Fredrikstad i Cupfinalen 2006

Ullevaal – endelig er vi tilbake, gamle venn!

Fredrikstadgutter, våre veier går igjennom kamp til seier for vårt lag! Ja, dette var litt av en kveld. For trettiende gang skulle Fredrikstadgutter utkjempe kampen for reisen til Ullevaal. For attende gang endte det med seier – en fullt fortjent arbeidsseier, hvor absolutt ingenting ble lagt rett i våre hender. Det er 22 år siden sist vi var på Ullevaal. Den gang tok vi med oss kongepokalen hjem, og det har vi jaggu tenkt til i år også.. Send oss dine cup-bilder! Oppdatert: 00:36
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 20. September 2006 - 21:43
Rufsete åpning

Det hele begynte litt rufsete. Patrik Gerrbrand brystet på underlig vis ballen igjennom til Fevang. Sistnevnte fosset mot mål, men Shabaan stod lenge nok til å forhindre scoring med en praktredning.

I det åttende spilleminutt vartet FFK opp med et fantastisk angrep. En crossball fra FFK-kapteinen, en brystflikk fra Kvisvik til Brenne, og dermed ble ballen lagt hardt inn i feltet. Dessverre satte Tarik Elyounoussi ballen like utenfor.

Dommeren i fokus nok engang

To minutter senere får Start en corner de aldri skulle hatt. Start slo nemlig ballen til Fredrik Strømstad, som stod godt plassert i offside. Typisk nok endte corneren hos Fevang som med et merkelig, halvveis brassespark og på hel volley legger ballen inn mot mål. Todi Jónsson forstyrrer Shabaan nok til at ballen spretter i mål. Dermed stod det 0-1 etter svakt keeperspill av den svenske landslagskeeperen. Og som om det ikke var nok: Bare sekunder senere holder Shaaban på å snuble ballen inn i eget mål, men klarte heldigvis å holde ballen utenfor.

En Kvisvik-corner i det fjortende minutt landet på hodet til Raio Piiroja, men ballen snek seg like utenfor stolpen. Kampen fortsatte å svinge litt frem og tilbake med FFK som det kvasseste laget. I det trettifjerde spilleminutt oppstod en av kampens omdiskuterte situasjoner. Tarik Elyounoussi utfordret Lars Martin Engedal, forserte og deiste i bakken. TV-bildene viser klart og tydelig at Elyounoussi får et spark på leggen, men dommeren valgte det gule kortet. En vanskelig situasjon for dommeren, og en straffe ville vært av den billige sorten, men det gule kortet burde ha forblitt i lomma.

2. omgang

I andre omgang åpner Mihaly Toth med å utnytte rot i Starts forsvar, men ballen skle av foten i skuddøyeblikket og gikk utenfor. Start valgte å legge seg lavt på banen, satse på kontringer og forsøke å safe inn ledelsen.

Etter seksti minutter var de ekstremt nære ved å lykkes med den taktikken. En kontring med Todi Jónssen i hovedrollen førte til nok en spissduell for Rami Shabaan. Patrik Gerrbrand maktet å forstyrre Toth noe i skuddøyeblikket og Shabaan reddet mesterlig denne gangen. Returen satte Christoffer Paulsen himmelhøyt over.

Vakkert angrepsspill

FFK svarte umiddelbart med dagens vakreste langpasning og nedtak av ball. En crossball fra verdens beste Raymond ble rett og slett nydelig tatt ned av stortalentet Tarik Elyounoussi. Med venstrebeinet satte han ballen i det lengste hjørnet til vill jubel på Fredrikstad stadion.

1-1 holder naturligvis ikke for å komme til cupfinalen, og FFK fortsatte å presse på. I det syttifjerde spilleminutt vartet FFK opp med et angrep av de sjeldne. Simen Brenne startet selv angrepet fra FFKs sekstenmeter ved å spille ballen til Tarik Elyounoussi før han tok et sugende løp fremover på banen. Brenne fikk tilbake ballen og inviterte Kvisvik på et aldri så lite veggspill. Kvisvik chipper ballen nydelig igjennom forsvaret til Start, og Brenne avslutter med leggen og i mål. Et aldeles praktfullt angrep og dermed står det 2-1!

