Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltips 2010:

16. plass: Follo FK

Har beholdt stammen i laget, en miks mellom lokale unggutter og et par mann med rutine. Men er ikke vesentlig styrket siden fjoråret, og har liten bredde i troppen. Derfor tror vi laget fyker rett ned til 2.divisjon igjen.

Tekst av Jørgen Tjærnås, Foto: Follo-fotball.no
Lagt ut: 29. March 2010 - 19:29

Stiftet: 29.september 2000
Stadion: Ski Stadion

Overganger:

Inn:

Kristoffer Moen (Korsvoll)
Andreas Birkeland (Drøbak/Frogn)
Eirik Markegaard (Sandefjord. Var utlånt til FK Tønsberg i fjor)

Ut:

Ingen

Treningskamper:

Kongsvinger - Follo 5-0
Follo - Vålerenga 0-0
Sarpsborg 08 - Follo 3-1
Mjøndalen - Follo 3-2
Follo - Moss 1-0
Follo - Sprint/Jeløy 0-2
Follo - Nybergsund 2-0
Follo - Strømmen 2-2
Follo - Tønsberg 1-3
Follo - Tromsdalen 3-0
Follo - Ranheim 0-2

Forrige sesong

Etter tre år i 2.divisjon var det i fjor klart for et suverent opprykk for Follo. Hele 14 poeng ble avstanden ned til forfølgerne Hødd og Kristiansund i avdeling 2. Allikevel var sesongen jevn ganske lenge. Men der Follo avsluttet sesongen med sju seiere de siste ni rundene, klarte de to forfølgerne kun å vinne tre kamper hver.

Follo var langt i fra mestscorende med sine 59 mål, som ble overgått av hele 14 lag i fjorårets 2.divisjon, deriblant to i samme avdeling. Men 25 baklengs må sies å være respektabelt, og kun opprykkskollega Ranheim slapp inn færre mål.

Trener

Hans-Erik Eriksen er et ubeskrevet blad på dette nivået. Den tidligere Follo-kapteinen har kun erfaring som spillende trener for nå hardtsatsende Notodden i 3.divisjon, før han gikk via jobben som juniortrener i Follo til dagens hovedtrenerjobb. Det er ikke mer enn 2 år siden Eriksen var ferdig med sitt B-trenerkurs. Adeccoligaens yngste trener står foran en tøff oppgave den kommende sesongen.

Stallen

Keeper

Glenn Arne Hansen er en av få spillere i klubben med solid rutine fra spill på høyeste nivå. Men det er nå ni år siden han spilte på øverste nivå med Strømsgodset. Siden har han rukket et opphold i Bradford, og for to år siden ble det nesten spill på nest øverste nivå i Skottland, i Ross County.

Hansen er en keeper som høres, og som er tøff i feltet. Dirigentrollen han inntar blir viktig for et Follo-forsvar som kan få mye å gjøre i årets sesong. Men Hansen har hatt en trøblete vinter. For to måneder siden vurderte han å legge opp, som en følge av fysiske problemer.

Det ville bety trøbbel for de nyopprykkede. For i bakhånd har man kun urutinerte Sindre Evensen og Kim Adrian Kralani. To lokale keepere, som kun har erfaring fra spill i 3.divisjon. Det har sørget for at klubben har intensivert jakten på en ny keeper. Kim Deinhoff, som har lang erfaring fra spill i 1.divisjon, sist med Løv-Ham, kan bli klar for Follo før seriestarten om en ukes tid, og vil være en solid utfordrer til Hansens plass.

Forsvar

Edvard Skagestad er et av de mest spennende stoppertalentene vi har her til lands. 21-åringen fikk så vidt prøve seg sist Follo var oppe i 2006, men har brukt de siste årene i 3.divisjon godt. Har rukket å være på prøvespill i Celtic og NEC Nijmegen. En fysisk meget solid midtstoppen. Men foreløpig mangler han pasningsfoten og basisteknikken til å være en spillende stoppertype.

Det betyr ansvar i oppspillsfasen på vår gamle venn Christian G. Petersen, som i likhet med keeper Hansen tilfører mye rutine i et ungt mannskap. Har beveget seg lengre og lengre bakover på banen i løpet av karrieren, og er et sannsynlig stoppervalg i år. Brukbar med ball, men mangler fysikken kollega Skagestad innehar.

På høyreback har den tidligere Moss-junioren Jens Skogmo vært et sikkert valg for Follo de siste sesongene. En back med brukbare offensive kvaliteter, som også har flere landskamper på G19-nivå, og som forrige vinter var tilbake i Moss på prøvespill.

På motsatt back er Benjamin Dahl Hagen også et naturlig valg. En lokal unggutt, som har jobbet seg opp fra juniorlaget, til en fast plass på laget forrige sesong.

