Mjøndalen - FFK 2-5 (2-5)

Du tror det ikke før du får se det!

Syv mål, to utvisninger, to straffer, ett vanvittig mål etter sambafotball og Piiroja med et kontrollert mål med høyrefoten. Det hele høres ut som en syk drøm, men er utrolig nok fakta etter at FFK slo Mjøndalen 5-2 på bortebane.

Tekst av Marius Kjølstad, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 22. August 2010 - 20:10

Det rådet en spent stemning før bortekampen mot Mjøndalen. FFK sto uten seier på tre kamper, mens Mjøndalen nettopp hadde slått Bodø-Glimt på bortebane. Samtidig feiret hjemmelaget 100-årsjubileum, og det var varslet at de skulle gå ut i et forrykende tempo.

Tidlig opp i ledelsen

Det var imidlertid FFK som tok kommandoen fra start. Bevegelsene var gode, og ikke minst var pasningene uvanlig presise. Spillet resulterte i tre småsjanser etter seks spilte minutter.

Etter åtte minutter kom også kampens første mål! Jan Tore Ophaug slo et kort frispark til Hans Erik Ramberg, som la ballen tilbake igjen. Kapteinen vår slo en lang ball opp mot Raio Piiroja. Ballen ble stusset videre, og fra relativt skrått hold dunket Mattias Andersson inn 0-1 på halvvolley. Eks FFK-er Anders Rotevatn i Mjøndalen-buret hadde absolutt sjanse til å ta ballen, men det var likefullt et flott mål av venstrekanten vår.

Da var tydeligvis jobben gjort, i følge FFK-spilerne.

Mjøndalen slo tilbake

For fire minutter senere fikk Mjøndalen corner fra høyre. Hjemmelaget stablet opp en hel bråte med Mjøndalen-spillere foran Lasse Staw. Hjørnesparket ble slått, og i feltet glapp markeringen totalt for målscorer Mattias Andersson. Erik Midtgarden fikk heade ballen i mål relativt upresset.

Og plutselig ble skuldrene ti kilo tyngre, samt at evnen til å løpe og slå en presis pasning forsvant. Mystisk.

17 minutter var gått da Mjøndalen fikk straffe. Etter at Gamboa naivt ble dratt av ute på kanten, ble ballen slått inn i feltet av en Mjøndalen-spiller. Til slutt ble ballen skutt i armen på Thomassen, og dommeren valgte å blåse straffe.

Erik Midtgarden gikk frem for å ta den, og satt den nede i hjørnet. Lasse Staw var på ballen, men kunne ikke hindre MIF-spissen i å score sitt andre mål for dagen.

Etter en snau halvtime fikk Cristian Gamboa et mildt sagt merkelig gult kort. Riktignok gikk han inn med strakt bein i en duell, men allikevel en uforståelig avgjørelse av dommeren.

Idiotisk rødt på Smerud

To minutter senere hadde dommeren derimot en helt korrekt avgjørelse. Denne situasjonen skulle forandre kampbildet totalt.

Simen Rafn taklet Christian Smerud helt rent i en ærlig, defensiv returjobb. Det kan se ut som om Rafn traff motspillerens edlere deler med kneet, og det fikk Smerud til å tenne på alle plugger. Totalt unødvendig dyttet han Simen Rafn over ende, og ble korrekt nok belønnet med et direkte rødt kort.

Kort ble det også på Rafn, men dette var av annen farge. Litt uforståelig, når Rafn gjør en god jobb defensivt, samtidig som han oppfører seg eksemplarisk etter å ha blitt dyttet til. Et eksempel til etterfølge!

Etter 36 minutter var det Mjøndalens tur til å handse innenfor 16-meteren. Dommeren blåste konsekvent straffe nok en gang, og Mattias Andersson satte inn 2-2. En flott straffe, hvor han sendte keeperen til venstre og ballen til høyre.

Årets mål!

Vil man se sør-amerikanske takter i Norge, er Nedre Eiker Stadion stedet å dra! I fjor vartet hjemmelagets Mads Hansen opp med et Maradona-raid, hvor han driblet seg fra egen 16-meter og fram til mål – og på toppen av det hele scoret også.

Dagens 2-3mål var minst like pent, men scoringen kom etter et fantastisk samspill mellom fire spillere. Det startet med at Cristian Gamboa spilte til Amin Askar, som la igjen til Hans Erik Ramberg rett utenfor 16-meteren. Ramberg sentret til Tegström, før han fortsatte videre inn i 16-meteren.

Svenske Tegström fikk vist frem sin spisskompetanse da han hælsparket ballen tilbake til Ramberg. Kråkerøy-gutten satt ballen sikkert forbi Rotevatn i sin kamp nummer 200 for FFK! Hvilken måte å feire jubileumet sitt på!

