Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Hvorfor, hva eller hvordan?

Drillo snakker ut om årets sesong

FFKsupporter.net har tatt turen hjem til Egil "Drillo" Olsen og hatt en lang samtale med fotballprofessoren. Lurer du på hvem som ville selge Ringberg? Om Risholt slo til Drillo? Var Mihaly Toth et bomkjøp? Hva Drillo synes om Plankehaugen? Hvilken spiller som har størst potensial i FFK? Eller om han tar jobben i Vålerenga? Da er det bare å hive seg ut i det og lese igjennom dette lange intervjuet!
Tekst av Anish Raja og Ronny Sand Hansen, Korrektur: Øystein Holt
Lagt ut: 15. November 2005 - 17:15
«Drillo-fotballen»
 
Folk forbinder Drillo-fotball med 4-5-1 og lange baller. Hvordan vil du selv beskrive hva Drillo-fotball egentlig går ut på?
 
Det er ingen spesiell formasjon det går ut på. Vi brukte både 4-5-1 og 4-4-2 på landslaget og i FFK. Det går for det meste ut på soneforsvar og stor gjennombruddshissighet. Langpasninger er langt nede på lista mi over hva som er viktigst. Kort og godt skal ballen gå fremover og ikke så mye bakover og ut på sidene. Om vi skal slå lange baller eller ikke kommer an på hva slags type motstander vi møter.
 
Da du tok over FFK-skuta, hva så du på som den største svakheten i laget og på hvilken måte jobbet trenerteamet for å løst dette?
 
Den største svakheten jeg så med laget etter å ha ledet dem i noen treninger var forsvarspillet, der hadde jeg en stor jobb med å drille forsvaret. Forhåpningen var jo at vi ikke skulle slippe inn mer enn et mål i snitt per kamp, men dette gikk jo til dundas etter hvert. Det ble litt vanskeligere å gjennomføre dette enn hva jeg hadde trodd i og med at vi har to utenlandske forsvarspillere i Bora og Piiroja, som ikke har vokst opp med dette slik som de fleste norske midtstoppere har. Dermed fikk vi en litt større utfordring enn først antatt.
 
 
«Eggen og Drillo»
 
Hva mener du er den største forskjellen mellom Knut Torbjørn Eggen og deg som trenere? Og hva var det som førte til de største diskusjonene innad i trenerteamet?
 
Jeg og Knut Torbjørn er ekstremt lite uenige. Hvis det har vært noe, så har det bare vært småting som for eksempel enkelte deler av laguttaket, at han ønsker spiller A og jeg B. Når det gjelder spillerkjøp har vi vært helt enige om hva som skal gjøres før vi har gjort det.
 
Hvorfor har trenerteamet enkelte ganger ikke gjennomført offensive bytter før de siste 10 minuttene av en kamp når vi ligger under? Når for eksempel Brian West sitter på benken, så trenger han vel mer enn ti minutter for å komme skikkelig i gang?
 
Når det gjelder Brian West, så er det hans skadetilstand som gjorde at vi måtte vente. Vi fikk ikke grønt lys fra det medisinske apparatet til å bruke ham i mer enn 10 minutter. Brian har en veldig spesiell muskelmasse som fører til at vi måtte vente med å sette han inn. Hadde han vært frisk ville han ha spilt fra start, siden vi vet godt hva han kan klare å gjøre. Når det gjelder andre bytter på den offensive biten kan vi nå i ettertid gjerne ta litt selvkritikk for at vi ikke gjorde bytter før i kampen.
 
Var det noen spillere eller personligheter du fikk god kontakt med?
 
I begynnelsen når jeg kom til Fredrikstad hadde jeg veldig god kontakt med Frode Kværneng og Bjørn Jensen. Etter hvert ble det mindre kontakt med Jensen og jeg så han sjeldent. Når det gjelder Frode, så hadde vi løpende dialog hele veien. Spillertroppen var en veldig god gjeng. Vi hadde ett meget godt trenerteam som gjorde at vi alle trivdes veldig godt. Kai var en kjemperessurs. Uansett hvor tidlig jeg kom ville han alltid stå der med en kaffe i hånda. En lystig person med ett godt fotballhode som spillerne også hadde et godt forhold til.
 