Bredden i forsvaret ser heller tynn ut. Anders Tronbøl, Anders Lübeck og Daniel Saastad kan alle bekle en rolle i forsvar, men er spillere som ligger et hakk bak de som er tiltenkt en rolle der.

Midtbane

Alexander Ruud Tveter hadde en fin utvikling på venstrekanten forrige sesong, noe som førte til interesse både fra utlandet og et drøss av Tippeliga-klubber, deriblant Rosenborg. Brukbar hurtighet, et godt venstrebein, og en evne og vilje til å utfordre. Spørsmålet er om han er en god nok toveisspiller til å klare seg som kantspiller i 4-4-2 et nivå høyere opp.

På motsatt kant ser nykommer Anders Birkeland ut til å være nærmest en startplass. Han betalte seg selv ut av kontrakten med Drøbak/Frogn for å få sjansen i Adeccoligaen, framfor å bli værende i 3.divisjon. Teknisk brukbar, og med god løpskapasitet.

Sentralt på midtbanen har Øystein Grini vært et naturlig valg tidligere, men i år er konkurransen tøffere. Grini er enda en av mange lokale unggutter i troppen, og kan også bekle en rolle i forsvar.

Patrik Karoliussen har ofte blitt flyttet ut på kanten for Follo, men er kanskje best når han får være mye nær ballen sentralt. Men så er spørsmålet om han kommer til nytte i en slik rolle, når Follo ventelig må ligge lavt og jage ball.

Jørgen Røssevold er et annet alternativ sentralt. Tidligere spiss, som har flere landskamper på G16- og G17-nivå, men som i likhet med mange fra sin årgang aldri slo helt gjennom. En fotballklok spiller med god teknikk, men har hatt en tendens til å ikke klare å styre kampene slik han har forutsetninger til. Denne sesongen kan bli en siste sjanse for å slå gjennom for 86-modellen.

Mads Claussen er en annen midtbanemann som aldri fikk det store gjennombruddet. Har flere kamper for Stabæk i Tippeligaen, men har blitt litt borte i Follo. En spiller som er dyktig i plasseringsspillet, løpssterk, og spiller på det enkle.

Anders Jahnsen kan også være et alternativ på flere plasser på midtbanen. Enda en lokal unggutt med mye spilletid i fjor, men har i vinter startet de fleste treningskampene på benken.

Angrep

Eirik Markegaard kan bli en viktig forsterkning i år. Bøttet inn mål for FK Tønsberg i 2.divisjon i fjor, men har ikke helt fått det til på øverste nivå for Stabæk eller Sandefjord. Har hatt et udiskutabelt talent, men ikke hatt hodet på riktig plass for å nå som langt som han kunne. Kan både brukes som et oppspillspunkt, og gjøre ting på egenhånd. En potensiell nøkkelspiller.

Også Kristoffer Moen er ny for året. Han hadde en god sesong for Korsvoll i fjor, og er en spiss som først og fremst profiterer på styrke og brukbar hurtighet.

Men i skadefri form vil nok Bonaventure Maruti ha et ord med i laget. Den rutinerte spissen har vært en nøkkelmann for Follo i flere år, og er fortsatt giftig i boksen. Men har fått oppkjøringen noe spolert av skader.

I bakhånd lurer Christian Bwamy, som fikk noen sjanser mot slutten av fjoråret. Han er hentet fra Mathare United, som først og fremst er kjent for sin suksess i Norway Cup.

Konklusjon

Follo skal få et meget tøft år i Adeccoligaen. Laget er ikke vesentlig forsterket fra fjoråret, og på papiret ser det tynt ut. Både på backplass og midtbanen er det klare svakheter, og det er få spillere på benken som kan ventes å komme inn for å snu kamper.

Allikevel skal ikke Follo betegnes som sjanseløse. De har beholdt laget som spilte klubben opp, og stammen i laget er en miks av rutinerte spillere og lokale unggutter med flere år sammen. Det betyr at man har et kollektiv som kjenner hverandre, en faktor man ikke skal undervurdere.

I Skagestad og Ruud Tveter har man også to spillere det forventes mye av i årene som kommer, og det skal bli spennende å se hvordan de klarer seg på dette nivået. På topp har Follo også et par potensielle matchvinnere i Markegaard og Maruti.

Men i sum blir det for tynt. Nå er det fortsatt slik at ¼ av lagene rykker rett ned fra Adeccoligaen. Det ville være en gedigen overraskelse om ikke Follo er et av lagene. Økonomisk er klubben også i denne sammenhengen liten, og med en kommune som ikke ønsker å bidra til en forbedret stadion, må alt gjøres på dugnad.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3