Husk meg
Brukernavn
Passord

Tabelltips: Middelhavsfarerne

I dag presenterer vi de lagene vi tror havner rundt midten av tabellen – lagene som er for gode til å rykke ned, men samtidig ikke gode nok til å kjempe helt i toppen. Sjekk ut hvem vi tipper fra 5. til 9. plass i årets Tippeliga...
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 05. April 2005 - 19:46
5. plass: VIKING
Det er mye optimisme i Stavanger om dagen. Ja, man snakker faktisk om muligheter for å vinne serien. Vi tror det er greit å ta et skritt av gangen. I fjor kjempet faktisk den tradisjonsikre klubben for å overleve i Tippeligaen. Det blir neppe noen bunnstrid i år, men neppe noe seriegull heller. En plass i Royal League bør imidlertid være innen rekkevidde.

Med ny stadion på plass, så spådde mange at Viking ville få et løft i fjor. Det skjedde som kjent ikke. Isteden ble det en begredelig sesong, og hjemmepublikumet (som møtte opp i hopetall på den nye flotte stadion hver runde) fikk fint lite å juble for.

Hovedårsaken til at Viking – på tross av hva som skjedde i fjor – igjen blir spådd i toppen er Roy Hodgson. Han fikk liten tid på seg til å påvirke laget i fjor, men nå har den store trenerpersonligheten fått samkjørt og formet laget i sin ånd gjennom en hel vinter.

I tillegg innehar Viking en helt annen offensivt kraft foran denne sesongen kontra i fjor. Borte er Mads Timm og Erik Nevland. Tilbake er den rutinerte måltyven Egil Østenstad, mens Peter Kovacs også er en dyktig targetman med nese for mål. Islendingen Hannes Sigurdsson har også imponert i vinter. Tre veldig gode spisser, og det borger for mange scoringer på Viking Stadion i 2005.

Det blir også spennende å følge Brede Hangeland som kanskje vil spille mer på midtbanen i år, mens nykommer Robert Mambo Mumba er en spiller det stilles store forventninger til. At Peter Kopteff ble værende i klubben var også positivt. Finnen er tidvis briljant på kanten. Jone Samuelsen levde kanskje ikke opp til forventningene i fjor, men er kanskje mer moden i år. Han bor det mye i.

I sum har Viking gode spillere i alle ledd, selv om vi samtidig er litt overrasket over klubbens pasivitet på overgangsmarkedet i vinter. Litt usikker er vi også på keeperplassen. Rutinerte Frode Olsen fikk ikke fornyet tillit, og det ser ut til at nyervervelsen Basso blir Hodgsons førstevalg.

Mest grunnet Hodgson sin kapasitet som trener, en del fordi klubben har to-tre meget gode spisser, og litt fordi klubben er blitt vant til sin nye stadion tror vi Viking vil bite godt fra seg i år. Kanskje blir det Royal League, men vi tipper altså 5. plass.


6. plass: HAM-KAM
Ståle Solbakken er genierklært som hovedtrener etter først å ha ført Ham-Kam opp til Tippeligaen i første forøk, og deretter ikke bare overlevd i øverste divisjon, men kjempet om Royal League-plass helt frem til siste serierunde. Ham-Kam viste kanskje ikke frem blendende godt angrepsspill som gjorde Tippeligaen noe mer attraktiv, men det var det heller ingen som forventet. På Hamar teller man poenger, ikke driblinger og kortpasninger.

Vi tror Ham-Kam kan gjenta bedriften og gjennomføre en minst like god sesong i år. Solbakken vet åpenbart hva han driver med, og klubben har vært overraskende flinke til å hente de rette spillerne. I år er vi ekstra spent på å se hva den nigerianske spissen Oluwasegun Abiodun, populært kalt "Ola", kan utrette nå som han har fått tid til å bli kjent med omgivelsene. Han viste i fjor tegn på at han har et voldsomt potensiale, og kan allerede i år bli en klassespiller for Kamma.

I mål er Kamma forsterket med Eddie Gustafsson. Den tidligere Molde-keeperen er av de absolutt beste keeperne i serien og kan alene sørge for at Hamarklubben plukker noen ekstra poeng. I midtforsvaret er Peter Sörensen fortsatt den store sjefen, mens det belgiske backfunnet Axel Smeets har skrevet under ny kontrakt. På motsatt backplass finner vi Jarl André Storbæk som var meget god i fjor og ble belønnet med landskampsdebut. Danske Jan Michaelsen kom til klubben på sommeren i fjor og ble en tilvekst. En sikker og trygg spiller som også har masse internasjonal erfaring. Dessuten er Petter Vaagan Moen, U21-landslagsspiller, en av de største talentene i Norge. Han har allerede lagt en god Tippeliga-sesong bak seg, og en klubb som Ham Kam er trolig det helt perfekte for ham å utvikle seg enda mer – uten det helt store presset fra riksmedia (som han kanskje ville kjent om han spilte for Vålerenga). Det sier litt om styrken til Ham-Kams midtbane når Rune Buer Johansen ikke ser ut til å være i nærheten av fast plass.

