Fredrikstad 3-4 Moss

For andre gang i år skulle kampen om ”Østfolds stolthet” utkjempes i Østfoldhallen, men Moss klarte å klore seg fast til tittelen denne gangen også. Selv om vi har sett Fredrikstad spille vesentlig bedre kamper, er det tydelig at vi har noe på gang. Moss er også i rute før sesongstart. Les vårt kampreferat!
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 23. March 2003 - 22:27
Moss og Fredrikstad hadde gått med på å spille en velledighetskamp, hvor inntektene gikk til nytt underlag i hallen. Hallbestyrer i Østfoldhallen, Leif Andersen, drømte om et oppmøte på 1700-1800 tilskuere, men uheldigvis dukket ikke så mange opp denne gangen.

”Bare” 881 foreventningsfulle tilskuere møtte opp i Østfoldhallen, og det skulle vise seg at de alle skulle få oppleve en underholdende kamp. I løpet av de fem siste kampene har Moss sluppet inn 12 mål, noe som er langt fra imponerende, men motstanden har riktignok holdt et visst nivå. Fremover på banen har de heller ikke overbevist med bare 3 mål.

Fredrikstad på sin side har bare sluppet inn halvparten (6) så mange mål som Moss, og i tillegg har de vært vesentlig bedre fremover på banen - hele 13 mål har det blitt.

Men hva skulle denne dagen bringe? Vi vet alle at Moss har et midtstopperproblem for tiden, mens forsvaret skal være et av Fredrikstads sterkeste sider. Spissene til Fredrikstad har også begynt å finne formen, så kanskje de i dag skulle klare å herje vilt med forsvaret til Moss? Eller? Det skulle snart vise seg at savnet etter Tore Pedersen ble mye større enn man skulle tro.

1. Omgang

Endelig går guttene ut på gressmatta. Det er klart for avspark, og i bakgrunnen hører jeg både sang og klapp, men hvor kommer dette fra? Jo, sannelig er det Kråkevingen som nok en gang stiller opp for laget sitt, men Plankehaugen da? Desperat leter jeg rundt i hallen, men kan verken se eller høre et eneste plankemedlem. Dommeren blåser i gang kampen.

I det forrige oppgjøret var det Moss som åpnet klart best i et forrykende tempo, men denne gangen var det Fredrikstads tur til å åpne best. De første minuttene av kampen var det Fredrikstad som kontrollerte, men Moss viste at de var farlige på kontringer med sine store, sterke spisser.

Etter 16 minutter tabbet Roger Risholt seg ut med en dårlig avklarering og skapte en mulighet for Moss. Gard Kristiansen fikk gå helt alene, og ca. 20 meter fra mål plasserte han ballen nydelig helt nede ved stolpen til venstre for Rino Hansen. Det var en pen scoring av Mosse-spilleren, men sjansen skulle klart ha vært avverget på et tidligere tidspunkt.

Spillet bølger litt frem og tilbake og Fredrikstad får blant annet et frispark som Vebjørn Hagen plasserer langt utenfor mål.

Etter 22 minutter prøver Welton Melo seg på et dribleraid på høyresiden. Både en, to og tre Mosse-spillere blir driblet av og veggspillet med Ringberg sitter godt. Dessverre for Fredrikstad velger Melo å bruke en touch for mye inne i 16-meterfeltet, og skuddet blir blokkert i siste sekund. Flott initiativ av Melo! Vi gleder oss til varmen kommer og gressmatta blir grønn.

Ikke mange minuttene senere kommer Welton Melo på et lignende raid, men denne gangen blir han stoppet før 16-meterfeltet til Moss.

Etter 30 minutter bestemmer Håkan Söderstjerna seg for å ta saken i egne hender. Söderstjerna smeller ballen helt nede ved stolperoten fra minst 25 meter. Returen fortsetter langs målstreken og ned til cornerflagget. Ballen blir snappet opp og det kommer et innlegg som Lars Petter Hansen dundrer i nettmaskene fra 15 meter. Nydelig scoring.

Spillet bølger frem og tilbake resten av omgangen uten de helt store sjansene. Moss sliter med å skape noe fremover på banen, men er farlige på kontringer. Fredrikstad på sin side klarer ikke å omsette de få sjansene de har i mål.

Klokka tikker godt over 45 minutter, og alle bare venter på at dommeren skal blåse av kampen. Det viser seg at han har bestemt seg for å legge til tre minutter uten grunn. Merkelig nok bestemmer han seg for å blåse av midt i corneren til Moss, før ballen når spillerne i feltet. Merkelig handling av dommeren der.

2. Omgang

Roger Risholt og Welton Melo har blitt erstattet med Alexander Forsberg og Lahai Fallay. Det er umulig å se hvilken formasjon Fredrikstad nå prøver å spille. Det ser ikke ut som noen formasjon i det hele tatt! Enten prøver de å spille noe så sært som 5-3-1-1, med følgende 5’er bak:

Vebjørn Hagen – Tor Trondsen – Lahai Fallay – Jørgen Pettersen – Pål André Czwartek.

Eller så prøvde de følgende 3-5-2:

Tor Trondsen – Lahai Fallay – Jørgen Pettersen
Vebjørn Hagen – Olof Watson – Håkan Söderstjerna – Alexander Forsberg – Pål André Czwartek

Det hele så ut som et eneste stort rot, og det er skremmende å se hvor viktig Tore Pedersen er for organiseringen av forsvaret.

Etter bare 2 minutter av 2.omgang er Simen Brenne frempå og gir Moss ledelsen. Det virker som om Fredrikstad står og sover.

Fredrikstad fortsetter med formasjonsrotet og skaper lite fremover. Etter 57 minutter får Håkan Söderstjerna ballen på et lavt innlegg fra Hansen. Svensken stormer mot mål før han iskaldt lobber ballen over keeperen til Moss. Nok en nydelig scoring.

