Stabæk - Fredrikstad 2-1 (1-1)

Gymkarakter: NG

Den doble gymtimen i Telenor Arena endte med et fortjent tap. Store personlige feil ga baklengsmål på verst tenkelige tidspunkt. Dette var likevel ikke kampen vi måtte vinne, og det er de tre siste kampene som er nøkkelen til om det blir Tippeliga-spill også i 2010.

Tekst av Stein Andre Sæther
Lagt ut: 04. October 2009 - 21:00

Da Tom Nordlie skrev under en langtidskontrakt var meningene delte, men de fleste var likevel samstemte om at han var den perfekte redningsmannen. Han har derimot ikke fått det helt til hos Aristokraten, som gikk på sitt tredje fortjente nederlag på rad på bortebane.

Det mangler fortsatt en del på entusiasme, respektløshet og offervilje, og mens laget tidvis viser effektiv fotball, så er det først og fremst bakover problemene tårner seg opp for bautaen på trenerbenken.

0-1 og alt virket lyst

Det var to lag som virkelig ville kjenne på hverandre før de begynte å spille fotball i kveldens match. Drepende kjedelige åpningsminutter ble avløst med en halvsjanse til hvert av lagene. Fredrikstad presset Stabæk høyt oppe på banen som nøytraliserte angrepsspillet til vertene og FFK vant baller i gunstige situasjoner, uten å utnytte de nevneverdig.

Så, etter tolv minutter, kommer et lite stykke magi fra Amin Askar. På pasning fra Ramberg tar han meg seg ballen med høyrefoten mellom to blåkledde stoppere. På neste touch sender han ballen elegant forbi Knutsen med venstrefoten. Så enkelt og effektivt kan det faktisk gjøres!

Først etter å ha fått en i fleisen våknet hjemmelaget og tok mer og mer over banespillet. Fredrikstad fortsatte å presse Stabæk høyt på banen, men på egen banehalvdel ga gjestene Stabæk overraskende mye rom til tider, spesielt rett utenfor sekstenmeteren. Stabæk lempet baller inn i feltet hvor Martinsen og Ophaug ruvet godt, men det var som regel de blåkledde som plukket opp returene og fikk gode skuddmuligheter. Hvor var presset der?

Dominerende Stabæk

Først er det Johan Andersson som prøver skuddfoten, før japanske Kobayashi får nesten drømmetreff på en Pereira-retur. Ballen går i en bue over en sjanseløs Stamatopoulos og smeller i treverket.

Etter halvtimen er igjen alle rødhvite i boksen, mens Berglund får god tid til å avfyre et skudd. Fredrikstad er heller ikke ufarlige og Andersson vil gjerne score sitt tredje mål etter overgangen fra Godset. Stabæk-forsvaret kløner det til og Andersson avfyrer et skudd mot Knutsen på halvdistanse. Skuddet går dessverre like over både Knutsen og målet.

Lyn ledet allerede 1-0 på Åråsen mot Lillestrøm på dette tidspunktet. Og da også Sandefjord gikk opp i ledelsen borte mot Aalesund virket det hele for godt til å være sant. FFK lå nå plutselig på 12. plass, med like mange poeng, mål og baklengsmål (!) som Aalesund.

Så gikk lyset

Rett etterpå scoret Lillestrøm, så scoret jammen meg også Aalesund like før pause, og i mellomtiden hadde det også blitt 1-1 på Telenor Arena. Stamatopoulos går ut på et langt innakst og bommer fullstendig. Abgar Barsom gjør vondt verre da han stusser ballen videre inn foran målet. I duell med Czwartek klarer Nannskog å lirke inn 1-1 på noe som knapt kunne kalles en sjanse om det ikke var for FFK-spillernes dårlige involveringer.

Så gikk strømmen

Om baklengsmålet rett før pause tok mye av motet til rødbuksene, så var nok målet som kom rett etter pause enda mer ødeleggende. Farnerud får ballen på høyrekanten og legger lavt inn til en ventende Nannskog. Han trenger derimot ikke gjøre stort, for Martinsen og Stamatopoulos har bestemt seg for å lage komedie. Martinsen "vinner" duellen med sin egen keeper og sender på makabert vis Stabæk opp i ledelsen.

Kampen var dermed snudd på få minutter med spilletid. Det burde likevel ikke være grunn nok til å slutte å spille fotball, for det var Stabæk som febrilsk prøvde å sette punktum med 3-1. Nannskog spilles fri, men FFK-keeperen får ballen unna. Igjen er det en blåkledd som plukker opp ballen rett utenfor sekstenemeteren. Farnerud har nesten hele målet for seg selv, men Ophaug viser god posisjonering og redder skuddforsøket.

Ikke lenge etter er vertenes Andersson alene igjennom, men Kenny begynte endelig å vise bedre keepertendenes og redder godt. Sjanseraidet til Stabæk stoppet derimot ikke der. Etter timen spilt smeller det igjen i tverrliggeren på Telenor Arena. Denne gangen er det Nannskog som spiller til Andersson som står fryktelig alene i feltet og smeller til på hel volley.

Tre avgjørende kamper igjen

Stabæk får nok en stor sjanse, før Gashi sender avgårde et godt skudd etter 72 minutter på en av få FFK-muligheter i andreomgang. Knutsen er ikke landslagskeeper for ingenting og får slått ballen til corner. Det siste kvarteret fortsetter med store sjanser til Stabæk, kun avløst av en kjempesjanse for Jóhannsson, som kom inn for en skadet og til dels usynlig Borges på topp. Valencia slår et frispark foran mål. Islendingen river seg løs fra sin oppasser og treffer godt med hodet, men Knutsen står riktig plassert og hindrer en deilig utligning.

Kampen ebber ut i nok et bortetap, skremmende nok det tiende på de elleve siste forsøkene, kun avløst av 1-1 mot Aalesund. Nå venter to nøkkelkamper hjemme mot sterkt plasserte Odd og Molde. Begge lag har derimot ikke spilt opp mot sitt beste de siste kampene, så mulighetene for trepoengere er gode. I tillegg venter Lyn på Ullevaal i siste kamp. Det er i disse tre Fredrikstad må berge plassen, nå er det ikke lengre rom for arbeidsuhell.