På topp er Geir Frigård fortsatt en lur spisstype som er flink til å holde på ballen og skape målsjanser. Kenneth Dokken er heller ikke til å kimse av, og om "Ola" slår igjennom kan dette bli veldig, veldig bra.

Vi spår en ny sesong på øvrehalvdel av tabellen for den fremgangsrike klubben, som vi egentlig ikke har noe spesielt til overs for...


7. plass: FC LYN OSLO
Vår motstander i første serierunde er laget vi spår midt på tabellen i år. Morgan Andersens klubb har en fin miks av spennende talenter og noen rutinerte spillere med hår på brystet. Det laget kanskje savner for å ta det siste spranget er engasjement, kanskje en klarere trenerpersonlighet og en pålitelig toppscorer.

Bakerst hos Lyn står Ali Al-Habsi som jevnt over trolig var Tippeligaens beste sisteskanse i fjor. Han har også et solid og ikke minst rutinert midtforsvar foran seg i Tommy Berntsen og danske Steven Lustü. Lyn kan dog virke litt vel avhengig av disse to. Men U21-landslagsspiller Kristian Flittie Onstad vil også ha et ord med i laget. På backplass rangerer vi Lyns spillere som på det jevne.

På midtbanen finnes det mye kvalitet. Rutinerte folk som Jo Tessem og Øyvind Leonhardsen bidrar med masse internasjonal rutine, og kan med sin erfaring være gull verdt. Samtidig besitter klubben to fremragende talenter på midtbanen i den mye omtalte John Obi Mikel (som ikke er 18 år før etter møtet med oss og derfor er uaktuell for spill da) og Tomasz Sokolowski. Sistnevnte viste spor på høy kvalitet allerede i fjor, både i Lyndrakt og med flagget på brøstet. Superraske Mounir Hamoud på høyrekanten er også en spennende type. Han imponerte voldsomt i enkelte kamper i fjor, og om Lyn blir flinkere til å utnytte hans spisskompetanse kan det bli mye moro på Ullevaal. I tillegg finnes Jan-Derek Sørensen fortsatt i Lyn...

Det vi er mest usikre på er hvem som skal score målene. Har Lyn en spiller som kan stå frem og score minst 10 mål i løpet av sesongen? Lag som kjemper i toppen er nærmest avhengig av en slik spiller, men vi har problemer med å finne denne personen i dagens Lyn-stall.

Litt usikre er vi også på trenersituasjonen. Fjorårets trenerpar Espen Olafsen og Hans Knutsen var ment å fortsette samarbeidet i år, men uheldige omstendigheter har gjort at Olafsen ikke er tilbake før tidligst høstsesongen. Klubben står da igjen med Hans Knutsen som hovedtrener. Har han det som skal til for å føre Lyn oppover tabellen på egenhånd?

Lyn havnet på 6. plass i fjor. Vi tror de faller ned en plass i år.


8. plass: FREDRIKSTAD
FFK imponerte ingen i fjor vår (hvert fall ikke med resultatene), men imponerte alle på høsten. Nå står laget overfor "den vanskelige andresesongen" som folk liker å kalle det. Med trenerskifte og svake treningsresultater, har FFK igjen bled nederlagsdømt av mange "eksperter". Vi tror derimot FFK vil fortsette fremgangen.

FFK har lagt et godt fundament med en forholdsvis god og bred spillerstall, selv om det gjerne kunne ha vært bedre. Det slo ned som en overraskelse i fjor høst at Eggen takket for seg og overga stafettpinnen til Drillo. Det er helt umulig å si noe om det vil slå negativt eller positivt ut, men det som er sikkert er at Drillo er som en stor bank av fotballfaglig kunnskap. Det samme er Eggen. Til sammen betyr dette at FFK er helt i toppen av Tippeligaen hva angår ressurser på trenersiden.

Når det kommer til spillere ser det også bra ut. Klubben lykkes i å beholde både Raio Piiroja og Bora Zivkovic som fikk status som "redningsmenn" etter at de kom til klubben på sensommeren i fjor og sammen sørget for å tette igjen forsvaret. Et lite problem er det imidlertid at begge har slitt med skader i oppkjøringen og kanskje ikke er forberedt til året sesong på den måten man ønsket seg. Og skader er det som bekymrer mest i FFK. Mange spillere har vært ute lenge og ikke fått dne grunntreningen eller kamptreningen som de burde ha hatt. Dette er Drillo også bekymret for, og kan i verste fall bety at FFK får en dyster start på sesongen – i år også.

