Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltips 2010:

1. plass: Fredrikstad FK

Et år med krangling har satt sine spor. Har den beste stallen og det beste laget, men må fremstå som en samlet klubb for å oppnå suksess igjen.

Tekst av Jørgen Tjærnås
Lagt ut: 06. April 2010 - 10:01

Stiftet: 7.april 1903
Stadion: Fredrikstad Stadion

Overganger

Inn

Andreas Tegström (Hønefoss, tilbake fra lån)
Simen Rafn (Egen juniorstall)
Jonas Becken (Egen juniorstall)
Jon Masalin (Hamkam)
Dino Mulac (Trosvik)

Ut

Dominic Adiyiah (AC Milan, Italia)
Daniel Wass (Brøndby, tilbake etter lån)
Raymond Kvisvik (Kvik Halden)
Gardar Johannsson (Hansa Rostock, Tyskland)
Kenny Stamatopoulos (Tromsø, tilbake etter lån)
Abgar Barsom (Syrianska, Sverige)
Ardian Gashi (Helsingborg, Sverige)
Everton (Ukjent)
Michael Trulsen (Sarpsborg 08)
Lalawele Atakora (Løv-Ham, lån ut vårsesongen)
Erik Mellevold Bråthen (Rosenborg)

Treningskamper

Fredrikstad - Sarpsborg 08 2-1
Fredrikstad - Alta 2-2
Fredrikstad - Kongsvinger 0-3
Lillestrøm - Fredrikstad 3-3
Fredrikstad - Hønefoss 0-1
Fredrikstad - Bodø/Glimt 2-0
Fredrikstad - Sogndal 1-0
Fredrikstad - Lyn 5-0
Fredrikstad - Moss 5-1

Forrige sesong

Skulle forsvare sølv og en braksesong i 2008. Det endte i fotballens svar på Hotel Cæsar. Sportslig rotet man vekk for mange poeng, spesielt borte, og man evnet i langt mindre grad enn året før å styre kamper. Hjemme sanket man 25 poeng, noe som er helt ålreit. Borte ble det kun 9 poeng, noe som ikke var godt nok. Men det var utenfor banen det ble mest kaos. De fleste kjenner historien. Sportsjefer, trenere og direktører har kommet og gått, og det meste har skjedd mens offentligheten har fått vite det meste. Å drive en klubb sånn som Fredrikstad anno 2009 ble styrt, det skulle rett og slett ikke vært mulig.

Trener

Tom Freddy Aune er nå permanent sjef for a-laget, etter å ha steppet inn i trenerrollen flere ganger de siste sesongene. Var gjennom store deler av 90-tallet en lynhurtig spiss for nettopp FFK. Har jobbet seg opp som trener i Østfold, både på juniornivå og gjennom Kvik Halden, før han havnet i Fredrikstad. Nå får han forhåpentligvis ro rundt seg før han skal gå på oppgaven med å føre klubben opp.

Stallen

Keeper

Lasse Staw har lenge vært regnet for å være et av landets største keepertalenter. Men det siste steget har han til gode å ta. Er meget god på streken, med god reaksjonsevne. Men feltarbeidet har vist seg som mer trøblete, og han har ikke funnet stabiliteten. Bør kunne bruke året i Adeccoligaen til å utvikle også de delene av spillet.

Jon Masalin er hentet inn for å utfordre Staw. Hadde en svak sesong for Hamkam i fjor, men har både på Hamar og Notodden vist frem et fint potensial. Fysisk stor, men gjør allikevel mye rart i feltet. På streken er han imidlertid reaksjonssterk og dyktig. Bør kunne presse Staw godt i år.

Forsvar

Både Sogndal og Bodø/Glimt har solide stopperpar. Men divisjonenes beste midtstopper er nok allikevel Raio Piiroja. Den estiske landslagsspilleren med den lett gjenkjennelige Playmo-frisyren sikret seg kultheltstatus med sine to mål i cupfinalen i 2006, og har også siden vist seg som en nøkkelspiller. Meget duellsterk, og rydder unna i god stil. Bør kunne dominere på dette nivået.

Jan Tore Ophaug har hatt et par tunge sesonger, med mye skader. Trønderen har bevist at han har et klokt fotballhode, men har manglet å flytte beina fort nok. Ser ut til å bli foretrukket på stopperplass i år, har tidligere vært mye brukt også på høyreback.

Den plassen ser derimot ut til å tilfalle Vidar Martinsen i år. Var langt fra populær i Moss da han tok turen til Fredrikstad, men oppholdet i FFK har vært preget av skadeproblemer. Spiller med et stort hjerte, og en stor vilje, men ikke alltid taktisk 100% fornuftig. Spennende å se hvordan han takler en backplass, trives best sentralt.

