Husk meg
Brukernavn
Passord

Tabelltips, 13. plass: Fredrikstad

Så er vi fremme til den første av to plasseringer som gir direkte nedrykk. Det kan vel ikke komme som noen overraskelse på noen at de to nyopprykkede lagene blir tippet på disse plassene. Og til tross for at det var Ham Kam som var det beste laget i fjorårets 1. divisjon, så har vi litt mer tro på FFK i år. Det er flere grunner til det…
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 12. April 2004 - 00:10
http://www.fotball.no/files/{24A505E5-C321-43D4-81F9-2F2A1676BC6A}.jpgHovedgrunnen heter Knut Torbjørn Eggen – en trener som også har gjort sine saker godt i Tippeligaen med Moss. Nå står han derimot ovenfor sin trolig største utfordring noensinne som trener. Han har ført FFK fra fotballens bakgård (les: 2.div) til Tippeligaen på to sesonger. Få trodde vel innerst inne at det var mulig, men mirakelmannen fra Orkdal har forandret hele FFK fra å være en breddeklubb til tvers gjennom profesjonell toppfotballklubb nærmest over natta. Det står det respekt av, men årets utfordring – som må være å overleve i Tippeligaen – må likevel sees på som den vanskeligste til dags dato.

Fredrikstad er velsignet med et fotballpublikum som støtter opp i hopetall og er til tider svært entusiastiske (spesielt i medgang), næringslivet med Terje Høili i spissen viser sin uvurderlige støtte og det er historisk sus og tradisjon knyttet til Aristokratene i norsk fotball. Men holder alt dette til at det urutinerte mannskapet Eggen disponerer i 2004 skal overleve i Tippeligaen?

Det er egentlig et helt åpent spørsmål. FFK er kanskje det laget som er vanskeligst å spå i årets sesong. Det knytter seg spesielt stor spenning til hvorvidt enkeltspillere som tidligere ikke har bevist noe på dette nivået slår til eller ikke. Roger Risholt og Markus Ringberg har vært nøkkelspillere for FFK på de to lavere nivåene, og det vil være nærmest essensielt for FFK at slike bærebjelker i laget lykkes på enda et høyere nivå i år. For Fredrikstad-borgere er dette allerede store profiler som det stilles forventninger til, men for den gjennomsnittlig fotballinteresserte nordmann er dette fremdeles nokså ubeskrevne blad. Nykommerne Tero Koskela og Brian West er også svært spennende spillertyper, men om de slår til er fortsatt uvisst. De møter også en helt ny hverdag.

Det blir ganske mye "om" og "hvis" med FFK. Laget mangler et par enere som hever seg over resten av laget og trekker med seg resten enda et hakk opp - spillere som allerede har bevist at de holder høyt nasjonalt nivå. Pr. i dag har FFK ingen som lukter på norsk landslagsplass, og er vel den eneste klubben i Tippeligaen som ikke har det. Roger Helland står sant nok bokført med to landskamper, men det er en del år siden. Det er også en del år siden Helland spilte fast i Tippeligaen.

Sett fra utsiden så har FFK vært litt vinglete og kanskje en smule klønete på overgangsmarkedet. Man gikk tidlig ut og snakket i store ord - både trener og andre ledere. Eggen offentliggjorde mer enn gjerne ønskelisten sin, som inneholdt sterke navn som Ardian Gashi, Rune Buer Johansen, Petter Furuseth Olsen, Øyvind Leonhardsen, Thomas Pereira, Kennedy Bakircioglú m.fl. Offensivt gjort, men fallhøyden blir også stor når man ikke klarer å hente inn noen av disse veletablerte "stjernene". Forventninger som ble bygd opp, ble gradvis endret til skuffelse og frustrasjon. Man sikret seg riktig nok underskriften til Tor Trondsen, men etter å ha vært på lån i en og en halv sesong, så kan han egentlig ikke kalles noen forsterkning. Simen Brenne er en spiller Eggen siklet på lenge, og etter tøffe forhandlingsrunder ble Brenne til slutt FFK-spiller, selv om det etter sigende ble en kostbar spiller.