 
«Ringberg og Risholt»
 
Tror du FFK hadde gjort det bedre år hvis Ringberg og Risholt hadde blitt ut sesongen? Var det i ettertid en dårlig avgjørelse å kvitte seg med disse? Ble du overasket over alt oppstyret rundt overgangen til Ringberg?
 
Nei, jeg tror ikke FFK hadde gjort det noe bedre med disse på banen. Grunnen var vel at Risholt varierte utrolig i prestasjonene og at vi ikke så mer utviklingspotensial i Ringberg. Jeg ble noe overasket over at det skulle bli så mye oppstyr som det ble. Vi var riktignok forbredt på å få litt pepper for dette, men ikke at det skulle bli så mye media- og supporteroppmerksomhet som det gjorde.
 
Det var Eggen som ville selge Ringberg. Eggen hadde et bedre grunnlag for salget siden han kjenner Ringberg bedre enn meg. Skylda for dette salget fikk selvsagt jeg – noe ufortjent, men siden jeg var treneren, så kunne jeg jo egentlig ikke vente noe annet. Når det gjelder Risholt vet jeg ikke så mye.
 
Hva var grunnen til at dere ga bort en spiller som var på full fart inn på landslaget i Roger Risholt helt gratis? Det har vært mange rykter ute og svirra om hva som kan ha skjedd på stadion og hvorfor Roger forlot Fredrikstad. Hva er egentlig sannheten?
 
Vi hadde ingen store uenigheter og har snakket noe sammen etter salget også. Risholt vippet veldig mye fra å være på topp til å være på bunn. Jeg har jo fått med meg ryktene om at han skal ha gått til fysisk angrep på meg, men dette kan jeg avkrefte. Ikke noe slikt har skjedd. Dette var en helhetsvurdering fra Eggen og min side, og når vi er enige sier styret stort sett ja. Jeg hater folk som spytter bakover, noe Risholt i ettertid har gjort litt av. Det var jo selvsagt skuffende.
 
 
«Sesongen»
 
Er du fornøyd med årets sesong sett under ett? Hvis man kunne gått tilbake i tid, er det noe du ville gjort annerledes?
 
For meg var det viktigste å holde seg i tippeligaen. Vi mistet rundt 5-8 poeng på horrible dommeravgjørelser. Og da vil folk si: - Vi har jo fått mange flakseavgjørelser vi også! NEI! Det har vi slettes ikke gjort! Den eneste situasjonen jeg kan se at vi har fått det på er under Lyn-kampen der Leo handset. Den straffa var av den billige sorten, men etter 4-5 timer med videoanalyse per kamp, så kan jeg rett og slett ikke finne noe annet. Eneste jeg kunne tenke meg å ha gjort annerledes var å ha drillet forsvarsfireren bedre. Det var en skuffelse at den på slutten lakk som en sil. Jeg overvurderte kanskje den bakre rekka siden vi slapp inn lite mål på starten av sesongen, så det må jeg ta på min kappe.
 
Hva mener du er hovedgrunnen til at sesongen gikk som det gikk? For eksempel lå man an til en Royal League plass før sommeren og kollapset tottalt etter?
 
Vi hadde rett og slett ikke marginene med oss, og når vi tillegg er udyktige, så er det en helvetes kombinasjon. Prestasjonene gikk kanskje noe ned etter hvert også, men mot RBK og Ham-Kam fikk vi marginene tilbake. Når det gjelder Brann-kampen møtte vi ett sterkt Brann-lag i en meget ugunstig periode. Vi hadde marginene mot oss, men vi skulle ikke ha tapt 4-1.
 
Hva var den største skuffelsen/opplevelsen i løpet av sesongen?
 
På banen var Aalesund-kampen den største skuffelsen, mens RBK-kampen selvsagt var den største opplevelsen. Når det kommer til det fotballfaglige var det at jeg ikke klarte å drille forsvaret til å slippe inn færre mål, ikke bare den bakre forsvarsfireren som svikta, men også at midtbanen slurva for mye til tider. Dette skulle jeg nok ha strammet mer inn på.
 
Har det tatt på mye at tabellsituasjonen har vært som den har vært? Eller er det kun ting utenifra som har tatt på?
 
