FK Lyn - Fredrikstad 1-2 (0-0)

Supereffektivitet sikret tre poeng

Jan Tore Ophaug fortalte NRK før kampen at FFK skulle tette igjen bakover og ta vare på mulighetene fremover. Han skulle treffe blink på det siste. Fredrikstad skapte særdeles lite i kampen på Bislett, men en bollesveis med geriljainnsats sikret tre svært viktige poeng!

Tekst av Stein Andre Sæther
Lagt ut: 25. April 2010 - 23:37

Registrer din spillerbørs og les vår!

To gamle aristokrater som spilte i Tippeligaen i fjor, og står igjen litt som ei ribbet høne i år. Økonomien er skral hos begge, og sesongstarten har vært svak, men på samtlige områder er FFK litt bedre stilt enn sine rødhvite motstandere.

45 minutter med gjesping

På banen i åpningsminuttene var det derimot Lyn som var hakket bedre, selv om det var gjestene som hadde de få mulighetene som var. For etter at Lyn hadde trillet ball i begynnelsen fikk Tegström ballen høyt oppe på Lyns banehalvdel. Han sender den videre til Askar som skyter rett utenfor. Like etter skaper de svartkledde en sjelden gang noe på et oppspill, men avslutningen fra Wallace er nesten som tilbakespill å regne.

Resten av omgangen var ikke akkurat alle kampers mor, heller sivgermor da i tilfelle. En humpete bane kan ta noe av skylden, men feilpasningene florerte, de offensive løpene fantes ikke, kreativitet like så. De lange oppspillene preget angrepsspillet til FFK, men på ingen måte kampen. Ikke overraskende så ebber førsteomgangen ut i 0-0.

Effektiv andreomgang

Pausen gjorde ikke underverker på spillet og det skulle gå et kvarter før det begynte å skje noe. Først viser Staw at han er med på notene og redder godt. Få minutter senere skal endelig de tilreisende få noe å juble for. Wallace sin første presise corner i kampen har retning mot Piiroja. Ingen askesky i verden kan stanse han i å ta av. Knuser sin oppmann i luften og setter elegant inn 0-1.

Da våknet også Lyn etter hvert og en god Staw hindrer utlingning. Først ved en TV-redning på skuddet til Guessan, før han får fistet en heading i tverrliggeren og ut til corner. Det eneste gjestene svarer med i Lyn-stormen er et frispark fra Wallace som går en drøy meter utenfor.

Til slutt får Lyn sin fortjente utligning i det Guessan får stå helt alene i feltet og setter elegant inn 1-1 i det klokken passerer 89 spilte minutter. En forbannet Piiroja går nesten direkte opp i angrep. I en firemannsklynge som inkluderer Lyns keeper får han headet ballen i bakken og opp i krysset, snaue minuttet etter Lyns utligning. Fredrikstad vinner på en dårlig dag, men spill og sjanser overbeviste ingen. Nå venter en annen opprykksfavoritt i Bodø/Glimt. Der bør spillet være mange hakk bedre enn det som ble vist i dag.

Fredrikstads beste

Raio Piiroja kunne fått prisen med innsatsen og luftstyrker defensivt alene i dag. Når han i tillegg blir matchvinner med sine to mål, så er han en av to rødbukser som kan komme hjem med hevet hodet. Den andre er Lasse Staw. Kunne nesten gått og spist middag i førsteomgang, da Lyn knapt hadde skudd på mål. I andreomgang leverer han varene med flere gode redninger, og feilprosenten var nede på promillenivå i dag.

Det positive

Innsatsviljen som er i laget er prisverdig. Mange andreballer ble vunnet i dag på ren innsats. Og er innsatsviljen der, så vil kanskje også prestasjonene komme etter hvert. Måten laget slo tilbake på etter 1-1 i sluttminuttene forteller også om et lag som ikke har lyst til å bli værende i Adeccoligaen, men som kanskje endelig ha skjønt at det må kjempes til siste slutt.

Det negative

Undertegnede talte rundt 30 lange oppspill mot spissene i dagens kamp. Kun et par ganger skapte dette noe annet enn at Lyn overtok ballen. Og når det først klaffet så var det en forsvarer - ikke spissene - som utnyttet oppspillet til å sette ballen i målet. Spesielt de altfor lange oppspillene til Staw skapte null og niks fremover for FFK. Dette gjør også at midtbanen aldri får komme med i angrepsspillet, og blir heller løpende etter andreballene rundt midten.

Vi har en midtbanegeneral i Borges så bør kunne brukes oftere og mer riktig. Costaricaneren burde på sin side slutte å samle gule kort. Tre kort på fire kamper gjør at han allerede i årets femte seriekamp må sone karantene. Fortsetter dette så blir det mange kamper uten Borges i årets sesong.