Om det var nevnte kjøp som gjorde at FFK plutselig ble passive på markedet til tross for sine tidligere uttalelser vites ikke. Sportslig leder Harry Hansen gikk ut i media for å berolige folket med at klubben hadde is i magen, og at gode spillere ble billigere nærmere seriestart. Kanskje ble det for my is for Hansen & co., for profilene hele byen hadde ventet på kom aldri. Brian West og Tero Koskela er spennende importspillere, men spillere fra utlandet er alltid et sjansespill. Når det er sagt så ser begge disse ut til å ha funnet seg godt til rette, sklidd inn i spillergruppen og vil bidra med mye. Likevel skal det sies at det er langt flere finner som ikke klarer å prege Tippeligaen enn det er av de som preger den. Og mens den finske toppserien er langt svakere enn Tippeligaen, så er den amerikanske veldig annerledes og trolig også en del svakere.

Keeperduellen blir trolig jevn. Både Steinar Sørlie og Anders Rotevatvn har bra potensiale, men begge har fortsatt en del å gå på i forhold til stabilitet. Sørlie var kanskje 1. divisjons beste keeper i fjor og ser ut til å bli førstevalget. Rotevatn er en god reservekeeper. Viktig med konkurranse og ingen skal føle seg sikker på plassen her.

Forsvaret er kanskje FFKs svakeste lagdel, til tross for at Tor Trondsen og Roger Helland i midtforsvaret er av lagets mest rutinerte og beste spillere. Begge har god erfaring fra spill i Tippeligaen, men begge har også tempoproblemer og kan slite mot raske spisser. Roger Risholt er testet ut i posisjonen og fungerer som reserveløsning. Jørgen Pettersen vil nok også få sjansen. På backene er konkurransen mindre. Pål André Czwartek har ikke nevneverdig konkurranse på høyreback, mens Stian Johnsen og Vebjørn Hagen slåss om venstrebacken. Czwartek og Hagen har så vidt følt på nivået tidligere, men har spilt mesteparten av karrieren på lavere nivå. Nå skal de møte toppspillere hver uke og er konstant under press. Vi savner litt flere valgmuligheter og reell konkurranse om plassene. FFK så ut til å være enige med oss der, men forsøket på å hente Kallio i siste liten virket ikke helt gjennomtenkt. Det er en klisjé, men FFK hadde virkelig hatt bruk for Tore Pedersen i kampform denne sesongen, eller en ekstra spiller av samme kaliber.

På midtbanen stilles det, hvert fall lokalt, store forventninger til Roger Risholt. Midtbaneterrieren har i sine beste stunder vist at han har et enormt potensiale. Som Tor Trondsen sier: "Han kan nå så langt han selv vil". Risholt har blitt en publikumsfavoritt på stadion de to årene han har vært i Fredrikstad, men har også hatt perioder i begge sesongene hvor han ikke har fungert. Kan han få et gjennombrudd i Tippeligaen allerede i år? Finske Tero "Kosso" Koskela ser ut til å bli kollega sentralt på midtbanen. Kosso er på mange måter en spiller som er lik Risholt i spillestilen, men er mer offensivt anlagt. Begge spillerne er dog ubeskrevne blad i Tippeliga-sammenheng. På venstresiden kommer Håkan Söderstjerna til å spille. Håkan er teknisk og god offensivt, men hadde ingen kanonsesong i fjor. Har også slitt veldig i oppkjøringsfasen med skadeproblemer, noe som har dempet forventningene. På høyresiden blir det veldig spennende å se hva den ekstremt raske Brian West kan finne på. Blir han for lett og enkel i Tippeligaen, eller blir han alle venstrebackers verste mareritt og en hit for FFK? Bjørnar Johannessen, Christian Petersen, Magnus Riis og Michael Røn er i utfordrerposisjon. En spennende, talentfull – men veldig urutinert midtbane.

