Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltips 2010:

2. plass: Bodø/Glimt

Rykket ned i fjor, men har beholdt stammen i laget. Bunnsolid bak og på midtbaen, men er angrepet godt nok?

Tekst av Jørgen Tjærnås
Lagt ut: 06. April 2010 - 10:00

Stiftet:
Stadion: Aspmyra Stadion

Overganger

Inn

Anders Karlsen (Stavanger, tilbake fra lån)
Karl Morten Eek (Nybergsund, tilbake fra lån)
Morten Johannesen (Ullern, tilbake fra lån)
Ivar Andreas Forn (Alta, tilbake fra lån)
Michael Haukås (Stavanger)

Ut

Jan Derek Sørensen (Legger opp)
Stig Johansen (Legger opp)
Akwasi Qwakeye Oduro (Ukjent)
André Hanssen (Strømsgodset)

Treningskamper

Bodø/Glimt - Steigen 9-0
Kongsvinger - Bodø/Glimt 1-0
Bodø/Glimt - Ranheim 1-0
Bodø/Glimt - Mo 3-0
Bodø/Glimt - Fredrikstad 0-2
Bodø/Glimt - Sarpsborg 08 1-2
Bodø/Glimt - Harstad 1-0
Bodø/Glimt - Alta 0-0

Forrige sesong

Etter en finfin 4.plass i 2008 ble fjoråret en stor nedtur for nordlendingene. Kun seks seiere er ikke godt nok for et lag som har som mål å overleve i Tippeligaen. Og uten seier de siste åtte rundene ble nedrykket klart. Kun en seier borte, minst scoringer, og nest flest baklengs. Da blir det nedrykk.

Trener

Kåre Ingebrigtsen opplevde motgang i fjor, etter en glimrende sesong året før. Trønderen virket lettere frustrert gjennom hele fjoråret, og det var få tegn til forsøk på å endre en nedadgående trend. Får det sannsynligvis lettere i år, hvor ting ventes å gå mer på skinner.

Stallen

Keeper

Pavel Londak hadde en bunnsolid sesong i 2008. I fjor så han derimot ut som en fisk på land til tider. Ga mange unødvendige returer, og virket usikker i feltet. Den estlandske landslagskeeperen er på sitt beste en solid skuddstopper med solid rutine. Spørsmålet er om han finner tilbake til den formen.

I bakhånd lurer Ivar Andreas Forn, som i fjor var utlånt til Alta på høsten, og Jonas Ueland Kolstad, som har vært et evig andrevalg i klubben. Noe som førte til at han valgte å by 3000 kroner for et reklameskilt på Aspmyra i fjor, hvor det etter planen skulle stå "Hvorfor spiller ikke Jonas i dag?".

Forsvar

I Per Verner Rønning og Johan Lædre Bjørdal har Bodø/Glimt et stopperpar som har vist at de klarer seg utmerket et nivå høyere opp. Og begge har da også vært linket til Tippeligaklubber i vinter.

Rønning er meget duellsterk, men det er mye mer enn det som gjør han til en drivende god midtstopper. Plasseringssikker, leser spillet godt, og brukbar med ball.

Bjørdal burde vært lengre framme i karrieren, men sykdom og skader har gjort at de foregående sesongene har blitt sterkt varierende. Har kun fått med seg 43 kamper på fire sesonger som en følge av problemene. En fotballklok midtstopper, som også styrer forsvaret godt. Stopperparet bør være en nøkkel til få innslupne mål i år.

I Alo Bärengrub har man også god back up. Landslagsspiller for Estland, men har sjelden vært et førstevalg i Bodø. Hodesterk og solid, men mangler tempoet som ville gjort det tyngre å vrake han.

Mounir Hahmoud er offensiv av legning, og ble tatt ut i "nye Drillos" første tropp. Men fjorårets sesong var en liten nedtur for den sterkt troende muslimen. Bidro sjeldnere offensivt, som en naturlig konsekvens av at Glimt hadde ballen mindre. I Adeccoligaen bør han ha potensial til å markere seg langt sterkere.

På motsatt back er det liberianeren Willis Forko som regjerer. God defensivt en mot en, og brukbart hurtig, men bidrar lite fremover.

Et annet alternativ er Ruben Imingen. Tidligere et stort talent, men har aldri helt kommet tilbake etter to tunge skader. Først var det et røket korsbånd, før Morten Fevang gjorde så godt han kunne for å stoppe venstrebackens karriere i en treningskamp, og påførte Imingen et beinbrudd. Den tidligere U21-landslagsmannen virker å ha blitt noe mer forsiktig etter skadene, etter tidligere å ha vært en offensivt frisk back.

