Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

FFK - Sarpsborg 08 1 - 1 (0 - 0)

Uavgjort i derbyet

En meget god pasning av Etzaz Hussain til Tarik Elyounoussi hindret tap mot Sarpsborg 08. Vi har kikket på noen taktiske momenter der FFK både var gode og dårlige.

Tekst av Marius Kjølstad og Jan-Helge Hansen , foto: Andreas Diedrich
Lagt ut: 14. June 2011 - 14:45

Det er vel en kjensgjerning at Hans Erik Ramberg er en spiller Tom Freddy Aune liker godt, men etter dagens prestasjoner fra både førstnevnte og Etzaz Hussain, bør ikke lysluggen stå på blokka før neste kamp. Vi har tatt en kikk på hvordan Ramberg og Jabbie ikke fungerte spesielt godt på midten.

Det store problemet defensivt var at rommet mellom forsvarsfireren og midtbanefireren, spesielt de to sentrale, ble for stort. Dette gjaldt for så vidt også i perioden i starten hvor vi var gode, men da var presset på ballfører såpass høyt at det gikk an.

Her er imidlertid et eksempel på en situasjon der vi ligger godt. Presset på ballfører er høyt, tre spillere er i umiddelbar nærhet av Sarpsborg-spilleren. Jørgen Horn ligger også tett oppe i spilleren sin, Amin Askar har fin avstand til Øivind Hoås og Raio Piiroja har kontroll på spilleren foran seg. Khalifa Jabbie har også stengt av dette pasningsalternativet, da Sarpsborg-spilleren er i ubalanse.

Tendensene i spillet tydet dessverre på at dette var en av få situasjoner der dette fungerte. Det skal imidlertid understrekes at Sarpsborg er gode offensivt, og at bevegelsene deres gjorde det til tider vanskelig å forsvare seg mot. Vi skal se på et godt eksempel.

Her vurderer en Sarpsborg-spiller å slå langt, men velger senere å bruke pasningsfinte og vende opp. Ytterst i bildekanten ser vi at Martin Wiig starter på et bakromsløp, og klarer å trekke med seg Raio Piiroja. Tom Erik Breive ligger i FFKs mellomrom, mens den andre sentrale midtbanespilleren er på vei til å møte og trekker med seg Jabbie. Hoås legger seg på stopperen lengst unna.

Her har ballfører vendt opp, og som vi ser på neste bilde er det stor plass i området rundt spilleren i har ringet rundt når Piiroja blir trukket med på løp, Jabbie må følge Sarpsborgs midtbanespiller og Horn må passe på Hoås.

Sarpsborg-spilleren velger å slå langt på Hoås, som vinner duellen med Horn. Ballen lander der vi har markert med en X, og det ender med at Breive får skutt på halvvolley. Breive var meget god til å legge seg i dette mellomrommet i store deler av kampen.

Her ser vi et annet eksempel på det samme. Her slås det langt fra Sarpsborg, og til høyre utenfor bildet har vi Piiroja som kommer til å få ballen og heade.

Som vi ser av neste bilde, kommer det til å bli farlig hvis Sarpsborg vinner 2.ballen etter headingen. Da vil de kunne sette fart mot forsvarsfireren vår uten å måtte passere midtbaneleddet, fordi Ramberg og Jabbie ligger både på linje og for høyt. Det gjorde heller ikke situasjonene særlig bedre at begge spillerne hadde altfor mange tekniske feil, flere av dem førte til balltap i farlige soner. Denne situasjonen ender til slutt med et frispark for Sarpsborg, men er et eksempel på en situasjon som kunne ha blitt farlig.

Det siste mellomrom-eksempelet er faktisk scoringen til Sarpsborg. Det er for så vidt en direkte pasning i bakrom på Wiig, men legg merke til det store rommet mellom forsvaret og midtbanen hvor det befinner seg fire Sarpsborg-spillere.

