Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltips 2010:

13. plass: FK Lyn

Lyn berget seg så vidt unna økonomisk ruin i fjor, ved hjelp av vaffel- og spillersalg. Et salg som fortsatte helt fram til nyttår, og som har sørget for at laget er helt annerledes enn for et år siden. Framstår som så svekket, at det kan bli nok en nedrykkskamp i år.

Tekst av Jørgen Tjærnås
Lagt ut: 30. March 2010 - 11:48

Stiftet: 3.mars 1896
Stadion: Bislett Stadion

Overganger

Inn

Alexander Hassum (Egen juniorstall)
Steinar Strømnes (Kongsvinger)
Tom Sadeh (Egen juniorstall)
Daniel Chima (Bussdor United, Nigeria)
Fredrik Guldbrandsen (Lillestrøm, lån ut vårsesongen)

Ut

Tommy Berntsen (Legger opp, blir juniortrener i klubben)
Kasey Wehrman (Ukjent)
Jo Inge Berget (Strømsgodset, var utlånt fra Udinese, Italia, i fjor)
Paul Obiefule (Hønefoss)
Davy Claude Angan (Hønefoss)
Magne Simonsen (Molde)
Kim Holmen (Kongsvinger)
Erling Knudzon (Lillestrøm)
Petter Furuset (Hammarby, Sverige. Var utlånt til Assyriska, Sverige, i fjor)

Treningskamper

Lyn - Tønsberg 3-4
Lyn - Alta 0-2
Lyn - Sandefjord 0-2
Viking - Lyn 2-0
Start - Lyn 5-1
Lyn - Sogndal 2-2
Fredrikstad - Lyn 5-0
Sarpsborg 08 - Lyn 2-0

Forrige sesong

Det meste handlet om utenomsportslige ting for Lyn i 2009. Klarte med et nødskrik å berge økonomien, men det kostet på andre fronter. Så godt som hele spillerstallen er borte, og administrasjonen er krympet til et minimum. På banen endte fjorårets sesong med kun to seiere, og nedrykket var mer eller mindre klart fra første hestehov dukket opp tidlig på våren.

Trener

Gunnar Halle tok over ansvaret for Lyn halvveis ut i forrige sesong, da Kent Bergersen forlot trenerposten. Har fått en tøff oppgave med å skape et bærekraftig lag i Lyn. Ingen utlært trener, men har med seg god erfaring fra en lang karriere som spiller, og har lang fartstid som assistenttrener i Lillestrøm, Viking og Lyn. Avhengig av å skape et lag med tro på seg selv denne sesongen.

Stallen

Keeper

Amerikanske Tyrel Lacey har et etternavn som ikke akkurat lover for stort keeperspill. Men på prøvespill i Lyn forrige sommer så han ut som en lovende keeper, hvor han blant annet stod en solid kamp mot Liverpool. Men utover høsten begynte han å gjøre en del uvanlige ting. Uvanlig er sjelden bra i keeperperspektiv, og selv om nedrykket for lengst var klart, gjorde han lite for å utsette det så lenge som mulig. I feltet gjør han spesielt mye rart, men for å være rettferdig, så har han også tidvis vært ålreit på strek.

I bakhånd har man islandske Arnar Petursson, som heller ikke var spesielt heldig da han fikk sjansen i fjor. Markerte seg først og fremst med en frisyre som forbindes mer med Blitz enn møblerte hjem på Oslo vest. Men har vist et potensial, og har ikke det samme trykket på seg om han får sjansen i Adeccoligaen, som i Tippeligaen.

Forsvar

Vegard Gjermundstad fikk sjansen for første gang i fjor, med varierende hell. Den høye midtstopperen har en god fysikk, og er god til å lese spillet. Men pasningsfoten er ikke den beste. I Tommy Berntsens fravær får han sjansen til å tre frem som en leder i år.

Sammen med han kan vi komme til å finne Oliver Risser. Han er faktisk landslagskaptein for sitt Namibia, og ble hentet fra Manglerud Star i fjor. En stopper som er god til å lese spillet, og med naturlige lederegenskaper.

På venstreback kan Jimmy Tamandi bli en hit i år. Svensken har vært i klubben i to år, men bare så vidt rukket en tur innom banen, som en følge av store skadeproblemer. En hurtig back, men det er selvsagt et stort spørsmålstegn hvor han er etter to år på sidelinjen.

Et alternativ kan være en annen svenske, Richard Nilsson. Ble mye brukt som target man på slutten av kamper forrige sesong, men er opprinnelig back. Fysisk solid, men ellers en relativt begrenset spiller.

På motsatt back kan Thomas Jacobsen bli et førstevalg i år. Den tidligere Glimt-spilleren var inn og ut av Lyn i fjor. En back med brukbart tempo, men som mangler noe på å være en utmerket førsteforsvarer.

Et alternativ kan være Tom Sadeh, som etter det undertegnede vet, er den eneste jødiske toppspilleren i Norge. Han spilte et ordinært G14-lag til finalen i Norway Cup nærmest på egenhånd for noen år siden, og er en spiller man lenge har sett at vil bli god. Trives best sentralt, først og fremst i en dyp rolle på midtbanen, men er brukt som back i oppkjøringen. En ballvinner, som også har et tungt skudd.

