Husk meg
Brukernavn
Passord

Historikk » 2000 - 2009 » 2007 – Fra Holmen via Kråkerøy til Europa

2007 – Fra Holmen via Kråkerøy til Europa

Administrerende direktør: Morgan Andersen, Morten Huth
Hovedtrener: Anders Grönhagen
Assistenttrener: Per Morten Haugen, Tom Freddy Aune
Toppscorer: Tarik Elyounoussi (9)  

Anders Grönhagen. FFKs nye sjef.

FFK gikk altså inn i 2007 uten hovedtrener. Flere kandidater ble vurdert og spekulasjonene gikk høyt. Lyns tidligere trener Espen Olafsen ble nevnt, det samme ble Trond Sollied.

Valgt falt imidlertid på en forholdsvis ukjent svenske ved navn Anders Grönhagen. I sin aktive karriere hadde ”Grönis” vært en fryktet spiss på henholdsvis GIF Sundsvall og Djurgården og hadde notert seg for 18 landskamper.

Han hadde også en omfattende trenerkarriere i Sverige å vise til, blant annet i GIF Sundsvall, Djurgården, Elfsborg og Brommapojkarna.

Anders Prytz

Islandske Garðar Jóhansson hadde blitt kjøpt allerede sommeren 2006, men grunnet overgangsregler sluttet han seg ikke til troppen før i januar. I januar sikret også FFK seg Kvik Haldens talentfulle keeper Erik Mellevold Bråthen. Flere spillere kom måneden etter. Den svenske venstrebacken Anders Prytz hadde spilt ti år i Örgryte IS før han tok turen over kjølen. Det hadde lenge vært spekulert i en overgang for Moss’ midtstopper Vidar Martinsen, og 15. februar ble Rådegutten presentert som FFK-spiller.

I januar deltok FFK nok en gang i innendørsturneringen Salzbrenner cup i Hamburg. Det ble et smertefullt 0-5-tap for Lübeck i semifinalen, men Tarik Elyounoussi ble kåret til turneringens beste spiller.

Ismaël Beko Fofana og Serge Konan Kouadio.

"Dem var overalt"
I november 2006 hadde man to unggutter fra Elfenbenskysten på prøvespill i Østfoldhallen. Ismaël Beko Fofana og Serge Konan Kouadio imponerte FFK-ledelsen såpass at de begge ble tilbudt kontrakt.

Raymond Kvisvik var også imponert:

- I tillegg til teknikk hadde de balanse, smidighet og hurtighet i en fin kombinasjon. Jeg så også noe av løpssteget mitt i dem, ja jeg fikk nesten krampe av å se dem springe. Dem var over alt, uttalte han spøkefullt til Fredriksstad Blad.

Men å hente unggutter fra Afrika er ingen lek, dette markerte starten på et byråkratisk overgangsirkus som skulle vare nesten et halvt år. Først ble det kjent at den engelske klubben Charlton gjennom sitt samarbeid med guttenes ivorianske klubb, Asec Mimosa, satt på eierrettighetene til spillerne. Løsningen ble derfor å inngå en treårig leieavtale for å gjøre Fofana og Kouadio til FFK-spillere.

Rådegutten Vidar Martinsen kom fra Moss i 2007.

Spillerene var i utgangspunktet ventet til Fredrikstad i februar, men måtte først få spilletillatelse fra NFF og oppholdstillatelse fra norske myndigheter. At spilletillatelsen måtte flyttes fra England til Norge gjorde at prosessen tok ekstra lang tid. I tillegg hadde strengere regler gjort at klubben måtte legge frem ytterligere dokumentasjon på hvorfor det var nødvendig å hente spillerne. Det var lenge usikkert om guttene i det hele tatt ville bli klare for FFK.

I begynnelsen av mars fikk man derimot føringer fra NFF om at overgangen ville gå i orden, og 10. mars var guttene på plass i Fredrikstad. Elleve dager senere kom gladmeldingen: NFF hadde innvilget ivorianerne spilletillatelse. Endelig var Fofana og Kouadio FFK-spillere.

Glenn Rostad. Tilbake i FFK etter seks år.

For å stabilisere midtbanen hentet man helt på slutten av overgangsvinduet inn irske Ciarán Martyn fra Derry City. Avtalen innebar at Martyn kom på lån frem til sommeren, og at FFK hadde opsjon på kjøp om iren slo til.

Etter at han fikk sparken i FFK i 2001 hadde Glenn Rostad blant annet hatt suksess som ungdomstrener i Vålerenga. I januar ble han ansatt som juniortrener i FFK.

Kaptein John Anders Bjørkøy fikk sin landslagsdebut 7. februar da han spilte de siste ti minuttene i bortekampen mot Kroatia. Norge tapte 1-2.

Lav odds på "Grönis"
Salget av Simen Brenne og tapet av Knut Torbjørn Eggen ble brukt som argument av de mange som nok en gang tippet FFK på nedrykksplass. I tillegg ble det stilt spørsmålstegn om de nye spillerne var gode nok til å heve laget. Anders Grönhagen hadde hatt kort tid til å drille inn sitt nye 4-4-2-system, og han var blant favorittene til å få sparken først av tippeligatrenerne.

Joachim Thomassen og Øyvind Hoås i duell i en
treningskamp mellom Fredrikstad og Sarpsborg.
Året etter var Thomassen i FFK og Hoås i SFK.

