Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltips 2010:

7. plass: Alta

Finnmarkingene hadde en positiv sesong i fjor, og viste seg som et offensivt villig lag. Bør ha potensial til å fortsette den fine trenden denne sesongen.

Tekst av Jørgen Tjærnås
Lagt ut: 02. April 2010 - 10:01

Stiftet: 19.mai 1927
Stadion: Finnmarkshallen

Overganger

Inn

Petter Larsen (Byåsen)
Alexandar Vasilev (Makedonia)
Samuel Dirscher (Start 2, var utlånt til Vindbjart i fjor)
Faris Efendic (Celik Zenica, Bosnia-Herzegovina)
Markus Rolandsen (Bossekop)
Aleksander Solberg (Bossekop)
Vebjørn Slettli (Egen juniorstall)
Jacob Nilsson (Bossekop)
Dag Andreas Balto (Egen juniorstall)
El Hadj Sega Ngom (Senegal)
Christian Gauseth (Bryne)

Ut

Vegard Braaten (Tromsø)
Yaw Ihle Amankwah (Brann, tilbake etter lån)
Ivar Andreas Forn (Bodø/Glimt, tilbake etter lån)
Haukur Pall Sigurdsson (Throttur, Island, tilbake etter lån)
Jay Needham (Austin Aztex, USA)
Mikko Vilmunen (KuPS, Finland)
Nicolai Misje (Løv-Ham)
Jan Tommy Haugli (Tar pause fra fotball)

Treningskamper

Alta - Hammerfest 11-0
Alta - Bossekop 4-0
Fredrikstad - Alta 2-2
Lyn - Alta 0-2
Alta - Kirkenes 4-1
Tromsdalen - Alta 2-1
Alta - Fløya 6-0
Tromsø - Alta 0-1
Alta - Nybergsund 1-1
Alta - Moss 1-2
Bodø/Glimt - Alta 0-0
Meløy - Alta 0-7

Forrige sesong

Overrasket de fleste med å bli nummer 6 i en rekordjevn Adeccoliga. Borte var man på nivå med Haugesund, Sarpsborg og Kongsvinger, som alle endte foran på tabellen. Men hjemme ble for mange poeng rotet vekk til at man kunne oppnå noe større.

Og kampene til finnmarkingene var sjeldent kjedelige, med 50 scorede mål og et mindre baklengs.

Trener

Åsmund Bjørkan er fersk i gamet, men imponerte i sin første sesong. En tydelig leder, som forstår hva som kreves i en klubb og på et sted som Alta. Har klart å skape entusiasme rundt laget, og fremstår som en trener med en tydelig spillestil. Gjenskaper han suksessen fra fjoråret vil han nok kunne være moden for større oppgaver snart.

Stallen

Keeper

Etter å ha mistet forrige sesongs keeperduo, er Samuel Dirscher og Faris Efendic hentet inn for å kjempe om den bakerste jobben.

Tysk-bosnieren Efendic har en fortid i en lang rekke tyske amatørklubber, før han har vært innom fem bosniske toppklubber på fem år. En stor keeper med god fysikk, som allikevel virker å trives best på streken. Det er for øvrig laget en hyllestvideo til han på YouTube, med en lettere irriterende og ganske så merkelig sang lagt på. Om noen er interessert.

Samuel Dirscher var opprinnelig Starts eiendom, men spilte for Vindbjart i fjor. Også en keeper med brukbar fysikk, men som ikke har virket like trygg som Efendic i oppkjøringen.

Forsvar

Alexandar Vasilev er hentet inn for å erstatte Jay Needham og Yaw Ihle Amankwah på stopperplass. Makedonieren beskrives som en god duellspiller som også er sterk en mot en defensivt, og er en mann man forventer at skal styre forsvaret i år.

Sammen med han finner vi Thomas Braaten. Tvillingbroren til Vegard, som nå har reist tilbake til Tromsø. Som stopper er Braaten brukbart duellsterk, og dyktig i plasseringsspillet.

På høyre back ser Martin Norbye ut til å være et førstevalg i år. Undertegnede hadde snasen for det han presterte som kantspiller i fjor, og som back er han noe mer varierende. Offensivt villig og god, og dyktig med ballen i beina, men sliter mer en mot en defensivt.

Martin Overvik er et annet alternativ, og en motsetning til Norbye. Sterk fysisk, og dyktig defensivt, men med begrensede offensive kvaliteter.

På venstreback er Thomas Andresen et sikkert valg. Rutinert, fysisk tøff, og viker ikke i duellene. Men mangler noe tempo.