Midtbane

Gøran van den Burgt er også en spiller undertegnede har sett spille siden han var småguttespiller. Da med en vinnervilje som var nesten usunn, men nå som en potensiell lederfigur på banen. God med ballen, og et godt skuddbein, noe han beviste da han dundret inn et langskudd mot Lillestrøm i fjor. Både en ballvinner og ballfordeler, men mangler noe på tempoet. Får en viktig rolle i årets Lyn-lag.

Sammen med han på midtbanen finner vi Steinar Strømnes. Var med på å sende Kongsvinger opp i fjor, da først og fremst i forsvarslinja. Kan være et alternativ både som stopper og dypt på midtbanen i år. Fotballklok spiller med et brukbart pasningsbein, men kan bli noe for lett i duellene til tider.

Om Lyn velger å spille med tre mann på midtbanen blir Stanley Ihugba sistemann. Nigerianeren er først og fremst en ballvinner, og har en aggressiv spillestil. Med ball i beina er han begrenset, men kanskje kan han utvikle de delene av spillet i en divisjon hvor spillet går hakket saktere?

Velger Lyn å spille med to mann sentralt, kan Endre Fotland Knudsen være et kantalternativ. Mangler hurtighet, men har god ro, og kommer til mange innlegg. Er vokst opp i klubben, og har spilt i den rødhvite trøya siden han var 10 år gammel.

Edwin Kjeldner er også et kantalternativ, først og fremst ut til venstre. Kvikk, og med brukbar teknikk kan han bygge på seg nødvendig erfaring om han får sjansen i år.

Jean Stephane Yao Yao og Bi Hverve Guessan ble hentet til Lyn mot slutten av forrige sesong fra Elfenbenskysten. To spillere som liker seg best når de får ligge bredt ut i angrep, med kvikke føtter. Fortsatt to spillere som er langt fra ferdige, og det skal bli spennende å se om de får mange sjanser i år.

Angrep

Det er merkelig å skulle presentere Mads Dahm under angrepsspillere. Men det ser ut til at det er der han er tiltenkt å spille i årets sesong, som et oppspillspunkt i 4-3-3. Solid fysikk, og god hurtighet. Så gjenstår det å se om han har noe å gjøre som feilvendt spiss, og som avslutter. Er opprinnelig midtstopper, og har vist seg som et spennende prospekt der.

Daniel Chima kan bli en hit i år, i en klubb som er kjent for å finne, eller få, ukjente afrikanske stortalenter. Har vært sammenlignet med Odds Bentley da han var på prøvespill der i høst. Beskrives som en hurtig spiller som liker å utfordre en mot en. Så får vi se om Lyn nok en gang har funnet gull.

Også Fredrik Guldbrandsen er hentet inn for å styrke et tynt angrep, i første omgang ut vårsesongen. Sønnen til legendariske Tom "Bukken" Guldbrandsen bør i det minste ha fotballgenene i orden. 17-åringen har vist seg som en spiss med brukbar hurtighet, som også er god til å lukte sjansene. Kanskje best som en av to spisser, skal bli spennende å se om han klarer en antatt kantrolle.

Konklusjon

Lyns nedtur det siste året har vært enorm. Klubben har mistet nærmere 20 spillere til klubber på øverste nivå det siste året, og så vidt overlevd. Nå starter man på nytt i Adeccoligaen, men grunnlaget kunne vært bedre.

For stallen er ujevnt bygd. Nesten ingen angrepsspillere og mange forsvarere har ført til at Mads Dahm er sendt opp på topp. Et prosjekt som i beste fall høres halvtvilsomt ut. Også på kantene er det vanskelig å si hvordan laget blir. Guldbrandsen og Chima kan bli brukbart, eller det kan bli for lett. Bak dem er alternativene få.

Også på keeperplass er det et Lyn som ikke akkurat ser bunnsolid ut. Overgangen fra keepere som Eddie Gustavsson, Johan Dahlin og Kenny Stamatopoulos til Tyrel Lacey er enorm, og det vil merkes. Heller ikke backene ser spesielt solid ut, med mindre Tamandi finner seg selv etter to år på sidelinjen.

Det eneste lyspunktet er stopperplass og den sentrale midtbanen. Gjermundstad, Risser, van den Burgt, Strømnes og Ihugba er fem spillere som bør kunne stå frem på dette nivået, og bør sørge for å slippe motstanderen til relativt få sjanser. Men midtbanen er først og fremst preget av gode defensive egenskaper - Det er få som kan ta de riktige og viktige løpene inn i motstanderens straffefelt.

Lyn driver fortsatt godt i yngres avdelinger, og vil på lang sikt profitere stort på det. Men på kort sikt tror jeg de nok en gang skal få slite. Det er vanskelig å se hvem som skal score de nødvendige målene i år, og ellers er det også store svakheter i årets utgave. Jeg tror Lyn må ta turen ned til 2.divisjon, et år etter at de så vidt klarte å unngå å bli sendt dit av Fotballforbundet.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

17/02/2024 15:30 | 3147bc24