Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tippeligatipset 2007: Start

Anti-samba: Start har landa

11. plass: I 2005 ble det sølv. I 2006 sjetteplass. I år har brølet etter Tom Nordlie lagt seg, og det er duket til eksamen for treneren med flest Flo-pasninger på samvittigheten. Har virkelig Start det som skal til i årets serie? Vi tviler.
Tekst av Stein Andre Sæther og Trond Johansen, samt en touch pur faen levert av Øystein Holt, Foto: ikstart.no
Lagt ut: 07. April 2007 - 23:06
Relaterte saker:
- ffksupporter.net tipper tabellen

Keepere


Hvis Thomas Myhre er en Lexus, så er Starts sisteskanse Rune Nilssen en trehjulssykkel. Nilssen er blant de mest anonyme burvokterne i Tippeligaen, men det betyr også at han sjeldent dummer seg ut. En jevn og forutsigbar keeper, men han mangler nok det «lille ekstra» og matchvinneregenskapene som kan sørge for bonuspoeng i løpet av en lang sesong.

Kenneth Høie var ikke god nok for Bryne og tok derfor turen til Kristiansand for å varme benken. Han gleder seg nok til ny stadion med flotte seter på reservebenken. Høie fikk sjansen til å vise seg frem i vinter, men spilte seg nærmere å bli Starts tredje- enn førstevalg i mål. Tredjevalget per i dag er for øvrig en person uten etternavn: Vi gir deg Tommy Runar.

Forsvar


Gamlefar selv, Bård Borgersen, er fortsatt en del av laget, men den robuste midtstopperen sliter med skader på sine eldre dager. Atle Roar Håland er et langt sikrere kort og er per i dag Start sin selvskrevne forsvarssjef. Den første spilleren som Stig Inge Bjørnebye setter opp på blokka når laget skal tas ut.

Hvem som blir Hålands makker utover i sesongen kan dog variere. Vi har nevnt Borgersen, men Ygor Maciel Santiago vil mest sannsynlig bli foretrukket til serieåpningen. Selv om brasilianeren med fortid som kaptein i Vasco da Gama angivelig skal være veldig mye bedre på midtbanen, tyder mye på at Bjørnebye kommer til å bruke han i forsvar. Ygor har dog ikke overbevist voldsomt i treningskampene, og muligens vil det ta litt tid før han blir kjent med det rigide norske sonesystemet.

På venstrebacken er det heller ikke noe klart førstevalg. Kristoffer Paulsen har blitt prøvd der, men ble brukt som rundingsbøye av Brann i generalprøven, og den tidligere Bodø/Glimt-spilleren er definitivt bedre på høyresiden. Derfor ser vi ikke bort i fra at småpoteten Jon Midtun Lie blir benyttet på venstreback, selv om han er bedre lenger frem på banen. På høyreback vil vi mest sannsynlig finne den trauste og rutinerte Steinar Pedersen, med nevnte Paulsen som en god reserveløsning.

Start har samtidig Lars Martin Engedal som snuser på en plass i midtforsvaret, mens Espen Børulfsen også kan trekkes ned i forsvaret. Sistemann, Avni Pepa, ble nettopp oppgradert til medlem av A-stallen, men blir nok i beste fall en benkesliter denne sesongen. Vi gir uansett pluss for et kreativt navn.

Til sommeren vil Marius Johnsen etter all sannsynlighet «ta en Doffen» og vende snuten hjem etter så vidt å ha snust på proffeventyret ute i det store Europa. Han vil da gå rett inn på venstreback og sikkert score noen mål på offensiv dødball utover høstsesongen. Likevel er han en av seriens mest overvurderte fotballspillere.

Midtbane


Kristofer Hæstad har altså returnert til Kristiansand med enda mindre suksess i Wigan enn sørlendingen Frank Strandli hadde i sitt kortvarige Leeds-opphold på 90-tallet. Vi er likevel sikre på at Hæstad tar en av de tre plassene på midten i 4-3-3-formasjonen til Bjørnebye. Med seg får han mest sannsynlig landslagskamerat Fredrik Strømstad som utfyller Hæstads kreative mangler fremover på banen.

Sørlendingene har for øvrig gjort som Tore Strømøy i vinter; dratt verden rundt på jakt etter slektninger. De fant ingen av sine egne, men derimot nevøen til Kofi Annan. Den ghanesiske landslagsmannen Anthony Annan har imponert i treningskampene og vil få tillitt på midten. Annan kan bli en av de virkelig store i årets sesong, og Start mønstrer en midtbane det glitrer av hver for seg. Spørsmålet er hvordan de fungerer sammen.

Bak disse er det først og fremst Bjarte Lunde Aarsheim og Geir Fevang som kjemper om minutter på banen. Johannes Hardasson var god i 2005, men kan ha utspilt sin rolle.