Uten tvil årets FFK-mål, og dette kan fort bli Adeccoligaens peneste i år også.

Piiroja ville også være med

Tilskuerne hadde så vidt rukket å gni seg ferdig i øynene før man fikk se nok et uvanlig FFK-syn. Raio Piiroja, spilleren med dårligere ballfølelse enn en geit, dro en kroppsfinte før han kontrollert plasserte ballen i hjørnet utenfor 16-meteren.

Det hele kom etter et flott angrep på høyrekanten, hvor ballen til slutt havnet hos Tegström via Thomassen. Han skled, og Piiroja var opperksom og vant ballen. Ballen havnet altså til slutt i mål. Et uvanlig syn, som mest sannsynlig (dessverre) var et engangstilfelle fra vår estiske venn.

Men var det over? Neida, vi var tydeligvis ikke ferdige med å score ennå!

5-2 til pause

Joachim Thomassen forsøkte seg først fra langt hold, men keeper måtte ut i full strekk og slå til corner.

Etter litt frem og tilbake på corneren, havnet ballen hos Mattias Andersson. Han klinket like godt inn sitt tredje mål for dagen, men linjedommeren annullerte målet. Trolig mente han at Amin Askar var i offside, noe som i og for seg er korrekt. Allikevel hadde ikke det noe å si for at målet gikk inn. Det mente dommeren også, som etter å ha konferert litt med assistenten sin valgte å godkjenne målet.

Kampen var forsåvidt avgjort til pause, men samtidig gjaldt det å ikke slippe seg for langt ned. Bortekampen mot Strømmen lå sikkert og kvernet i bakhodet på Tom Freddy Aune, og FFK måtte opprettholde trykket for å være sikret seier.

Litt lavere tempo

Tempoet falt riktignok noe, men FFK hadde full kontroll hele veien. Amin Askar hadde to gedigne sjanser til å score, men begge skuddene gikk rett på en god Rotevatn. Angrepene forut for sjansene startet hos Joachim Thomassen, som var god til å finne medspillere i mellomrommet.

Mjøndalen viste også hvorfor de ligger nede i nedrykkssumpa, med store huller i midtbaneleddet sitt defensivt. Gang på gang gjennom hele kampen fikk FFK et stort mellomrom å operere i.

Dommertabbe

Dommeren kom i fokus flere ganger i 1.omgang, men var tydeligvis ikke ferdig. Elleve minutter før slutt ga han Cristian Gamboa sitt andre ekstremt billige gule kort. Dette førte til en tidlig dusj, og en irriterende karantene på vår glimrende costaricaner neste kamp. Svak dømming i denne situasjonen.

FFK dro i land seieren i en kamp som i prinsippet var død etter de første 45 minuttene. En god prestasjon, og spillet var til tider bra. Litt bekymringsverdig at vi slipper oss så mye ned etter det første målet, men vi tar oss sammen igjen etter det røde kortet.

FFKs beste spiller

Joachim Thomassen. Viser frem en flott pasningsfot, og styrer midtbanen med stil. Tør å prøve skuddfoten ved flere anledninger. God defensivt også, selv om han er uheldig når han lager straffe til Mjøndalen.

Mjøndalens beste spiller

Det er vel ingen som leverer spesielt bra hos hjemmelaget. Det er aldri heldig for en keeper å slippe inn fem mål, men Anders Rotevatn leverte også et par bra redninger. FFK kunne fort ha scoret 3-4 mål til hvis han ikke hadde reddet.

Kampens øyeblikk

Et mareritt å skulle velge! Kampens hvertfall viktigste øyeblikk var da det svartnet for Christian Smerud. Totalt unødvendig ødela han for laget sitt ved å dytte til Simen Rafn og pådra seg rødt kort. Har mye å unnskylde overfor lagkamerater og supportere.

Kampfakta

Nedre Eiker Stadion, 22.august 2010

Mjøndalen – FFK 2-5 (2-5)

2743 tilskuere

Mål: Erik Midtgarden ('12,'17) (Mjøndalen), Mattias Andersson ('8,'36,'45), Ramberg ('40), Piiroja ('42) (Fredrikstad)

Gult kort: Cristian Gamboa, Simen Rafn, Joachim Thomassen

Rødt kort: Christian Smerud, Cristian Gamboa (to gule)

Fredrikstad (4-4-2): Staw – Gamboa, Ophaug, Piiroja, Martinsen – Simen Rafn (Valencia '57), Thomassen, Ramberg, Andersson (Lalawele '82), Tegström (Mulac '75), Askar

Mjøndalen (4-5-1) Rotevatn – Midtgarden, Strange, Herrera, Hansen (Granås '43) – Hansen, Smerud, Solberg, Hilleren, Paul (Andersen '64) – Laajab (Sarr '80)

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3