Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltips 2010:

11. plass: Moss FK

En blanding av rutinerte travere og ambisiøse unggutter utgjør årets mosselag, men vi mener stallen ser såpass tynn ut at klubben vil måtte kjempe hardt for å overleve en ny sesong på nivå to. Det blir en kamp for tilværelsen på Melløs i år.

Tekst av Jørgen Tjærnås
Lagt ut: 31. March 2010 - 15:20

Stiftet: 28.august 1906
Stadion: Melløs Stadion

Overganger

Inn

Kenneth Kvalheim (Sogndal, tilbake fra lån)
Mads Kaxrud (Egen juniorstall)
Vegard Edelsteen (Egen juniorstall)
Andreas Eikum (Drøbak/Frogn, tilbake fra lån)
Kevin Nicol (FK Haugesund)

Ut

Vladan Grujic (Laktasi, Bosnia Herczegovina)
Lars Martin Engedal (Fløy)
Lars Øvrebø (Drøbak/Frogn)
Einar Kalsæg (FK Tønsberg)
Frode Larsen (Vålerenga, tilbake etter lån)
Christer Jensen (Strømmen, var utlånt fra Vålerenga i fjor)
Gudbrand Ensrud (Drøbak/Frogn)
Mahmoud El Haj (Kristiansund BK, lån til 1.august)

Treningskamper

Stabæk - Moss 5-1
Kjelsås - Moss 0-0
Follo - Moss 1-0
Sarpsborg 08 - Moss 4-1
Moss - Bryne 1-3
Moss - Alta 2-1
Fredrikstad - Moss 5-1

Forrige sesong

Endte til slutt på 7.plass i Adeccoligaen, og selv om avstanden opp til kvalikk kun var 6 poeng, var man aldri virkelig nærme. Nedrykksstreken var også forholdsvis tett på en stund, men det var andre lag som kjente det presset mer.

Spesielt stabile var man heller ikke. En seier ble aldri fulgt opp med 3 poeng også i neste kamp. Ustabiliteten kan også vises med resultatene mot Hønefoss - Tap 0-6 på bortebane etter å ha blitt rundtspilt, før man svarte med å vinne 4-0 hjemme mot samme lag litt over en måned seinere.

47 scoringer må sies å være ålreit. 53 baklengs derimot, er alt for mye for et lag med ambisjoner om å kjempe om kvalifisering.

Etter sesongslutt holdt Lisensnemda på å ta fra Moss lisensen. Men anken gikk igjennom, og til tross for økonomisk surr får kråkene beholde plassen i Adeccoligaen.

Trener

Per Morten Haugen kom fra Fredrikstad før forrige sesong, for å ta fatt på sin første store jobb som hovedtrener. Han tok gull med Moss i 1987, og er derfor godt kjent i klubben. Men siden han ble ansatt for et år siden, har forutsetningene blitt endret. Store deler av trenerteamet fra i fjor er borte, deriblant Tor Trondsen og Knut Torbjørn Eggen.

42-åringen virker som en stødig kar, og en god leder. Men sleit i fjor med å finne den optimale startelleveren, noe som førte til en del omrokkeringer, og lite stabilitet.

Stallen

Keeper

Arnold Origi har hatt to tunge sesonger for Moss, etter å ha vært solid i 2007. Skader, landskamper og vraking har gjort at han kun har spilt 8 kamper hver av de to siste sesongene. Kenyaneren er dyktig på strek, og villig i feltet, selv om det ikke alltid lykkes like godt.

I bakhånd har Moss Andreas Eikum, som i fjor var utlånt til Drøbak/Frogn. Han gjorde seg allikevel kanskje mest bemerket da han spiste en hamburger på halvannen kilo på en bensinstasjon, noe som førte til medieoppslag både i lokalaviser og VG.

- Jeg er ikke mett en gang, var den sultne keeperens kommentar etter "bragden". En keeper med store fysiske forutsetninger til å bli en toppkeeper, men mangler foreløpig stabiliteten på å kunne være et sikkert valg i 1.divisjon.

Forsvar

Krister Wemberg er et av landets mest spennende stoppertalenter. 18-åringen flyttet fra Sortland til Moss for å gå på Wang, og fikk i fjor 23 seriekamper for Moss. Særdeles fotballklok til å være så ung, og også gode tekniske ferdigheter. En moderne stopper, som har rukket å være på blokka til flere storklubber, og blant annet har prøvd seg i Fulham. En mann vi vil høre mer til i årene som kommer.

Han kommer sannsynligvis til å danne stopperpar med langt mer rutinerte Fabian Vidalon i år. Franskmannen fikk en del kamper på midtbanen i høst, men trives best bakerst. Duellsterk og en god plasseringsspiller, men flytter ikke beina hurtigst av de 22 som er på banen.

Moss kan i år komme til å stille med en formasjon som må sies å være relativt uvanlig på disse breddegrader. I treningskampen mot Fredrikstad valgte man å stille med tre midtstoppere, i en variant av 5-3-2/3-5-2. Det betyr at Martin Thømt Jensen tar den siste stopperplassen. Til tross for sine 19 år har han allerede fått med seg 50 kamper i Adeccoligaen. Har vært i søkelyset til Rosenborg, Stabæk og flere utenlandske klubber, og står med et solid antall aldersbestemte landskamper. Men i fjor var han varierende på banen, og tapte litt for mange dueller. Men er veldig trygg med ball, og kan passere pressledd, noe som kan bli viktig for Moss i år.