Treningskampene hadde tidvis vært oppløftende. Det virket som om Grönhagen hadde gjort laget tryggere defensivt, i de siste fem treningskampene før seriestart slapp laget inn kun to mål. Det sedvanlige tapet for Moss hadde kommet i løpet av vinteren, men seire over tippeligamotstanderne Sandefjord og Lyn, samt uavgjort borte mot Rosenborg, ga grunn til optimisme.

Som i comebacksesongen 2004 gikk serieåpningen borte mot Lillestrøm. Hundrevis av tilreisende FFK-tilhengere hjalp ikke. Laget ble løpt i filler av kanarifuglene og tapte fortjent 0-3.

”Grönis” hadde fått den verst tenkelige starten som FFK-trener.

Over elva
Den ærverdige Stadion på Holmen hadde vært FFKs hjem siden 1914, men nå hadde tiden gått fra den sjarmerende men akk så falleferdige arenaen. Byggingen av klubbens nye lekestue hadde startet på det gamle området til Fredrikstad Mekaniske Verksted i september 2005. Flyttingen til Kråkerøy markerte et nytt kapittel i klubbens historie.

Jubel både på banen og på tribuen da FFK
innviet sin nye lekeplass på Kråkerøy.

Nye Fredrikstad Stadion ble innviet til 2. serierunde 14. april. Lyn fikk æren av å være gjester på festen. Samtlige 12 500 plasser var utsolgte, og publikum hadde god grunn til å være stolte av både sitt nye praktanlegg og FFK-laget. Mens lovordene haglet på tribunen, herjet FFK med gjestene fra Oslo og vant fortjent 3-1. Øyvind Hoås, mannen som satte inn det siste målet på Holmen, var også mannen som sørget for den historiske 1-0-scoringen. Nok en gang hadde byen grunn til å feire seg selv. Og feiring ble det – med stil.

Uken etter gikk turen til Ålesund. Det kunne virke som om begge lagene fortsatt var i juleferiemodus, for her ble det servert hodeløst forsvarsspill og tidvis glitrende angrepsspill. Det var derfor greit at den merkelige kampen endte 3-3. Erik Mellevold Bråthen fikk sin debut i FFK-målet i 2. omgang og imponerte stort.

Norges neste A-landslagskeepere? Lasse
Staw og Erik Mellevold Bråthen.

I 2. hjemmekamp mot Viking var det nok en gang duket for FFK-fest. I det nydelig vårværet gikk laget gikk ut i hundre, og etter et drøyt kvarter hamret Tarik Elyounoussi inn 1-0. Kort tid etter bestemte nyervervelsen Anders Prytz seg for å presentere seg for sitt nye hjemmepublikum. FFK fikk frispark på 35 meter. Svensken tok et kort tilløp og sendte ballen knallhardt i krysset til høyre for Vikings keeper Iven Austbø.

- De e et haraball, de e vanvittig de så skjer på Fredrikstad Stadion, brølte TV2s Frode Olsen. Målet kom på 4. plass da kanalen etter sesongen kåret årets beste mål.

FFKs direktør ble hyllet før hjemmekampen mot VIF.

Etter et bedrøvelig 1-4-tap i Tromsø virket det klart at lagets bortespøkelse levde i beste velgående. Laget fremsto rufsete på bortebane, det var spesielt den manglende stabiliteten på midtbanen som førte til de mange baklengsmålene. Tap ble det også hjemme mot Stabæk uken etter. Med én mann mindre kriget bæringene heroisk og vant fortjent 2-1.

Etter seks kamper lå FFK på 10. plass med syv poeng, og utålmodige supportere hadde allerede begynt å kvesse sablene.

Garðar Jóhannsson. Debuterte med å bli matchvinner mot VIF.

Tre dager senere reiste derimot laget seg da man tok et sterkt bortepoeng med 2-2 i 16. maikampen mot Brann. Garðar Jóhannsson hadde fått lite tillit etter at han kom til Fredrikstad. I 1. runde i cupen presenterte han seg med tre mål da naboen Lisleby ble slått 7-0 på Sentralidrettsanlegget.

Samme Jóhannsson skulle få en drømmedebut da Vålerenga kom på besøk 26. mai. Bare stengene og en umulig Rami Shaaban hindret et aggressivt Oslolag fra å ta ledelsen i 1. omgang. Etter pause kom Jóhannsson inn og satte umiddelbart preg på kampen. FFK løftet seg, skapte sjanser, og etter 55 minutter kunne en god og heldig islending pirke inn 1-0 til ellevill jubel fra over 12.000 på tribunen. Resultatet sto seg, og FFK klatret til 9. plass etter åtte serierunder.

TIFO hjemme mot Odd 1. juli 2007. Kampen endte 1-1.

Norges flotteste stadion.

Norges flotteste stadion
27. mai kåret Dagbladet Fredrikstad Stadion til Norges flotteste stadion. Det var spesielt idéen om å bruke de gamle verftshallene som tribuner som begeistret juryen:

”Arkitekturfolket heller mot Fredrikstad Stadion, mye takket være den spektakulære ideen om å bygge hovedtribunene på to gamle industrihaller fra Fredrikstad Mekaniske Verksted. Arkitektene bak stadionet berømmes for dristighet, sin sobre og konsekvente gjennomføring, samt ivaretakelsen av en viktig del i Fredrikstads historie”.

FFK tok et nytt sterkt bortepoeng med 1-1 mot Rosenborg på Lerkendal 10. juni.

Ismaël Beko Fofana scorer sitt første FFK-mål.