Etter 59 minutter skaffer Simen Brenne seg et unødvendig gult kort.

To minutter senere kommer Moss stormende fremover i angrep. Alexander Forsberg løper opp Mossespilleren som har ballen. Det virker som om Mossespilleren sover, og Forsberg skjermer elegant ballen. Helt uforståelig gir dommeren Moss frispark i situasjonen, og reaksjonene fra publikum lar ikke vente på seg. Protestene hagler mot dommeren.

Frisparket blir tatt, og det er slettes ikke ufarlig. Ikke overraskende vinner Moss sine velvokste spillere duellen i feltet, men heldigvis for Fredrikstad går stussen like utenfor.

Etter 66 minutter tar Moss nok en gang ledelsen. Etter litt klabb og babb havner ballen hos Simen Brenne som scorer sikkert.

Fredrikstad skaper så å si ingenting. Absolutt alt skal tvinges igjennom midten, og pasningene sitter over hodet ikke slik som de skal.

Etter 73 minutter header Söderstjerna ballen mot Lars Petter Hansen som får stå helt alene. Han takker for seg med å klinke ballen i mål på volley.

Minuttet etter kommer Michael Røn inn for Alexander Forsberg. Intensiteten øker omtrent momentant hos Fredrikstad, og de virker mye friskere nå. Røn tar plass på midtbanen, mens Czwartek går ned til sin vante backplass.

Minuttet etter har Moss en corner. Rino Hansen misser i feltet, og avslutningen til Moss går så vidt over tverrliggeren. Tvilsom inngrepen av Hansen, hvor han viser at hans styrke ikke ligger i feltet.

Etter 80 minutter tar Moss ledelsen for fjerde (!) gang i kampen. Moss prøver sine innøvde cornere med samlet løping her og der. Simen Brenne får stå helt alene på bakre stolpe og header inn Moss sitt fjerde mål for kvelden. Det var tre på rad i samme omgang for Simen Brenne, men riktignok et uekte hattrick.

Endelig legger Fredrikstad om til 4-4-2 igjen, noe som burde ha blitt gjort for lenge siden. Spillet bølger litt frem og tilbake, og Fredrikstad har to store sjanser til å utligne ved Olof Watson og Lars Petter Hansen før dommeren blåser av kampen.

Vurdering

3-4 tap mot Moss i denne kampen er helt greit. Ingen av lagene overbeviste spesielt, og seier til Fredrikstad, eller uavgjort, kunne vært like sannsynlig i denne kampen. Kanskje hadde det vært best med uavgjort for freden i Østfold? Uansett så var seieren til Moss fortjent, de tok tross alt ledelsen 4 ganger (!) i løpet av kampen.

Fredrikstad spiller ingen god kamp i dag. Pasningsspillet sitter ikke slik vi har sett tidligere, og Fredrikstad hadde en stygg tendens til å rote seg inn i midten hele tida. Vebjørn Hagen hadde heller ikke dagen i dag. Verken cornerne eller innleggene hans var av den kvaliteten vi har sett tidligere. Riktignok er det langt mer urovekkende å se hvor lett Moss kom til sine avslutninger.

Det var helt tydelig at Fredrikstad savnet Tore Pedersen som pleier å styre forsvarsfireren. Flere av Moss sine scoringer kunne ha vært avverget, hvis ikke Fredrikstad hadde hatt alle disse håpløse avklareringene. Det er strengt tatt unødvendig å pirke på ballen når man er i nærheten av eget mål. Ballen skal bort!

Men videre er det også betryggende å se at Fredrikstad er fullt på høyde med Moss, selv på en dårlig dag. Dette viser at Fredrikstad har noe på gang, men samtidig var jeg litt overrasket over Moss. De har mistet sine to beste spillere (Kasey Wherman og Øyvind Storflor), men har fått gode erstattere i Patrice Bernier og Rob Friend. Simen Brenne stod også frem som en viktig brikke for Moss denne sesongen.

Riktignok virket det som om Moss skal satse på Drillo-stilen i år. Det var mange lange baller (spesielt i første omgang) opp mot storvokste Friend og Sakariassen, men samtidig viste spillere som Bernier og Brenne at det finnes teknikk i Moss også.

Det virket også som om Moss var mye mer tent enn Fredrikstad. De trådte skikkelig til i alle dueller, mens Fredrikstad var mye mer tamme. Vi får inderlig håpe at dette endrer seg når sesongen starter!

Det er også tydelig at Fredrikstad har skaffet seg en solid forsterkning i Håkan Söderstjerna. Selv om det ikke så ut som han var spesielt involvert i spillet denne kvelden, var han kraftig involvert i Fredrikstads første scoring med sitt velplasserte skudd, deretter scoret han selv, før han la opp til det siste målet. Her har Fredrikstad skaffet seg en juvel! Gutten var til og med mer giftig enn Markus Ringberg, som ikke fikk til noe som helst i dag. Vi får bare håpe at det blir plass til Stian Johnsen – hvis han kommer tilbake i storform.

Alt i alt var dette en grei gjennomkjøring, men vi må alle huske at dette tross alt er treningskamper. Moss har også solid støtte i Kråkevingen som møter opp uansett - treningskamp eller ei. Men selv om det bare er en treningskamp, burde det være mulig for Plankehaugen å vise seg frem i hallen. I går fantes de rett og slett ikke. Det er tross alt bare 21 dager igjen til sesongen starter, og supporterne trenger også all den treningen de kan få. Vi får håpe det forbedrer seg til sesongstart, men en ting er jeg i alle fall helt sikker på: Fredrikstad kommer til å kjempe i toppen av 1.divisjon 2003.