Jeg var fullt klar over tabellsituasjonen, og det så ut en periode som om 26 poeng ville holde, men siden ingen av de andre lagene i nedrykkstriden tapte, så måtte vi opp til noen og tretti. Når ett lag er i nedrykkstrid går dette hardt utover treneren. Å ha den store lokalavisen bak ryggen min som puffer og peser hjelper ikke heller så mye for å si det sånn. Tiden fra Bodø-kampen var en tøff tid for meg.
 
Nå som den vanskelige 2. sesongen er over, hvor tror du FFK kommer til å havne neste år? Hvor må det forbedres hvis vi skal være med å kjempe om en Royal League plass?
 
Forsvaret må drilles mer. Det er ikke så stor forskjell mellom 4., 5., 6. plass og nedrykk. Tippeligaen er veldig jevn og ett lite løft vil kanskje gjøre at vi kommer ditt neste år. Vi trenger for så vidt en ny keeper, back og nå som det med Dagfinn skjedde trenger vi nok en ny sidekant i tillegg.
 
 
«Spillerkjøp»
 
Hvilke av sommerkjøpene er du mest fornøyd med? Hadde du større forhåpninger til de tre spillerne vi fikk inn enn det de har prestert utpå banen?
 
Raymond overasket veldig. Hvis jeg kan fortelle en hemmelighet var det egentlig Eggen og styret som ville ha ham og han selv som ville komme. Jeg var veldig skeptisk i og med at min spillestil går på stor gjennombruddshissighet på midten og at ballen ikke skal så mye ut på kantene. Men som sagt ble jeg meget overasket over hvordan han innretta seg til dette - meget profesjonelt. Når han er på sitt beste, og ikke skadet som han var en del i år, er han virkelig god og en stor gledesspreder. Av kjøp vi har gjort mener jeg «Jonna» kanskje er sesongens beste kjøp ved siden av «Berti». Han er rett og slett en fantastisk spiller som har imponert meg.
 
Du omtalte Mihaly Toth som den nye «Den nye Gerd Müller» ifølge Nettavisen. Fasiten sier at han står med 97 minutter førstelagsfotball og karakteren 3 i snitt på børsen (Nettavisen). Sett i ettertid; Er du enig i at dette var et bomkjøp?
 
Det var den ungarske agenten hans som sa dette. Når Mihaly kom hit var utrent og måtte trenes fysisk. Vi var ikke klar over at han var så dårlig trent som han faktisk var. Da vi så en DVD av målene hans ble vi imponert og vi lot oss vel kanskje lure der. Toth var jo toppscorer på ett dårlig lag i Ungarn. Hvem ville vel ikke ha blitt nysgjerrig på dette? Men jeg er til dels enig med deg der; Jeg vil ikke akkurat karakterisere det som et heldig kjøp. Når det er sagt, så er jeg en av dem som fremdeles har troen på ham. Muligens kan han være med å kjempe om en plass i startelleveren til neste år.
 
 
Det ble knyttet store forventninger til Øyvind Hoås når han ble hentet. Han begynte de to første kampene bra for så å ”floppe” i de neste kampene. Deretter ble han henvist til benken. Etter det lille oppholdet der har han kommet seg fryktlig. Hvor langt tror du denne spilleren kan nå?
 
Øyvind Hoås hadde en liten ”downperiode” og fikk veldig mye ufortjent pepper i stedet for støtte når han trengte det. Dette hjalp jo ikke akkurat spilleren så mye mer, men jeg syntes han har taklet dette veldig bra. Gjennombruddskampen hans i FFK-trøya var jo definitivt Bodø/Glimt-kampen. Det var rett og slett herlig å se han briljere ute på banen. Denne spilleren har jeg stor tro på og han kan nå fryktlig langt.
 
Hvis du fortsatt hadde det sportslige hovedansvaret, hvordan ville du rangert de posisjonene FFK trenger forsterkninger i?
 
Slik jeg ser det ser det mest kritisk ut på høyrebacken og keeperplassen. Vi har jo ikke vært heldig med keeperprestasjonene i år. En høyreving hadde vel også gjort seg.
 
