Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tippeligatipset 2007: FC Lyn

Bergs varierte fruktfat

6. plass: Henning Berg er en lur rev. Kombinasjonen av taktisk klokskap og vinnervilje på sidelinjen, flere fremadstormende stortalenter, noen rutinerte ringrever og ikke minst magikeren Edu, kan sørge for at Lyn klatrer opp til en anstendig 6. plass i årets Tippeliga.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 08. April 2007 - 14:01

Relaterte saker:
- ffksupporter.net tipper tabellen

Keeper



Det er svensk tema på keeperplass i Lyn. Landslagsaktuelle Eddie Gustafsson - som ikke lenger er like landslagsaktuell - rangeres nok fortsatt foran den ynge landsmannen Johan Dahlin. Selv om sistnevnte litt oppsiktsvekkende fikk tillit på bekostning av Gustafsson tidlig i fjorårssesongen. Nå virker imidlertid sistnevnte igjen å ha et lite overtak. En god og reaksjonssterk keeper, men som både i Molde, Ham-Kam og Lyn har hatt en tendens til å gjøre merkelige tabber litt for ofte, selv om det kanskje har blitt sjeldnere med alderen. Konklusjonen vår er at Lyn uansett er godt forspent på keeperplass.

Forsvar



Lyn har i flere sesonger vært bortskjemt i midtforsvaret med to stabilt gode og veldig samspilte bautaer i Tommy Berntsen og Steven Lüstu. Sistnevnte har nå vinket farvel til Oslo-klubben, mens Berntsen har vært uheldig med skader og er ikke tilbake med det første. Det betyr store utfordringer for den gamle stopperkjempen Henning Berg. Dessverre har tiden flydd fra både han og Torgeir Bjarmann. Lyn må derfor stole på nye krefter.

Indridi Sigurdsson ble hentet fra Sagaøya i fjor, og den tidligere Lillestrøm-spilleren blir trolig å finne i midtforsvaret, selv om han like gjerne kan bekle en backposisjon. En solid spiller. Ved sin side antar vi at Christian Brink blir å finne, som for oss utenforstående er mest kjent for å ha en merksnodig høy prislapp på sitt hode. Lyn bladde opp rundt 5 millioner for midtstopperen som kun hadde om lag 30 kamper for Sogndal i 1. divisjon å vise til som profesjonell fotballspiller. Frem til 2005 spilte 24-åringen for Stord/Moster. Helt sikkert en lovende spiller, men vi er likevel ikke i tvil om at Lyn er svekket i midtforsvaret kontra tidligere sesonger. På en annen side så fikk de en forsmak på problemene i fjor, for å si det mildt, men da stod blant annet juniorspiller Kim Andre Madsen frem og løste oppgavene bra. Nå er talentet tatt opp som fullverdig medlem av a-stallen og vil sikkert få kamper også i 2007. Vi er likevel litt usikre både på samspill, individuell kvalitet, erfaring (foruten Sigurdsson) og bredden i Lyns midtforsvar.

På backene har Lyn en fin blanding av ungt pågangsmot og mer rutinerte karer. På høyreback tipper vi danske Rasmus Daugaard trekker det lengste strået. En offensiv back med et godt skuddbein, noe vi fikk smertelig erfare da han debuterte for Lyn på Fredrikstad Stadion i fjor. På venstreback ble 1 million brukt på å hente Ståle Stensaas fra Rosenborg like før overgangsvinduet stengte. Vi tror det kan være en god investering. Til tross for sine 35 år er Stensaas fortsatt en spiller som holder høyt Tippeliga-nivå i venstrebackposisjon. Han har (selvsagt) masse rutine, ok tempo og i norsk målestokk en følsom venstrefot. Stensaas ankomst betyr sannsynligvis at den tolv år yngre Lars Kristian Eriksen står i fare for å bli henvist til benken. Samme skjebne får trolig U21-landslagsspiller Kevin Larsen, til tross for et kruttsterkt venstrebein. I Lyn virker det som backene har gjort det til et konsept å debutere med perleskudd i mål fra distanse mot FFK. Kevin Larsen prikket den i krysset med et volleyskudd mot oss på Ullevaal i seriepremieren 2005.

Dersom Tommy Berntsen snart kommer tilbake fra sitt lange skadeavbrekk og etter hvert finner formen, så er vi tilbøyelige til påstå at Henning Berg for så vidt råder over et solid forsvar. Men på grunn av alle utskiftningene, så er det likevel den Lyn-lagdelen vi er mest usikre på.


Midtbane



På midten er det flere spennende navn. Islendingen Stefan Gislason (med et opphold i Arsenal tidlig i karrieren) er den som styrer mye av Lyn sitt spill via sin tilbaketrukne rolle sentralt på midtbanen. Gislason er stor (nesten to meter høy) og naturligvis duellsterk, men samtidig en ballsikker fotballspiller. En uhyre viktig spiller for Lyn, og derfor var det ingen god nyhet da han nylig signaliserte en kjølig holdning i forhold til å forlenge kontrakten med Oslo-klubben. Den går ut allerede etter årets sesong. Med en god vårsesong vil 27-åringen være en attraktiv spiller for både større klubber i Norge og kanskje utlandet når overgangsvinduet åpner til sommeren…

Mange har ventet på at Tomasz Sokolowski skal ta skrittet fra talenttilværelsen til å bli en stabil toppspiller i Tippeligaen. Det er nå fire år siden han debuterte med en kanonscoring en vårdag i 2003. Men tross alt viste han fremgang i fjor, men det bør forventes at han tar ytterligere noen steg i år. Uansett bør han være et naturlig valg i Berg sin startellever, enten det er på kanten eller sentral midtbane i 4-4-2. Øyvind Gram er etter mye frem og tilbake kommet på lån fra Molde, men vi er usikre på hvordan «hvileåret» som student i Danmark har påvirket ham. Bjarne Kortgaard Ingebretsen er en annen talentfull offensiv midtbanespiller, men han har slitt med å få spilletid utover innhopp. Han skal slite med å etablere seg på laget i år også.

