Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltipset 2008

1. plass: Stabæk

Vi avrunder årets tabelltips med å presentere laget som vinner Tippeligaen 2008: Stabæk.

Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 29. March 2008 - 17:27

Jan Jönsson har siden ansettelsen i 2005 gjort en dypt imponerende jobb som hovedtrener for Bærumsklubben. Laget gikk rett fra Adecco-ligaen og inn på øvre halvdel av tabellen i 2006. Daniel Nannskog og Veigar Páll Gunnarsson var som en åpenbaring sammen på topp, og skapte forventninger foran 2007-sesongen som få trodde de ville klare å innfri. Men spissparet hadde mer inne, og samtidig blomstret Somen Tchoyi og Alanzinho for alvor på midtbanen. Firerbanden var skapt, og Stabæk så før sommerpausen ut som en seriemester. Til slutt ble det sølvmedalje.

De fleste forståsegpåere henger seg opp i at Stabæk har en tynn spillerstall, og bruker hovedsaklig det som begrunnelse for å plassere laget et par plasser lenger ned på tabellen. Det blir en litt underlig form for logikk, som vel så gjerne kunne vært brukt om Viking (Ijeh), Rosenborg (Iversen) og Brann (Helstad). Og hvorfor skulle man nærmest anta at Daniel Nannskog eller Veigar Páll Gunnarsson plutselig skulle få en langtidsskade i år når de har holdt seg på beina og scoret jevnt de tre siste sesongene?

Vi velger heller å tro på det som virker mest sannsynlig, nemlig at både Nannskog og Gunnarsson fortsetter sitt magiske samspill på topp og terroriserer motstandernes forsvarsspillere også i 2008. Dessuten er Stabæk faktisk forsterket i forhold til bredde fra i fjor, selv om de fleste ekspertene liker å overse nettopp det.

På topp er Jan Tømmernes en spennende joker som har scoret drøssevis med mål for Asker i 2. divisjon, selv om han neppe kommer til å starte noen kamper så lenge Nannskog og Gunnarsson er tilgjengelige.

Men det er først og fremst Stabæks allerede glimrende midtbane som foran årets sesong ser enda sterkere ut enn tidligere. Og det sier vi til tross for at Tommy Stenersen noe overraskende er lånt ut til Sandefjord. Men til gjengjeld har Stabæk antakelig gjort et aldri så lite scoop i å hente Anthony Annan på lån fra Start. Spilleren som imponerte stort for Ghana i vinterens Afrika-mesterskap, ble aldri det helt store i Kristiansand. Men nå kommer Annan til en klubb i medvind som med en kontinental spillestil bør passe bra med Annans udiskutable kvaliteter. Med Henning Hauger på skadelisten en stund til, tror vi ghaneseren vil få sjansen sentralt på midtbanen og bli en av vårens store spillere.

Somen Tchoyi har slitt med skader i sesongoppkjøringen, men er nå på vei tilbake og vil helt sikkert dominere like mye i 2008 som 2007. Vi ser heller ingen grunn til at utviklingen skal snu for ballartisten Alanzinho. Både Tchoyi og Alanzinho har i Tippeligaen en unik evne til å forsere forbi motspillere med ballen i beina, i høyt tempo, og skape farligheter på egenhånd. Hvis de da ikke velger å sette opp Nannskog i bakrommet, eller Gunnarsson som alltid beveger seg smart i mellomrommet foran motstandernes forsvarsrekke.

Midtbanen balanseres videre av Christian Kellers fighteregenskaper, mens Jönsson har hentet enda mer hurtighet og teknikk i den offensive midtbanespilleren Johan Andersson fra Malmö FF. Når Hauger snart kommer tilbake fra skade, vil Jönsson bli tvunget til å plassere flere spillere av høy kvalitet på benken.

Stabæk har et bredt register å spille på i et intrikat offensivt spill. I sine beste stunder er det respektabelt internasjonalt nivå over det Jönsson har implementert på Nadderud. Bevegelsene virker alt annet enn tilfeldig, overgangene skjer i høyt tempo, og spillet krydres med individuelle og tekniske prestasjoner av høy klasse.

Det er lett å la seg blende av lagets offensive spill og angrepsprofiler. Men det er samtidig verdt å huske at Stabæk de to siste sesongene har vært blant Tippeligaens mest gjerrige lag. Bakerst står rutinerte Jon Knudsen som aldri stjeler overskriftene, men likevel er en stabil og god sisteskanse. Nå er han i ferd med å utkonkurrere nykommer Iven Austbø.

Foran seg har han en noenlunde samkjørt forsvarsfirer. Jon Inge Høiland kom skadeplaget til klubben i fjor sommer, og høyrebacken vil først i år markere seg som en solid forsterkning. Det gjør at Morten Skjønsberg skyves inn i midtforsvaret, en posisjon som kler ham bedre, og danner et solid par med enten Mike Kjølø eller Pontus Segerström. På venstreback er klubbspiller Tom Stenvoll et trygt valg.

Som klubb har ikke Stabæk det samme presset fra omgivelsene som man finner hos de konkurrerende storklubbene. Det gir Jönsson og spillerne mer arbeidsro og kan for klubben være et fortrinn. Selv om de nok kunne ønsket seg enda mer entusiasme og oppmerksomhet rundt egen klubb.

Jönsson har vist at han muligens er Tippeligaens beste trener og har fått mye ut av lite i Bærum. Nå har han en imponerende stamme i laget som er samkjørt over flere sesonger, og har samtidig fått den nødvendige bredden og erfaringen som gjør at Stabæk kan ta det siste skrittet.

Vi kliner til og tipper Stabæk som seriemester 2008! 


Tabelltipset 2008:

1. Stabæk
2. Brann
3. Viking
4. Rosenborg
5. Lillestrøm
6. Fredrikstad
7. Vålerenga
8. Tromsø
9. FC Lyn Oslo
10. Aalesund
11. Ham-Kam
12. Bodø/Glimt
------------------------------
13. Molde
------------------------------
14. Strømsgodset

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

17/02/2024 15:30 | 3147bc24