Ismaël Béko Fofana hadde fått mye spilletid i løpet av sesongen, men hadde fortsatt til gode å finne nettmaskene. I hjemmekampen mot Start 17. juni lyktes han endelig. Fofana satte elegant inn 1-0 i kampen som FFK til slutt vant komfortabelt 3-0. På de neste tre kampene mot Sandefjord, Strømsgodset og Odd ble det kun to poeng.

Ved halvspilt serie lå laget på 8. plass med 17 poeng.

Cupflause
De to første cuprundene endte med 5-0 over Lisleby på Sentralidrettsanlegget 19. mai og 4-0 over Sarpsborg på Sarpsborg Stadion 14. juni.

Nybergsund feirer mens Hans Erik Ramberg
går slukøret i garderoben.

To uker senere var FFK storfavoritter da 2. divisjonslaget Nybergsund kom på besøk i neste runde. Men cupbomben smalt på Fredrikstad Stadion. Det hardtsatsende Trysillaget kjempet FFK ut av stilen og vant 2-1. De regjerende norgesmesterne var ute allerede i 3. runde.

Røde Agim
FFKs forsvarstalent Agim Shabani sto for en bemerkelsesverdig bragd da han presterte å få tre røde kort på fire dager. Først ble han utvist da han felte en Strømsgodsetspiller i A-lagets kamp i Drammen 24. juni. Dagen etter handset han på streken da FFK2 møtte FF Lillehammer. I cupfadesen mot Nybergsund pådro han seg to gule kort. Dermed var det røde hattricket komplett. Det hører med til historien at FFK tapte alle tre kampene.

Agim Shabani. Tre røde kort på fire dager.

Sommershopping
Vårsesongen hadde vært spillemessig godkjent, men man var fortsatt en stykke unna det uttalte målet om å hevde seg blant de fire beste på tabellen. Det var klart at laget trengte forsterkninger, og Fredrikstad Fotballklubb dro på handletur.

Første mann inn var den svenske forsvarsspilleren Johan Sjöberg fra Elfsborg. En våt drøm for FFK-tilhengerne gikk i oppfyllelse da det ble klart at klubben hadde signert Lillestrøms midtbanekriger Kasey Wehrman. Australieren fikk ikke fornyet tillit på Åråsen og skrev i stedet under en treårskontrakt med FFK. Dermed var det også klart at klubben ikke kom til å benytte seg av opsjonen de hadde på Ciarán Martyn.

Kasey Wehrman og Ardian Gashi fant fort tonen.

Midtbanen ble ytterligere forsterket da man hentet løpsmaskinen Ardian Gashi fra Brann. Gashi hadde tidligere vært linket til FFK, men han valgte heller å gå til Vålerenga hvor han var med å hjelpe Oslolaget til seriegull i 2005. Sommeren 2006 brøt han derimot med VIF og forsvant til Bergen.

Utover vårsesongen 2007 hadde Gashi fått mindre og mindre spilletid for det gulljagende Bergenslaget. Med Gashi og Wehrman i spann med Raymond Kvisvik og John Anders Bjørkøy var det flere som mente at FFK nå hadde landets beste midtbane.

Svenske Andreas Tegström hadde hatt en knallsesong da Sandefjord mot alle odds berget plassen i debutsesongen i Tippeligaen i 2006. Sesongen 2007 hadde derimot gått trått for både Tegström og Vestfoldlaget. Skepsisen var derfor rimelig stor da FFK la fire millioner på bordet for å sikre seg spissen for tre og et halvt år.

Johan Sjöberg. Svensken ble kun et halvt år i Plankebyen.

Fredrikstad Fotballklubb hadde benyttet sommeren godt, og flere utpekte FFK til vinneren på overgangsmarkedet. Noen spillere forsvant også. Trond Erik Bertelsen hadde gått skadet i over ett år og ble solgt til Viking. Kraftspissen Mihály Tóth hadde fått lite spilletid under Anders Grönhagen. I juli ble kontrakten hans hevet, og han returnerte til sin ungarske moderklubb Honved FC. Anders Stadheim ble utlånt til Sogndal og Hermanni Vourinen til HJK Helsinki.

Bitter UEFA-exit
Cuptriumfen i 2006 betydde at FFK for første gang på 22 år var kvalifisert til å delta i europacupen. Mange drømte nok om tur til eksotiske steder som Luxembourg eller Litauen, men motstander ble Stockholmslaget Hammarby, trolig det tøffeste laget man kunne trekke.

Første kamp ble spilt på Råsunda 16. august. Flere hundre FFK-tilhengere tok turen over til den svenske hovedstaden og laget bra med liv på den ellers glisne nasjonalarenaen.

Hjemmelaget gikk ut i høyt tempo og presset FFK bakover på banen. 1-0 kom på hel volley etter en drøy halvtime. Rett etter pause doblet Hammarby ledelsen på en ny volleyscoring, og et tafatt FFK-lag så ut til å gå i oppløsning. Hammarby skapte flere store sjanser, men en meget god Rami Shaaban stoppet alt. I stedet slo FFK tilbake. Ut av ingenting lompet Raymond Kvisvik ballen inn bak en svak Hammarbykeeper. 2-1 sto seg til full tid, og FFK hadde skaffet seg et flott utgangspunkt før returoppgjøret i Fredrikstad.

Raymond Kvisvik reduserer til 1-2 mot Hammarby på Råsunda og redder dagen for de tilreisende østfoldingene. Foto: Trond Thorvaldsen

Den svenske pressen var ikke imponert over gjestene fra Norge:

"Hammarby slarvade bort en storseger mot klumpiga och tafatta norrmän." (Aftonbladet)

"Det borde ha stått 5-0. Minst, när norrmännen reducerade." (Expressen)

Bajen på besøk på Stadion.

