Husk meg
Brukernavn
Passord

Morten Pettersen

Bilde av Morten Pettersen
Posisjon Angrep
Alder 73 år (18.05.1909 - 03.06.1982)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge
Andre klubber Lyn/Bydalen (-1927), Lisleby FK (1928-31). I tiden etter FFK: Lisleby FK, Spydeberg

Biografi


I FFK 1932-36

Lisleby var distriktets beste lag på begynnelsen av 30-tallet. I 1930 hadde LFK vunnet hele 7-1 over FFK i en kombinert krets- og ligakamp på Stadion. Året etter slo de FFK ut av NM etter 2-1 i kvartfinalen på Stadion og hadde i følge referatene "større innsats og bedre spillehumør".

I 1932 var derimot Lislebys hegemoni over da to av lagets beste spillere, landslagsspillerne Finn Johannessen og Morten Pettersen, meldte overgang til FFK. Det samme gjorde Rolf Olsen, men etter en lang og turbulent overgangssak forble Olsen i Lisleby. Men mer om dette senere.

De første beretninger om Morten Pettersen finner vi i gatelaget Lyn fra Bydalen. Pettersen var fra Lahellemoen, og da Lyn ble oppløst i 1927 meldte han overgang til Lisleby sammen med en rekke av lagkameratene.

Tilsiget av unggutter var med på å gjøre LFK til Fredrikstadområdets beste lag, og en av lagets ledende stjerner var den høyvokste Pettersen. I 1930 fikk han sin landslagsdebut og scoret to mål da Finland ble slått 6-2 på Ullevaal 1. juni. Han ble dermed Lislebys første landslagsmann.

Landslaget som slo Finland 6-2 i Oslo 1. juni 1930. Fra venstre: Morten Pettersen, Jacob Berner,
Harald Pettersen, Finn Berstad, Thaulow Goberg, Olaf Gundersen, Tippen Johansen,
Egil Brenna Lund (Fredrikstad), Jørgen Juve, Sverre Berg-Johannesen, Alexander Olsen.
Morten Pettersen spilte på dette tidspunktet for Lisleby.

Samme år slo Lisleby Nordstrand 11-0 i en cupkamp etter at Morten Pettersen hadde scoret åtte mål.

"Det er vel for øvrig bare Mjøndalen som kan gjøre klubben rangen stridig som Norges beste lag", hevdet Fredriksstad Blad etter storseieren.

Året etter fikk Pettersen sin første opptreden I FFK-trøyen. Det tsjekkiske laget Ziedenice kom på besøk til Stadion, og hjemmelaget, for anledningen forsterket av Pettersen og Rolf "Bayern" Johannessen banket tsjekkerne hele 9-1.

Kort tid etter ble altså Morten Pettersen FFK-spiller, men debuten måtte vente på seg. Den tidligere Lislebyspilleren hadde nemlig en karantene hengende over seg. Saken gjaldt overgangen fra LFK til FFK. Overgangen var i og for seg grei nok, men Lisleby hevdet at Pettersen hadde forsøkt å lokke lagkameraten Rolf Olsen til å ble med til FFK, og at han skulle ha blitt tilbudt betaling av FFKs sekretær Otto Sætvedt for å gjøre dette. Rolf Olsen erklærte først i syv vitners nærvær at han hadde meldt seg inn i FFK av fri vilje, men under oppvaskmøtet på Victoria Hotell 23. februar 1932 gikk Olsen tilbake på dette.

Kretsen mente til at Morten Pettersen hadde forsøkt å lokke Rolf Olsen fra Lisleby til FFK samt at han var ansvarlig for at Lisleby hadde levert inn en uberettiget klage på Otto Sætvedt. Pettersen ble deretter dømt til diskvalifikasjon ut 1932.

Begge klubbene anket avgjørelsen, og appellutvalget kom fram til at det ikke kunne bevises at Rolf Olsen hadde blitt lokket til FFK. Enden på visen ble at Otto Sætvedt fikk en advarsel, det samme fikk Lisleby "for uten påtagelige beviser å ha festet tillit til rykter, der dog efter forbundsstyret opfatning er å føre tilbake til Morten Pettersens optreden og uttalelser".

