg å være velbegrunnet. Lillebror ble nok en gang for sterke og vant 2-0.

- Dette var vanvittig moro. Vi var totalt overlegne. Vi var nærmere 3-0 enn de var scoring. Taktikken vår lyktes hundre prosent, jublet Østsiden-trener Lasse Trulsen til Fredriksstad Blad etter kampen.

De skuffende resultatene og det interne bråket til tross, høsten skulle gi klubben og byen en rekke gledelige nyheter. Først la klubbledelsen fram en plan som innbefattet et mål om at laget skulle være på plass i 1. divisjon i 2003. I tillegg skulle man gå i gang med arbeidet med å bygge et nytt stadion. Men det som kanskje skapte størst optimisme var at man hadde ansatt tidligere mossetrener Knut Torbjørn Eggen som klubbens nye sportssjef. Kort tid etter ansettelsen ble det også klart at Eggen skulle ta over hovedtreneransvaret for FFK.

Staute FFKere trener styrke. Fra venstre:
Christer Arnesen, Jon Hermansen og Lars
Petter Hansen. Foto: Trond Thorvaldsen.

Rostad-saken
12 september ble Glenn Rostad innkalt til møte med Sportsutvalget, der Geir Bakken, Toralf Hvidsten, Frode Kværneng og Roar Johansen var tilstede, og ble informert at Knut Torbjørn Eggen var blitt ansatt som hovedtrener. Rostad fikk beskjed om at Eggen ønsket ham med videre som medtrener.

Men tiden gikk, og Glenn Rostad fikk aldri noe kontraktstilbud fra FFK. I slutten av oktober var Rostad med Knut Torbjørn Eggen til Portugal. Eggen reiste for å kommentere Champions League for TV3, mens Rostad ble med for å bli bedre kjent med det han trodde skulle bli sin nye sjef. Det ble gjort et stort nummer av denne turen, og da Rostad kom hjem ble det klart at FFKs styre ikke lenger ønsket hans tjenester. Den endelige beslutningen ble tatt av Sportsutvalgets Toralf Hvidsten og Roar Johansen.

Da nyheten spredte seg, førte det til en voldsom kritikk mot FFK og klubbens styre. Kritikken ble så hard at hovedstyrets leder Geir Bakken trakk seg 9.november.

Glenn Rostad fikk en uverdig avskjed
som FFK-trener.

15. november sendte klubben ut en pressemelding hvor de redegjorde for saken. Der sto det blant annet:

"[...] Sportsutvalget besluttet i sitt møte 29.10.2001 å ikke engasjere Rostad som hjelpetrener for neste sesong. Avgjørelsen var basert på interne diskusjoner i Sportsutvalget og tilbakemeldinger fra Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad Sport ASA.
I ettertid beklager vi at prosessene med bl.a. evaluering av sesongen og de konkrete beslutninger har tatt for lang tid. Særlig på bakgrunn av oppslagene i pressen burde det ha vært reagert raskere med tanke på å få en avklaring vedrørende Rostad.
For ordens skyld vil vi samtidig gjøre oppmerksom på at Glenn Rostad tur til Portugal med Knut Torbjørn Eggen, skjedde på eget initiativ, og ikke var i klubbens regi.[...]
For styrene i FFK Sport ASA, Fredrikstad Eiendom AS og Fredrikstad Fotballklubb og Sportssjef Knut Torbjørn Eggen
Frode Kværneng, Roar Johansen, Knut Torbjørn Eggen, Henning Forsberg"

Rostad slo derimot knallhardt tilbake i Fredriksstad Blad 16.november:

!Undertegnede har den innstilling at det å være fotballtrener er et usikkert yrke, og ting ikke alltid skjer som man hadde planlagt. Har ingen problemer med å akseptere at man ikke ønsker ens tjenester og/eller vil ha en annen organisasjonsmodell av trenerteamet, men det å bli holdt for narr i over 2 måneder, er å bomme grovt innenfor personalpolitikk. En treners marked er vanligvis fra juni til september, så da sier det jo seg selv at FFK har satt undertegnede i en svært vanskelig situasjon i forholdet til eventuelle andre trenerjobber. Det stinker av egoisme i denne saken og da handler det dessverre ikke om å gjøre det beste for klubben. Tror at FFK blir en tapende part i denne sammenheng, både kortsiktig og langsiktig.
Ønsker til slutt å takke for alle støtteerklæringer som har blitt fremvist i denne saken og ønsker spillere og støtteapparat lykke til i sesongen 2002.
Sportslig hilsen
Glenn Rostad"

FFKs spillere var sjokkerte over behandlingen av Rostad. 

- Du behandler helt enkelt ikke mennesker slikt. Dette er en skandale og nok et bevis på mangel av profesjonalitet
, tordnet Tom Hammersborg til Fredriksstad Blad.

- Dette er trist for Glenn og jeg føler ikke han fortjente dette. Det skal bli interessant å høre hvilke argumenter ledelsen har for at Glenn måtte gå
, sa Rostads kamerat Tom Freddy Aune.

- Dette er en dårlig måte å behandle mennesker på. Glenn hadde absolutt fortjent noe bedre enn dette. Han har vært ryddig på alle områder slik jeg kjenner ham. Derfor kom dette som et stort sjokk på meg
, var Byprosjektets Arne Morten "Arnie" Johannessens kommentar.

Rostad var dermed ferdig i FFK for denne gang.

- Jeg er fortsatt bitter på måten det ble gjort på. Og hvordan enkelte personer i systemet gikk bak ryggen min
, sa Rostad til Fredriksstad Blad ett år senere.

Det var derimot ikke det siste man skulle høre fra Nylendegutten.

Østsiden Stadion 9. mai. Trener Lasse Trulsen tar
et godt tak rundt Per Ivar Mathisen etter at
Østsiden harslått FFK ut av cupen med 2-0.
Foto: Nils Harald Ånstad

Seriekamper, 2. divisjon avdeling 1
22.04 Ullensaker/Kisa - FFK 1-2
29.04 FFK - Kvik Halden 0-1
05.05 Tollnes - FFK 2-2
16.05 FFK - Asker 3-1
21.05 Stabæk 2-FFK 0-0
24.05 FFK - FF Lillehammer 3-1
28.05 Sprint/Jeløy - FFK 1-2
04.06 FFK - Eik Tønsberg 5-3
08.06 Pors - FFK 4-1
18.06 FFK - Odd 2 3-1
23.06 FFK - Ullern 4-0
30.06 Nybergsund - FFK 2-1
15.07 FFK - Bærum 2-4
22.07 FFK - Ullensaker/Kisa 0-2
29.07 Kvik Halden - FFK 0-2
05.08 FFK - Tollnes 3-6
11.08 Asker - FFK 1-3
20.08 FFK - Stabæk 2 2-1
26.08 FF Lillehammer - FFK 3-1
02.09 FFK - Sprint/Jeløy 3-1
09.09 Eik Tønsberg - FFK 2-1
16.09 FFK - Pors 3-1
24.09 Odd 2-FFK 0-2
29.09 Ullern - FFK 0-3
07.10 FFK - Nybergsund 0-4
13.10 Bærum - FFK 0-1
FFK på 4. plass med 47 poeng

Cupkamp
09.05 1. runde Østsiden - FFK 2-0

Av: Martin Henriksen.

Publisert 23. mai 2008 kl 14:00.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340