Hammarbys trofaste supporterskare Bajen stilte mannsterke opp, og stemningen var elektrisk da lagene møttes igjen på Stadion 30. august.

FFK var avhengige av å vinne for å gå videre, og la umiddelbart press på svenskene. Men til tross for noen halvsjanser stanget man stort sett mot et kompakt Hammarbyforsvar hele 1. omgang.

I 2. omgang skrudde FFK opp tempoet, trykket Hammarby bakover på banen og skapte flere store sjanser, men 0-0 sto seg helt til det 85. minutt. Da fikk FFK frispark på hjørnet av svenskenes 16. meter. En smart pasning endte hos John Anders Bjørkøy som fant et hull i Hammarbymuren. Ballen snek seg inn til høyre for keeper. 1-0 og elleville jubelscener på tribunene. FFK var fem minutter fra avansement i UEFA-cupen.

Tarik & co. måtte til slutt se seg slått av Hammarby.

Men ting snur fort i fotball. På overtid kom en Hammarbyspiller rundt på høyrekanten til FFK og la ballen inn foran mål. En uheldig Johan Sjöberg fikk ballen i hånden, og den russiske dommeren dømte straffe. Straffen ble sikkert plassert i nettaket, 1-1 betydde at Hammarby var videre til 2. runde. Avansementet glapp bokstavelig talt på overtid.

Mange raste mot dommeren og mente han burde slått hardere ned på svenskenes uthaling av tiden. Flere mente han også hadde oversett en klar straffe til FFK. Irritasjonen ble nok ikke noe mindre da det senere ble kjent at den samme dommeren i løpet av sommeren hadde blitt utestengt fra den russiske ligaen i en måned på grunn av svak dømming i kampen mellom Rostov og Spartak Moskva. Blant annet hadde han ha latt være å blåse for tre klare straffespark for Rostov.

- En svak dommer - som mistet kontrollen tidlig i kampen
, var Pål André Czwarteks klare beskjed til Nettavisen.

For Patrik Gerrbrand var nok tapet for gamleklubben ekstra tungt å svelge:

- Vi er det klart beste laget i hele kampen og hadde fortjent å vinne, sukket svensken til Fredriksstad Blad.

Andreas Tegström. FFK-debut og pappa på samme dag.

Drømmen om Europa var knust for denne gang, nå gjensto det å gjøre en hederlig innsats i høstsesongen i serien. Og FFK startet høsten med stil. De seks første kampene ga tre seire og tre uavgjort.

Tegströms store dag
Årets første borteseier kom med 2-0 borte mot Stabæk 3. september. Andreas Tegström spilte sin første kamp etter overgangen fra Sandefjord og kriget på egenhånd inn 2-0-målet. Seks timer tidligere hadde Tegström blitt pappa for andre gang. En hendelsesrik dag for svensken med andre ord. Seieren førte FFK opp på 6. plass, à poeng med Rosenborg, og med kort vei opp til medaljeplass. Det var godt å være FFK-supporter.

Zoran Puvatcha fra lykkeligere dager,
med Kongepokalen på Ullevål i 2006.

Supporteruro
Stemningen blant supporterne snudde brått da det ble kjent at Plankehaugen hadde ekskludert fire av sine medlemmer, blant annet Plankehaugens forsanger Zoran Puvatcha. Utestengelsen ble begrunnet med at de fire hadde brutt forbudet mot blussing før og under kamp og oppført seg truende mot andre supportere. Fredrikstad Fotballklubb støttet avgjørelsen og utestengte de fire fra alle FFKs hjemmekamper ut 2008-sesongen. Avgjørelsen førte til voldsomme reaksjoner, både mot klubben og Plankehaugen. Supporterne ble delt i to grupperinger, de som støttet avgjørelsen og de som så det som et overtramp og en overreaksjon. Et møte mellom FFK, Plankehaugen og Zoran Puvacha førte senere til at utestengelsen av den tidligere forsangeren fra Stadion ble opphevet, mens utestengelsen fra Plankehaugen ble stående. Utestengelsen for de tre andre ble stående. I etterkant av møtet sendte klubben ut en pressemelding:

"torsdag 13. september 2007

Det har i ettermiddag blitt holdt et møte mellom Fredrikstad fotballklubb, Plankehaugen og Zoran Puvatcha.

I møtet fikk alle parter anledning til åpent å diskutere sine roller og sin sak. Møtet foregikk i en positiv og omgjengelig tone, der alle parter uttrykte stor respekt for hverandre og hverandres ståsted.

Plankehaugens Ulf Berg.

På bakgrunn av det som skjedde på møtet ønskes Zoran Puvatcha velkommen til kamper på Fredrikstad stadion, men ikke på Plankehaugens felt.

Plankehaugen opprettholder sitt vedtak om eksklusjon.

Vedtaket om utestenging og eksklusjon for de andre involverte i denne saken opprettholdes.

Denne meldingen er sendt ut med godkjennelse fra alle parter.

Morgan Andersen, administrerende direktør i FFK, Ulf Berg, talsmann Plankehaugen, Zoran Puvatcha"

Bråket førte til at flere meldte seg ut av supportergruppen i protest, noen gikk så langt at de kom med trusler mot styret i Plankehaugen. 10. oktober trakk Plankehaugens talsmann Ulf Berg seg fra sin posisjon som følge av den voldsomme kritikken.