Et annet alternativ er en annen veteran, Jan Egil Brekke. Har et godt venstrebein, og flyter på rutinen sin. Men i likhet med Andersen mangler han tempo for å klare seg ypperlig på dette nivået.

I bakhånd har man to unge spillere i Aleksander Solberg og Markus Rolandsen, som begge er hentet inn fra nabo Bossekop.

Midtbane

Christan Gauseth holdt på å havne i GAIS og Allsvenskan. Men det ble heller spill i Alta denne sesongen for romsdalingen, som har vært innom Groruddalen, Molde og senest Bryne de siste årene. "El Rifle" er en spiller med stor tro på seg selv, og gode egenskaper med ball. Best når han får være mye nær ballen, og med kloke løsninger offensivt. Har tidligere bevist at han har et godt skuddbein, men det har nærmest vært lagt på hylla i tiden på Jæren. Heller ikke den som tar de største dragene defensivt.

Gauseth kan fort komme til å danne duo sentralt med siste gren på Reginiussen-stammen, i form av Christian. Hadde en god sesong i fjor, og det var ikke bare navnet som sørget for at han ble lagt merke til. God med ballen, stor aksjonsradius, og med en god pasningsfot. Skal ikke se bort fra at han gjør det samme som sine to storebrødre, og tar turen til Tromsø.

Om Alta velger å spille med fire mann på midten, betyr det fort at Magnus Andersen og Petter Larsen blir skjøvet ut på kanten, selv om begge to kanskje er best i en indreløperrolle. Felles for dem begge er en god motor, og mange og riktige løp, både offensivt og bakover. Andersen var ønsket i Tromsø før sesongen, men klubbene ble ikke enige. Larsen på sin side hadde en solid sesong for Byåsen i 2.divisjon, noe som førte til interesse fra flere Adeccoligaklubber.

I bakhånd har man unge Håvard Nome, som har vært et fast innslag på G19-landslaget. En toveisspiller, som foreløpig mangler noe fysikk på å få sitt store gjennombrudd. Også Jacob Nilsson, hentet fra nabo Bossekop, er et alternativ til en midtbaneplass. Beskrives som en løpssterk spiller som er best når han får ligge dypt.

Angrep

Aziz Idris ble mye brukt som hengende spiss i fjor, og ser ut til å fortsette i den rollen. Har et godt driv med ballen, og et fint overblikk. Er noe rotete i stilen, og skuddfoten er ikke helt finsiktet ennå.

Ellers håper man at Diomande Alassane fortsetter utviklingen. Var tidvis god i fjor, men målsnittet kan ike sies å ha vært like solid. God med ballen i beina, og en meget dyktig spiller en mot en offensivt. Skal bli spennende å se om han er strukturert nok til å spille alene på topp.

Ellers er Sega Ngom hentet inn i vinter. Beskrives som en bakromsspiss, og skal etter sigende ha imponert på prøvespill. Men det er umulig å si hva man kan vente seg av han, og om han tar nivået i Adeccoligaen.

Sistemann på topp er Aldin Softic. Trives best ut til venstre, men kan også brukes som et oppspillspunkt på topp, om man vil ha en annen spillertype enn resten man har der.

Konklusjon

Altas imponerte stort i fjor. Nå er fem av de med mest spilletid, Haugli, Amankwah, Needham, Braaten og Vilmunen, borte. Erstatterne er en blanding av ubeskrevne utlendinger, spillere fra 2.divisjon og Christian Gauseth. Hvordan de tre nye utlendingene, Vasiliev, Ngom og Efendic tar nivået blir avgjørende for Alta i år.

Midtbanen ser ut til å være Altas sterkeste lagdel på papiret. Reginiussen, Gauseth og Andersen har prestert godt i Adeccoligaen, og Larsen det samme et nivå under. Spørsmålet er om man er tjent med å ha de to sistnevnte i brede posisjoner, og om det er nok defensiv vilje sentralt.

I baklinjen har man mye duellkraft, men også her er backene et spørsmålstegn. Jeg tror for eksempel Martin Norbye kommer bedre til sin rett i en kantrolle, og kanskje blir det det på han etter hvert.

Offensivt har man spennende kvaliteter, og uforutsigbarhet. Sannsynligvis vil det neppe bli kjedelig å se Alta i år heller, det blir nok mange mål begge veier også i år. Men jeg tror de har nok tempo og offensiv kraft i laget til å gå mot en ny fin sesong.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3