På topp blir mye oppmerksomhet rettet mot Markus Ringberg. Ikke rart ettersom svensken har dunket inn mål som ingen annen i 2. divisjon og 1. divisjon de to siste årene. Kan han klare kunststykket å bli en profil på tre nivåer på tre sesonger? Det ville vært en nærmest ubeskrivelig god prestasjon. Simen Brenne vil trolig få plassen ved siden av Ringberg. Brenne er god med ball, teknisk og relativt hurtig. På den måten utfyller han Ringberg godt. Problemet er at Brenne aldri har vist seg å være veldig målfarlig og mangler gjennombruddshissigheten man hadde trengt ved siden av Ringberg. Kommer kanskje bedre til sin rett på midtbanen. Dag Frode Hornseth er det tredje og siste reelle alternativet på topp. Hornseth er en rask spiller som liker å true bakrommet. Er også en god avslutter. Hedemarkingen slet derimot benken for jumbolaget Bryne i fjor. Får han en ny vår i FFK? Her er det dårlig med alternativer, spesielt dersom skader oppstår, og det er merkelig at man ikke forsøkte å beholde Dadason – en spiller med bred erfaring fra Tippeligaen og har vist at han vet hvor målet står.

FFK har en usedvanlig tøff start på sesongen. Med Lillestrøm, Rosenborg, Molde og Vålerenga i de fire første kampene, er det vel bare de største optimistene som tror på mange poeng.

Men hvordan vil det unge mannskapet respondere på en eventuell poengfattig start på sesongen? Og hvordan vil omgivelsene med publikum reagere? Media og publikum er veldig flinke i Fredrikstad i medgang, men når det rakner så er man nådeløse. Og når byen, klubben og nesten alle spillerne er førstereisgutter i Tippeligaen, så blir det ikke bare en fysisk, men også psykisk utfordring og påkjenning.

Heldigvis har FFK et ess i erme: Knut Torbjørn Eggen.

Selv om Eggen aldri har ledet noe norsk topplag, så har han gjennom gode trenerprestasjoner i Aalesund, Moss og nå FFK vist at han tilhører eliten av norske trenere. Eggen er god med enkeltspillere, til å implementere de i et system og motivere. Han er også dyktig til å gjøre endringer underveis i kampene som gir gode resultater. Men når alt kommer til alt så er det verken treneren eller publikum som avgjør fotballkamper. Det er spillerne som til enhver tid er ute på banen som har siste ordet.

FFK har også en fordel i forhold til økonomisk frihet. Man kan handle inn spillere underveis, men det spørs nok om man ikke burde ha prioritert å bruke disse midlene før seriestart. Om man skulle få en elendig start på sesongen, kan det meste være ødelagt når overgangsvinduet åpner på sommeren, og det blir rett og slett for dumt å kalkulere inn en slik variabel.

FFK synes å være litt vel avhengige av enkeltspillere og at spillerne som er tiltenkt i startoppstillingen holder seg skadefrie. Avhengig er man også av at spillere som hittil ikke har slått til på dette nivået gjør det nå. Som nevnt innledningsvis blir det kanskje litt vel mye hvis og om…

Er det ett tips vi håper slår inn feil, så er det definitivt dette. Tipset er ikke ment verken som et sleivspark til Fredrikstad Fotballklubb som organisasjon eller mistillit til spillere. Det understrekes at denne presentasjonen av FFK er forsøkt fremsatt så objektivt som mulig, på linje med hvordan de andre lagene er vurdert. Og når man etterstreber objektivitet, så er det selvsagt en fare for at man blir litt vel kritisk. Men at man er kritisk betyr også at man bryr seg, er engasjerte og ikke minst fryktelige spente.

Til alle i FFK: Gjør for all del dette tipset til skamme! Jeg ser gjerne at folk legger tipset fremfor meg ved sesongslutt for å drite meg ut etter at FFK har havnet på trygg grunn. Og kan jo nevnte at undertegnede bommet på FFK-tipset i fjor, heldigvis, og gjør det altså gjerne igjen!


Vårt tips: 13. plass
Plassering i fjor: 2. plass (1. divisjon)

Trener: Knut Torbjørn Eggen
Stadion: Fredrikstad Stadion, kapasitet: ca 10 000
Offisiell hjemmeside: Fredrikstad FK
Supporterklubb: Plankehaugen

Forventet lagoppstilling (4-4-2): Steinar Sørlie (Anders Rotevatn) – Pål André Czwartek, Tor Trondsen, Roger Helland, Stian Johnsen (Vebjørn Hagen) – Brian West, Tero Koskela, Roger Risholt, Håkan Söderstjerna – Simen Brenne, Markus Ringberg