Morgan tiltalt
Midt oppe i det hele ble det klart at statsadvokaten i Oslo hadde tatt ut tiltale mot FFKs administrerende direktør Morgan Andersen som følge av John Obi Mikel-saken. Ifølge tiltalen skulle Morgan Andersen ha kopiert flere sider fra en tidligere ikke-godkjent avtale, med den intensjon å manipulere datoen for når John Obi Mikel ble ansatt som Lynspiller. Andersen ble også tiltalt for falsk anklage. Strafferammen var på to år fengsel. Rettsaken ble satt til våren 2008.

Morten Huth. Ny FFK-direktør.

Klubben innkalte raskt til pressekonferanse hvor man ga klar beskjed om at så lenge Morgan Andersen ikke var dømt ville han beholde sin jobb som administrerende direktør.

Avgjørelsen om å beholde Andersen i direktørstolen ble møtt med kraftige reaksjoner, både fra krefter i og utenfor klubben. Flere av klubbens støttespillere, blant annet sponsor og styreleder i Værste AS, Jon Brynildsen, truet med å trekke seg ut av FFK om klubben ikke permitterte Morgan Andersen.

Andersen fikk også støtte, spesielt fra supporterne som var takknemlige for jobben han hadde gjort for klubben så langt.

Kritikerne fikk til en viss grad viljen sin da det 10. oktober ble kjent at Morgan Andersen var blitt sykemeldt på ubestemt tid. Som stedfortreder hentet Fredrikstad Fotballklubb inn avdelingsbanksjef i DnB NOR, Morten Huth. I tillegg til ta over Morgan Andersen administrative oppgaver fikk han nå jobben med å skape ro i klubben. Assistenttrener Per Morten Haugen fikk utvidet sportslig ansvar og gikk inn i rollen som sportslig administrativ leder i FFK.

Raio Piiroja debuterte på det estiske landslaget
i 1998. I august 2007 scoret han kampens første
mål da Estland slo Andorra 2-1.

"Det store fotballranet"
Ytterligere leven ble det da det ble kjent at klubben ikke satt på eierrettighetene til nye Fredrikstad Stadion slikt som tidligere antatt. Striden dreide seg om uklarheter mellom eierne av Fredrikstad stadion: FFK og Værste AS. FFK følte seg lurt av en avtale som sikret Værste eiermakt på 99 prosent i det nye stadionet.

Allerede vinteren 2007 hadde FFKs styre blitt kastet ved hjelp av et benkeforslag. Ut forsvant Jon Brynildsens og Værste AS' folk, inn kom Terje Høilis allierte, blant andre daglig leder i Fredrikstad Spillerinvest Jon Børresen og daglig leder for FFKs draktsponsor Carnegie, Tom Kristoffersen.

Assistenttrener Tom Freddy Aune.

26. mars uttalte Morgan Andersen til Demokraten at "det var lett å bli revet med" når alle involverte ønsket seg nytt anlegg. [...] I ettertid ser vi nok at avtalene fra klubbens side ble inngått i entusiasmens ånd. Værste er proffe forretningsmessige aktører; vårt arbeid var nok mer preget av entusiasme".

Daglig leder i Værste, Thorbjørn Holth var ikke i det forsonende hjørne. Holth sa at han tvilte på at Andersen hadde lest avtalen godt nok. Han stilte seg helt avvisende til Andersens beskrivelse av utvalget.

FFK-investor Terje Høili kalte avtalen "totalt urimelig", mens styreleder i Værste AS, Jon Brynildsen på sin side krevde en fullstendig og uavhengig gjennomgang av samtlige avtaler og kontakter inngått mellom FFK og Værste.

- Når to parter ikke klarer å bli enige om hva som er intensjonen bak eller hva som står i kontrakter og avtaler, er det ingen annen mulighet enn å få dette vurdert av en uavhengig part [...] Og la meg legge til at jeg ikke frykter en slik gjennomgang av avtalene. Jeg står fast på at vi har gitt FFK det jeg vil kalle tidenes gavepakke, en gullkantet avtale. Jeg tror en granskning klart vil vise dette
, sa Brynildsen til Fredriksstad Blad 3. november. Samtidig sendte han avgårde et spark til FFK ledelse.
- Noen bør snart vurdere de styrende organer i FFK. Jeg er bekymret for hvordan FFK styres for tiden.

Konflikten rullet videre i mediene. Finansavisen og Trygve Hegnar trykket i november en artikkel om striden under overskriften ”Det store fotballranet”. Jon Brynildsen klaget Finansavisen inn for Pressens faglige utvalg etter artikkelen, men fikk ikke medhold.

Terje Høili vernet "Fredrikstad Stadion".

Litt mer ro i rekkene ble det da det ble kjent at FFK-investor Terje Høili hadde spyttet inn fem millioner kroner for å få rettighetene til stadionnavnet i fem år. Og Høili vernet navnet slik at Fredrikstadpublikummet også i fremtiden kunne se sine helter på ”Fredrikstad Stadion”.

Om bråket smittet over på spillerne er ikke godt å si. De to neste kampene mot Brann og Vålerenga endte uansett med bedrøvelige 0-4 og 0-2. Det virket som om både laget og supporterne hadde mistet både glød og engasjement.