På høyreback går Tommy Edvardsen på en ny sesong, etter å ha vært på prøvespill litt rundt omkring i landet. Har et rykte som en av Norges beste dødballleggere, men i fjor var det ikke mange assist som kom fra høyrefoten. Mangler noe tempo, men er en grei førsteforsvarer. Skal bli spennende å se om han får bidratt mer offensivt når han antakeligvis blir liggende høyere i banen.

Halvard Lien Simonsen ser ut til å ta den andre plassen som breddeholder. Et brukbart venstrebein, og et brukbart tempo, men ble for ofte lurt i sin backposisjon i fjor.

Et annet alternativ kan være Marius Gjestrumsbakken, selv om han først og fremst ser ut til å være tiltenkt en midtbanerolle i år. Har så vidt vært innom U21-landslaget, og trives i utgangspunktet best når han får ligge bredt. Brukbart tempo og løpskapasitet, men blir tidvis lite involvert offensivt.

Niklas Heia og Jørgen Magli kan også værer backalternativer. To lokale unggutter som fortsetter en fin tradisjon i Moss med å komme fra egen juniorstall.

Midtbane

Djedje Arnaud Sery, med kallenavnet Zacler, kan gå mot en startplass i år. Ivorianeren ble hentet like før overgangsvinduet stengte i sommer, men fikk få sjanser i høst. Beskrives som en ballsikker midtbanespiller med stor aksjonsradius, og det skal bli spennende å se hvordan han takler den fysiske Adeccoligafotballen.

Sammen med Zacler ble også Amadou Ouattara, eller "Goucher" hentet. Trives i utgangspunktet best når han får spille på topp, og skal ha brukbare ferdigheter, men ser ut til å være et steg lengre unna laget enn kompisen sin.

John Machete Muiruri ser ut til å kunne ta en indreløperrolle i årets sesong. Kenyaneren har et godt driv med ballen, men har vært mye plassert på benken de siste sesongene, fordi han ikke alltid er like trofast mot de defensive oppgavene sine.

Det er også et spørsmål ved om Markus Ringberg blir brukt på midtbanen i år. Den rutinerte svensken er særdeles hodesterk, og vil nok vinne mange dueller i år. Men han flytter beina for sakte til å være en spesielt god førsteforsvarer på bakkeplan. Som spiss er han et naturlig oppspillspunkt, og sterk feilvendt. Vil nok rydde unna mange dødballer i år, og sette et par riktig vei.

Marius Henriksen er et annet alternativ på indreløperplass. Unggutten har flere prøvespill i russiske Zenit bak seg, til tross for kun sporadiske sjanser i Moss. God utholdenhet, og god med ball i beina. Hadde en opptur i høst, etter å ha opplevd en utvikling som hadde stagnert litt.

Angrep

Kenneth Kvalheim er tilbake etter et opphold i Sogndal som i beste fall kan sies å ha vært middelmådig. Men måljegeren scoret uansett 13 mål i fjor, året etter å ha blitt toppscorer. Er kanskje den fremste måljegeren i landet. God avslutningsteknikk både med hodet og beina, og irriterende ofte på riktig sted inne i boksen. Brukbar fart og teknikk, men kan ikke kalles ekstrem på noen av områdene. Skal Moss gjøre det bedre enn jeg mistenker, avhenger nok mye av Kvalheim.

Thomas Klaussen ble hentet fra Nardo. Best når han er rettvendt, og en luring inne i boksen. Er i likhet med Kvalheim er solid avslutter, og ofte på rett sted. Men merket at tempoet i Adeccoligaen er vesentlig høyere enn han er vant til.

Konklusjon

Moss var heldige som fikk beholde plassen i Adeccoligaen. Men det er tydelig at de økonomiske problemene har satt sine spor. Kvalheim tilbake fra lån er eneste vesentlige "forsterkning", mens flere spillere med mye tid på banen i fjor har forlatt klubben.

Det er allikevel lyspunkter. I Thømt Jensen og Wemberg har man to av landets mest spennende stoppertalenter, og totalt sett inneholder a-stallen et tosifret antall lokale unggutter. Men manglene i laget er også tydelige.

Jeg er usikker på hvor klokt forsøket med 5-3-2 er. For at en slik formasjon ikke skal bli alt for baktung kreves det kloke og løpssterke breddeholdere, og indreløpere som evner å søke ut bredt når det kreves. Jeg er usikker på om spillerne Moss planlegger å bruke her evner å fylle rollene godt nok. Lag som evner å doble på kantene vil hvertfall sørge for at de to backene får mye å gjøre i år.

Midtbanen til Moss ser også ut som et spørsmålstegn. Gjestrumsbakken, Ringberg og Muiruri er nok best i andre roller, men kan bli brukt mye her. Muiruri må vise et helt annet defensivt engasjement enn tidligere om det skal lykkes.

På topp har man flere spennende typer, men er allikevel særdeles avhengige av Kvalheims scoringer. Velger man Ringberg som makker vil det bli et temposvakt angrep, som gjør at motstanderne kan velge å stå høyere.

Moss vil helt sikkert variere i år, slik de har gjort foregående sesonger. Men jeg tror det blir en nedtur på Melløs i år, og at det er å unngå nedrykk som blir hovedfokus, fremfor å kunne se oppover på tabellen.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

17/02/2024 15:30 | 3147bc24