Husk meg
Brukernavn
Passord

På fisketur med Raio Piiroja

Endelig kommer rapporten fra årets første fisketur. Plankehaugen.no og FFKsupporter.net har innledet et hyggelig samarbeid rundt dette prosjektet og vi gleder oss til fortsettelsen! Førstemann ut ble langtidsskadede Raio Piiroja!
Tekst av Zoran Puvatcha
Lagt ut: 14. June 2005 - 23:54
Hei alle fiskere og ikke-fiskere!

Endelig er vi i gang med ”fiskespalten” og vår første gjest med på fisketur var vår midtstopper Raio Piiroja. Midtstopperkjempen nølte ikke et sekund da han ble invitert på fisketur.

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-01.jpg http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-02.jpg
Zoran’s secret place!

Klokka 8.30 satte jeg meg i bilen og kjørte mot Lisleby for å hente vår faste fotograf, dommer og medfisker Øystein Holt (bedre kjent som Holters). Etter å ha kjørt et par ganger opp og ned fjellet fant jeg endelig det riktige hvite huset (Holters, du er klar over at det er minst tre hvite hus til i nabolaget ditt) og satte kursen mot Raios nykjøpte hus. Uansett regn og mørke skyer ble vi møtt av en solstråle da Raio dukket opp. Gutten er et eneste stort smil altså! Og da snakker vi om en regnfull søndagsmorgen i 9-tiden.

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-03.jpg
Denne karen takker ikke nei til en fisketur! Solstrålen!

Visste du at…
Alle vet at Raio er fra Estland, men visste du at Estland er et av de minste landene i Europa? (I alle fall hvis man ikke regner med fyrstedømmer og andre stater som Monaco, Vatikanstaten, San Marino etc). Landet til Raio kan faktisk sykles rundt på en dag, (men du skal være i ganske så god form da…) Tar du deg en sykkeltur fra øst til vest må du belage deg på en tur på ca. 350 km, mens det fra nord til sør er det snakk om 240 km.
Landet har i underkant av 1.4 millioner innbyggere og hovedstaden Tallinn huser nesten 30% av disse (nærmere 400.000). Andre byer i landet er Tartu (universitet), Narva (industri) og Pärnu (ferieby). Hvis du er interessert i andre ting om Estland, kan du klikke deg inn på http://www.estonica.org/ (engelsk) eller http://www.estemb.no/lang_12/rub_488/rub2_1587 (norsk).

Raios fødeby er Pärnu, feriestedet med rundt 40.000 fastboende, men som om sommeren huser opp mot 200.000 innbyggere. Pärnu har mange fellestrekk med Fredrikstad. Faktisk ligger byen ved munningen av Estlands lengste elv og byen blir delt i to. Jaggu finner man en gamleby på den ene siden der også - akkurat som i Fredrikstad! Er det rart Raio trives her?

Om sin yngste bror (20 år og Raios eneste søsken) forteller Raio at han var et av Estlands største fotballtalenter, men etter hvert gikk han lei og kuttet ut fotballen. I stedet flyttet han til England og begynte å jobbe der. Raios skolegang ble avbrutt på grunn av fotballen, men som han sier selv, så håper han å kunne fortsette med byggmesterstudiene en eller annen gang.

Fang tyven!
Vår fiskevenns første møte med Norge hører til en aldersbestemt landlagskamp og resultatet fikk vi ikke med oss. Det eneste Raio hadde hørt om Norge fra tidligere var Rosenborg og de norske langrennsløperne.

Når vi spurte Raio om tiden i Vålerenga liknet svaret hans på en berg- og dalbane med mange opp- og nedturer. Det begynte og endte bra, men skadene gjorde sitt til at oppholdet ikke var direkte vellykket. Hvis jeg skal gå helt i detalj, kan vi faktisk takke en kroatisk midtstopper for at Raio havnet i Fredrikstad; Han landet nemlig forkjært på foten til Raio og estlenderen måtte forlate banen med et brudd i foten.

Historien vil også fortelle oss at ved siden av å gå skadet brukte Raio tiden til å jage innbruddstyver rundt i Oslos gater. Raio var sistemann i garderoben etter en god treningsøkt og hørte noen merkelige lyder. Først trodde han det innlysende, men det var verken materialforvalteren eller en lagkamerat. En frekkas hadde sneket seg inn for å stjele fotballutstyr og med et par fotballstøvler i hendene, overrumplet Raio ham.

Kjeltringen forsøkte å stikke av, men Raio satte av gårde etter ham. Som allerede nevnt, var Raio skadet under denne delen av oppholdet i Vålerenga, så han kunne ikke sprinte for full maskin. Men Raio nektet å gi seg for det. To kilometer forfulgte han tjuven før sistnevnte rett og slett ikke orket mer. Etter et lite basketak gikk tyven i bakken med et brak, og Raio kunne overlevere ham til politiet.

Om å ta sjanser
Nå er det slikt at nederlag er et ganske viktig og avgjørende element som førte Raio til Fredrikstad. Ikke bare de slitsomme skadene, men også tap. Etter å ha blitt slått ut av kvalifiseringen til Champions League med Flora Tallin, fikk Raio to timer på seg for å pakke fotballstøvler og reise til Fredrikstad. Dagen derpå spilte han kamp for de rødhvite!

Det første møtet med byen og folket satte preg på spilleren og det var ikke vanskelig for ham å bestemme seg for FFK. Det er åpenbart at han ble imponert av byen og ikke minst interessen rundt laget. Det er flere ganger Raio nevner med stolthet at han måtte ringe hjem og fortelle sin Marie og resten av familien at det møtte opp 6000 mennesker på en treningskamp (kampen mot Tromsø i fjor sommer). Interessen i byen, kjennskap til Norge og måten han ble tatt imot under forhandlingene, gjorde at Raio takket ja til FFK fremfor et dobbelt så lukrativt kontraktsforslag fra Torpedo Moskva.