Festspill mot Rosenborg
Men da Rosenborg kom på besøk 30. september våknet FFK. Og for en kamp man ble vitne til. Et aggressivt og lekent FFK-laget kjørte tidvis karusell med trønderne. Ardian Gashi startet festen etter 20 minutter da han var på rett sted på en retur fra Lars Hirschfeld. Tarik Elyounoussi doblet ledelsen på en elegant heading ti minutter senere. Steffen Iversen reduserte kort tid etter med en kandidat til årets mål, før Gashi bestemte seg for å gjøre alt på egenhånd. Han mottok ballen på midtbanen, vendte bort to Rosenborgspillere og satte fart mot RBK-målet. RBKs Vidar Riseth gjorde så godt han kunne for å stoppe ham, men en råsterk Gashi dyttet Riseth bort og plasserte ballen elegant i det lengste hjørnet. Pauseresultat 3-1 etter et fyrverkeri av en førsteomgang.

Ardian Gashi spilte en praktkamp mot RBK.

Moroa fortsatte etter pause. Garðar Jóhannsson kunne enkelt sette inn 4-1, og utover i 2. omgang så FFK ut til å ha full kontroll på resignerte trøndere. Etter 66 minutter bestemte derimot dommer Svein Oddvar Moen seg for å presentere seg. Han forærte Rosenborg et straffespark som Steffen Iversen enkelt satte i mål. Få minutter før slutt lot han være å dømme frispark da Agim Shabani ble sparket i ansiktet av RBKs Yssouf Koné. I kaoset som oppsto reduserte Iversen til 4-3. En blødende Shabani ble båret av banen mens mishagsytringene haglet mot Koné og dommer Moen. Ardian Gashi hadde også måtte forlate banen med skade, men ni oppofrende FFK-spillere red stormen av. Sluttresultat i årets mest underholdende kamp, FFK 4 – RBK 3.

- Vi var aldri nærheten, uttalte Rosenborgs sportsdirektør Knut Torbjørn Eggen etter kampen. Den tidligere FFK-treneren fikk stående applaus av hjemmepublikummet da han entret Fredrikstad Stadion før kampen.

De to neste kampene endte 1-3 borte mot nedrykkstruede Start og 2-0 hjemme over nedrykksklare Sandefjord. Årets siste hjemmekamp ble en heller forglemmelig seanse mot Strømsgodset. FFK spilte en brukbar kamp, men maktet bare 1-1 etter at Andreas Tegström hadde satt inn sitt andre mål i FFK-trøya. Det ene poenget betydde at Strømsgodset berget plassen i Tippeligaen. Før kampen ble både Pål André Czwartek og Hans Erik Ramberg hyllet for lang og tro FFK-tjeneste.

Anders Stadheim har grunn til å henge med
hodet. Han fikk lite tillit i FFK, og ble leid ut
til gamleklubben Sogndal hvor han havnet
på benken.

Ødelegger for Start - igjen
For første gang siden comebacket i det gode selskap var ikke FFK innblandet i nedrykksstriden. Før siste kamp borte mot Odd lå laget på 8. plass med 36 poeng. Med litt flaks i de andre kampene var det mulig å avansere til en 6. plass. Men selv om laget for første gang ikke sto i fare for å rykke ned, skulle FFK allikevel spille en rolle i nedrykkskampen. Odd var avhengige av å vinne for å ha et håp om å nå kvalikkplassen. Samtidig var Skienslaget avhengige av at Start tapte mot Lyn på Ullevål.

Et uinspirert FFK-lag lot Odd gjøre som de ville på et utsolgt Skagerak Arena. Allerede etter 11 minutter sto det 1-0. Seks minutter senere doblet hjemmelaget ledelsen. Samtidig var Lyn i ferd med å rundspille Start. FFK skapte knapt en målsjanse hele kampen, og mens stemningen i Skien steg i takt med meldingene fra Ullevål, ruslet FFKs spillere rundt og drømte om juleferie. Kampen endte 2-0 uten at så mange i FFK-leiren trakk på skuldrene. På Ullevål hadde Lyn vunnet hele 4-1, noe som betydde at Start måtte ta turen ned i Adeccoligaen. At man i løpet av to år hadde snytt Start for seriegull og cupfinale og nå hadde bidratt til nedrykk gjorde nok at få sørlendinger sendte varme tanker i retning Østfolds hovedstad.

Raio Piiroja, Serge Konan Kouadio og Rami
Shaaban har akkurat slått Sandefjord 2-0, men
ser ut som de kommer fra en begravelse.

Sluttresultatet sesongen 2007 var en 8. plass i serien, en tredjerundeexit i cupen og en dramatisk men skuffende 1. runde i UEFA-cupen. Anders Grönhagen hadde lyktes med sin ambisjon om å gjøre laget mer stabil og defensivt tryggere, men det var tydelig at laget fortsatt hadde en liten vei å gå før man var helt i Norgestoppen. Uansett kunne FFKs supportere se tilbake på en innholdsrik sesong.

To FFK-spillere ble nominert til Kniksenprisen etter sesongen. Raio Piiroja var nominert som ”Årets forsvarer”, men måtte se seg slått av LSKs Frode Kippe. Rami Shaaban tapte på sin side ”Årets keeper” til Branns landslagsmålvakt Håkon Opdal. Som et plaster på såret ble Shaaban kåret til ”Årets keeper” i Sverige under den svenske fotballgallaen. Det var andre året på rad FFK-keeperen vant denne prisen.

Tarik Elyounoussi hadde en stor sesong: FFKs
toppscorer, "Årets unge spiller" i Tippeligaen,
og en rekke kamper for U21-landslaget.

Tarik Elyounoussi ble av Norges Fotballforbund kåret til ”Årets unge spiller” i Tippeligaen 2007. Prisen ble overrakt i pausen under cupfinalen mellom Lillestrøm og Haugesund på Ullevål Stadion i november.