Leif Otto Paulsen og Christian Kleiven vil fylle opp to plasser i garderobene, men neppe mer enn det med. Sistnevnte har til tider imponert i treningskampene, men konkurransen er hard. Kanskje blir de avspist med noen unyttige minutter på slutten av kamper hvor Start leder komfortabelt. Uten at vi tror det vil skje for ofte.

Angrep


Bergenseren med det spanske klubblaget som etternavn, Alex Valencia, vil nok dukke opp med et og annet raid i år også. Ben Wright er tilbake etter å ha vært leiesoldat på ei fergekai med eget Adeccoliga-lag, og har vist lovende takter i treningskampene. God innsats eller ikke, det vil bli tøft å kjempe om å spille midtspiss i årets sesong. Han vil få hard konkurranse (om en plass på benken) fra Bruno Rato Silva, en totalt ukjent brasilianer som Erik Solér har brukt mesteparten av vinteren på å skryte av. Forrige gang han skrøt voldsomt av en av sine importer var når superstjernen i europeisk fotball, Alex Nyarko, tok turen til Sørlandet.

Det er ingen tvil om at den danske urokråka David Nielsen er Start sitt beste kort på spissplass. Nielsen, som kom til Kristiansand i fjor sommer, viste umiddelbart store kvaliteter. En bevegelig, aggressiv og sjanseskapende spiss som vet hvor målet står. Men også en spiller som sliter med å holde seg i vater.

Stefan Bärlin kommer mest sannsynlig til å bekle den siste plassen i årets «Start-ellever». Han har til gode å imponere, men det betyr at Start har to hurtige kantspillere, og der Valencia først og fremst har sin styrke i målgivende pasninger, så er Bärlin en habil avslutter. Svensken slet med å tilpasse seg under Nordlie, men har uttrykt glede over å spille under Bjørnebyes ledelse. Vi får se om han blomstrer.

Stallen kompletteres av ungguttene Morten Hæstad og Jesper Mathiesen.

ffksupporter.net tror…


Midtbanen skiller seg klart ut som lagdelen hvor kvaliteten og bredden er mest fremtredende. Det er her Start kommer til å legge grunnlaget, men vi er samtidig litt usikre på sammensetningen av spillertypene. Mangler det ikke litt gjennombruddskraft, duellstyrke og ikke minst evne til å score mål?

Likevel med Hæstad som en hissig veps på alt av nedfallsfrukt, kommer Start til å få mange gode overgangsmuligheter. Vi tror kantspillerne Valencia og Bärlin vil få nøkkelrollene i Start sitt skapende spill fremover på banen. Dessuten er ikke Strømstad like tilbakestående i det offensive spillet som Hæstad, og afrikanske Annan skal bli et spennende bekjentskap.

Forsvaret, inkludert keeperen i aller høyeste grad, gir et mer spinkelt inntrykk. I angrep står mye og faller på den totalt uforutsigbare humørspilleren David Nielsen, men når Alex Valencia ganske sikkert kommer til tusen innlegg i løpet av sesongen, så må nødvendigvis noen av dem treffe hodet til medspillerne som igjen treffer målet.

At Start valgte å hente inn 10 millioners gråsteinen Ygor Maciel Santiago er i seg selv en artig tvist. 10 millioner, et halvt leksikon med opphausing og voila: «Tippeligaens beste defensive midtbanespiller». Til tross for å være så fantasisk god, ender Bjørnebye opp med å plassere Santiago i forsvaret. Brasilianere er jo kjent for å avklimatiseres lett og ta utfordringen ”norsk soneforsvar” på strak arm. Vi forstår rett og slett ikke tankegangen. Skal man først svi av ti millioner kroner på en brasilianer, så henter du ikke en fornorsket, duracell-kanin av en defensiv arbeidsmaur som du at på til ikke har plass til. Helt ubegripelig. Og enda artigere er det at Start har fått med 3. divisjonsspilleren Bruno Rato Silva med på kjøpet.

Vi er heller ikke helt sikre på at Stig Inge Bjørnebye har det som skal til for å lede et lag i Tippeligaen. I hvert fall ikke et lag som har (urealistiske?) ambisjoner om å kjempe helt i toppen. Han tok over på et gunstig tidspunkt da Nordlie hadde slitt ut laget og støtteapparatet både mentalt og fysisk. Nå skal laget videreutvikles. Vi er faktisk så tvilende til Bjørnebyes evner som fotballtrener, og da særlig de taktiske disposisjonene under kampens gang, at vi tror Start blir årets negative overraskelse.

Nå venter en ny sesong og en ny arena. Man er optimistiske på sørlandet, men vi tror ikke Bjørnebye har kapasitet til å innfri klubbens høye målsettinger. Det gjør at vi spår en tøff sesong som ender med 11. plass.

Starts sannsynlige førsteellever (4-3-3):


Nilssen

Pedersen – Håland – Santiago – Paulsen

Strømstad – Annan – Hæstad

Valencia – Nielsen – Bärlin

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3