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-04.jpg
Raios første fangst for dagen! En lattermild Zoran skrek av latter!


Tiden i Fredrikstad
Her må jeg begynne med det viktigste og det alle lurer på: Raios skade er på bedringens vei og han regner med å være i full trening etter sommeroppholdet. Når vi nevner ferien må vi bare informere alle om at Marie og Raio gifter seg den 13. juli i Estland. I forbindelse med bryllupet dukket det også opp et spørsmål rundt Raios fremtid i FFK. Bedre svar kunne vi neppe fått! Marie og Raio har akkurat kjøpt et hus og hvis klubben vil, så blir Raio i Fredrikstad ut kontraktstiden. Skulle det derimot vise seg at klubben føler at de får mye penger for å selge ham, eller at han ikke lenger er god nok, så ofrer han seg gjerne. Raio er kjempefornøyd med det nye legeteamet og får bra oppfølging av skaden. Dagens fisketur var faktisk den lengste gåturen han har hatt siden operasjonen!

Jeg fikk inntrykk av at gutten trives i Fredrikstad og ikke er opptatt av ”fete” kontrakter fra utlandet, det vil si ingen røde ferrarier eller appelsintriksing. I hjemlandet er han kjendis, men det er ikke så ille at det er plagsomt. Forskjellen på Estland og Fredrikstad er merkbar: For å bli gjenkjent i hjemlandet må man spille 4-5 år på landslaget, mens i Fredrikstad tok det bare 2-3 kamper. Drar man på shopping, vanker det ”special price” over alt.
Når vi har nevnt huset må vi nesten også nevne at Raio, ved siden av opptrening av skaden og fisketurer, bruker mye av tiden på å pusse opp huset fra 1905. I år får det innvendige et kraftig løft, mens til neste år står det utvendige for tur.

Ellers er han en friskus som verken drikker, røyker eller snuser. Når vi nevner mat, da er det kylling det dreier seg om. Ja, og ellers på fritiden, da er det vel å få besøk av Viikmäe og Koskela som står på tapetet. Tero kan også brukes som dataekspert, spesielt når internett stopper og PCen krasjer på grunn av overbelastet papirkurv. Altså neste gang, Raio… Ned til venstre, velg skrivebordet, merk papirkurven, klikk med høyre museknapp og velg ”Tøm papirkurven”. Kanskje greit å gjøre det både titt og ofte? Noen dataguru er han altså ikke!

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-05.jpg
Raio fikk et ulovlig utplassert garn på kroken og mistet et par-tre sluker. Den siste riktignok etter et forsøk på å få opp garnet. Ikke direkte vellykket! =)

Ivrig norskstudent
Mange av dere lurer kanskje på hva vitsen er med å skrive denne setningen om papirkurven når Raio ikke snakker norsk? Der tar dere feil! Han er ivrig elev på skolen i Gamlebyen og forstår mye av det som blir sagt til ham. Ved siden av fiskearter hørte vi flere norske ord på dagens fisketur, blant annet den berømte f… i det man mister fisken eller setter fast sluken.

Fisketuren må vi ei glemme!
Nå har jeg jo nevnt at det regnet og at vi dro fra Fredrikstad ved 9-tiden. Selv om fiskestedet er hemmelig kan jeg avsløre at det er omtrent 15-20 km mot… Vel, det er også hemmelig da! Men vi fisket fra land og ut i havet, og jeg hadde store forhåpninger da mine to foregående turer ble belønnet med blant annet makrell. Og makrell på stanga fra land er jo bare utrolig moro!

Hvordan gikk fisketuren? Jo da… Det regnet og det var glatt. Uff…! Jeg så for meg overskriften i avisa: ”Halvskadet Raio Piiroja ramlet forkjært på fisketur – ferdig resten av sesongen!” Heldigvis hadde Raio riktig fottøy på seg og i stedet kunne vi kanskje heller ha lest om ”Zoran fløy på trynet fra et 3 meters fjell” eller ”Holters hoppet ut i havet etter sekken med speilreflekskameraet, resultat - ingen bilder på FFKsupporter.net til han får kjøpt nytt!” (DÉT var nærme det, Øystein! Det ene sekundet du vurderte situasjonen var nesten nok til å at gikk galt!)

Heldigvis, med litt flaks, mye balanse i kroppen og gode kloreferdigheter, fikk vi en ganske så fin og våt fisketur.

Foreløpig resultat er
FFK (Raio) -1 torsk 600 g.
Øystein -1 torsk (den største) 800 g.
Zoran -3 torsker. 1 sei og 1 lyr 2200 g (totalt).

Ved siden av veiing og størrelse på fisken prøvde jeg meg med en avtale hvor siste mann som får fisk - må bade. Avtalen ble nektet og en viss fotograf slapp å hoppe ut i vannet.

Nå er det slikt at Raio har fått i oppgave om å finne nestemann som vil ut på fisketur. Det kan være hvem som helst fra klubben og vi venter i spenning på å se hvem han velger.

Takk for turen Raio og Øystein!

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-06.jpg
Raio hadde aldri tidligere sett en så rød torsk! Og vi lærte ham selvfølgelig et nytt fiskenavn; Rødtorsk!

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-07.jpg
Og vekten på fisken!

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-08.jpg
Øystein endte til slutt med å få den siste fisken, men var det den største?

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-09.jpg
Vurder selv!

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-10.jpg
Dagens første fangst; En fin-fin sei! Og Zoran var den heldige!

 http://www.ffksupporter.net/tempbilder/fisketur/fisketur01-11.jpg
Fin stekesei dette!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

17/02/2024 15:30 | 3147bc24