FFK - FC Nordsjælland 0-1 (0-0)

Premieretap på La Manga

Abgar Barsom stod bak FFKs største målsjanse med et frisparkforsøk i stolpen. Men det var et lite kreativt og sjanseskapende FFK som til slutt tapte 0-1 for danske FC Nordsjælland i årets første treningskamp på La Manga.

Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 30. January 2009 - 19:33

Laget:
Lasse Staw, Pål André Czwartek, Patrik Gerrbrand, Raio Piiroja, Wallace Pereira, Abgar Barsom, Hans Erik Ramberg (Kasey Wehrman i 36 min.), Ardian Gashi, Raymond Kvisvik (Martin Elvestad 19 min.), Éverton (Michael Trulsen 12 min.) og Gardar Jóhannsson.

Frisk åpning

FC Nordsjælland, nummer åtte ved vinterpausen i dansk toppserie, var motstander i årets første kamp for Fredrikstad. På det danske laget kunne vi gjenkjenne flere tidligere Tippeliga-profiler som Patrice Bernier, Nikolai Stokholm og tidligere Aalesund-keeper Nenad Novakovic i startoppstillingen.

Kampen åpnet friskt i overraskende høyt tempo med småpene kombinasjoner og habile langskudd. Både Ardian Gashi og Abgar Barsom fikk testet skuddfoten i åpningsminuttene, men avslutningene gikk over mål.

Etter 25 minutter fikk også Wallace Fernando Pereira testet den berømte frisparkfoten for første gang i år, etter at en opplagt Éverton ble lagt i bakken fra drøye 20 meter. Frisparket ble plassert like over mål.

Nordsjælland viste seg tidlig å være et lag av høy pasningspresisjon med omstendelig tilnærming i angrepsmønsteret. Paradoksalt nok ble det farligst de gangene laget klarte å tre pasningene forbi FFKs forsvarsfirer og true bakrommet på kantene. Grönhagen innrømmet også i pausen, overfor TV 2s utsendte, at de ble tatt litt på senga av danskenes 4-3-3-formasjon.

Etter en drøy halvtime avsluttet Nordsjællands bestemann, midtbanespiller Søren Christensen, et vakkert og effektivt angrep hvor FFK-forsvaret konstant havnet på etterskudd når danskene skrudde opp tempo og lot ballen gå fremover.

Men 1. omgangs mest grasiøse øyeblikk stod FFKs artister for: Abgar Barsom fant Raymond Kvisvik med en langpasning i elegant bue fra høyre mot venstre. Kvisvik dempet ballen med magnetisk kraft i én bevegelse, før Gardar Johannsson ble servert ballen i 16-meteren. Islendingens avslutning fra skrått hold ble imidlertid ikke mer enn en halvsjanse.

Kvisvik var også arkitekt bak 1. omgangs største sjanse. Et innlegg fra Greåker-gutten ble stusset videre før Éverton kastet seg frem på bakre stolpe, men Nordsjælland-keeper Novakovic avverget avslutningen fra kloss hold.

Kjedelig 2. omgang

Fredrikstad gjennomførte alt i alt en absolutt godkjent 1. omgang med positive tendenser offensivt og forholdsvis trygt spill defensivt mot et pasningssikkert dansk lag.

Men hvis 1. omgang var oppløfte, fortonet 2. omgang seg som en skuffelse.

Gjennomgangsmelodien ble høy ballbesittelsesprosent for danskene, uten at all verden ble skapt fremover. Fredrikstad klarte heller ikke å utnytte overgangsmulighetene eller vise kreativitet, tempo og samhandling offensivt. Det ble derfor stusselig få målsjanser, og lite spill å skrive hjem om.

Høydepunktet kom etter 60 minutter da Abgar Barsom plasserte et frispark i stolpen via en god Novakovic. Igjen kom frisparket etter at en bevegelig Éverton ble tatt med ufine metoder.

Kasey Wehrman fikk spille den siste halvtimen, og etter hvert slapp Grönhagen også til ungguttene Michael Trulsen og Martin Elvestad.

Mens FFKs bytter ikke fikk noen direkte innvirkning på kampbildet, svarte Nordsjælland-innbytter Nicki Bille Nielsen med å bli matchvinner. I det 80. spilleminutt ble Kasey Wehrman fintet bort av Nikolai Stokholm, og den tidligere Viking-spilleren fikk legge ballen inn foran mål. Etter en merkelig manøver av Lasse Staw, hoppet den danske unggutten frem på bakre stolpe og flikket ballen i mål.

Et tydelig tungt FFK-lag hadde ingenting å svare med, og danskene kontrollerte i land en forholdsvis fortjent seier.

Ikke helt grått

Det positive er at Fredrikstad spiller tidvis god fotball i 1. omgang, hvor kvalitet og tempo virker å være høyere enn normalt årstiden tatt i betraktning. At spillerne blir slitne og tunge i beina utover i kampen, høres ut som en normal reaksjon med tanke på den treningsperioden laget er inne i. Nordsjælland er midt i sesongen og må forventes å være i mer utpreget kampmodus.

På en godkjent kollektiv dag, er det ingen enkeltspillere som peker seg voldsomt ut, verken i positiv eller negativ forstand. Lasse Staw er solid og trygg lenge, men uheldig ved baklengsmålet. Fremover på banen viser Éverton mye positivt, både i ballbehandling og løpsstyrke.

Det var en mellomfornøyd Anders Grönhagen som oppsummerte kampen overfor TV 2 Sport.

- Vi ble tyngre og tyngre og fikk større strekk i laget utover i 2. omgang. Vi får gratulere dem med seieren. De var bedre enn oss i 2. omgang og vi var litt bedre enn dem i 1. omgang. Det ble en bra gjennomkjøring, men vi kommer til å bli bedre, konkluderte FFKs hovedtrener.

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3