Midtbane

Runar Berg valgte å spille gratis for klubben i fjor, for å hjelpe en trøblete økonomi. Men sesongen på banen ble ikke mer enn middels for veteranen. Sesongen endte uten mål, og kreativt var han ikke der han tidligere har vært. Bør allikevel ha alle sjanser til å få en ny vår i 1.divisjon. Også i år får han mye av ansvaret for det skapende spillet.

Både Michael Haukås og Anders Karlsen rykket ned med Stavanger i fjor. Nå er de to klare for spill i Glimt denne sesongen. Karlsen er en del av en glimrende årgang i klubben, og trives best som en dyptliggende spillfordeler. Mangler noe tempo for å være et sikkert førstevalg, men vil garantert få sine sjanser.

Haukås er en indreløper med duellkraft, og et godt driv med ballen. Spennende å se hva han kan få til i et godt lag.

Dypt på midtbanen får Christian Berg ansvar i år. Plasseringsmessig dyktig, og vinner mange dueller på midtbanen. Også med en brukbar pasningsfot. Bør kunne styre mange kamper på dette nivået.

Også Thomas Rønning er et alternativ på indreløperplass, men har også vært brukt både på back og kant i Bodø. Trønderen er løpssterk, og fotballklok. Men det konstruktive med ballen i beina er det han trenger å jobbe med, og som gjør at han ikke er noe sikkert førstevalg i år.

Anders Konradsen derimot, kan i år som i fjor vente seg mye spilletid. 90-modellen trives best som indreløper, men sammensetningen i stallen gjør at det kan bli mye tid på kant også i år. God og klok med ballen i beina, og med et godt overblikk. En mann å regne med i lang tid fremover.

Angrep

Thiago Martins er på sitt beste en naturlig målscorer, og herjet i 1.divisjon i 2007. Men de to sesongene i Tippeligaen har vært sterkt varierende, og Glimt trenger brasilianeren tilbake i god, gammel form. Et oppspillspunkt, og lur inne i boksen. Bør produsere minst et tosifret antall mål i år.

Ellers er Stefan Johansen et alternativ, og en mann å se opp for. Vardøværingen har vært regnet som et stortalent i flere år, men har slitt med å slå helt gjennom. Men fikk sjansen mot slutten av forrige sesong. Stor innsats, og dyktig med kula. Kan bekle flere posisjoner, men er en naturlig måljeger.

Håvard Sakaraiassen ble brukt som stopper i fjor, men kan være et spissalternativ i år. Mangler tempo, men har duellstyrken. Har tidligere vist seg som en måljeger på dette nivået.

På kanten slo Daniel Stensland gjennom i fjor. Den lynraske unggutten viste seg frem med en uredd stil, og utfordret villig de fleste backer. Men det ble litt for enkelt noen ganger, og han trenger å utvikle resten av spillet sitt. Dermed er kanskje spill i Adeccoligaen det han trenger i år.

En som ikke mangler rutine, er det tidligere stortalentet Trond Fredrik Ludvigsen. Da han slo gjennom var det neppe mange som spådde at han ville være i Adeccoligaen i 2010, men slik har det blitt. Kom tilbake til Bodø i 2008, etter mislykkede opphold i Trondheim, Berlin, Drammen og Bergen. Hva som skjedde med han er et godt spørsmål. Mangler selvtilliten fra den gangen han slo gjennom som 16-åring. Fortsatt fotballklok, men mangler tempoet og ferdighetsregisteret til å være mer enn en ordinær ving, dessverre.

Konklusjon

Glimt bør ha potensial til å gjøre oppholdet i Adeccoligaen så kort som mulig. Stopperparet er utmerket, backene solide, og midtbanen inneholder både bredde og kvalitet. Londak bør kunne heve seg fra fjorårets svake sesong bakerst.

Dermed er det angrepet som er det store spørsmålstegnet. Martins har vært sterkt varierende i Tippeligaen, og på kantene er det få gode alternativer. Det betyr at man er avhengig av at ungguttene som kommer til å få mye tid her, presterer. I fjor var bidragene fra midtbanen få fremover, og det er også et klart forbedringspunkt for Glimt i år.

At man har beholdt Rønning og Bjørdal i forsvar gir laget en stor trygghet. Men begge to er så solide at man kan regne med at det vil være interesse for dem også i sommervinduet. Sannsynligvis er det kun den svake økonomien i flere klubber som holdt de to i Bodø denne vinteren.

Får man spillet til å flyte som i 2008, blir laget meget severdig i år. Ellers blir det et lag som sliter til seg poengene. I toppen blir de uansett å finne, men kvaliteten i laget er ikke større enn at det kan bli kamp helt til døra.

 

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3