Overganger:
Inn:
Christoffer Solvang (Lisleby)
Brian West (Columbus Crew, USA)
Dag Frode Hornseth (Rosenborg)
Tor Trondsen (Rosenborg)
Simen Brenne (Moss)
Tero Koskela (Tampere United, Finland)
Anders Rotevatn (Stabæk)
José Garro (Herediano, Costa Rica)
Gherland McDonald (Proyecto Morera Soto, Costa Rica)
Lasse Staw (Borg)
Anders Holberg (egen ungdomsavdeling)
Ut:
Tore Pedersen (lagt opp)
Jørgen Fog (Sparta)
Rikhardur Dadason (Fram Reykjavik, Island)
Anders Østli (Moss)
Rino André Hansen (Sparta)
Olof Hvidén-Watson
Alexander Forsberg
Welton Melo
Lars Petter Hansen (FK Tønsberg)

FFKs treningskamper 2004:

Fredrikstad - Strømsgodset 2-0
Mål: 1-0 Mammadou Diagne Latyr (15), 2-0 Magnus Riis (56).

Sandefjord - Fredrikstad 1-1 (1-1)
Mål: 1-0 Samuel Isaksen (17), 1-1 Dag Frode Hornseth (39).

Fredrikstad - SC Synot (Tsjekkia) 0-1 (0-1)
FFK: Anders Rotevatn - Pål A. Czwartek (Jørgen Pettersen fra 46.), Roger Risholt, Tor Trondsen (Roger Helland fra 46.), Vebjørn Hagen (Bjørnar Johannesen fra 73.)- Brian West, Tam Thien Tran (Jeton Pestisha fra 73.), Tero Kostela, Dag Frode Hornseth - Markus Ringberg (Lars Petter Hansen fra 46.), Simen Brenne.

Start - Fredrikstad 3-1 (1-0)
Sørlandshallen
Mål: 1-0 Ben Wright (11), 2-0 Ben Wright (49), 2-1 Dag Frode Hornseth (60), 3-1 Bala Garba (69).

Mandalskameratene - Fredrikstad 1-1 (1-0)
Sørlandshallen
150 tilskuere
Mål: 1-0 Eivind Karlsbakk (35), 1-1 Lars-Petter Hansen (str.85).

Skeid - Fredrikstad 1-0 (0-0)
Vallhall
Mål: 1-0 Stian Theting (90)

Fredrikstad - Rosenborg 2-2 (1-0)
Østfoldhallen
Mål: 1-0 Markus Ringberg (12),1-1 Vidar Riseth (59), 1-2 Frode Johnsen (73), 2-2 Dag Frode Hornseth (82).

Fredrikstad - Moss 1-3 (1-0)
Østfoldhallen
1547 tilskuere
Mål: 1-0 Marcus Ringberg (20), 1-1 Håvard Zachariassen (str. 64), 1-2 Rob Friend (82), 1-3 Gard Kristiansen (89).

Odd - Fredrikstad 2-0 (0-0)
Pors stadion
Mål: 1-0 Morten Knutsen (54), 2-0 Armin Sistek (85).

Vålerenga - Fredrikstad 0-0
La Manga
Gult kort: Tom Henning Hovi, David Hansen, Vålerenga, Roger Risholt, Simen Brenne, Fredrikstad.

Café Opera (Sverige) - Fredrikstad 3-2 (2-2)
La Manga
Mål: 0-1 Daniel Lundqvist (2), 1-1 Markus Ringberg (6), 2-1 Roger Helland (34), 2-2 Özgur Yasar (37), 2-3 Daniel Arnefjord (58).
Rødt kort: Roger Helland, Fredrikstad.

Fredrikstad - Brann 0-1 (0-0)
Kongsten
Mål: 0-1 Seyi Olofinjana (55).
Gult kort: Roger Risholt, Fredrikstad, Raymond Kvisvik, Martin Knudsen, Egil Ulfstein, Brann.
Lagene:
Fredrikstad (4-4-2): Steinar Sørlie - Pål André Czwartek, Tor Trondsen, Roger Helland, Stian D. Johnsen (Jørgen Pettersen fra 69.) - Brian West, Roger Risholt, Tero Koskela, Håkan Söderstjerna (Christian Pettersen fra 90.) - Simen Brenne (Bjørnar Johannessen fra 90.), Marcus Ringberg.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3