På motsatt back har man langt flere offensive gener i form av Wallace Fernando Pereira. Brasilianeren markerte seg i 2008 med en fantastisk frisparkfot, og som en villig back offensivt. I fjor ble mye av sesongen spolert av skader, og han fant ikke tilbake til godformen fra året før. En back som egentlig er for god for å spille på nest høyeste nivå.

I bakhånd har man Jonas Becken og Agim Shabani. Becken er hentet opp fra juniorstallen i år, og som navnet antyder, trives han best på backplass. Shabani markerte seg for Norge da han i 2007 presterte å få tre røde kort på fire dager. Fikk sjanser i starten av forrige sesong, før skader gjorde at han måtte se resten av sesongen fra sidelinjen. Trives best på stopperplass, men mest brukt på back.

Midtbane

Celso Borges i Adeccoligaen høres merkelig ut. Costaricaneren var en av få som hadde en godkjent sesong for Fredrikstad i fjor. Både brukt på topp og midtbanen. Hodesterk, gode ferdigheter, og et tungt skudd. Bør ha potensial til å bli divisjonens store profil i år.

Hans Erik Ramberg blir neppe noen stor profil, men gjør jobben han settes til trofast. En glimrende førsteforsvarer, som gjør den "usynlige" jobben solid. God løpsstyrke, og med brukbar teknikk, bør han kunne bli viktig i år.

Joachim Thomassen har mest vært brukt på back- eller kantplass i FFK. I år kan det bli mye tid sentralt for en meget spennende spiller. Stor løpskapasitet, god spilleforståelse, og dekker mye rom. Om han finner sin rolle i laget kan han bli meget viktig i år.

Amin Askar og Alex Valencia ser ut til å være førstevalg på kantplass. Askar har vært brukt både på back og kant, men plasseringsmessig har han vært noe ustrukturert bakerst. Dermed er en kantrolle mer passende. Driblesterk, og løper mye i løpet av en kamp. Har også vist seg som en brukbar måljeger.

Valencia er best når han får mye plass, og lov til å utfordre bredt i banen. Har tidligere vist frem en solid innleggsfot, som kan bli viktig denne sesongen. Men om han noen gang kommer til å nå opp til sin store 2005-sesong med Start er vel tvilsomt.

Midtbanen utfylles av de to ungguttene Simen Rafn og Martin Elvestad. Elvestad har fått seks innhopp på øverste nivå de to siste sesongene. Har vært et stort balltalent, men manglet tøffheten til å spille sentralt i Tippeligaen. Er i en alder hvor han bør kunne ta større ansvar de gangene han får sjansen.

Rafn er hentet opp fra juniorlaget før denne sesongen. Mest brukt på kant, og lenge vært ansett for å være et stort talent, med flere aldersbestemte landskamper bak seg.

Angrep

Andreas Tegström hadde sine to store sesonger for Sandefjord i 2005 og 2006, med 24 mål totalt. I Fredrikstad har det derimot blitt mest innhopp, og kun seks seriemål. Var viktig for Hønefoss da de sikret opprykket i høst, før han vendte tilbake til FFK. Et brukbart oppspillspunkt, som fant seg til rette i mellomrommet. God til å vende vekk spillere, og med et brukbart overblikk. Spørsmål ved om han er god nok inne i feltet.

Mattias Andersson herjet i Adeccoligaen i 2006, med 19 mål. Svensken har etter det fått det meste spolert av skader, men var positiv for Fredrikstad da han ble hentet på høsten. Trives best ut mot venstre, men må nå lukte mye på bakrom sentralt. En sikker avslutter, og god en mot en offensivt. Bør kunne levere et dugelig antall mål i år.

Konklusjon

Fredrikstad ser ut som en soleklar opprykksfavoritt. Troppen er tynn, og mange er borte. Men spillere som Piiroja, Pereira, Borges og Andersson kan få ingen i divisjonen matche.

Forsvaret er allikevel preget av liten bredde, det blir fort omrokkeringer om en stopper blir skadet. Det er også et spørsmål ved om man finner den riktige balansen sentralt på midtbanen, og om man er best tjent med på bruke Borges her eller på topp.

Keeperplassen er også en potensiell svakhet. Potensialet er stort på keeperduoen, men de har samtidig variert sterkt i prestasjonene de gangene de har fått sjansen.

Ellers er det naturligvis et spørsmål ved hvordan klubben merker en vinter full av krangling. Mange er borte, men det har kostet tid, penger og krefter. En klubb med mange sterke personligheter, og selv om enkelte er luket ut, vil det alltid være mye meninger om klubben. Fredrikstad har et stykke igjen til å ha bevist at klubben kan være samlende.

I mine øyne er det allikevel ikke tvil - Fredrikstad er den soleklart største opprykksfavoritten i divisjonen. Men la det være sagt, jeg sa det samme om Hamkam i fjor...

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3