Spillere ut
I løpet av sesongen hadde FFK benyttet 25 forskjellige utespillere, noe trener Grönhagen mente var alt for mye. Han hadde tidlig varslet at det ville bli ryddet i stallen etter sesongslutt.

Tre spillere hadde kontrakter som gikk ut i 2007. Verken Øyvind Hoås, Miikka Multaharju eller Christian Berg fikk forlenget sine kontrakter. Sistnevnte returnerte til nyopprykkede Bodø/Glimt. To svensker forsvant også. Anders Prytz hadde gått mye skadet i høstsesongen. Når han først ble skadefri slet han med å spille seg inn på laget. Med ett år igjen av kontrakten ba han om å om å bli fristilt av klubben. Han fikk ønsket sitt innfridd og returnerte til Göteborgklubben Örgryte. Johan Sjöberg hadde kommet til FFK på lån. Etter endt sesong ønsket ikke klubben å benytte seg av opsjonen de hadde på kjøp. Etter en halv sesong i Fredrikstad var han ferdig i klubben.

Rami Shaaban storspilte tidvis i løpet av sesongen
og ble stadig linket til nye klubber.

I løpet av høsten hadde det blitt klart at tidligere FFK-trener Knut Torbjørn Eggen ønsket å hente John Anders Bjørkøy til sin nye klubb Rosenborg. FFK hadde i første omgang svært lite lyst til å gi slipp på sin kaptein.

- Det blir over mitt lik å selge Bjørkøy til Rosenborg, slo en bombastisk Terje Høili fast overfor Fredriksstad Blad 21. august.

Etter hvert ble tonen en annen, og de to klubbene gikk i løpet av høsten i forhandlinger. I november kom klubbene til enighet om en salgssum på omtrent åtte millioner kroner, og alt tydet på at Bjørkøy i løpet av kort tid ville bli RBK-spiller. Han klarte derimot ikke å bli enig med trønderne om sin personlige kontrakt. Forhandlingene strandet, og Bjørkøy returnerte til Fredrikstad. Snart ble det kjent at flere klubber, både norske og utenlandske, hadde meldt sin interesse for FFK-kapteinen, men Bjørkøy forble enn så lenge i FFK.

Joachim Thomassen. Fra SFK via Sparta til FFK.

For Rami Shaaban gikk også spekulasjonene høyt høsten 2007. Både rumenske, egyptiske, tyrkiske og ikke minst svenske klubber ble nevnt som nye stoppesteder for den svenske landslagskeeperen. I desember ble det klart at det var reelle forhandlinger mellom FFK og årets UEFA-cupmotstander Hammarby om en overgang. Shaaban selv hadde tidligere uttrykt ønske om å returnere til Stockholm.

Ungutter tar steget opp
Nye ansikter kom også til i løpet av høsten. Allerede sommeren 2007 kjøpte FFK rettighetene til midtbanetalentet og ungdomslandslagsspilleren Joachim Thomassen, sønn av tidligere FFK-spiller Morten Thomassen. Joachim Thomassen spilte på dette tidspunktet for Sarpsborg FK.

Det ble bestemt at Thomassen skulle bli i byen ved fossen ut sesongen. Ikke for å spille for SFK, men for å hjelpe Sparta Sarpsborg til å overleve i 1. divisjon. Thomassen sluttet seg til FFKs tropp i januar 2008.

Abgar "Abbe" Barsom.

Unggutten Michael Trulsen, sønn av Østsidentrener Lasse Trulsen, hadde vært en toneangivende spiller for junior- og rekruttlaget da han ble hentet opp i A-stallen høsten 2007. På halvannen sesong hadde den tidligere Torpespilleren hamret inn 71 mål. A-lagsledelsen hadde fulgt spilleren tett i lang tid, og i oktober skrev Trulsen under en treårskontrakt med klubben.

Venstrebacken Christian Halvorsen var den tredje unggutten som ble hentet opp i A-stallen høsten 2007. Til tross for at han var en av de yngste spillerne i A-troppen, var Halvorsen en av spillerne med lengst fartstid i FFK. Allerede julen 2003 signerte Rolvsøygutten for FFKs juniorlag. Halvorsen hadde vært en sentral spiller for juniorlaget i en årrekke. Backtalentet gikk skadet store deler av 2007-sesongen, men det hindret ham ikke fra å bli hentet opp i A-stallen.

Joacim "Jokke" Jonsson. Her
fra tiden i Kvik Halden.

Med Halvorsen på plass besto FFK-stallen av 10 spillere på 21 år eller yngre.

På nyttårsaften offentliggjorde klubben at de hadde kommet til muntlig enighet om en toårskontrakt med svenske Abgar Barsom. Barsom hadde gått via Örebroklubben BK Forward til Djurgården og videre til proffopphold i nederlandske Herenveen og det greske 2. divisjonslaget. Messiniakos. Midtbanespilleren kom gratis til FFK som bosmanspiller.

Det ble gjensyn med en gammel kjenning da klubben i desember presenterte sin nye assistenttrener. Svenske Joacim Jonsson spilte 53 kamper for FFK i perioden 1997-99. Siden gikk turen til Kvik Halden hvor han var både spiller, trener og sportslig koordinator. Nå ble han hentet tilbake til Fredrikstad og fikk spesielt ansvar for analysedelen av spillerne i kamp.