Hvis vi beveger oss fra midtsirkelen og over til krittstreken på kanten, så er Espen Hoff er en spiller vi er veldig svak for. Lyn gjorde et av fjorårets beste kjøp da de vant dragkampen med Viking om den hurtige kantspilleren som mange mente var i ferd med å stagnere i Odd. Hoff ble en umiddelbar suksess i Lyn. Han er flink både til å utfordre backen, komme rundt på kant og legge inn foran mål, samtidig som han gjør seg selv uforutsigbar ved å ha egenskapen til å skjære inn i banen og avslutte selv. Det var ikke sjeldent vi så Hoff bruke hurtigheten sin på venstrekanten for så å skjære inn i banen rundt 16-meteren og avslutte med høyrebeinet. En vanskelig spiller å møte.

Enrique Ortiz og Ezekiel Bala gir lagdelen et internasjonalt snitt. Bala lever fremdeles i skyggen av Edu, men har glimtvis vist storhet, og har kanskje enda mer å vise frem i år. Bala kan spille i flere posisjoner og vil være en nyttig spiller, men det er usikkert om han spiller seg inn i startoppstillingen med det første. Matias Almeyda kan bli en tilvekst fra og med mai. Almeyda var en gang blant verdens beste midtbanespillere. En profil for Argentina og toppklubber i Serie A. Men vi tror tiden har løpt fra søramerikaneren, og at han ikke blir å se i Lyn-drakt. Hele overgangen virker i det hele tatt underlig.

Jo Tessem er også en anvendelig spiller, men veteranen har ikke lenger tempo i kroppen til å dominere fotballkamper i Tippeligaen. Kan brukes både på midtbanen og i angrep. Men blir trolig for temposvak på midten, og for lite målfarlig på topp. Kan imidlertid bli viktig i et forholdsvis ungt lag med sin brede erfaring. Er også en smart spiller.

Angrep



«Tippeligaens beste spiss». Slik omtales Edu av de fleste ekspertene. Med rette. For Edu er den beste spissen i Tippeligaen. Få hadde forventet å se nigerianeren i Lyn-drakt denne sesongen, men fansen er naturligvis fra seg av glede for at overgangen til russisk fotball strandet, og prøvespillet i England ikke endte med annet enn retur til Oslo.

Men kanskje er Lyn for avhengige av denne juvelen? Og kanskje selges han til sommeren. Da står ikke Lyn tilbake med veldig mange andre hete midtspisser. Magnus Powell er habil, men vi føler at han synger på siste verset. Kim Holmen er en spennende nyervervelse fra Lørenskog. Den usedvanlig raske og akrobatiske spissen, med fortid som turner, har gjort sakene bra i vinter. Men han er et eneste stort spørsmålstegn i Tippeligaen. Dylan Macallister kan få en del sjanser i år, men overbeviste ikke da han ble lånt ut til Sparta i fjor. Vi ser det som et svakhetstegn at han vurderes i antatt startoppstilling. Og vi har enda mindre tro på at argentineren José Oscar Flores blir noen suksess. Hvis han i det hele tatt kommer til klubben i mai.

ffksupporter.net tror…



Etter vår mening er det fem lag som skiller seg positivt ut foran årets sesong. Fra 6. plass og ned til nedrykk blir tabelltipping omtrent like tilfeldig som bingo. Lyn kan like gjerne havne i «sumpa» som på øvre halvdel av tabellen, dersom de har marginene mot seg.

Henning Berg rår over et interessant spillermateriale. Hvis spillerne hadde vært bananer, ville det vært mange grønne bananskall i Berg sitt fruktfat. Men også noen veldig overmodne.

I likhet med FXT-blogger og talentspeider Tor-Kristian Karlsen stiller vi også spørsmålstegn ved Lyn sine krumspring på tampen av overgangsmarkedet i vinter. I særdeleshet den forhenværende argentinske stjerneduoen Almeyda og Flores som nå befinner seg i Argentina for å trene seg opp slik at de (forhåpentligvis for Lyn) blir spilleklare fra og med mai. Det tviler vi sterkt på vil skje.

Lyn sin suksess avhenger av at Henning Berg raskt får skikk på det nykomponerte forsvaret, samt at Edu holder seg fornøyd og i form - helst gjennom hele sesongen. Da kan Oslo-klubben havne på 6. plass, like bak byrival Vålerenga.


Lyns forventede startellever (4-4-2):



------------------------------------ Eddie Gustafsson -------------------------------

Rasmus Daugaard ------ Christian Brink --- Indridi Sigurdsson ------ Ståle Stensaas

Tomasz Sokolowski ---- Stefan Gislason ---Øyvind Gram ------- Espen Hoff

------------------------- Dylan MacAllister --- Chinedu Obasi Ogbuke ------------------

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3