Vår nye finne

Bärlin, Schindzielorz og Garba kom inn for Start og spesielt Garba var kreativ på topp. Brenne var uheldig og flikket Jónsson på blank goal, men skuddet gikk over mål. I det 88. minutt revansjerte Brenne seg ved å spille en 45 graders pasning ut til innbytter Hermanni Vourinen. Ballen smalt knallhardt i stolpen og ut på banen igjen. Vourinen viste for øvrig lovende kvaliteter etter at han kom inn for Toth. Finnen vartet opp med grei fart, god posisjonering, nærkontroll, overblikk og lure pasninger.

Nilssen ser rødt

Kristoffer Hæstad dyttet Hermanni Vourinen overende i det 88. minutt. Finnen tok grep om ballen, reiste seg og så mot dommeren for å protestere. Rune Nilssen kom løpende og var rasende. Vourinen slapp ballen bak seg og keeperen dyttet finnen med strake armer så han falt overende for andre gang. Dommeren valgte å vise Rune Nilssen det røde kortet og Hermannin Vourinen fikk gult for usportslig oppførsel, men Start skal strengt talt være glade for at bare en mann ble utvist. Med tre spillere byttet inn var det duket for Steinar Pedersens debut som tippeligamålvakt.

Ti sekunder igjen av overtiden

Utrolig nok utlignet Start ved Todi Jónsson 2 minutter og 50 sekunder på overtid. Stefan Bärlin la ballen inn i feltet og for første gang i kampen lyktes færøyingen med sin heading. Shaaban kastet seg i full strekk, men ballen gikk i mål til 2-2. Dermed ble det ekstraomganger!

Piiroja – en av Nord-Europas beste hodespillere!

Ekstraomgangene var preget av slitne ben og liten angrepsvilje fra begge lag, men FFK var fortsatt hakket kvassere enn sørlendingene. 98 minutter var spilt i det en Kvisvik-corner nok engang havnet på hodet til Piiroja. Estlenderen traffstolpen. Minuttet senere fikk Piiroja nok en sjanse på et innlegg fra Hans Erik Ramberg. Denne gangen gikk ballen via motsatt stolpe og i mål. 3-2!

Start forsøkte å utligne med hele fire mann på topp, men det var FFK som var nærmest ved flere anledninger. Både Elyounoussi og Kvisvik satte ballen utenfor på åpent mål. I det siste spilleminuttet fikk også FFK tildelt straffe etter at en Start-forsvarer handset, men ellers så supersikre Bjørkøy satte ballen utenfor denne gangen. Heldigvis var det ikke avgjørende for kamputfallet.

Hvor lå lista di, dommer?

Hermanni Vourinen fikk utrolig nok sitt andre gule kort for dagen og må stå over cupfinalen. En rimelig uskyldig hekting relatert til lista som dommeren lå for Start-spillerne var nok for dommeren til å vise ut finnen. Strømstad taklet FFK-spillere så det sang. I sluttminuttene ble Brenne klippet ned av både Strømstad og Borgersen ved to forskjellige anledninger, men merkelig nok fikk begge bare tilsnakk.

Heldigvis klarte ikke dommerne å ødelegge denne dagen. Med jukesmålet til Toth i forrige kamp, så kan vi vel regne med å ha brukt opp vår dommersympati for en god del kamper fremover. Det stemmer nok som vismennene sier: Det jevner seg ut over en hel sesong!

Dette var en fantasisk arbeids- og lagseier av FFK. Flere av FFK-spillerne viste imponerende løpskapasitet og om dette fortsetter i de resterende Tippeligakampene, så kan ingen lenger påstå at FFK-spillerne er dårlig trent.

Cupfinale mot Sandefjord eller Rosenborg

Nå står enten Rosenborg eller Sandefjord for tur. De fleste vil nok se på Sandefjord som en letter motstander, men FFK – Rosenborg lyder godt i mine ører. Et godt, gammeldags storoppgjør i norsk fotball og som en liten bonus vil vi være klare for UEFA-cup til neste år uansett utfall av finalen, hvis Rosenborg skulle finne på å vinne serien.

Alt i alt: Dette var en perfekt semifinale som de fleste vil huske i mange, mange år fremover. Stort mer dramatisk kan det ikke bli!