 
«Hetsen»
 
Når følte du at ”hetsen” begynte som verst?
 
Etter Aalesund-kampen startet ”helvetesuka”. Jeg pleide jo som regel å bo på Hotell City fra tirsdag til torsdag og fikk mye pes fra andre fredrikstadfolk der i tillegg. Det var vel under den uka der jeg bestemte meg for å slutte og sa ifra til ledelsen om dette. Jeg har et motto at det skal være gøy å holde på med den jobben man gjør, men når det ikke ble det mer og folk ville ha meg hjem, så dro jeg hjem, sier Drillo med en sukk.
 
Harry Hansen fikk en del ufortjent pepper i fjor, på samme måte som det du har gjort av enkelte. Har han kommet med noen råd underveis i sesongen? Eventuelt hvilke?
 
Harry Hansen har vært en enorm støttespiller. Han opplevde jo som du sier noe av det samme og har kommet med en del tips. Hvilke vil jeg ikke gå konkret inn på, men dette er en helt fantastisk fyr.
 
Syntes du at du fikk den støtte av ledelsen som du burde når skjellsorda fra enkelte i Fredrikstad hagla som verst?
 
Jeg fikk grei støtte, men ikke mer enn det og skulle kanskje ønske at jeg fikk mer støtte fra ledelsen enn det jeg gjorde etter Aalesund-kampen. Jeg savna at de tok tak og for eksempel gikk ut i avisene og ga en tillitserklæring.
 
Du sa under et intervju med NRK at du føler at store deler av pressen i Fredrikstad har motarbeidet deg i din periode som trener for FFK. Føler du at dette var på nivået som slik du opplevde det i Wimbledon og med engelsk presse?
 
I Wimbledon fikk jeg mye pes fra de store avisene, men det er ingen lokal Wimbledon-avis, så det blir ikke det samme. De som bodde i Wimbledon hadde jeg et meget godt forhold til og jeg var jo elsket av supporterne der.
 
Sannsynligvis hadde 95 % av befolkningen i Fredrikstad sett frem til løsningen for neste sesong, hvor Eggen skulle ta hovedtreneransvaret og du ha ansvaret spillerutvikling og analyse. Hvorfor lytter du da til de 5 % som mer eller mindre har vært imot deg helt siden du ble ansatt i Fredrikstad Fotballklubb?
 
Det var kanskje litt mer enn 5 %, men jeg tror ikke det er tatt noen statistisk undersøkelse over dette. Kanskje tok jeg en altfor forhasta beslutning sett i ettertid. Jeg overvurderte nok de som ikke ville ha meg til mye mer enn det de egentlig kanskje var, men det varmer veldig godt å høre dette.
 
Kunne det vært aktuelt med en jobb som kun analytiker i Fredrikstad, for dette er jo noe du kunne ha arbeidet med hjemmefra og ha sluppet alle reisene til Fredrikstad som naturligvis må ha tatt på?
 
Reise tok helt klart på og planen var at jeg skulle analysere kamper på mandag, dra til Fredrikstad på tirsdag og reise hjem på onsdag kveld. Men siden jeg fikk så mye pes den uka som jeg gjorde, så bestemte jeg meg. Dette er ikke noe jeg vil gå tilbake på. ”Kjerringa” var veldig klar for at jeg ikke lenger skulle jobbe hos FFK.
 
 
«Plankehaugen»
 
Du har klaget en del på ting og tang rundt FFK i det siste, men hva mener du om publikum og PH før, under og etter kamp?
 
Eneste negative jeg kan si om Plankehaugen er angående Hoås. Syntes dere kunne ha gitt han mye mer ”support” på starten enn å klage på stakkaren. Ellers syns jeg at Plankehaugen gjør en fabelaktig jobb. Spesielt er jeg imponert av hvor mange som møter opp på bortekampene, så jeg har ikke noe å utsette på Plankehaugen bortsett fra det jeg nevnte. Det er en fantastisk gjeng og jeg føler også at jeg fikk den støtte jeg trengte derifra. Når det gjelder andre publikummere på kampene, for eksempel hovedtribunen, så er det jo veldig mange medgangssupportere ute og går. Vi satt jo med ryggen til dem og hørte selvsagt en del dritt.
 