Fredrikstad Fotballklubb hadde allerede fått mye ros for sitt talentprogram "Byprosjektet" og hadde med spillere som Tarik Elyounoussi, Lasse Staw og Agim Shabani begynt å høste fruktene av satsingen.

FFKs juniorlag 2007.

I 2007 tok man ytterligere et steg for å plukke opp distriktets idrettstalenter. ”FFK-college” ble opprettet som et samarbeid mellom FFK, Stjernen Hockey og Fredrikstad Ballklubb. Ideene var at de beste talentene i ungdomsskolealder i byen skulle få trene sammen i skoletiden flere ganger i uken. Målet var å få frem en ny eliteseriespiller hver sesong.

Seriekamper, Tippeligaen
09.04 Lillestrøm - FFK 3-0
14.04 FFK - Lyn 3-1
22.04 Ålesund - FFK 3-3
29.04 FFK - Viking 2-0
06.05 Tromsø - FFK 4-1
13.05 FFK - Stabæk 1-2
16.05 Brann - FFK 2-2
26.05 FFK-Vålerenga 1-0
10.06 Rosenborg - FFK 1-1
17.06 FFK - Start 3-0
20.06 Sandefjord - FFK 2-2
24.06 Strømsgodset - FFK 2-1
01.07 FFK - Odd 1-1
22.07 FFK - Lillestrøm 0-0
30.07 Lyn - FFK 0-0
05.08 FFK - Ålesund 2-1
12.08 Viking - FFK 2-2
26.08 FFK - Tromsø 2-1
03.09 Stabæk - FFK 0-2
16.09 FFK - Brann 0-4
24.09 Vålerenga - FFK 2-0
30.09 FFK - Rosenborg 4-3
06.10 Start - FFK 3-1
21.10 FFK - Sandefjord 2-0
28.10 FFK - Strømsgodset 1-1
03.11 Odd - FFK 2-0
FFK på 8. plass med 36 poeng

UEFA-cupkamper, 2. kvalifiseringsrunde
Torsdag 16. august - Råsunda Stadion, Stockholm
Hammarby (Sverige) - FFK 2-1 (1-0)
Tilskuere:
5.524
Dommer: Alan Kelly, Irland
Mål: 1-0 (35) Paulinho Guará, 2-0 Sebastian (49) Castro-Tello , 2-1 (75) Raymond Kvisvik
Gult kort: Louay Chanko, Petter Andersson, Hammary, Øyvind Hoås, FFK
FFK (4-4-2): Rami Shaaban - Pål André Czwartek, Patrik Gerrbrand, Raio Piiroja, Johan Sjöberg (Miika Multaharju 46.) - Tarik Elyounoussi, Kasey Wehrman, John Anders Bjørkøy, Raymond Kvisvik - Garðar Jóhannsson (Øyvind Hoås 76.), Brian West (Hans Erik Ramberg 57.)

Torsdag 30. august - Fredrikstad Stadion
FFK - Hammarby 1-1 (0-0)

Tilskuere: 7.548
Dommer: Stanislav Sukhina, Russland
Mål: 1-0 (85) John Anders Bjørkøy , 1-1 (str. 90.) Sebastián Eguren
Gult kort: Johan Sjöberg, Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, Suleyman Sleyman, Sebastián Eguren, Joakim Jensen,Charlie Davies, Hammarby
FFK (4-4-2): Rami Shaaban - Pål André Czwartek, Patrik Gerrbrand, Raio Piiroja, Johan Sjöberg (Brian West 90.) - John Anders Bjørkøy, Hans Erik Ramberg (Serge Konan Kouadio 65.), Kasey Wehrman, Raymond Kvisvik - Tarik Elyounoussi, Garðar Jóhannsson (Øyvind Hoås 72.)
Hammarby videre med 3-2 sammenlagt

Cupkamper
19.05 1. runde Lisleby - FFK 0-5
13.06 2. runde Sarpsborg - FFK 0-4
27.06 3. runde FFK - Nybergsund 1-2

Treningskamper
12.01 FFK - FC St. Pauli 2, Tyskland 5-5 (Salzbrenner Cup, Hamburg Sportshall, Tyskland)
12.01 FFK - Wilhelmshaven 5-3, Tyskland (Salzbrenner Cup, Hamburg Sportshall, Tyskland)
13.01 FFK - FC St. Pauli, Tyskland 1-2 (Salzbrenner Cup, Hamburg Sportshall, Tyskland)
13.01 FFK - Lübeck, Tyskland 0-5 (Salzbrenner Cup, Hamburg Sportshall, Tyskland)
28.01 FFK - Moss 2-4 (Østfoldhallen)
04.02 FFK - Tromsdalen 1-1 (Østfoldhallen)
11.02 FFK - Tromsø 0-1 (Østfoldhallen)
21.02 FFK - Sparta 1-0 (Østfoldhallen)
27.02 FFK - Lyn 1-0 (La Manga, Spania)
02.03 FFK - Viking 1-2 (La Manga, Spania)
07.03 FFK - Cartagena 2-0 (La Manga, Spania)
22.03 FFK - Hønefoss 3-0 (Gamle Fredrikstad Stadion)
27.03 Sandefjord - FFK 0-1 (Tjøllingbanen)
01.04 Rosenborg - FFK 1-1 (Lerkendals treningsfelt, Trondheim)
16.07 FFK - Kongsvinger 2-1 (Fredrikstad Stadion)

Plankehaugen på plass på Råsunda 16. august. Foto: Trond Thorvaldsen

Av: Martin Henriksen.

Publisert 23. mai 2008 kl 14:00.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3