Men bredden er uansett mye bedre i år. Det er reell konkurranse på langt flere plasser, og det vil forhåpentligvis bidra til at lagets svakeste prestasjonsnivå blir litt bedre enn i fjor. Samtidig var flere av FFKs nøkkelspillere førstereisgutter i Tippeligaen forrige sesong. Nå vet de hva de går til.

Vi spår at Piiroja og Zivkovic fortsatt blir nøkkelspillere defensivt, mens Simen Brenne fort kan få sitt definitive gjennombrudd på midtbanen. Enerly vil ganske sikkert være nest sist på mange baller som finner veien inn i nettmaskene, og om Risholt klarer å stabilisere seg på et høyt nivå, så ser midtbanen veldig sterk ut. Hans Erik Ramberg og unge Yherland McDonald er jokere man ikke helt hvor man har, men begge kan fort spille seg til fast plass. Helt på topp krysser man fingrene for at superraske Brian West holder seg frisk, mens Markus Ringberg er påliteligheten selv. Bredden er også sikret med spennende spillere som Hoås, Viikmae og Wiig i bakhånd.

FFK mangler nok noen virkelige "kanoner" på laget for å kjempe om Royal League-plass, men ser både på trener- og spillersiden for sterke ut til å rykke ned. Det blir nok spennende å være FFK-supporter i 2005 også, men kanskje (og forhåpentligvis) ikke fullt så spennende som det var i 2004...


9. plass: ODD
Arne Sandstø blir i år assistert av tidligere Stabæk-trener Gaute Larsen, og sånn sett virker i det minste trenerteamet forsterket fra fjoråret. Sandstø har etter hvert fått noen Odd-sesonger på nakken, og at Larsen kommer utenfra og ser på ting litt annerledes kan gi en positiv effekt.

På spillersiden så har noen spillere kommet til og noen forlatt Odd. Ikke ulikt klubber flest. Av de som har forsvunnet vil nok høyreback Alexander Aas (Odense), midtstopper Ronny Deila (Viking) og tildels Anders Rambekk (LSK) savnes mest. Inn i varmen har den offensivt anlagte fotballnomaden Fernando de Ornelas kommed – med fortid i blant annet Celtic og Crystal Palace. I tillegg er midtforsvaret styrke med Torjus Hansén fra Rosenborg og den svenske U21-landslagsspilleren Per Nilsson fra Sverige. Nevnes må også den kamerunske midtbanespilleren Somen A. Tchoyi. Han var vel den eneste Odd-spilleren som imponerte i den nylige treningskampen mot FFK i Østfoldhallen.

Det er alltid litt vanskelig å tippe hvor Odd havner på tabellen. Det kan ha flere årsaker, deriblant det faktum at klubben sjeldent omtales i media, laget har sett utad få profiler, ikke spesielt publikumstekke osv. Man ser gjerne på Odd som et godt kollektivt lag, med et spesielt innarbeidet offensivt mønster som gjør de vanskelig å møte. Spesielt på Odd Stadion. Men i fjor klarte også klubben å få frem en profil som hele fotball-Norge bet seg merke i: Oliver Occean. Han vil helt sikkert også bli en nøkkelspiller for klubben i år også. En uortodoks spisstype som er sterk og målfarlig. Men hvor lenge blir han i Odd?

Lagdel for lagdel slår vi fast at Erik Holtan fortsatt er en habil Tippeliga-keeper, men usikker på om alderen er på hans side lenger. Forsvaret ser greit ut, men bredden er ikke all verden. Spennende med Nilsson og Hansén. På midtbanen skal Bent Inge Johnsen være bedre trent enn på lenge, men mest spente er vi nok på Tchoyi. Flindt Bjerg har fortsatt Tippeligaens kanskje beste skuddbein, mens Morten Fevang er en habil spiller. Trond Viggo Toresen har også lagt sin første Tippeligasesong bak seg, hvor han tidvis var meget god, og kan utvikle seg ytterligere. På kantspillerne Hoff, Knutsen og kanskje også nykommer de Ornelas som skal fôre Occean med baller som han skal ekspedere videre inn i motstanderens mål.

Vi spår en Odd-sesong omtrent midt-på-treet, men klubben er trolig avhengige av at Occean holder seg frisk og rask, samtidig med at nykommerne i forsvaret innfrir.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3