Morten Pettersens karantene ble kortet ned slik at han igjen kunne spille fotball fra 20. september, "i den hensikt ikke helt å avskjære Morten Pettersen chansen til ny aktiv deltagelse allerede i inneværende sesong". Appellutvalget slo fast at en så profilert spiller burde ha vært klar over at hans handlinger var uakseptable, men at en straff av en kjent landslagsspiller ville virke strengere enn for andre.
"Sportens interesse skulle derfor være ivaretatt", mente appellutvalget.

Dermed måtte Morten Pettersens FFK-debut vente helt til høsten 1932, en debut som ble av det minneverdige slaget. Nykommeren ble satt inn for Tollef Olsen i NM-semifinalen hjemme mot Mjøndalen, og før kampen var forventningene store.

"Efter hvad vi har bragt i erfaring har Fredrikstad besluttet at Morten Pettersen skal settes op mot Mjøndalen. Pettersen spilte sist søndag på Fredrikstads C-lag og leverte en ypperlig kamp. Han scoret 3 av Fredrikstads 5 mål", skrev Sportsmanden.

FFK gjorde kort prosess og spilte seg fram til sin første NM-finale med 3-0. Debutanten ble hyllet av pressen etter kampen:

"Det var både interessant og morsomt å se Morten Pettersen i funksjon, han synes å trives på wingen", skrev Theodor Hansen, mens Drammens Tidende mente at Pettersen "blendet med sitt spill".

I finalen mot Ørn var FFK fullstendig overlegne. Om Morten Pettersen faktisk scoret i kampen er ikke fotballhistorikerne enige om. Han var i hvert fall arkitekten bak to av FFKs mål. På stillingen 2-1 la Pettersen inn en pasning som enkelte mener at Ørns Kjell Halvorsen feilberegnet og satte i eget nett. Andre hevder at ballen fra Pettersen gikk rett inn. Pettersen la også corneren som førte til 6-1. Om Sverre Moe var nær ballen, eller om den skrudde rett i mål ble ikke pressen enig om. Sluttresultatet ble uansett 6-1.

"Morten P. og Finn Johannessen var farligere enn vi har sett dem tidligere", slo Dagbladets Jørgen Juve fast etter at FFKs første NM-tittel var et faktum.

Så imponert skal Kong Haakon ha vært over fintene til Pettersen at han, i følge historien, skal ha utbrutt:

- Men han ser jo ut som om han maler kaffe!

Da 1934-sesongen tok til valgte angrepsspilleren å ta en liten pause fra alt som het fotball. Han kom derimot tilbake på FFK-trening utover i sesongen. Etter en kamp mot Mjøndalen hevdet pressen at Morten Pettersen var tilbake i landslagsform. Kort tid etter fikk han sin første landskamp som FFK-spiller og scoret Norges første mål på straffe i 3-3-kampen mot Sverige i Stockholm.

To nye NM-titler fulgte i 1935 og 1936. Avansementet fra tredje runde i 1936 så derimot lenge ut til å henge i en tynn tråd. Borte mot Jevnaker ledet hjemmelaget 2-0 til pause. Da kom Morten Pettersen med den legendariske kommentaren:

- Tenk på døm hjemme a, guttær!

Oppmuntringen hjalp tydeligvis. Etter ti minutter i 2. omgang sto det 2-2. Deretter scoret Pettersen på straffe, og FFK vant til slutt komfortabelt 7-3.

Før 1937-sesongen valgte Morten Pettersen å melde overgang tilbake til Lisleby.

Høsten 1951 trente han Rakkestad IF.

Morten Pettersen gikk bort i 1982. Han var morfar til Morten Hanssen, FFK-spiller 1986-97.

Morten Pettersens meritter:
2 A-landskamper i FFK (1934, 36), 3 i Lisleby (1930)
1 landslagsmål i FFK, 3 i Lisleby
1 B-landskamp i Lisleby (1930)
Norgesmester 1932, 35, 36

Les mer om Morten Pettersen:
NFF

Oppdatert: 9. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

17/02/2024 15:30 | 3147bc24