På FFKsupporter.net pågår den årlige avstemningen om hvem som skal bli årets spiller i den rød/hvite drakta. Hvem ville du ha satt som en verdig vinner hvis du skulle ha stemt?
 
Jeg ville nok ha gått for Bertelsen. Han har vel ikke hatt en eneste kamp der han ikke har levert varene og jeg tror at Fredrikstad vil få mye glede av ham fremmover. Jeg vil også påstå at han kommer til å bli den neste landslagspilleren til FFK. Spør du meg burde vel han ha vært der allerede fremfor en viss Riise.
 
 
«Fremtiden»
 
Var dette din siste hovedtrenerjobb?
 
Ja, det å pendle 20 mil når man er i en alder over 60 gjør ikke kroppen bedre for å si det sånn. Uansett hvilken klubb som måtte finne på å spørre her i Norge nå, så vil dette være uaktuelt, selv en klubb fra Oslo. Men en 50 % stilling som hjelpetrener og spilleanalytiker er jeg åpen for å diskutere. 
 
Kjetil Siem uttalte at han hadde vært i kontakt med deg allerede før du sa at du skulle gi deg i Fredriksta. Tar du jobben i Vålerenga? Føler du ikke da at du har gått bak ryggen til FFK?
 
Nei, kontrakten min varer til 1. desember. Jeg hadde for lengst sagt ifra til styre og spillerne at jeg ikke kom til å fortsette som hovedtrener neste år, så vi har hatt en åpen og ærlig dialog fra starten av. Jeg er interessert i høre hva de foreslår, og har sagt ja til å møte Siem for å høre nærmere på forslaget.
 
Hvis du fikk deg ny trenerjobb og hadde muligheten til å ta med deg en spiller, hvem hadde det vært og hvorfor?
 
Dette har jeg vel egentlig svart på før, men en spiller som MacDonald kan bli bra hvis han får den rette treningen. Det samme gjelder Hoås. Simen er jo også en fabelaktig spiller, men kan variere. Uansett så er nok ”Berti” den jeg ville tatt med for øyeblikket.
 
Ser vi deg på stadion til neste år? Kommer du til å følge FFK videre og litt nøyere enn før dette året?
 
Jeg er en ivrig FFK-supporter og kommer nok til å følge med. Jeg satt og fulgte nøye med under forrige sesong.
 
 
«Spillerne»
 
Hvilken av juniorspillerne når lengst?
 
Tarik har ett veldig godt potensial. Jørgen Magnussen tror jeg også kan bli bra. Han 16-åringen, Martin Elvestad, imponerte meg mektig i dagens kamp. Han kan også ha en god fremtid foran seg.
 
Hvilke spillere har det største potensialet i klubben?
 
MacDonald har et enormt potensial bare noen kan trene han mer enn det en hovedtrener kan. Hoås tror jeg også kan bli en meget habil spiss. Han er ikke så god med hodet som Flo, to helt forskjellige spillertyper, men han er jo fantastisk god med beina.
 
 
«Dagfinn Enerly»
 
Hvordan har Enerlys situasjon preget deg som trener og FFK generelt som klubb?
 
Vi fikk vite Dagfinns situasjon på bussen og det satte en enorm brems på feiringa. Jeg sitter her i stolen min, ser utover og ser rett ned på Ullevål sykehus. Hver gang jeg prøver å glede meg over at vi vant mot Start, så får jeg ikke gjort det i mer enn 3 sekunder før jeg tenker på Dagfinn. Som klubb har det helt klart samlet FFK-laget som et kollektiv.
                                                          
 
«Historie»
 
Har du en god historie fra noe som har skjedd mens du har trent FFK? For eksempel en slik en som du hadde med Berg og Myggen på pressekonferansen i 98’ dagen før Skottland-kampen?
 
Tror ikke jeg har noen konkrete hendelser, men Dagfinn og Raymond lagde alltid super stemning på treningene, avslutter Drillo med en lurt smil.
 
 
 
FFKsupporter.net takker Egil ”Drillo” Olsen for intervjuet og tiden i Fredrikstad Fotballklubb. Samtidig ønsker vi ham lykke til videre i livet uansett hva han måtte finne på.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3