Det er selvfølgelig lett å være etterpåklok, og det blir kun spekulasjoner, men det kan hende at forsvaret kunne ha falt litt mer av dersom midtbanen hadde ligget hakket lavere, og at Piiroja dermed hadde vunnet løpsduellen med Wiig. Selvfølgelig skal man tørre å stå høyt hjemme mot Sarpsborg, men presset på ballfører i denne situasjonen er dårlig. Dersom forsvaret hadde falt av, ville mellomrommet blitt enda større, og situasjonen kunne ha blitt farlig. Til syvende og sist bør vel Piiroja klare å vinne duellen, men bildene viser problemet med at vi har for store avstander mellom de to bakerste leddene.

Følgende bilde viser at Sarpsborg skal ha ære for denne måten å spille fotball på også. Det er nemlig ikke bare dårlig spill av FFK, men et godt angrepsspill av 08 som virker planlagt. Her slipper Sarpsborg-spilleren ballen tilbake til høyreback Wembangomo når førstnevnte har Jabbie i rygg.

På neste bilde ser vi at spilleren har sneket seg inn i mellomrommet, bak ryggen på Jabbie. Her er riktignok ikke avstanden mellom forsvaret og midtbanen så ille, og god jobb videre i situasjonen gjør at det ikke blir farlig. Vi ser allikevel hvor glade Sarpsborg er i å oppsøke mellomrommet, og dette blir farlig fordi Hoås ofte vinner duellene på topp, eller klarer å forstyrre stopperen så mye at klareringen blir dårlig.

Over til det mer positive. Det FFK var best på, var å komme rundt på kantene og slå innlegg. Dette klarte vi i perioder, og det førte til flere farligheter. Som tidligere nevnt, var vi best det første kvarteret av kampen. I følgende situasjon er Alexander Ruud Tveter i ferd med å gjenvinne ballen høyt i banen fra en Sarpsborgspiller. Ballen blir videre trillet ut til en offensiv Joachim Thomassen via Mads Hansen.

Når han skal slå innlegget, ser vi at FFK har fire mann inne i boksen i tillegg til at Jabbie ligger i returområdet. Et godt løp av Tarik fører til at han får headet ballen, og det blir en av kampens største FFK-sjanser. Her ser vi et godt eksempel på god gjenvinning, offensive backer og mange folk inne i boksen. Vi ser også at Cristian Gamboa, som har vært høyt i banen, er på vei hjem og innover i banen når Joachim Thomassen forlater backposisjonen sin.

I det 79.minutt skulle kampen snu; da ble nemlig Etzaz Hussain satt innpå. Byttet kommer etter vår mening for sent, da midtbanen ikke hang med i det hele tatt fra omtrent halvtimen var spilt. Den unge, lovende midtbanespilleren presenterer seg med en gang. Gjennom involveringene sine viser han at han er godt orientert, har en god førstetouch og en fin pasningsfot. I det hele tatt kvaliteter som gjør ham unik i FFKs midtbanefirer. Det er for øvrig ingen tvil om at slike kvaliteter er nødvendige for å slå gjennom utenfor Norge.

Her har han nettopp kommet inn på banen. Før han får ballen er han orientert, førstetouchen er god og han har raskt god nok kontroll på ballen til å spille den videre til Ruud Tveter. En god prestasjon i et trangt område, som viser noen av kvalitetene hans.


På utligningsmålet er han også glimrende, men må dele æren med Tarik Elyounoussi. På neste bilde er han i ferd med å slå pasningen til Tarik. Vi ser at luken han kan slå ballen i er så trang at han må slå den med kraft og presisjon, noe han klarer med venstrebeinet.

De to neste bildene viser at vendingen til Tarik er glimrende, og at også han har god teknikk når han så hurtig klarer å få ballen under kontroll. Chippen over keeper Heier er også elegant.

Som vi nevnte innledningsvis, bør ikke Rambergs navn stå på Aunes blokk mot Start. Det bør Etzaz Hussains gjøre. På blokka til Joacim Jonsson må det også noteres flittig før overgangsvinduet, men behovet for en midtbanespiller ble hakket mindre prekært etter Hussains innhopp. Det er tidlig å si etter 10 minutter i en fotballkamp, men vi føler oss sikre på at Hussain kan bli en viktig brikke for FFK i årene som kommer.

Innspill eller synspunkter? Diskuter kampen i forumet!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2012 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net | Tips oss!

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net